KÜLTÜR SANAT - 06 Eylül 2024 Cuma 21:21

Altın Portakal’ın ulusal yarışmasında yer alan filmler açıklandı

A
A
A
Altın Portakal’ın ulusal yarışmasında yer alan filmler açıklandı

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ile Kısa ve Belgesel Film yarışmalarında “Altın Portakal” için yarışacak filmler belli oldu.


Bu yıl 5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 film yer alırken, bu yıl Kısa Film Yarışması’nda 10 film, Belgesel Yarışması’nda ise 8 film yarışacak.



Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda “Altın Portakal” için 12 film şarışacak


İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve TV Bölüm Başkanı, İstanbul Fransız Enstitüsü’nün bursuyla Paris’te Ulusal Sinematografi ve


Hareketli Görüntü Merkezi’nde (CNC) araştırma yapan Prof. Dr. Nilay Ulusoy, Kanal D adlı televizyon kanalında yerli filmler ile başlayan kariyerinde farklı departmanlarda görev alan, 2006 yılında D Smart Digital Platform kuruluşunda görev alarak sorumlu direktör ünvanı ile uzun yıllar bu platformun yerli içeriklerini yayına hazırlayan Seçil Tanel, ve sinema yazarı, film eleştirmeni, SİYAD üyesi gazeteci, yazar Tunca Arslan’ın ön seçici kurulunu oluşturduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda farklı sinema kültürlerine ait, içinde bolca çeşitlilik bulunduran geniş bir yelpaze bulunuyor.


Jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek’in üstlendiği, tasarımcı ve sanat yönetmeni Deniz Göktürk Kobanbay, oyuncu Gökçe Bahadır, oyuncu İlker Kaleli, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi, sinema yazarı Doç. Dr. Melis Behlil, senarist/yönetmen Melisa Önel ve neyzen, besteci, yapımcı ve DJ Mercan Dede’den oluşan ana jüri karşısına çıkacak “Ulusal Uzun Metraj Yarışması” filmleri şöyle: "Nazan Kesal, Reha Özcan, Buçe Buse Kahraman’ın rol aldığı Soner Sert’in yönettiği ‘Acı Kahve’, oyuncuları arasında Binnur Kaya, Menderes Samancılar, Ali Seçkiner Alıcı, Rıdvan Sancak’ın yer aldığı Necmi Sancak’ın yönettiği ‘Ayşe’, Özge Cevher Yüksel, Ozan Öncel, Şamil Kafkas’ın oynadığı ‘Önder Şengül’ün yönettiği ‘Balinanın Bilgisi’, oyunculuklarını Öykü Karayel, Fatih Artman, Selen Uçer, Rüçhan Çalışkur, Deniz Işın, Nejat İşler’in yaptığı Ümit Ünal’ın yönettiği ‘Evcilik’, Alican Yücesoy, Ayşe Bingöl, Göksel Kortay, Gürkan Uygun, Ilgın Bingöl’lü oyuncu kadrosuyla Ayçıl Yeltan’ın yönettiği ‘Fidan’, Sarp Bozkurt, Suyumbige Dadalı, Kubilay Karslıoğlu, Hande Özen, Tümay Özokur’un oyuncuları arasında yer aldığı Kenan Mansur Doğru ve Umut Osman Demirkol’un yönettiği ‘Galata’, Ecem Uzun, Şehsuvar Aktaş, Bekir Behrem’ın rol aldığı Belkıs Bayrak’ın yönettiği ‘Gülizar’, Hande Doğandemir, İştar Gökseven, Erdem Kaynarca’nın oynadığı Erhan Tuncer’in yönettiği ‘Hatırladığım Ağaçlar’, oyuncuları arasında Nur Sürer, Aslıhan Gürbüz, Osman Sonant, Gülçin Kültür, Şerif Erol, Sacide Taşaner’in olduğu Nadim Güç’ün yönettiği ‘Mukadderat’, Beste Bereket, Derya Karadaş, Ümit Çırak, Özge Gürsel, Mine Teber, Nihan Okutucu, Erdem Şenocak’ın oynadığı Selim Evci’nin yönettiği ‘Savrulan Zaman’, Damla Sönmez, Hakan Salınmış, Günkut Güven’in oynadığı Ümran Safter’in yönettiği ‘Seni Bıraktığım Yerdeyim’, Larissa Sirah Herden, Burak Yiğt, Kida Ramadani Katharina Thalbach’ın rol aldığı, Neco Çelik yönettiği ‘Sevgili Katilim Berlin’."



