EKONOMİ - 28 Ocak 2020 Salı 15:03

Aydın incir, kestane, yağlık zeytin ve kerevizde liderliğini korudu

A
A
A
Aydın incir, kestane, yağlık zeytin ve kerevizde liderliğini korudu

AYDIN (İHA) – Aydın, 2019 yılında incir, kestane, yağlık zeytin ve kereviz üretiminde Türkiye sıralamasının 1.

AYDIN (İHA) – Aydın, 2019 yılında incir, kestane, yağlık zeytin ve kereviz üretiminde Türkiye sıralamasının 1. basamağında yer aldı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, Aydın’ın 2019 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerini açıkladı.


Bu kapsamda tarafından verilen bilgiye göre; ülkemizde incir üretiminde Aydın ilk sırada yer almaya devam etti. Türkiye’de üretilen 310 bin ton incirin yüzde 61,4’üne karşılık 190 bin 445 ton incir Aydın’da üretildi. İncir üretiminde Aydın’dan sonra 43 bin 433 tonla İzmir ve 28 bin 450 tonla Bursa geldi.



En çok kestane de Aydın’da üretildi


Ülkemizde üretilen 72 bin 655 ton kestanenin yüzde 44,4’ünü oluşturan 32 bin 232 ton kestane Aydın’da üretildi. Aydın ili en çok kestane üretilen il olurken, ardından 12 bin 168 tonla İzmir, 5 bin 933 tonla Bartın geldi.



Yağlık zeytin üretiminde de lider Aydın


Türkiye’de üretilen 1 milyon 110 bin ton yağlık zeytinin yüzde 28’i yani 310 bin 832 tonu Aydın’da üretildi. Yağlık zeytin üretiminde ikinci sırayı 141 bin 570 tonla Muğla, üçüncü sırayı ise 121 bin 500 tonla Balıkesir yer aldı.



Sofralık zeytin üretiminde Aydın üçüncü sırada


Ülke genelinde üretilen 415 bin ton sofralık zeytinin en çok üretildiği yer ise 87 bin 749 ton ile Manisa olurken, Manisa’yı 79 bin 59 ton ile Bursa izledi. Aydın ise 73 bin 195 ton ve yüzde 17,6’lık oran ile en çok sofralık zeytin üretilen üçüncü il oldu.



Kereviz üretiminin en çok olduğu il Aydın


Ülkemizde üretilen 2 bin 169 ton kerevizin yüzde 74,7’sini oluşturan bin 620 ton ürün, Aydın’dan elde edildi. Kereviz üretiminde ikinci sırayı 213 tonla Eskişehir, üçüncü sırayı ise 128 tonla Antalya aldı.



Aydın’ın Türkiye genelinde üretiminde önemli paya sahip olduğu ürünler ve üretim miktarlarından bazıları şu şekilde sıralandı:


67 bin 402 ton üretim miktarı ve yüzde 13,8’lik payla “çilek” üretiminde 2. sırada,


Bin 922 ton üretim miktarı ve yüzde 10,4’lük payla “taze börülce” üretiminde 3. sırada,


246 bin 382 ton üretim miktarı ve yüzde 11,2’lik payla “pamuk,(kütlü)” üretiminde 2. sırada,


91 bin 161 ton üretim miktarı ve yüzde 11,2’lik payla “pamuk (lifli)” üretiminde 2. sırada,


