EKONOMİ - 28 Ağustos 2024 Çarşamba 10:26

Antalya’da 2 bin 500 üyeli odada 2 binden fazla galerinin yetki belgesi bulunmuyor

A
A
A
Antalya’da 2 bin 500 üyeli odada 2 binden fazla galerinin yetki belgesi bulunmuyor

Antalya’da galericiler sitesi bulunmaması, çok sayıda işletmenin konut altında faaliyet göstermesi ve belediyelerin yasa gereği ruhsat vermemesi nedeniyle yetki belgesi bulunmadığının altını çizen Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, 27 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre yetki belgesi başvurularında ruhsat zorunluluğunun kalktığını duyurdu.


İkinci el araç satışı ile ilgili yönetmelik değişikliği Resmi Gazetede yayımlandı. Düzenlemeye göre, ticaret il müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi olmadan ticari faaliyet kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapılamayacak. 27 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de Ticaret Bakanlığı Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’e göre bundan sonra işletmelerin ilan verirken uyacağı yükümlülükler ve ilan sitelerinin uyacağı kurallar belirlendi. İkinci el araç ilanında yetki belgesi şartı aranırken, 2018 yılında çıkan yasa ile mağduriyet yaşayan ve Yetki Belgesi bulunmayan galerici esnafına müjde Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar’dan geldi.


Çağlar’dan galericilere müjde


Düzenlemeye göre, ticaret il müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi olmadan ticari faaliyet kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapılamayacak. Bir takvim yılı içinde 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı ticari faaliyet kabul edilecek. Çağlar, 27 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre yetki belgesi başvurularında galericilerin en çok mağduriyet yaşadığı ve 2018 yılında çıkartılan yasa ile zorunlu hale getirilen ruhsat zorunluluğunun kalktığını duyurdu. 2018 yılında çıkartılan yasa gereği konut altında galericilik yapılamayacağının belirtildiği ve bu nedenle belediyelerin galericilere ruhsat vermediği belirten Çağlar, düzenleme ile bu mağduriyetin ortadan kalktığını duyurdu.


2 binden fazla galerinin yetki belgesi yok


Antalya’da 2 binden fazla galerinin konut olarak kullanılan apartmanların altında bulunması nedeniyle ilgili yasa gereği belediyeden ruhsat alamadığını ve yetki belgesinin bulunmadığının altını çizen Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, “5 Haziran 2018’de bir yasa çıktı. Bu yasanın içinde denildi ki ‘Konut altında Galericilik yapılamaz’. Konut altında bulunan galericilere belediye ruhsat vermiyordu. Ruhsat alabilmeleri için bina komple ticari olacak ve üzerinde konut olmayacaktı. Bu şekilde Antalya’da odamıza kayıtlı 2 bin 500 galerici esnafımız var. Bu sayının içinde en fazla 100-150 tanesi belirtilen kriterlere uyuyordu. Bunun dışında ki geri kalan esnafımızın maalesef yetki belgesi yoktu” dedi.


“Artık ruhsat ve lise mezuniyet şartı istenmeyecek”


Göreve geldikten sonra yaklaşık 2 yıldır ilgili bakanlıklara, TBMM’ye yaşanan mağduriyetin giderilmesi için konuyu taşıdığını belirten Çağlar, “Yazılı ve sözlü olarak bu konuyu anlattık ve geldiğimiz noktada hem lise mezunu olma şartı kaldırıldı. Hem de yekli belgesini ruhsat olmadan alabileceğiz. Yetki Belgesi almak isteyen bir galericinin öncelikle maliye kaydı, oda kaydı, mesleki yeterlilik belgesi, diploması birde ofisi olması gerekiyor. Üyelerimiz bunları tamamladıktan sonra Ticaret İl Müdürlüğü’ne başvuru yaparak Yetki Belgesini alabilecek. Yetki Belgesi olmadan 15 Eylül’den sonra ilan giremeyecek. Bu da bizim istediğimiz bir şeydi. Bizim esnafımız yetki belgesi olmadan ilan giremiyorsa, yoldan geçen üç kağıtçı, dolandırıcı, kapıcı, ayakçı dediğimiz kesimlerde ilan girmesin istiyorduk. Ve bugün bunu başardığımız için çok gururluyum. Mesleğimiz ve meslektaşlarımız için iyi bir adım atıldı. Bugün itibariyle esnafımıza mesaj attık, biz yaptığımız duyuru ile Yetki Belgesi konusunda esnafımıza çağrıda bulunduk. Şu anda telefonlarımız susmuyor” ifadelerini kullandı.


