ASAYİŞ - 25 Eylül 2024 Çarşamba 09:21

Eylül ayı “Emniyet ve Güvenlik Basın Toplantısı” gerçekleştirildi

A
A
A
Eylül ayı “Emniyet ve Güvenlik Basın Toplantısı” gerçekleştirildi

Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek Başkanlığında Eylül ayı “Emniyet ve Güvenlik Basın Toplantısı” gerçekleştirildi.


Vali Çiçek, ildeki yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelerek, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinde yapılan faaliyetler ve işlemler ile meydana gelen olaylara ilişkin 2023 ve 2024 yıllarının 8 aylık dönemini kapsayan verileri paylaştı.


Ardahan’da genel güvenlik ve asayişin sağlanmasında 2023 yılında başarılı çalışmalar yapıldığını, bunlarla birlikte suç ve suçluyla mücadelenin 2024 yılında da kararlılıkla sürdürüldüğünü, emniyet, asayiş ve güvenlik hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi noktasında özveriyle çalışmalar yapıldığının altını çizen Vali Hayrettin Çiçek, şu verileri paylaştı:


’’2023 yılı ilk sekiz aylık dönemde kişilere karşı 1.038 olay meydana gelirken 2024 yılında %8’lik azalışla 955 olay meydana gelmiş, bu oran Mal Varlığına Karşı Suçlarda 345 olaydan 300 olaya düşerek %13’lük azalma gerçekleşmiştir. İlimizin güvenliği ve halkımızın huzuru için güvenlik güçlerimizin önleyici hizmetleri etkin bir şekilde yürütmesi sayesinde suç sayılarımızdaki azalış devam etmektedir. Haklarında UYAP Aranma kaydı bulunan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında; 2023 yılının ilk 8 aylık döneminde 585 şahıs yakalanmışken, 2024 yılında %13’lük bir artışla yakalanan şahıs sayısı 660’a çıkmıştır. 2023 yılında uygulama ve yol kontrollerinde 379.153 şahıs sorgulanmış, 2024 yılında sorgulanan şahıs sayısı %68 artarak 636.935 olmuştur. Suçu önleme ve suçluları yakalama konusundaki etkin ve kararlı çalışmalarımız neticesinde artırılan denetim ve sorgu sayılarıyla suçluların ve aranan şahısların yakalanmasında başarı gözle görünür şekilde artış göstermeye devam etmektedir.


Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele kapsamında 2024 yılının ilk 8 aylık döneminde 59 operasyonel faaliyet gerçekleştirilmiş olup, 2.757 paket sigara, 383.400 boş makaron, 4 adet alkol kiti 60ml, 290 litre kaçak alkol, 14 adet tabanca, 17 adet şarjör ve 263 adet fişek, 8.310 kök Hint Keneviri, 17 adet Bluetooth kulaklık, 8 adet muhtelif tarihi eser(heykel, sikke vb.) yakalanmış ayrıca toplum sağlığını tehlikeye düşürecek 150 kg kırmızı et ele geçirilmiş. Ele geçirilen malzemeler ile önlenen vergi kaybı 291.472 TL’dir.


2023 yılının ilk 8 ayında Düzensiz Göçle Mücadeleye yönelik 16 olay tespiti ve yakalaması yapılmış 2024 yılında bu sayı %88’lik bir artışla olay sayısı 30’a çıkmıştır. Bu 30 olayda 62 düzensiz göçmen yakalanmış, 20 organizatör şahsa işlem tesis edilmiş, 1 şahıs tutuklanmış, 6 şahıs da adli kontrol şartıyla serbest kalmıştır. Yakalanan 27 düzensiz göçmen hakkında da sınır dışı işlemleri uygulanmıştır. Ülkemize yasadışı yollarla giren ve izin belgesi bulunmayan yabancı şahıslara yönelik yapılan analiz ve saha çalışmaları ile Göçmen Kaçakçılığı konusundaki başarı geçen yıla oranla bu yıl ciddi oranda artış göstermiştir.


