GENEL - 06 Ağustos 2020 Perşembe 14:37

Gemilerin çıkardığı her sesin bir anlamı var

A
A
A
Gemilerin çıkardığı her sesin bir anlamı var

Fırtınalı ve sisli günlerde seyir ve yaşam koşulları daha da dikkat gerektiren denizlerde su üstündeki araçların çıkardığı her sesin ayrı bir anlamı olduğu bildirildi.

Fırtınalı ve sisli günlerde seyir ve yaşam koşulları daha da dikkat gerektiren denizlerde su üstündeki araçların çıkardığı her sesin ayrı bir anlamı olduğu bildirildi. Özellikle görüş açısı ve mesafesinin çok düşük olduğu sisli havalarda gemi kaptanlarının korna sesi ile anlaştığı belirtildi.


Şu anda hava sıcaklığının en fazla ve su üstü yaşamın en yoğun olduğu Kuzey Yarım Küre’deki denizlerde geni düdüklerinin anlamlarını iyi bilmek gerektiğini belirten Su Üstünde Bloğu yetkilisi Eren Budaklı, sağlıklı bir seyir için gemi düdüklerinin çıkardığı seslerin anlamını iyi bilmek gerektiğini söyledi.


Su üstünde yaşamın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için özellikle gemicilerin ışık ve seslerin manasını iyi bilmesi gerektiğini belirten Eren Budaklı, su üstünde ışık ve seslerin de aslında uluslararası bir dili olduğunu söyledi. Sesli ikaz sistemleri sayesinde teknelerin güvenliğinin sağlandığını belirten Budaklı, “Denizcilerin seyir sırasında seyrin güvenliği açısından sesli ikaz ekipmanlarının kullanım esaslarını iyi bilmeleri gerekir. Kaptan, gerekli olduğu durumda sinyal vermeyi becerebilmelidir. Ses cihazları teknenin yerini belli etmede işlevseldir. Ses sinyallerinin belirli kuralları ve anlamı vardır” dedi.


Denizde seyir halindeki taşıtlar çatışmayı önlemek için iletişim kurduğunu ve bu iletişimin en kolay yolunun düdük yardımı ile yapıldığını belirten Eren Budaklı “Karadakinin aksine, denizde sesini duyduğunuz her bir düdüğün bir manası vardır. Özellikle kısıtlı şartlarında düdükle kusursuz anlaşabilmek için düdüğün çalış şekli ve anlamı iyi bilinmelidir” diyerek su üstündeki araçların kornalarını ve ne anlama geldiğini açıkladı.


İşte gemi kornalarının sesleri anlamları


Tek uzun düdük (2 dakika ara ile) Makina ile seyrediyorum


Çift uzun düdük (2 dakika ara ile) Makina gücü kullanan gemiyim, makinalarım stop.


Tek uzun Çift kısa düdük (2 dakika ara ile) Yelken ile seyrediyorum


Gemiler arası ikaz


Bir kısa düdük: Rotamı sancağa doğru alıyorum, sancak tarafına dönüyorum.


İki kısa düdük: Rotamı iskeleye doğru alıyorum, iskeleye tarafa dönüyorum.


Üç kısa düdük: Makinam tornistanda.


Beş kısa düdük: Niyetinizi anlamıyorum, benden neta geçiniz.


Dar kanallarda su üstü araçların korna seslerinin anlamı


Çift uzun + Tek kısa düdük: Sizin sancağınızdan geçeceğim


Çift uzun + Çift kısa düdük : Sizin iskelenizden geçeceğim.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de "koku" faciası: 23 küçükbaş hayvan telef oldu, 77’si son anda kurtarıldı Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde menfezdeki dereden yayılan keskin koku küçükbaş hayvanları zehirledi, 23 hayvan telef oldu. Ekiplerin hızlı müdahalesiyle 77 hayvan da son anda kurtarıldı. Olay, Ankara-Kırıkkale karayolunun 16’ncı kilometresindeki menfezde meydana geldi. Yahşihan ilçesine bağlı Hacıbalı köyünde hayvancılıkla uğraşan 2 çocuk babası Sakin Ulusoy (49), her gün olduğu gibi 100 küçükbaş hayvanını otlattıktan sonra menfezden geçirdiği sırada yoğun bir kokuyla karşılaştı. Dere yatağından akan atık suyun yaydığı keskin koku hayvanları etkiledi. Zehirlendiği iddia edilen hayvanlardan 23’ü olay yerinde telef olurken, 76’sı köylülerin ve itfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesiyle kurtarıldı. Telef oldu sanılan bir hayvan da ekiplerin müdahalesiyle menfezden çıkarıldı. AFAD, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri, Kırıkkale Valisi Mehmet Makas’ın talimatıyla bölgede inceleme başlattı. Uzman ekipler, menfezden akan sudan numune alırken, telef olan hayvanlar üzerinde de inceleme başlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Uğur Atar, olay yerinde bulunan vatandaşlara yaptığı açıklamada, hayvanların ölüm nedeninin yapılacak laboratuvar analizlerinin ardından netlik kazanacağını bildirdi. "Acayip bir koku vardı" Dereden yayılan kokudan dolayı hayvanlarının telef olduğunu ifade eden yetiştirici Sakin Ulusoy, "Hayvanların arkasından geliyordum, acayip bir koku vardı. Hayvanlar etkilendi. Hayvanları ben çıkartayım dedim ama baktım, zehirleneceğim. Mecburen bıraktık, muhtarı aradım. Komutanlar geldi, Allah razı olsun, onlar da yardımcı oldu. Daha sonra itfaiye ekipleri geldi, gaz maskesiyle içeri girdiler. Normalde girilmiyor. Sayın Valimiz de sağ olsun, bütün ekipleri gönderdi. Yardımcı oldu. Allah işini gücünü rast getirsin" şeklinde konuştu. "Hayvanları kurtarmak istedim ama müdahale edemedik" Hacıbalı köyü muhtarı İbrahim Sağkol, olayın akşam saatlerinde meydana geldiğini belirterek, "Bugün akşam saatlerinde köylümüz Sakin Ulusoy beni aradı. ’Muhtarım yetiş, hayvanlarım telef oluyor’ dedi. Olay yerine geldiğimizde menfezin altında hayvanların içeri girdiğini ve ağır bir koku olduğunu fark ettik. Kendisi de biraz içeride durmuş, yarı baygın durumdaydı. Ben de hayvanları kurtarmak için müdahale etmek istedim ama giremedik. Daha sonra jandarma ekiplerine haber verdik. Allah razı olsun, onlar müdahale etti. İtfaiye ekipleri ise içeride kalan hayvanları dışarı çıkardı. Özellikle Sayın Valimize çok teşekkür etmek istiyorum. Gecenin bu saatinde tüm ekipleri yönlendirdi, sağ olsun" dedi. Köy sakinlerinden çiftçi Dursun Doğan ise, "Telefon ettiğimizde jandarma ekiplerimiz geldi gerekeni yaptı. İtfaiye geldi maskeyle bir kısmını kurtardı. Herkes geldi, yoksa biz giremiyorduk kokudan. Çoban bayılıyordu, neredeyse ambulansı arıyorduk, temiz havaya çıkınca geri ayıldı" ifadesini kullandı.