Galerici esnafına çağrıda bulundu


Birçok il ve ilçede galericiler sitesi bulunmasına rağmen Antalya’da olmadığını ve bu nedenle konut altında galericilik yapan işletmelerin ruhsat çıkartmakta mağduriyetler yaşadığını söyleyen Çağlar, “Benim Antalyamda galericiler sitesi yok. Türkiye’nin birçok ilinde ve ilçesinde bulunuyor. Antalya’da galericiler sitesi olmadığı için benim esnafım mağdurdu. Bugün geldiğimiz durumda esnafımız yetki belgesini artık alabiliyor. Tüm galerici esnafına çağrı yapıyorum. Gelsinler, yetki belgesini alsınlar. Aynı şekilde lise mezunu olmayan esnafımda yetki belgesi alamıyordu. Bunu Ticaret Bakanımız Ömer Bolak ile bire bir görüşmemiz neticesinde bugün itibariyle lise mezunu arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız ilkokul mezunu dahi olsalar 1 Mart 2025 tarihine kadar yetki belgesi alabilecekler. Bunun için meslektaşlarımızın bir an önce acele etmesi ve yetki belgelerini almasını duyuruyorum” şeklinde konuştu.


“Antalya’nın galericiler sitesi yok”


Göreve geldikleri ilk günden itibaren Antalya’ya Galericiler Sitesi kazandırmak için girişimlerde bulunduklarını ancak sonuca varamadıklarını söyleyen Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Antalya’da Büyükşehir belediyesi başta olmak üzere bütün merkez ilçe belediyelerine yazılı ve sözlü olarak başvurumuzu yaptık. Turizmin başkenti Antalya’da mutlaka bir galericiler sitesi olması lazım. Birçok ilde ve ilçede var, ama Antalya’da yok. Bu bizim ayıbımız, bizi yönetenlerin ayıbı. Antalya’da bir galericiler sitesinin olması demek trafiği rahatlatır, hızlandırır. 2 bin 500 esnafın her birinde 10 araç olduğunu düşünürsek, Antalya trafiğinde 25 bin araba demek. Bu sayıdaki aracı şehir içinde ki trafikten çektiğin zaman trafik daha da rahatlar” dedi.