Terörle Mücadele kapsamında ilimizde 2023 yılının ilk 8 ayında 41 olayda 43 şahıs yakalanmışken 2024 yılında 16 olayda 16 şahıs yakalanmıştır. 2023 yılının ilk 8 ayında ilimizde uyuşturucu maddelerin kullanılmasını ve ticaretini engellemek amacıyla 56 olay yakalaması yapılmış, 2024 yılında 77 olay yakalaması yapılarak %38 artış ile başarı sağlanmıştır. Operasyonel faaliyet sonucunda 14 şüpheli şahıs yakalanmış, yakalanan şüpheli şahıslardan 6’sı çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır. Gençlerimizi uyuşturucu madde batağından kurtarmak amacıyla etkin ve kararlı çalışmalarımız sayesinde geçen yıla oranla bu yıl yakalanan uyuşturucu madde miktarı ve şüpheli şahıs sayısında artış sağlanmıştır.’’



Eylül ayı “Emniyet ve Güvenlik Basın Toplantısı” gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründe giderek yükseliyor Denizli’nin toplam tarım ihracatı 2023 yılında 335 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken; hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü toplam tarım ihracatından yüzde 16 oranında pay aldı. Sektör ihracatı 2023 yılında yüzde 12 oranında artarak 54 milyon dolara ulaştı. 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde Denizli’nin toplam tarım ihracatı 215 milyon dolar oldu. Tarım alt sektörleri arasında güçlü konumunu sürdüren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yılın ilk 8 ayında ilimizin toplam tarım ihracatından yüzde 17 oranında pay alarak pastadaki dilimini artırdı. Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, şunları söyledi: “Çeşitli sektörlerde üretimine ve ihracatına devam eden Denizli, tarımda da gelişimini sürdürüyor. Tarım sektörlerinin Denizli’nin ihracatından aldığı pay yüzde 7,4 seviyelerinde. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ise oluşturduğu katma değerle tarım alt sektörleri içerisinde fark oluşturmaya devam ediyor. 2022 yılında sektörün ihracat birim fiyatı 1,65 dolar seviyesindeyken, 2023 yılında bu değer 2,20 dolara ulaşmış durumda. İlimizden ayçiçeği tohumu, pastacılık malzemeleri, yağlı tohumlar, ekmekçi mamulleri, bisküvi gibi ürünlerin ihracatı gerçekleşiyor.” Sektörün Pazar Çeşitliliği Giderek Artıyor 2024 yılının 8 aylık verilerine de değinen DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Sektör ihracatı aynı dönemde değer bazında yüzde 1,1 oranında artarak 35 milyon dolara ulaştı. Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 46 payla sektör ihracatında ana pazar olarak konumlanıyor. Rusya ve Moldavya başta olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu yüzde 24, Afrika ülkeleri ise yüzde 13 oranında sektör ihracatından pay aldı. Sektörden en fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülke; Romanya, Almanya, Polonya, Rusya ve Moldova olarak sıralanıyor. Diğer yandan, Cezayir, Tunus, Bulgaristan ve Özbekistan’a olağanüstü artışlar kaydedildi. Sektörün ihracat ülkeleri de giderek artıyor. İçinde bulunduğumuz yılın sekiz ayında 55 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Pazar çeşitliliğinin giderek artacağına inanıyoruz. Denizli’nin ihracat artışıyla ve oluşturduğu katma değerle dikkat çeken sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz.” dedi.
Manisa Turgutlu Belediyesi dördüncü kez yağlı güreşlere hazırlanıyor Turgutlu Belediyesi, bu yıl dördüncü kez düzenleyeceği Yağlı Pehlivan Güreşleri için hazırlıklara başladı. Türkiye’nin ünlü başpehlivanlarının da katılacağı Yağlı Pehlivan Güreşleri, 6 Ekim Pazar günü saat 09.00’da Irlamaz Alanı Amfitiyatro’da güreş severleri ağırlayacak. Düzenlediği etkinliklerle gelenekleri yaşatmaya devam eden Turgutlu Belediyesi, Yağlı Güreşlere hazırlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan ünlü başpehlivanlar ve genç güreşçiler, er meydanında ter dökerek izleyenlere heyecan dolu anlar yaşatacak. Turgutlu Belediyesinin ev sahipliğinde geçmiş yıllarda da büyük ilgi gören güreşler, bu sene de 500’ü aşkın pehlivanın katılımıyla