KÜLTÜR SANAT - 15 Aralık 2024 Pazar 09:19

Antalya gastronomi destinasyonu olacak

A
A
A
Antalya gastronomi destinasyonu olacak

Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özen ile Yönetim Kurulu üyeleri Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından 2024 yılı “En İyi Turizm Köyü” seçilen Antalya’nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesi’nde incelemelerde bulundular. Ayrıca, yöresel yemekleri tadıp, düğmeli evler ve Altınbeşik Mağarasını gezdiler.


Antalya gastronomisinin de öne çıkarılabilmesi için Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) tarafından çalışmalar başlatıldı. Çalışmalar doğrultusunda İbradı ilçesi Ormana Mahallesi’nde bulunan ve yöresel yemekleriyle öne çıkan turizm işletmecisi Tolga Özgüven’in hazırlamış olduğu yöresel yemekler Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği yönetim kurulu üyelerine tattırıldı.



“Bölgenin yöresel yemekleri tanıtıldı”


Ormana Mahallesi’nde düğmeli evlerden oluşan butik otelleriyle turizm işletmeciliği yapan Tolga Özgüven, Antalya Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özen ile Yönetim Kurulu gastronomi alanında yöresel yemekleri tanımak için Ormana’ya gelmelerinden dolayı mutlu olduklarını söyledi. Özgüven, “Onlara bölgemizin, Ormana’mızın, İbradı’mızın ve Akseki’mizin yöresel lezzetlerini tanıtmaya, göstermeye ve tattırmaya çalıştık. Nitekim yöresel yemeklerimizin bazı örnekleri olan dağda taş erikten toplanarak yapılan özel bir tarhana çorbası, kuzugöbeği mantarından yapılma özel yemek, bölgemizin dağlarında toplanan çiriş otu, yöresel peynirlerden yapılan pide ve güzel bir keçi eti sunumu yaptık” dedi.



“Ormana’da bulunan yemekler ve ürünler çok değerli”


Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özen ise, “Antalya’da her bölgenin kendine özgü farklı lezzetleri, farklı ürünleri var. Bizim bunları keşfedip toplulukla yerli ve yabancı turistlerle paylaşmamız ve onların buralara gelmesi için bizim rehber olmamız gerekiyor. Bu anlamda Ormana’da bulunan yemekler ve ürünler çok değerli” diye konuştu.



“Antalya’nın Gastronomi Destinasyonu Olması İçin Gerekli Stratejiler konulu rapor hazırlandı”


Antalya’nın kum, deniz, güneş turizminin arasında sıkışmış durumda olduğunu dikkat çeken Özen, “Baktığınız zaman Antalya’da turizm kum, deniz, güneş turizminin arasında sıkışmış durumdaydı. Halbuki Antalya’nın çok değerli gastronomik lezzetleri tatları var. Bunları ne yapabiliriz, bunları nasıl duyurabiliriz ve hatta Antalya’yı bir gastronomi destinasyonu haline nasıl getirebiliriz bunun için kafa yorduk. Bunun için büyük bir çalıştay yaptık. Şehir dışından, şehrin önde gelenlerinden, sektörün Türkiye’de önde gelenleriyle birlikte bundan iki yıl önce ’Antalya’nın Gastronomi Destinasyonu Olması İçin Gerekli Stratejiler Çalıştayı’ gerçekleştirdik. Bu çalıştayın sonunda Antalya’nın Gastronomi Destinasyonu Olması İçin Gerekli Stratejiler konulu bir rapor hazırladık. Biz bu raporu gerek yeni seçilen belediye başkanlarına, bundan birkaç ay önce ise Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a bizzat takdim ettik. Bu raporda Antalya’nın gastronomi destinasyonu olması için izlenecek stratejiden ortak akılla çıkmış rapor halinde kendilerine iletildi” dedi.