Belediyelere çağrı


Antalya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerine Galericiler Sitesi konusunda çağrıda bulunan Çağlar, “Bu galericiler sitesinin gerçekten yapılması lazım. Bununla alakalı bütün başkanlıklara, bakanlıklara başvuru yaptım. Ama bu konu ile alakalı bizim büyükşehir belediye başkanımızın öncülük yapması lazım. Her gittiğimde tamam diyor, ama nedense bir sonuca ulaşamıyoruz. Buna bir an önce el atılması, birlikte hareket ederek bir galericiler sitesinin Antalya’ya kavuşturulması lazım” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Spor Okulları, 20 İlçede ’Genç Yetenekler’ yetiştiriyor Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Balıkesir’in tüm ilçelerinde her yıl düzenlenen Gençlik Spor Bakanlığı Spor Okullarında, 2024-2025 kış dönemi için eğitimler 1 Ekim itibariyle başlıyor. Fiziksel gelişimi desteklemek, spor sevgisini aşılamak ve yeni yetenekleri keşfetmek amacıyla gerçekleştirilen bu projede, her yaştan vatandaş için çeşitli branşlarda eğitimler düzenleniyor. GSB Spor Okulları, alanında uzman antrenörler eşliğinde çocukların ve gençlerin yeteneklerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olarak spor yaşamlarında sağlam bir temel oluşturuyor. Futbol, basketbol, voleybol, yüzme, atletizm, tenis, okçuluk gibi birçok farklı branşta düzenlenen eğitimler, katılımcıların fiziksel yeteneklerini geliştirmekle kalmayıp, sosyal becerilerini de artırmalarına katkı sağlıyor. Eğitimler, modern ve donanımlı tesislerde, hijyen standartlarına titizlikle uyularak gerçekleştiriliyor. Bu tesisler, sporcuların güvenliğini ön planda tutarak ferah ve sağlıklı bir ortam sunuyor. Spor faaliyetlerine uygun olarak tasarlanmış iç ve dış mekan alanları, çocukların ve gençlerin rahat hareket edebilmeleri için gerekli tüm imkanı sağlıyor. Bir diğer projede ise "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" sloganıyla, modern yüzme havuzlarında yıl boyunca kapsamlı eğitim programları sunuluyor. 7-14 yaş arası çocuklar ve 14 yaş üstü bireyler için gerçekleştirilen seanslarla 7’den 77’ye herkese yüzmeyi öğrenme fırsatı sunuyor. Gerçekleşen seanslarda tüm yaş gruplarının yüzme becerilerini geliştirmesi amacıyla eğlenceli ve etkili bir yaklaşım benimseniyor. Bu sayede, katılımcılar suyla tanışma süreçlerini keyifli bir deneyim olarak yaşarken, yüzme yeteneklerini de geliştiriyor. Programlarda yer alan çeşitli aktiviteler ve grup dersleri, öğrenmeyi desteklerken sosyal etkileşimleri arttırıyor ve dostluk ilişkilerinin pekişmesini sağlıyor. Kayıtlar için Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüklerine başvuru yaparak, GSB Spor Okulları programlarına katılım sağlayabilir ve GSB Spor Okulları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
İstanbul İhracatın yüzde 43,4’ünü büyük ölçekli girişimler gerçekleştirdi İhracatın yüzde 43,4’ünü, ithalatın ise yüzde 55,5’ini büyük ölçekli girişimler gerçekleştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Girişim Özelliklerine Göre Dış Ticaret İstatistikleri’ni paylaştı. Dış ticaret verileri ile iş kayıtları sisteminde yer alan girişimlerin ana faaliyet türü ve çalışan sayısı bilgileri eşleştirilerek, dış ticaret yapan girişimlerin özellikleri elde ediliyor. Dış ticaret istatistikleri ve iş kayıtları sistemi kullanılarak elde edilen verilere göre, 2023 yılında 139 bin 349 girişim ihracat, 252 bin 908 girişim ithalat yaptı. Yapılan eşleştirmede, ihracat ve ithalat yapan girişimlerin yaklaşık yüzde 100’ünün bilgilerine ulaşıldı. Bu girişimler toplam ihracatın ve ithalatın yaklaşık yüzde 100’ünü gerçekleştirmiştir. İthalattaki girişim sayısındaki artış, Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi sistemindeki girişim sayısı artışından kaynaklanıyor. Toplam ihracatın yüzde 20,2’sini yapan 1-9 kişi çalışanı olan mikro ölçekli girişimler, toplam ihracat yapan girişimlerin yüzde 69,4’ünü oluşturdu. İhracatta, 10-49 kişi çalışanı olan küçük ölçekli girişimlerin payı yüzde 17,5, 50-249 kişi çalışanı olan orta ölçekli girişimlerin payı yüzde 18,8, 250+ kişi çalışanı olan büyük ölçekli girişimlerin payı ise yüzde 43,4 