renklenecek. Yağlı Güreşler, 6 Ekim Pazar günü Irlamaz Alanı Amfitiyatro’da gerçekleşecek. Müsabakalar saat 09.00’da başlayacak. Dördüncü kez düzenlenecek olan Yağlı Pehlivan Güreşleri hakkında açıklamada bulunan ve tüm Turgutlu halkını güreşlere davet eden Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Güreşler, hem tarihi bir mirasın yaşatılması hem de halkımızın kaynaşması açısından büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Yağlı Pehlivan Güreşlerimizi bu yıl dördüncü kez düzenlemeye hazırlanıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan güreş severlerimize unutamayacakları bir gün yaşatacağız. Ünlü başpehlivanlarımızla birlikte genç güreşçilerimizin de er meydanında mücadele edeceği Yağlı Pehlivan Güreşlerimize tüm hemşehrilerimizi davet ediyorum” dedi.
İzmir Akran zorbalığı TBMM gündeminde TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde akran zorbalığının araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için alt komisyon kuruldu. Akran zorbalığının TBMM gündemine girmesinin önemine vurgu yapan İEÜ Medical Point Hastanesi Psikiyatri bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Eslek, “Akran zorbalığında iki tarafı da ele almak gerekiyor. Hem zorbalığa maruz kalanda hem de bunu uygulayanda ilerleyen yıllarda etkilerini görüyoruz. Meclis düzeyinde ele alınması oldukça sevindirici ve bir karar. Umarım bu komisyonla birlikte daha bilinçli eğitimler ve yaklaşımlar olur.” dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) akran zorbalığıyla mücadelede önemli bir adım attı. TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında ‘Akran Zorbalığının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu’ kuruldu. Akran zorbalığının TBMM gündemine girmesinin önemine vurgu yapan İEÜ Medical Point Hastanesi Psikiyatri bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Eslek, “Akran zorbalığını; aynı yaş grubu içinde güç açısından eşitsizliği olan kişilerin özellikle güçlünü güçsüze uyguladığı bilerek, isteyerek ve zararlı bir sonuca uğratmak amacıyla yaptığı tekrarlayıcı davranışlar olarak açıklayabiliriz. Bu çok ciddi bir mesele. Uzun yıllardır hem bizim hem de eğitimcilerin eğildiği bir konuydu. Meclis düzeyinde ele alınması oldukça sevindirici ve bir karar. Umarım bu komisyonla birlikte daha bilinçli eğitimler ve yaklaşımlar olur.” dedi. "Farkında bile olmayabilir" Akran zorbalığının hem maruz kalan hem de uygulayan için etkilerinden söz eden Eslek, “Akran zorbalığında iki tarafı da ele almak gerekiyor. Hem zorbalığa maruz kalanda hem de bunu uygulayanda ilerleyen yıllarda etkilerini görüyoruz. Maruz kalan çocuklar bazı şeyleri yapamayacağına inanıyor, kendini değersiz ve eksik hissedebiliyor. Bu sürekli işlendiği için birey gençliğinde ve yetişkinliğinde buna inanır oluyor. Uygulayan için ise bu davranış normalleştiği için ilerleyen yıllarda da farkında bile olmadan aynı tutumları sergileyebiliyor.” ifadelerini kullandı. "Ailelere ve eğitimcilere büyük iş düşüyor" Akran zorbalığıyla mücadele konusunda hem eğitimcilere hem de velilere önemli görevler düştüğüne vurgu yapan Eslek, “Fiziksel, sözel, sosyal akran zorbalıkları oluyor. Son dönemde de bunlara siber zorbalık da eklendi. Hepsinde amaç kişiye bilinçli, tekrarlayıcı zarar vermek. Hem öğrenci düzeyinde hem de veliler üzerinde ayrı ayrı eğitimler vermek gerekiyor. ‘Çocuktur, normaldir’ demek en yapılmaması gereken davranış olarak karşımıza çıkıyor. Davranışlar tekrarladıkça oturur. Özellikle ortaokulla beraber o davranış kalıpları kişilik özelliği şeklinde geleceğe taşınan özellikler oluyor. O yüzden ne kadar hızlı müdahale edilirse o kadar iyi olur. Verilen eğitimlerle de ilk ve ortaöğretim düzeyinde çocuklar ile gençler bu durumu tanırlarsa akran zorbalığına maruz kaldıklarında öğretmenlerine veya ailelerine başvurabilirler. Çocuklarının davranışlarında farklılık gören aileler ise ‘Acaba böyle bir durum mu var?’ düşüncesiyle hareket etmeliler.” diye konuştu.