GÜNDEM - 07 Ekim 2024 Pazartesi 10:27

Başkan Zencirci, Selatin Organik Köy Pazarı’nda vatandaşlarla buluştu

A
A
A
Başkan Zencirci, Selatin Organik Köy Pazarı’nda vatandaşlarla buluştu

Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, Selatin Organik Köy Pazarı’nda kadın emekçileri olan pazarcı esnaflarının tezgahlarını ziyaret etti. Başkan Zencirci, pazarcılara hayırlı ve bereketli kazançlar dileyerek, bölgedeki yerel üreticilere destek verdi.



Sadece yerel ürünlerin satışına ev sahipliği yapmakla kalmayan Selatin Organik Köy Pazarı aynı zamanda bölgedeki kadın emekçilerin ekonomik olarak güçlenmesine de önemli katkılar sunuyor. Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci Selatin Organik Köy Pazarı’nı ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Sıcak bir atmosferde gerçekleşen ziyarette başkan Zencirci esnaflara hayırlı işler, bereketli kazançlar diledi. Pazara alış-verişe gelen vatandaşlarla sohbet eden Zencirci çocuklarla da yakından ilgilendi.



Başkan Zencirci, pazarın sunduğu samimiyetin ve sıcaklığın gününü güzelleştirdiğini ifade ederek, “Yerel üreticilerimizin desteklenmesi, hem ekonomik kalkınma hem de toplumumuzun dayanışma ruhu için son derece önemlidir. Bu pazarlar, hem aileler için hem de üreticiler için bir buluşma noktası haline geliyor. Güzel bir pazar gününü samimiyetleri ve sıcaklıklarıyla daha da güzelleştiren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.