“Antalya gastoromi açısından çok zengin”


Antalya’nın farklı bölgelerindeki lezzetlerin değerlerin bir haritasının ve envanterinin ortaya çıkartılmak için çalışma yaptıklarını anlatan Özen, “Gastronomi alanında da dışardan baktığınızda şu an itibarıyla sanılıyor ki Antalya’da şiş köfte, piyaz ve kabak tatlısından ibarettir. Halbuki Antalya gastoromi açısından çok zengin ve keşfedilmeye ihtiyacı olan durumdadır. Tabi ki destinasyon olması için birçok farklı yapılması gerekenler var. Ama, öncelikle farklı bölgelerimizdeki lezzetlerin değerlerin bir haritasının ve envanterinin ortaya çıkartılması bunların tanıtım stratejilerinide masaya yatırıp bu ev ödevine bir tek biz yatırımcılar işletmeciler değil, şehrin yöneticilerinin de, hatta konuyla ilgili bakanlıkların da hep bir elden masaya yatırıp omuz vermesi gerekmektedir. Bizler küçük bir derneğiz. Her birimiz işletmelerden oluşmaktayız. Ancak bizlerin kendimize biçtiği görev şehrin ve ülkenin bu anlamdaki dinamiklerini tetiklemektir. Bizler bunun için yola çıkmış durumdayız” şeklinde konuştu.



“Turizm köyü Ormana’nın gastronomik açıdan apayrı lezzetleri var”


Ormana’nın Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından 2024 yılı “En İyi Turizm Köyü” seçildiğini hatırlatan Özen, “Gastronomik açıdan da apayrı lezzetleri var. Kuzugöbeği mantarı, taş eriğinden yapılmış ekşisini alan ekşi tarhana, bölgenin doğasında yetişen keçi tandır, yöreye ait peynir çeşitleri, Holuşka, çavuş üzümü yaprağından sarma, yöresel keçi peynirli pide, elde kesilen erişte, Toros Dağlarından toplanan çiriş otu kavurma gibi apayrı lezzetleri var” dedi.



“Hedefimiz Antalya gastronomi haritası oluşturmak”


Özen, stratejilerinden birinin Antalya gastronomi haritası oluşturmak olduğunu belirterek, "Antalya’nın Elmalı ilçesinde başka bir doğa, başka bir lezzet, başka bir ürün, o üründen oluşan başka bir lezzet var iken, Gündoğmuş’ta farklı, Akseki’de farklı, Ormana’da daha da farklı. Antalya’nın doğusundan batısına bunu bir harita içerisinde işleyip Antalya’ya gelen turistleri batıdan başlayıp doğu ilçelerini kapsayacak bir haftalık turları hayata geçirmek hedeflerimizden bir tanesidir" diye konuştu.



