SAĞLIK - 27 Mart 2025 Perşembe 14:42

Sağlıklı bayram için beslenme önerileri

A
A
A
Sağlıklı bayram için beslenme önerileri

Diyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan sonrası beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sağlıklı bir bayram geçirmek isteyenler için önemli tavsiyelerde bulundu. Ertuğ, hafif kahvaltı yapılması, porsiyon kontrolü, şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması, su tüketiminin artırılması ve fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.


Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni ve uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızı yavaşlıyor. Ramazan sonrasında ise ani ve aşırı yemek tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, bayram süresince beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında uyarılarda bulunuyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan ayı sonrası beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu.



"Üç ana öğün ve en az iki ara öğünle beslenilmeli"


Dyt. Ertuğ, Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmanın eski hızına kavuşabilmesi için dengeli beslenme ve fiziksel aktivitenin şart olduğunu vurguladı. Hızlı kilo vermek amacıyla uygulanan şok diyetlerin sağlık açısından risk taşıdığını söyleyen Ertuğ, üç ana öğün ve en az iki ara öğünle beslenmenin önemine dikkat çekti.



Sağlıklı bir bayram geçirmek isteyenler için öneriler


Bayramda aşırı yemek tüketiminin kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ile diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olan kişiler için risk oluşturabileceğine işaret eden Dyt. Ertuğ, sağlıklı bir bayram geçirmek isteyenler için birtakım önerilerde bulundu. Güne hafif bir kahvaltı ile başlamak gerektiğini dile getiren Ertuğ, "Yumurta, peynir, zeytin, yeşillik, domates, salatalık gibi hafif besinler tercih edin. İşlenmiş et ürünleri ve hamur işlerinden uzak durun. Lokmaları küçük tutun, çiğnemeden yutmayın. Hızlı yemek yemenin sindirim sorunlarına yol açabileceğini unutmayın. Bayram ziyaretlerinde sunulan tatlı ve hamur işlerini ölçülü tüketin, porsiyonları küçük tutun. Sindirimi zor, yağlı ve tuzlu gıdalar yerine fırında, ızgarada veya haşlama yöntemiyle pişirilmiş yiyecekleri tercih edin" dedi. Aşırı şeker tüketiminin mide ve bağırsak sorunlarına yol açabileceğini belirten Ertuğ, sütlü, meyveli veya dondurmalı tatlıların tercih edilmesini önerdi. Ertuğ, "Üç ana öğün ve ara öğünler şeklinde bir beslenme düzeni oluşturun. Öğün miktarını önceden belirleyin. Lif açısından zengin sebze, baklagil ve meyveler tercih edin. Bu besinler sindirimi kolaylaştırır. Günlük en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin. Toplam sıvı tüketimi 12-15 bardak olmalı. Bayramda da yürüyüş gibi hafif egzersizler yaparak sindirimi destekleyin ve metabolizmayı hızlandırın" ifadelerini kullandı.


Dyt. Berna Alduğ, sağlıklı bir bayram geçirmek için bu önerilere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alevlere aldırmayan inekler otlamaya, çoban ise yangını izlemeye devam etti Antalya’nın Manavgat ilçesinde çöp ve molozların döküldüğü bir alanda çıkan yangında çöplerle beslenen inekler alandan ayrılmadı. Çobanın ise alevlere rağmen sürüyü uzaklaştırmaması dikkat çekti. Kum mevkiinden yükselen yoğun dumanlar, Manavgat şehir merkezi ile D-400 Karayolu’nda seyir halindeki sürücülerde endişeye yol açtı. Olay sırasında yangın bölgesinde bulunan inek sürüsünün çöp ve bitki atıklarıyla beslenmeye devam etmesi dikkat çekti. Turistik tesislerin atıkları yangına neden oldu Yangına, bölgeye turistik tesisler tarafından dökülen çöp ve molozların neden olduğu öğrenildi. Çöplerin büyük bölümünü sünger ve benzeri yanıcı maddelerin oluşturması nedeniyle yükselen yoğun duman, gökyüzünü kapladı. Manavgat Belediyesi Fen İşleri ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, iş makineleriyle yangının çevresinde önlem alarak alevlerin yayılmasını engelledi. Çoban sürüyü uzaklaştırmadı Yangın sırasında ilginç bir görüntü de ortaya çıktı. Arazideki çöplerin içinde otellerden getirilen ağaç dalları, bitki atıkları ve muz serası artıklarıyla beslenen bir inek sürüsü, yangına aldırış etmeden alanda kalmaya devam etti. Sürünün başındaki çobanın, alevlerin yaklaştığı anlarda bile hayvanları uzaklaştırmaya gerek duymadığı görüldü.