EKONOMİ - 28 Ocak 2020 Salı 15:03

Aydın incir, kestane, yağlık zeytin ve kerevizde liderliğini korudu

A
A
A
Aydın incir, kestane, yağlık zeytin ve kerevizde liderliğini korudu

AYDIN (İHA) – Aydın, 2019 yılında incir, kestane, yağlık zeytin ve kereviz üretiminde Türkiye sıralamasının 1.

AYDIN (İHA) – Aydın, 2019 yılında incir, kestane, yağlık zeytin ve kereviz üretiminde Türkiye sıralamasının 1. basamağında yer aldı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, Aydın’ın 2019 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerini açıkladı.


Bu kapsamda tarafından verilen bilgiye göre; ülkemizde incir üretiminde Aydın ilk sırada yer almaya devam etti. Türkiye’de üretilen 310 bin ton incirin yüzde 61,4’üne karşılık 190 bin 445 ton incir Aydın’da üretildi. İncir üretiminde Aydın’dan sonra 43 bin 433 tonla İzmir ve 28 bin 450 tonla Bursa geldi.



En çok kestane de Aydın’da üretildi


Ülkemizde üretilen 72 bin 655 ton kestanenin yüzde 44,4’ünü oluşturan 32 bin 232 ton kestane Aydın’da üretildi. Aydın ili en çok kestane üretilen il olurken, ardından 12 bin 168 tonla İzmir, 5 bin 933 tonla Bartın geldi.



Yağlık zeytin üretiminde de lider Aydın


Türkiye’de üretilen 1 milyon 110 bin ton yağlık zeytinin yüzde 28’i yani 310 bin 832 tonu Aydın’da üretildi. Yağlık zeytin üretiminde ikinci sırayı 141 bin 570 tonla Muğla, üçüncü sırayı ise 121 bin 500 tonla Balıkesir yer aldı.



Sofralık zeytin üretiminde Aydın üçüncü sırada


Ülke genelinde üretilen 415 bin ton sofralık zeytinin en çok üretildiği yer ise 87 bin 749 ton ile Manisa olurken, Manisa’yı 79 bin 59 ton ile Bursa izledi. Aydın ise 73 bin 195 ton ve yüzde 17,6’lık oran ile en çok sofralık zeytin üretilen üçüncü il oldu.



Kereviz üretiminin en çok olduğu il Aydın


Ülkemizde üretilen 2 bin 169 ton kerevizin yüzde 74,7’sini oluşturan bin 620 ton ürün, Aydın’dan elde edildi. Kereviz üretiminde ikinci sırayı 213 tonla Eskişehir, üçüncü sırayı ise 128 tonla Antalya aldı.



Aydın’ın Türkiye genelinde üretiminde önemli paya sahip olduğu ürünler ve üretim miktarlarından bazıları şu şekilde sıralandı:


67 bin 402 ton üretim miktarı ve yüzde 13,8’lik payla “çilek” üretiminde 2. sırada,


Bin 922 ton üretim miktarı ve yüzde 10,4’lük payla “taze börülce” üretiminde 3. sırada,


246 bin 382 ton üretim miktarı ve yüzde 11,2’lik payla “pamuk,(kütlü)” üretiminde 2. sırada,


91 bin 161 ton üretim miktarı ve yüzde 11,2’lik payla “pamuk (lifli)” üretiminde 2. sırada,


147 bin 831 ton üretim miktarı ve yüzde 11,2’lik payla “pamuk çekirdeği (çiğit)” üretiminde 2. sırada yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da meralar ihaleye çıkarıldı 430 bin hektar mera varlığına sahip Erzincan’da ihtiyaç fazlası 43 mera, İl Mera Komisyonu marifetiyle ihaleye çıkarıldı. Erzincan’da tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları tamamlanan ihtiyaç fazlası meralar ihaleye çıkarıldı. Mera ihalesinde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan sürü sahipleri meraları kiralayabilmek için yarıştı. Erzincan İl Mera Komisyonu tarafından ihaleye çıkartılan ihtiyaç fazlası meralar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda sürü sahiplerine kiralandı. Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker başkanlığında toplanan İl Mera Komisyonunun huzurunda il genelindeki ihtiyaç fazlası 43 mera ve yayla ihaleye çıkarıldı. İhaleye çıkarılan 43 meradan 34’ü sürü sahipleri tarafından kiralandı. İhale öncesinde Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker katılanlara yönelik yaptığı konuşmada meraları kiralayan sürü sahiplerinden imzalayacakları sözleşmelere uymalarını istedi. Her meranın kapasitesinin belirlendiğini ve bu kapasitenin üzerinde hayvan otlatılmasına izin verilmeyeceğini kaydeden İl Müdürü Koçaker, şu ifadelere yer verdi; "Kiraya verdiğimiz meraları alan sürü sahipleri sözleşmeye uymak durumundalar. Bu mera ve yaylalar kurallara uygun olarak kullanıldığı takdirde uzun yıllar hayvancılık yapan çiftçilerime hizmet verecektir. Aşırı ve düzensiz otlatma meralarımıza yoğun zarar verecektir. Unutulmamalıdır ki sürdürülebilir bir kalkınmanın ilk şartı mevcut durumu korumaktan geçer. Önümüzdeki yıllarda da bu meraların kullanılacağı unutulmamalıdır."
Diyarbakır Sahte web sitesi üzerinden 229 milyon vurgun yapan şebekeye "karekod" operasyonu: 18 tutuklama Diyarbakır Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, sahte web sitesi kurarak yedek parça satışı yaptıklarını söyleyip 229 milyon lira haksız kazanç elde eden şebekeyi "karekod" operasyonuyla çökertti. Operasyonda 413 suç kaydı olup 5 yıldır aranan örgüt liderinin de olduğu 18 şüpheli tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri sahte web sitesi kurarak yedek parça satışı yaptıklarını söyleyen suç şebekesine yönelik çalışma başlattı. 140 farklı olayda müşterilerle irtibata geçerek ürün ücretini peşin alan şebeke, ürünleri teslim etmedi. Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) verilerine göre, şebekenin 229 Milyon TL haksız kazanç elde ettiği tespit edildi. Şebeke üyeleri, hesaplarına aktardıkları paraları ATM‘lerde cep telefonundan karekodla çekip toplanan parayı örgüt liderine götürdüğü belirlendi. 413 suçtan 5 senedir aranan örgüt lideri yakalandı 413 farklı suç kaydı olup 5 yıldır aranması bulunan örgüt lideri H.A. için Diyarbakır’dan İstanbul’a özel bir ekip görevlendirildi. Yaklaşık 1 hafta saha çalışması yapan Diyarbakır polisi, şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Şüpheliler, tek tek tespit edilip ekiplerin Diyarbakır’dan koordine edilmesiyle eş zamanlı operasyonda yakalandı. Hesaplarına el konulan 18 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Mağdurlardan suç şebekesine dekont üzerinden mesaj Dolandırıldığını anlayan bir vatandaş şüpheliye 0,5 TL göndererek açıklamaya, "Dolandırıcı seni bulacağım oğlum, 2 bin 500 TL’mi geri ver, yoksa sen bilirsin" yazdı. Başka bir mağdurun ise, şüpheliye 5 TL göndererek açıklamaya, "Seni çiğ çiğ yemez miyim, unutma adımı" yazıp mesaj göndermesi dikkat çekti.