Antalya gastronomi destinasyonu olacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Stanimir Stoilov: “Doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gördük” Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov, 2-1 kaybettikleri Galatasaray maçının ardından yaptığı açıklamada, iyi bir oyun ortaya koyduklarını ve doğru yolda olduklarını bir kez daha gördüklerini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 18. haftasında Göztepe, deplasmanda karşılaştığı Galatasaray’a 2-1 mağlup oldu. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov değerlendirmelerde bulundu. İki takımın da iyi bir futbol oynadığını söyleyen Stoilov, “Bence bugün iki takım adına da güzel bir futbol oynandı. İki takım da istediği futbolu yansıtmaya çalıştı. Sert bir mücadele vardı. İki takım da kazanmak istedi. Yakaladığımız fırsatları değerlendiremedik. İlk yarı Galatasaray ikinci yarı biz daha iyiydik. Bizim için önemli şeylerden biri de buraya gelip futbol oynamak, kazanmak için sahaya çıkmak ve kendi oyun mantalitemizi yansıtmaktı. Bunu yaptığımız için mutluyum. Daha çok çalışmamız gerekiyor. Kendimizi geliştirmeliyiz. Doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gördük. Genç bir takımız. Gelişmek için her şeyimizi vermeliyiz” diye konuştu. “Kulüp stratejimiz; yetenekli, genç ve gelişime açık oyuncularla güçlü takım oluşturmak” Göztepe’nin kulüp stratejisinin genç ve gelişime açık futbolcularla oynayıp gelişimlerini sağlamak olduğunu vurgulayan Bulgar teknik adam, “Aslında kulüp olarak stratejimiz yetenekli, genç ve gelişime açık oyuncuları bulmak, onların gelişimini sağlamak ve bu şekilde güçlü bir takım oluşturmak. Maç öncesi hücum pozisyonumuzda bazı sıkıntılar vardı. Bu pozisyonda oynayan Sadece Romulo hazırdı. Juan sadece birkaç antrenmana çıktı Matsuki’nin de esas pozisyonu santrfor değil. Tabii ki maçla ilgili planlarımızı bu durum etkiledi. Genç oyuncularda bazen öz güven eksikliği olabiliyor. Fakat onlar gerçekten gelişime açık ve hırslı oyuncular, çok özverililer. Benim de hoca olarak işlerimden en önemlisi gelişimleri için sürekli onları zorlamak, en iyi seviyeye gelmeleri için onlarla beraber çalışmak. Oyuncularımın her maç ve her antrenman daha iyi olmaları için çalışıyorum. Bunun için kendimi sürekli zorluyorum” açıklamasında bulundu. “Türk futbolunda herkes hakemlerden çok sahaya odaklanmalı” Türk futbolunda hakemlere değil sahaya odaklanılması gerektiğini belirten Stoilov, “Hakemler hakkında konuşmak benim işim değil. Takımımda çözmem gereken yeterince sorun var. Bunlarla ilgileniyorum. Genel olarak futbolun içindeki herkes hocalar, başkanlar, kulüpler hakemle ilgili fazla konuşmamalı. Hakemlerin de kendilerini sürekli geliştirmeleri için sağlıklı ortamı sağlamalılar. Hakemler de kendilerini her zaman geliştirmeliler. Bu da onlar için bir zorunluluk ki bizim de sahada sağlıklı bir mücadele vermemize olanak sağlasınlar. Bence Türk futbolunda herkes hakemlerden çok sahaya odaklanmalı” ifadelerini kullandı.
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 2 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 18. hafta maçında Samsunspor, sahasında ağırladığı Trabzonspor’u 2-1 yenerek puanını 33 yaptı ve zirve takibini sürdürdü. Trabzonspor ise 19 puanda kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Muhammed Cham’ın kullandığı köşe vuruşunda ceza sahası içinde Banza’nın kafa vuruşunda top filelerle buluştu. 1-1 54. dakikada Emre’nin soldan ortasında altıpasta topu önünde bulan Holse’nin şutunda meşin yuvarlak yandan auta çıktı. 65. dakikada kaleye 40 metre uzaklıktan sert ve düzgün vuran Batahov’un şutunda top az farkla direğin üstünden auta çıktı. 71. dakikada ani gelişen Samsunspor kontratağında Mouandilmadji’nin pasında kaleciyle karşı karşıya kalan Holse’nin şutu yandan auta çıktı. 75. dakikada Zeki Yavru’nun kullandığı köşe vuruşunda kale sahasına seken topa gelişine vuran Holse meşin yuvarlağı ağlarla buluştu. 2-1 81. dakikada Nwakaeme kullandığı kornere iyi yükselen Banza’nın kafa vuruşunda top direğin sağından dışarı çıktı. Hakemler: Mehmet Türkmen, Mehmet Emin Tuğral, Serkan Çimen Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Yunus Emre Çift, Lubo Satka, Soner Gönül, Ait Benasser, Celil Yüksel (Soner Aydoğdu dk. 90), Kingsley Schindler (Muja dk. 69), Carlo Holse, Emre Kılınç (Bola dk. 86), Marius Mouandilmadji Yedekler: Halil Yeral, Muhammet Özbaskıcı, Ercan Kara, Ali Tarkan, Haluk Tan, Enes Albak, Bedirhan Çetin Teknik Direktör: Thomas Reis Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Pedro Malheiro, Serdar Saatçi, Arseni Batahov, Eren Elmalı (Poyraz Yıldırım dk. 90), David Lundstram, Ozan Tufan (Enis Destan dk. 77), Cihan Çanak (Umut Güneş dk. 73), Muhammed Cham (Arif Boşluk dık. 90), Anthony Nwakaeme, Simon Banza Yedekler: Onuralp Çevikkan, Taha Tepe, Barisic, Serkan Asan, Salih Malkoçoğlu, Ali Şahin Teknik Direktör: Şenol Güneş Gol: Holse (dk. 30 ve 75) (Samsunspor), Banza (dk. 49) (Trabzonspor) Sarı kartlar: Emre (Samsunspor), Ozan (Trabzonspor)