Altın Portakal’da Kısa Film ve Belgesel Yarışmalarında toplam 18 film yer alıyor


Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğretim üyesi, akademik çalışmalarını sinema ve göç, toplumsal değişme ve sinema, değişen/dönüşen sinema salonları ve seyir deneyimleri alanlarında yürüten, BirGün Gazetesi Pazar Eki’nde sinema üzerine yazan Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Radyo TV Sinema bölüm başkanlığı görevini yürüten, İzmir Ekonomi/ Çocuk Üniversitesinde danışmanlık görevini sürdüren, Hollanda Krallığı Büyük Elçiliği İnsan Hakları Programı desteğiyle yürütülen NAR projesinde Belgesel Atölye koordinatörlüğü görevinde bulunan Meral Özçınar ve İstanbul Kent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğretim üyesi, sinema tarihi araştırmacısı, SİAMER üyesi Özge Özyılmaz’ın oluşturduğu Ulusal Kısa ve Belgesel Film yarışmalarında bu yıl 10 film Kısa Film Yarışması’nda, 8 film ise Belgesel Yarışması’nda yarışacak.


Senarist, oyuncu ve yönetmen Derya Durmaz; yönetmen Erdem Tepegöz; oyuncu Pınar Göktaş’ın ana jürisi karşısına çıkacak Ulusal Kısa Film Yarışması’nda Oğuzhan Akalın’ın ‘Ağlamak Serbest Gülmek Yasak’, Ali Emre Ceylan’ın ‘Dünyada Öyle Şeyler Olmuyor’, Adil Burak Aydın’ın ‘Hayaller, Umutlar ve Dönen Yunuslar’, Begüm Bayrak’ın yönetmenliğini gerçekleştirdiği ‘Kurtlar’, Ece Dizdar’ın yönetmeni olduğu ‘Mükemmel’, Cansu Baydar’ın yönetmeni olduğu ‘Neredeyse Kesinlikle Yanlış’, Mert Erez’in yönetmenliğini yaptığı ‘Rehber’, Baturay Tunçat’ın ‘Rüyada Olduğunu Fark Ediyor İnsan’, Hazal Beril Çam’ın ‘Sinek Gibi’ ve Deniz Büyükkırlı’nın yönettiği ‘Tavuk Suyuna Çorba’ filmleri yer alıyor.


Gazeteci ve belgeselci Ahmet Yeşiltepe, yönetmen Jale İncekol; yönetmen, yapımcı akademisyen Doç. Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun jürisinde yer aldığı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise bu yıl Sevgi Hirschhaeuser’in yönettiği ‘Altın Eller’, Ali Kemal Pasiner’in yönettiği ‘Bedri Rahmi Eyüboğlu Toprağın Sırrına Erenler’, Hasan Basri Özdemir’in yönetmenliğini gerçekleştirdiği ‘Bir Orkestranın İzinde’, İlcan Edgar Özuluca’nın yönetmeni olduğu ‘Fatoş’, Fatma Karakuş Kaçmaz’ın ‘Kadranı Olmayan Saat’, Zehra Yiğit’in yönetmeni olduğu ‘Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde’, Onur Mehame’nin ‘Suyun Hakkı’ ve Gülay Ayyıldız Yiğitcan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü’ filmleri yer alıyor.