147 bin 831 ton üretim miktarı ve yüzde 11,2’lik payla “pamuk çekirdeği (çiğit)” üretiminde 2. sırada yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Mustafa Hacıkerimoğlu: "Trabzonspor başkanlığına aday değilim" Trabzonspor başkanlığı için adı geçen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski yönetim kurulu üyesi Mustafa Hacıkerimoğlu, aday olmadığını açıkladı. Trabzonspor’da yaklaşan Olağan Seçimli Genel Kurul öncesi aday olacağı gündeme gelen TFF eski yönetim kurulu üyesi Mustafa Hacıkerimoğlu, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Hacıkerimoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Ben anlayışı, biz olmaya engeldir; biz olmadan büyük kalamayız. İnsanın çok vahşileştiği bir zaman diliminin içerisindeyiz. Bir önceki paylaşımımda demokrasi, kurumsallaşma ve şeffaflık çağrısı yapmıştım. Bu çağrımın camiada azınlık diyebileceğim sayıda bir grup insanı rahatsız ettiğini çok üzülerek müşahede etmekteyim. Bu çağrıya karşı duruşu yalan, iftira ve kumpas gibi iddialarla cevaplandırmak, içinde bulunduğumuz zamanı çok iyi ifade etmektedir. Trabzonspor’a sadık ve tarafsız olması gereken bazı dernek, STK ve birkaç ilçe belediyemizin, ortada henüz ikinci bir aday yokken mevcut yönetime bağlılıklarını bildirmesi, benim çağrımın azınlığı nedenli rahatsız ettiğinin ifadesi olmuştur. Çağrımda bilgi kirliliğine vurgu yapmıştım. 18 ay gibi kısa bir süre önce bir önceki başkan Ahmet Ağaoğlu, kongrede 2.8 milyar TL ile ibra olmuştur. Yakın zamanda gerek TV programında gerek divan kurulunda mevcut başkan, Trabzonspor’un bugünkü borcunun 3.9 milyar TL olduğunu ifade etmiştir. Yine başka bir ifadesinde Trabzonspor’un kasasına 245 milyon Euro (yani 9 milyar TL gibi) bir giriş olduğunu söylemiştir. Peki, bir taraftan Trabzonspor’un borcu 2.8 milyar TL’den 3.9 milyar TL’ye çıktığını söyleyen sayın başkan, kasaya giren 9 milyar TL’yi açıklamayıp kamuoyunda büyük bir finansal başarı algısı oluşturarak amacının burada kasaya giren 9 milyar TL’nin izahından muafiyet kazanmak mıdır? Öncelikle kasaya giren bu paranın bir kısmının Trabzonspor’un paralı sermaye artırımı ile girdiğini ve bu karara itiraz etmeyen camianın borsadaki hissedarlarına, az olanın azdan, çok olanın çoktan kulübümüzün zor zamanında ceplerindeki parayı kulübümüze vererek kulübün bu kararına destek olup saygı gösterdikleri için kulüp yönetiminin hissedarlara bir teşekkür etmesini beklerdim. Ben onların her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum" Bir önceki açıklamamda söylediğim gibi, önceliğim Trabzonspor başkanlığı değil, aday da değilim. Talebim aynıdır; demokrasi, kurumsallık, şeffaflık, birlik ve beraberlik çağrısıdır. Bu çağrımın şehirde verdiği rahatsızlıktan dolayı camianın her bir ferdinden ayrı ayrı özür diliyor, hepinize saygılar sunuyorum."
Antalya Mavi Bayrak için 2025 yılı başvuruları başladı Antalya’da Alanya Belediyesi’nin yerel sorumluluğunu üstlendiğini 2025 Mavi Bayrak başvuruları, 6 Aralık 2024 tarihine kadar internet üzerinden yapılabilecek. Alanya Belediyesi 2024 Mavi Bayrak sezonunu kent ölçeğindeki 66 tesis plajı, 6 halk plajı, 1 engelsiz halk plajı, 3 yat ve 1 marina işletmesi ile tamamladı. Alanya’da gerçekleşen denetimler ve mavi bayrak teslim süreçleriyle ilgili olarak Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Antalya Koordinatörlüğü ile yapılan istişareler neticesinde, Mavi Bayrak 2024 yaz sezonu itibariyle teslim edildi. Turizm için önemli bir unsur Turizm kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir çevre çalışmaları için önemli bir gösterge olan mavi bayrak programının 2025 yaz başvuruları başladı. Tüm plaj, marina ve yatların her yıl mavi bayrak alabilmek için güncellenen ara yüzü ile http://www.mavibayrak.org.tr/ online üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. Başvurular çevre eğitimi, çevre yönetimi, güvenlik, donanım ve hizmetler ile ilgili kriterleri taahhüt ediyor. Sorumluların, başvuru formunda yıl içerisinde yapmış oldukları çevre eğitim etkinlikleri ve bilinçlendirme dosyaları, deniz suyu analiz raporları, hassas doğal alan ile çevre bilgilerinin yer aldığı ve uluslararası jüri tarafından ele alınacak konuları kapsıyor. Öte yandan Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden 2025 Mavi Bayrak başvurusu için detaylı bilgi alınabilecek.