oldu. Toplam ithalatın yüzde 12,9’unu 1-9 kişi çalışanı olan mikro ölçekli girişimler yaptı. İthalatta, 10-49 kişi çalışanı olan küçük ölçekli girişimlerin payı yüzde 13,1, 50-249 kişi çalışanı olan orta ölçekli girişimlerin payı yüzde 18,4 oldu. 250+ kişi çalışanı olan büyük ölçekli girişimlerin ithalattaki payı yüzde 55,5 olurken; bu girişimler toplam ithalat yapan girişimlerin yüzde 1,5’ini oluşturdu. İhracatın yarısından fazlasını sanayi sektöründeki girişimler gerçekleştirdi Girişimin ana faaliyetine göre ihracatın yüzde 56,0’ını, ithalatın ise yüzde 46,8’ini sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimler yaptı. Ana faaliyeti ticaret olan girişimlerin ihracattaki payı yüzde 39,4, ithalattaki payı ise yüzde 39,3 düzeyinde gerçekleşti. Sanayi sektörünün ihracatında 250+ kişi çalışanı olan büyük ölçekli girişimler yüzde 67,3 pay ile öne çıktı. Ticaret sektörünün ihracatında ise yüzde 88,8 pay ile 1-249 kişi çalışanı olan küçük ve orta ölçekli girişimlerin hâkimiyeti devam etti. Sanayi sektörü ithalatında büyük ölçekli girişimler yüzde 78,1 pay ile öne çıktı. Ticaret sektöründe, büyük ölçekli girişimlerin payı yüzde 28,1, diğer sektöründe büyük ölçekli girişimlerin payı yüzde 56,9 payı oldu. Sanayi sektöründeki girişimler ihracatının yüzde 46,7’sini Avrupa Birliği (AB 27) ülkelerine yaptı Ana faaliyeti sanayi olan girişimler, ihracatlarının yüzde 46,7’sini AB 27 ülkelerine, yüzde 14,3’ünü Yakın ve Orta Doğu ülkelerine ve yüzde 14,0’ını AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerine gerçekleştirdi. AB 27 ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 64,0’ını sanayi, yüzde 32,9’unu ticaret, yüzde 3,1’ini ise diğer sektöründeki girişimler yaptı. Ana faaliyeti sanayi olan girişimler, ithalatlarının yüzde 32,7’sini AB 27 ülkelerinden, yüzde 25,9’unu Diğer Asya ülkelerinden, yüzde 16,5’ini ise AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerinden gerçekleştirdi. Ana faaliyeti ticaret olan girişimlerin en çok ithalat yaptığı ülke grupları sırasıyla yüzde 30,2 pay ile AB 27 ülkeleri, yüzde 27,9 ile Diğer Asya ve yüzde 23,5 ile AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri oldu. İmalat sanayi ürünleri ihracatının yüzde 57,8’ini sanayi sektöründeki girişimler yaptı İmalat sanayi ürünleri ihracatının yüzde 57,8’ini ana faaliyeti sanayi olan girişimler, yüzde 37,9’unu ise ana faaliyeti ticaret olan girişimler gerçekleştirdi. Ana faaliyeti sanayi olan girişimlerin yaptığı ihracatın ise yüzde 96,9’unu imalat sanayi ürünleri, yüzde 1,6’sını tarım, ormancılık ve balıkçılık ürünleri, yüzde 1,1’ini de madencilik ve taşocakçılığı ürünleri oluşturdu. İmalat sanayi ürünleri ithalatının yüzde 44,2’sini sanayi, yüzde 45,5’ini ticaret ve yüzde 10,3’ünü diğer sektörlerdeki girişimler tarafından yapıldı. Ana faaliyeti sanayi olan girişimlerin ithalatının yüzde 76,0’ını imalat sanayi ürünleri, yüzde 3,7’sini madencilik ürünleri, yine yüzde 3,7’sini ise tarım, ormancılık ve balıkçılık ürünleri oluşturdu. İhracatın yüzde 48,5’ini ilk 500 girişim tarafından gerçekleştirildi İhracatın yüzde 48,5’ini, ithalatın ise yüzde 64,8’ini ilk 500 girişim yaptı. En çok ihracat yapan ilk 5 girişim toplam ihracatın yüzde 8,1’ini, en çok ithalat yapan ilk 5 girişim ise ithalatın yüzde 14,1’ini gerçekleştirdi. Sanayi sektöründe en fazla ihracat yapan ilk 5 girişimin sanayi sektöründeki payı yüzde 14,1, ticaret sektöründe en fazla ihracat yapan ilk 5 girişimin ticaret sektöründeki payı ise yüzde 10,3 oldu. Sanayi sektöründe en fazla ithalat yapan ilk 5 girişiminin payı yüzde 19,0, ticaret sektöründe ise yüzde 13,7 oldu. Girişimlerin yüzde 70,7’si tek ülkeden ithalat yaptı Girişimlerin yüzde 49,5’i tek ülkeye ihracat yaparken, yüzde 14,4’ü iki ülkeye ihracat yaptı. Yirmi ve daha fazla ülkeye ihracat yapan girişimlerin oranı yüzde 4,1 iken, bu girişimlerin ihracattaki payı yüzde 56,3 oldu. Girişimlerin yüzde 70,7’si, tek ülkeden ithalat yaparken, yüzde 13,7’si iki ülkeden ithalat yaptı. Yirmi ve daha fazla ülkeden ithalat yapan girişimlerin oranı yüzde 1,0 iken, bu girişimlerin ithalattaki payı yüzde 50,5 oldu.