Başkan Zencirci, Selatin Organik Köy Pazarı’nda vatandaşlarla buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Altınordu, bir kazanıyor bir berabere kalıyor Altınordu, bu sezon TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta oynadığı ilk 6 haftada 3 galibiyet 3 beraberlik elde etti. TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta yeni sezona bir üst lig hedefiyle başlayan Altınordu, ilk 6 hafta itibariyle ilginç bir istatistiğe imza attı. Lige İnegölspor galibiyetiyle başlayan Altınordu, daha sonra ise 2. hafta karşılaşmasında Kepezspor’la berabere kaldı. Bu beraberliğin ardından Isparta 32 Spor’u mağlup eden kırmızı-lacivertliler, daha sonra da Kırklarelispor ile berabere kaldı. 5. hafta mücadelesinde de 24 Erszincanspor’u hatasız geçen İzmir ekibi, son olarak da hafta sonu oynanan maçta Sincan Belediyesi Ankaraspor’la berabere kaldı. Böylece Olcay Şahan yönetimindeki Altınordu, kazandığı maçların ardından berabere kalarak bir türlü galibiyet serisi yapmayı başaramadı. Altınordu, bu sezon ikinci kez skor üretemedi Olcay Şahan yönetimindeki Altınordu, bu sezon kazandığı maçların 3’ünde toplam 6 gol üretmeyi başarırken, berbere kaldığı 3 maçın da sadece birisinde 2 gol kaydetti. Kalan iki maçta ise skor üretmeyen kırmızı-lacivertliler, rakipleriyle golsüz berabere kaldı. Bu süreçte skoru koruyan fakat öne geçmeyi başarmayan Altınordu’da Olcay Şahan’ın bu duruma çözüm bulmak için yardımcılarıyla toplantı yapacağı ve bu konuyu masaya yatıracağı bildirildi. İzmir ekibi, gelecek hafta sonu oynanacak maçta Kastamonuspor’u konuk edecek. Altınordu, lideri devirerek önemli bir galibiyete ima atmayı hedefliyor.
İzmir Menemen FK zirveye oynuyor Menemen FK, TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta hafta sonu oynanan müsabakada Elazığspor’u deplasmanda mağlup ederek zirve yolunda önemli bir galibiyete imza attı. TFF 2. Lig Kırmızı Grup ekiplerinden Menemen FK, 6. hafta mücadelesinde Elazığspor’la deplasmanda karşı karşıya geldi. Rakibini 3-0 mağlup eden İzmir ekibi, puanını 16’ya çıkartarak kendisiyle aynı puandaki lider 68 Aksaray Belediyespor’un ardından ikinci sıraya yerleşti. Menemen FK Teknik Direktörü Burhanettin Basatemür de karşılaşmaya dair önemli açıklamalarda bulundu. Elazığspor’un gruptaki en iyi top oynayan takımlarından birisi olduğunu ifade eden Basatemür, “Gerçekten iyi organize olup iyi oynuyorlar. Saha içindeki pas alışverişlerini de iyi yapıyorlar. Biz bütün bunlara önlemlerimizi alarak gittik. Rakibimize top oynama alanı bırakmadan, hemen hemen çok net pozisyon da vermeden da maçı tamamladık. Biz ise hızlı ataklarla pozisyonlara girmeye çalıştık. İlk yirmi dakikasında biraz zorlandık ama sonrasında istediğimiz pozisyonları bulmaya başladık. İkinci yarı ise daha çok pozisyon bulduk. Maç tam istediğiniz şekle geldi. Karşılaşmayı daha erken istediğimiz skora getirebilirdik. Çok güzel bir maç oldu. Oyuncularımın hepsini tebrik ediyorum. Gerçekten disipline bağlı kalarak çok iyi bir oyun oynadılar, iyi mücadele ettiler. Önemli bir galibiyet aldık. İnşallah böyle de devam edeceğiz” diye konuştu.
İzmir İsmail Hakkı Tonguç Açık Hava Tarım Müzesi, ’Resmi Müze’ statüsüne kavuştu Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde yer alan İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi, resmi müze statüsüne kavuştu. Selçuk Belediyesi tarafından Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde tarımın geçmişten günümüze gelen yolculuğunu kayıt altına almak ve gelecek nesillere aktarmak için kurulan, Köy Enstitüleri’nin mimarı İsmail Hakkı Tonguç’un adı verilen tarım müzesi İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün onayı ile resmi olarak açık hava müzesi unvanını aldı. Selçuklular’ın bağışladığı tarım aletlerinin bulunduğu müze, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün Köy Enstitüleri ruhunu yaşatmayı amaç edinen felsefesi gereğince ziyaretçilerin yıllar içinde tarımın değişen yöntemlerine tanıklık etmesine olanak tanıyor. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün her detayıyla üretimin topraktan başlayan hikayesini anlatan bir felsefeye değindiğinin altını çizen Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Biz Efes Tarlası Yaşam Köyü ile tohumun toprak ile buluşmasından başlayan bir hikâye yazıyoruz. Bu hikâyenin içinde atalık tohumlarımıza sahip çıkıyor, üreticilere eğitim veriyor ve çocuklarımızı toprakla buluşturuyoruz. Efes Tarlası Köy Enstitüleri’nden ilham alan bir proje. Köy Enstitüleri nasıl her alanda üretimi esas kılmayı hedeflediyse biz de üretimi anlatmak, sadece geçmişi yad ettiğimiz değil geleceğe de köprü attığımız bir hikâye yazıyoruz. Bu hikâyede tarımın yolculuğuna İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi ile tanıklık ediyoruz. Dolayısıyla Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde bulunan İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzemizin resmi olarak da bir müze statüsüne kavuşması bizleri çok mutlu etti” dedi. