GÜNDEM - 27 Mart 2025 Perşembe 10:21

Efeler Belediyesi sofralarında geleneksel tatlılar yerini aldı

A
A
A
Efeler Belediyesi sofralarında geleneksel tatlılar yerini aldı

Efeler Belediyesi, Ramazan Bayramı’na özel olarak hazırladığı tatlıları uygun fiyata vatandaşlarla buluşturmaya başladı. Belediye bünyesindeki sosyal tesislerden Menderes Park’ta satışa sunulan cevizli baklava, cevizli kalbura bastı, tulumba, kadayıf gibi geleneksel tatlılar bayram sofralarına lezzet katacak.


Hijyenik şartlarda, usta eller tarafından hazırlanan bayram tatlıları, vatandaşlara uygun fiyatlarla sunuluyor. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, bayramların dayanışma ve paylaşma kültürünü yansıttığını belirterek, "Hemşehrilerimizin bayram sofralarına katkı sunmak için lezzetli ve hesaplı tatlılarımızı hazırladık. Tüm vatandaşlarımızı Menderes Park’a bekliyoruz" dedi.



Efeler Belediyesi sofralarında geleneksel tatlılar yerini aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Topladığı ham deriler, elinde sanata dönüşüyor Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Ercan Güneşoğlu, topladığı ham derileri işletip, birbirinden güzel deri ceket, mont, cüzdan, kemer gibi ürünlere dönüştürüyor. Bozdoğan ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Ercan Güneşoğlu topladığı ham derileri adeta bir sanat eserine dönüştürüyor. İlkokuldan sonra çırak olarak başladığı mesleğini yaklaşık 44 yıldır usta olarak devam ettiren ve kişiye özel deri mont üretimi yapan Güneşoğlu, topladığı ham derileri işletip, vatandaşların taleplerine göre deri ceket dikiyor. Mesleğinin son temsilcilerinden olduğunu ifade eden Güneşoğlu, Aydın’dan İzmir’e kadar bu işi, ölçüye göre kesip diken ustanın kalmadığını söyledi. Ham derileri ustalığı ile birleştiren Güneşoğlu, aldığı ölçüleri küçük dükkanında kalıplara uygun ve zayiat vermeden keserek deri mont olarak dikiyor. Her işi kendisinin yaptığını ve ustalığını devredeceği kimsenin olmadığını ifade eden Güneşoğlu, "1979 yılında askere gittim 81 yılında geldim. Dükkanı açtım. 81’den bu yana bu işi yapıyorum. Kendimiz ölçüyü alıyoruz. Ölçüye göre kesiyoruz, dikiyoruz. Her işi kendimiz yapıyoruz şu anda. Kurbanda ham deri alıyoruz. Onları götürüyoruz, işletiyoruz. Uşak’ta işleniyor, İzmir’de boyanıyor. Geliyor, biz burada kesiyoruz, dikiyoruz ölçüye göre. Adam şişman olmuş, zayıf olmuş hiç problem değil. Ölçüsüne göre değerlendiriyoruz, dikiyoruz onları. Bir usta olarak bir ben kaldım yetiştirdiğimiz çıraklar İzmir’e, İstanbul’a gittiler. Benden başka yapan yok. Ben kapattığım zaman dükkanı bu iş bitti yani. Arkası yok, gelen yok. Buradan İzmir’e kadar bu işi kesip ölçüye göre kesip diken yok bizden başka. Biz kapattık mı bu iş bitti gibi yani. Çırak yetişti de İzmir’e, İstanbul’a gittiler. Bizim burda kalan yok, bizden başka yapan yok. Kalmadı yani. Oğlanı yetiştirdik ama o da başka işlere heveslendi" dedi. "Usta öğretici belgemiz var ama çırak yok" Esnafın en büyük sorununun çırak bulamamak olduğunu ifade eden Güneşoğlu, "Şimdi okulların yükselmesinden dolayı çırak gelmiyor, yetişmiyor yani. Bir bizde değil, hiçbir yerde yok. O yüzden bu esnaflık zor yani. Esnafın en büyük sorunu çırak bulamamak. İlkokuldan çıktım bu işe girdim. Hala da bu işi yapıyorum işte. Çıraktık kalfa olduk, usta olduk. Eğitici belgemiz de var bizim. Usta öğretici belgemiz de var ama çırak yok. Yani o yüzden gidişat zor. Gerçekten çok zor. Yani şimdi bu sattığımız ceketlerin de biz kapattıktan sonra onun tamiratını yapacak olan da yok. Tamirat olması gerekiyor tabi. Biz yapıyoruz ama biz kaç sene daha devam edeceğiz bilmiyoruz tabi. Emekliyim ben ama gene de çalışıyoruz. Hobi olarak çalışıyoruz" dedi.
