ÇEVRE - 17 Kasım 2024 Pazar 13:02

Şelale Mahallesi Koca Dere’de imar yolları açıldı

A
A
A
Şelale Mahallesi Koca Dere’de imar yolları açıldı

Kepez Belediyesi, Şelale Mahallesi’ndeki Koca Dere’nin çevresinde yer alan imar yollarını, bin kamyona eşit dolgu çalışmasıyla açtı. Bölgedeki yağmur suyunun tahliyesi için de drenaj kanalı inşa ediliyor.



Kepez Belediyesi, mülkiyet sorunlarını çözdüğü yerleşim yerlerini, kalıcı hizmetlerle modern bir şehre dönüştürüyor. Şelale Mahallesi’nde, Koca Dere olarak bilinen bölgedeki plansız kent görüntüsü de tarih oluyor. Bölge, imar planındaki kullanımına göre yapılan hizmetlerle planlı şehre dönüştürülüyor.



Yeni yollar için bin kamyona eşit dolgu çalışması


Dönüşüm çalışması, dere havzasının çevresinde yer alan ve gecekondu işgalinden dolayı kapalı olan 7207, 7213, 7214, 7216 ile 7217 sokaklarda gerçekleştiriliyor. Fen İşleri Müdürlüğü, başka bir alandan arsa tapuları verilen 6’sı kısmi olmak üzere 14 gecekondunun yıkılmasından sonra yolların yapımını başlattı. Yaklaşık 30 gün süren çalışmanın ardından sokakların toprak işlerinin yapımı tamamlandı. Bin kamyona eşit 10 bin 400 metreküp dolgu malzemesiyle yol tabanı oluşturuldu. Bölgede 700 metre uzunluğunda yeni yol yapımı gerçekleştirildi.



Koca Dere’ye yağmur suyu drenaj kanalı


Yağmur suyu taşkınının önlenmesi için bölgede drenaj kanalı çalışması da başlatıldı. Koca Dere ile Musa Özkan Caddesi arasında 250 metre uzunluğunda kanal çalışması gerçekleştiriliyor. Kanala konulacak 1,5 metreye 1,5 metre boyutlarında betonarme menfez kutularla (Baks) yağmur suyu, Musa Özkan Caddesi’ndeki ana hatta tahliye edilecek. Habibler İlkokulu’nun yanındaki altyapı çalışması, güvenlik tedbirleri alınarak yapılıyor.



Kocagöz’den yatırımlara yerinde denetim


Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de, mahalleyi ziyaret ederek yol ve kanal yapımı çalışmalarını inceledi. Şelale Mahalle Muhtarı Durmuş Bilgin ile çalışma alanını gezen Başkan Mesut Kocagöz, bürokratlarından bilgi aldı.


İncelemenin ardından bir açıklama yapan Başkan Kocagöz, 1000 kamyona eşit 10 bin 400 metreküp dolgu çalışmasıyla Koca Dere bölgesindeki imar yollarını açtıklarını söyledi.



“Vatandaşımızın taleplerini karşıladık”


Bölge sakinlerinin yol talebini karşıladıklarını, su taşkını sorununun çözümü için de çalışma başlattıklarını aktaran Kocagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dere yatağının suyunun tahliyesi için yağmur suyu drenaj kanalının yapımını başlattık. Dere yatağı ile Musa Özkan Caddesi arasında 250 metre uzunluğunda kanal inşa ediyoruz. Kanala yerleştireceğimiz 1,5 metreye 1,5 metre boyutlarında betonarme menfez kutularla (baks) yağmur sularını, Musa Özkan Caddesi’ndeki ana hatta tahliye edeceğiz. Bu çalışma ile bölgede yaşanan su taşkınlarını büyük ölçüde önlemiş olacağız. Bölgede yer alan okul binasında su taşkını riski yaşanmaması için de gerekli önlemleri alacağız. Gereken neyse yapacağız. İlçemizdeki yağmur suyu drenaj kanallarının yapımında bize destek veren Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğümüze de teşekkür ederim.”



“Yeşil alanlarını da yapacağız”


Kocagöz, yağmur suyu drenaj çalışmasının bağlantısını kısa sürede tamamlayacaklarının, açılan yolların sathi asfaltını da en kısa sürede yapacaklarını kaydetti. Bölgenin sosyal tesis ihtiyacını karşılayacaklarını belirten Kocagöz, yatırım planlaması çerçevesinde Koca Dere’nin çevresindeki yeşil alanları da yapacaklarını sözlerine ekledi.