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde bulunan İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi Pazartesi- Cumartesi günleri arasında 08.30- 17.30 saatlerini kapsayan dilimde ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Muğla Yüzlerce doğasever, Değirmendere Kanyonu’na yürüdü Menteşe Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası 31. Muğla Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında Değirmendere Kanyonu doğa yürüyüşü gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin katılım sağladığı yürüyüş 2 saat sürdü. Değirmendere Kanyon Yürüyüşü, Muğla’nın doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla buluşan bir etkinlik olarak, Uluslararası 31. Muğla Kültür ve Sanat Şenliği’nin önemli parçalarından birini oluşturdu. Tarihi Saburhane Meydanı’ndan başlayarak, Doğa Sporları ve Tenis Kulübü Derneği üyelerinin liderliğinde kanyonun derinliklerine uzanan yürüyüşe, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, CHP Menteşe İlçe Başkanı Nail Kızıl, meclis üyeleri, Bodrum’un yaşayan son süngercisi Aksona Mehmet, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve doğaseverler katılım sağladı. Eski Değirmen mevkiine ulaşılan yürüyüşte, kanyonun doğal güzellikleri ve benzersiz manzaraları eşliğinde doğa ile iç içe bir gün geçirildi. Yürüyüş, Muğla’nın korunması gereken doğal mirasını ve bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını önemseyen bir vurguyla anlam kazandı. Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, yürüyüş ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bu sene Büyükşehir Belediyemizin desteği ile 31. Muğla Kültür ve Sanat Şenliklerimizi gerçekleştirdik. Kültür ve sanatla dolu dolu iki gün geçirdik. Bugün şenliğimizin üçüncü günü. Muğla’mızın bilinmeyen yönlerini, kültür değerlerini, doğal güzelliklerini biraz daha görünür kılalım istedik. İçinden kanyon geçen bir şehrimiz var. Ama birçok kişi maalesef bu kanyonun farkında değil. O yüzden buraya bir yürüyüş düzenledik. Çok keyifli bir yürüyüş oldu. Yoğun bir katılımla gerçekleşti. Aramızda bebekler, çocuklar, büyüklerimiz var” Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras şenliğin çok keyifli geçtiğini belirterek, “Belediye olarak halkımızı spora yönlendirmek adına önemli çalışmalarımız olacak. Bunun için ‘Yürü be Muğla’ projesini hayata geçireceklerini” söyledi.
Çankırı Çankırı’nın şifa kaynağı kaya tuzundan üretilen lambalar evlerin havasını değiştiriyor Çankırı’nın meşhur kaya tuzundan yapılan tuz lambaları, negatif iyot salınımı özelliği ile doğal hava temizleyici özelliği taşıyor. Kentte çeşitli şekiller verilerek üretilen tuz lambaları Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Çankırı’nın binlerce yıllık mağaralarından çıkartılan kaya tuzlarından üretilen tuz lambaları, sadece estetik bir obje olmanın ötesine geçerek doğal bir hava temizleyici olarak evlerde yerini alıyor. Negatif iyon salınımı yaparak ortamdaki hava kalitesini artıran lambalar, astım ve KOAH gibi solunum rahatsızlıklarına sahip hastalar tarafından tercih ediliyor. Çankırı’da tuz lambası üretimi yapan İlyas Ak, tuz lambalarının havayı arındırma özelliğiyle kötü koku, rutubet ve bakterileri ortadan kaldırdığını belirtti. “Genellikle çocuk odalarına koyuyorlar" Vatandaşların bebek odalarına koymak için tuz lambaları aldığına dikkat çeken Ak, “Çankırı’nın doğal kaya tuzundan tuz lamba yapıyoruz. İçerisinde sadece Çankırı’nın meşhur tuzu ve aydınlatıcı lamba vardır. Altına bir tahta ve kablo takıp hazırlıyoruz. Tuz lamba, aydınlatıcı lamba sayesinde ısındığı zaman yaydığı iyonlar ortamdaki negatif iyonları pozitif hale getiriyor ve bu sayede ortamdaki hava filtre edilmiş hale geliyor. Bu sayede de sağlıklı ve temiz bir hava almış oluyoruz. Astım, KOAH, nefes darlığı olan hastalar, yayılan bu pozitif iyonlarla daha rahat ve sağlıklı nefes alıyor. Ayrıca ortamdaki nem, koku ve rutubeti de kendine çekerek gideriyor. Tuz lambası gece lambası olarak alanlar da var, sağlığına kavuşmak için alanlar da var. Çocuklarda doğumdan sonra yaşanan astım ve sarılık hastalıkları için genellikle çocuk odalarına koyuyorlar. Tuz lambası, kötü havayı filtre ettiği için klimalardan daha üstün. Tuz bir asit olduğu için ortamdaki bakterileri de öldürüyor” dedi.