Samsun Samsun’da 40 gıda işletmesine 5 buçuk milyon TL idari ceza SAMSUN (İHA) – Samsun’da 2025 yılı içerisinde gıda mevzuatına aykırı faaliyette bulunan 40 işletmeye toplam 5 milyon 503 bin 208 TL idari ceza uygulandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce toplu tüketim yerleri ve gıda satış yerlerinin kontrolleri, Ramazan ayında da devam eti. Türkiye’de üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler il bazında, bakanlıkça hazırlanan aylık denetim programları çerçevesinde yürütülüyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, "İlimiz genelinde 2025 yılı Ramazan ayında 160 adet kontrol görevlisiyle, özellikle Ramazan ayında tüketimi artan ramazan pidesi (sade pide), tatlı, pasta, yufka, şekerlemeler, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar başta olmak üzere bin 865 işletmede denetim ve kontroller gerçekleştirilmiş ve 182 adet gıda numunesi alınmıştır. Yapılan denetim ve kontrollerde gıda mevzuatına aykırı faaliyette bulunan 19 işletmeye 5996 Sayılı Kanun kapsamında toplam 1 milyon 167 bin 643 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca, Ramazan ayı boyunca Alo Gıda 174 hattı üzerinden 103 başvuru alınmış ve bunların denetimleri sonucunda 14 işletmeye yasal işlem uygulanmıştır. Denetim faaliyetleri dışında, 2025 yılı Mart ayı içerisinde 6 okulda 520 öğrenciye ‘Gıda güvenilirliği ve israf’ konusunda eğitim verilmiştir" dedi. 40 işletmeye 5,5 milyon TL idari para cezası 2025 yılı başından bugüne kadar yapılan denetim ve cezalardan da bahseden Sağlam, "2025 yılı başından itibaren değerlendirildiğinde 4 bin 665 gıda ve yem işletmesinde denetim ve kontroller gerçekleştirilmiş ve 489 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. Yapılan denetim ve kontrollerde gıda mevzuatına aykırı faaliyette bulunan 40 işletmeye 5996 Sayılı Kanun kapsamında toplam 5 milyon 503 bin 208 TL idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattı üzerinden 290 başvuru alınmış ve bunların denetimleri sonucunda 18 işletmeye yasal işlem uygulanmıştır. Ayrıca, 2025 yılı içerisinde 16 okulda bin 187 öğrenciye ‘Gıda güvenilirliği ve israf’ konusunda eğitim verilmiştir" diye konuştu. Asıl gıda denetçisinin tüketicinin kendisi olduğuna değinen Sağlam ayrıca şunları söyledi: "Tüketicilerin gıda satın alırken, ürünün üzerindeki etiket bilgilerini kontrol etmeleri; özellikle son tüketim tarihi geçmiş ürünleri ve satış noktalarından teknik ve hijyenik şartlara uygun olmayan açıkta satılan gıdalar ile ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve deforme olmuş ürünleri kesinlikle satın almamaları gerekiyor. Bu tür durumlarla karşılaştıklarında şikayetlerini ALO 174 Gıda Hattına bildirmeleri önemle hatırlatmak istiyorum."
Ankara AK Parti’den MHP’ye bayram ziyareti AK Parti heyeti Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) bayram ziyaretinde bulundu. Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Kerem Ali Sürekli, Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi Emine Çakır, Genel Merkez Gençlik Kolları MKYK Üyesi Şevval Uzkurt’tan oluşan AK Parti heyeti, MHP Genel Merkezi’ne gelerek bayram ziyaretinde bulundu. AK Parti heyetini MHP Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topçu, Siyaset ve Liderlik Okulu Koordinatörü Turan Şahin ve MYK üyesi Özmen Alp Giray karşıladı. Kalp ameliyatı geçiren MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye geçmiş olsun dileğinde bulunan heyet adına konuşan Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Kerem Ali Sürekli, terörsüz Türkiye yolunda hızla ilerleneceğini ifade etti. Sürekli, "Bayram kutluyoruz. Ama Gazze’de saldırıların devam etmesi hepimizi üzüyor. Dualarımız oradaki kardeşlerimiz için. İsrail’in saldırıları kınıyoruz. İsrail Dışişleri Bakanını açıklamasını yok hükmünde kabul ediyoruz" dedi. MHP heyetinden Genel Başkan Yardımcısı Zuhal Topçu ise AK Parti heyetinin bayramını kutlayarak, "terörsüz Türkiye" ve "terörsüz bölge" vurgusu yaptı. Gazze’de 2 yıla yaklaşan bir savaş olduğunu ifade eden Topçu, bölgede İsrail tarafından insanlara zulüm yapıldığını söyledi. İsrail’in saldırılarının kabul edilebilir olmadığını dile getiren Topçu, Türkiye’nin terörden bir an önce kurtulması gerektiğini belirtti.