"Yeni yollar planlı şehirleşmeyi sağlayacak"


Yeni yolların inşasıyla, bölgedeki imar planında yer alan yeşil alanlar ile açık otoparkın yapımının önü açılırken; telekomünikasyon, içme suyu, kanalizasyon gibi altyapı da daha sağlıklı hale getirilmiş olacak.


Beş sokağın ulaşıma açılması, aynı zamanda konut parsellerindeki gecekonduların yerine planlı yapıların inşa edilmesini de sağlayacak.




Şelale Mahallesi Koca Dere’de imar yolları açıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Ciğer kenti Diyarbakır’da cağ kebabı ustası ve lisanslı arıcı, fuarda ürünlerini sergiledi Diyarbakır’da 12 Kasım’da açılan gurme ve yöresel lezzetler fuarında bal çeşitleri ve cağ kebabı açılan stantta ziyaretçilere sunuldu. Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle düzenlenen fuara, 59 ilden 170 firmanın katılımıyla sürüyor. Fuarda stant açan 20 yaşındaki arıcı Ekrem Bozkurt, 14 yaşından beri babasıyla birlikte bu işi yaptığını söyledi. Arı ve ana arı üretimi yaptıklarını belirten Bozkurt, "Üniversiteye gitmek istemedim. Babamla birlikte bu işi devam etmek istedim. Türkiye’de lisanslı en genç arıcı ve ana arı üreticisiyim. Hakkari Cilo dağlarında ve Tunceli Munzur dağlarında bu iş için uğraşıyoruz. Antalya, Diyarbakır, Muş ve Hakkari’ye bal üretimi için gidiyoruz. Kara kovan, petek bal, süzme bal birçok bal çeşidimiz var. Kara kovan balı üretilmesi zor bir baldır. Ortalama fiyatı bin-bin 500 lira arasında. Süzme balın ortalama kilosu 500 lira, petek balımızın fiyatı 700 liradır" dedi. Fuara Erzurum’un cağ kebabını getiren Naci Peker, "Cağ kebabı, koyun ve kuzu etinden yapıyoruz. Koyunun kol, but ve kaburga kısmıyla yapıyoruz. Gerdan incik kullanmıyoruz. Herkesi yöresel lezzete bekliyoruz. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum" diye konuştu. Fuar, bugün sonra eriyor.
Manisa Sarıgöl’de yağmurda üzüm hasadı Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde kasım ayının ortasında yağmurlu ve ve soğuk bir havada örtü altında bekletilen Çekirdeksiz Sultaniye Üzümlerinin hasadı devam ediyor. Yağmurluklarını giyen işçiler bir yandan kesim yaparken kesilen üzümler de diğer taraftan kasalarla kamyonlara yüklenerek gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazarlarını süslemeye devam ediyor. Türkiye’nin üzüm ambarı olan Manisa’da temmuz ayında başlayan hasat aralık ayının sonuna kadar bazen de ocak ayının ilk haftalarına kadar devam ediyor. Temmuz ayında örtü altına alınmaya başlayan bağlardaki üzümler üstlerine örtülen örtü sayesinde hem dalında hem de taze olarak kesilmeyi bekliyor. Sarıgöl’ün Aşağıkoçaklar Mahallesindeki Murat Erbaş’a ait üzüm bağında da sabahın erken saatlerinde hasat çalışmalarına başlandı. Bağda taze bir şekilde bekletilen üzümler yağmurluklarını giyen işçiler tarafından özenle kesilip ayıklanarak kasalarla kamyonlara yükleniyor. Alınan üzümler kamyonlarla yurdun dört bir yanındaki pazar ve marketlerdeki tezgahlarda yerini alırken, bağda çalışan işçiler kasım ayının 17’sinde olmalarına rağmen bağlarda yağmurda çamurda çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Yağmura rağmen üzümünü kestirmeye devam eden üretici Murat Erbaş, "Aylardan kasım. Kasım ayında açık buzhane gibi üzümlerimiz birbirinden güzel. Allah bereketini versin. Gerçekten çok güzel bir iklimde yaşıyoruz. Üzümlerimiz güzel, insanlarımız güzel. Allah herkese bereket versin. Nice kazançlara Allah yedirmeyi nasip etsin eşimizle dostlarımızla birlikte" dedi. Sarıgöl ve çevresinde yağmurlu havaya rağmen hasat devam ederken ilçenin birçok bölgesinde hala örtü altında kesimi bekleyen tonlarca üzüm olduğu öğrenildi.