Bu yıl toplam 5 milyon TL tutarında ödülün verileceği Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller 12 Ekim 2024’te gerçekleştirilecek olan kapanış töreninde açıklanacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Genç horozlar, hazırlık maçında Denizli İdmanyurdu’nu ağırladı Yeni sezonda TFF U19 Bölgesel Gelişim Ligi 3. Grup’ta mücadele edecek olan Denizlispor U19 Takımı, Denizli’nin BAL temsilcilerinden Denizli İdmanyurdu Gürellerspor ile hazırlık maçı yaptı. 2024-2025 sezonunda TFF U19 Bölgesel Gelişim Liginde Aliağa Futbol, Bornova 1877 Sportif Yatırımlar, Fethiyespor, Karşıyaka, Kuşadasıspor, Menemen FK, Muğlaspor, Somaspor ve Uşakspor ile mücadele edecek olan Denizlispor U19, yeni sezon hazırlıklarını Zafer Katrancı Tesisleri’nde yaptığı çalışma ile sürdürdü. Yeni sezon hazırlıklarını Teknik Sorumlu Osman Kıraç nezaretinde yaptığı çalışma ile sürdüren yeşil siyahlılar, Denizli’nin BAL temsilcilerinden Denizli İdmanyurdu Gürellerspor ile hazırlık maçı oynadı. Karşılaşmada takımlar, bütün futbolcularına yer vererek futbolcuların son durumunu görmüş oldu. Osman Kıraç: “Maçı kaybetmiş olabiliriz ama eksiklerimizi artılarımızı görmüş olduk” Yeni sezon hazırlıkları ve hazırlık maçı hakkında değerlendirme de bulunan Teknik Sorumlu Kıraç, antrenmanların gayet iyi geçtiğine dikkat çekerek; “Hazırlıklarımız gayet iyi gidiyor. 28 Eylül’de ligimiz başlıyor. Biz de o doğrultu da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışıyoruz, ayrıca bol bol hazırlık maçı yapmaya çalışıyoruz. Bu günde Denizli’nin Bölgesel Amatör Lig temsilcisi Denizli İdmanyurdu Gürellerspor ile bir hazırlık maçı yaptık. Maçı kaybetmiş olabiliriz ama eksiklerimizi artılarımızı görmüş olduk. Sonuçta hazırlık maçı da olsa Güreller bizim rakibimiz değil. Ama sonuçta bir rakip var. Rakibe karşı nasıl bir reaksiyon gösterebiliriz. Problemi nasıl çözeriz bunları gördük ”dedi. “Daha iyi olması için yoğun bir şekilde çalışmamıza devam edeceğiz” U19 takımı kadrosundan A takıma futbolcu gönderdiklerini ifade eden Kıraç, “Ayrıca Çarşamba günü A takıma dahil ettiğimiz ve orada kupa maçında oynayan futbolcularımız vardı. Onlar da oradan dahil oldular. Onların da biraz yorgunluğu vardı. Oda bizim için sıkıntı oldu. O istediğimiz reaksiyonu diğer hazırlık maçlarına göre veremedik. Bizim için pek olumlu olmadı. Yorgunluktan kaynaklı bir şeydi. Takım olarak daha da iyi olabiliriz. Şurada ligin başlamasına fazla bir şey kalmadı. O doğrultuda yaptığımız hazırlık maçlarında yaptığımız hataları artıları görerek eksiklerimizi kapatarak lige iyi başlangıç yapmak istiyoruz. Oyuncuların gösterdiği performans şu anda iyi gidiyor. Daha iyi olması için yoğun bir şekilde çalışmamıza devam edeceğiz” diye konuştu.
Ankara YÖK Başkanı Özvar: “QS 2025 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girdi” Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, YÖK’ün en önemli misyonunun üniversitelerdeki ulusal ve uluslararası rekabet gücünü arttırmak olduğunu söyleyerek, “QS 2025 Dünya Sıralamasında 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girme başarısı gösterdi” dedi. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’nın açılışına katıldı. İki gün sürecek olan toplantı çerçevesinde nitelikli bilgi üretmenin teşvik edilmesi, doktoralı araştırmacı sayısının artırılması, disiplinlerarası çalışmaların teşvik edilmesi, uluslararası işbirliklerinin güçlendirilmesi ve Türk üniversitelerinin görünürlüğünün artırılması hedeflendi. Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren YÖK Başkanı Erol Özvar, YÖK’ün en önemli misyonunun üniversitelerdeki ulusal ve uluslararası rekabet gücünü, uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını artırmak olduğunu dile getirdi. Özvar, QS 2025 Dünya Sıralamasında 5 üniversitenin ilk 500 içerisine girdiğini aktararak, “Ortadoğu Teknik Üniversitesi 285’inci, İstanbul Teknik Üniversitesi de 326’ncı sırada yer almış ve sıralamada öne çıkan üniversitelerimiz olmuştur. Ayrıca bu sıralamada 11 araştırma üniversitemiz ilk bin içerisine girme başarısını göstermiştir. Bu istikrarlı yükselişin önümüzdeki yıllarda hızlanarak devam edeceğine inanıyoruz. Nitekim ‘12. Kalkınma Planı’nda yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerimizden birisi de ‘Dünya Akademik Başarı Sıralamaları’nda ilk 500’de yer alan üniversite sayımızı 2028 yılında 10’a çıkarmak olarak belirlenmiştir” açıklamasında bulundu. “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin açılışını fiilen gerçekleştiriyoruz” Yükseköğretim Kurulu’nun uluslararasılaşmasına dair yeni adımlarından bir tanesini yakın zamanda atacaklarını kaydeden Özvar, “Önümüzdeki hafta, 23 Eylül 2024 tarihinde Azerbaycan’ın Bakü şehrinde Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin açılışını fiilen gerçekleştiriyoruz. Bu açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bu bizim için tarihi bir adımdır. Türkiye’den 3 araştırma üniversitemiz olan İTÜ, ODTÜ, Hacettepe üniversitelerinin mevcut 3 programını yurt dışında kurulan bir üniversiteye taşıyoruz” diye konuştu. “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bir ‘çatı üniversite’ niteliği taşıyacak” Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin yeni uluslararası üniversite modeli özelliğiyle dünyada bir ilk olacağına da dikkati çeken Özvar, “Bu üniversite, daha önce kurulan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden farklı bir modelde kurulmuştur. Bu yeni modelde Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri, en iyi oldukları alanlarla ilgili programlarını Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bünyesinde açarak bu programların akademik sorumluluğunu üstleneceklerdir. Dolayısıyla Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi Türkiye’den farklı üniversitelerin programların yer alacağı bir ‘çatı üniversite’ niteliği taşıyacaktır. İlk defa uygulayacağımız bu modeli önümüzdeki yıllarda farklı coğrafyalara da taşıyarak yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. Özvar, doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkan tanıyan 2547 sayılı Kanunun Ek 46’ncı maddesinin yürürlüğe girdiği 5 Temmuz 2022 tarihinden beri, YÖK’e yapılan 183 başvuru arasından 113 doktora dereceli nitelikli araştırmacının kısmi zamanlı olarak görevlendirildiğini aktardı. “Vakıf yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri harcamalarına esneklik getirildi” Vakıf üniversitelerinin taleplerini de dikkate aldıklarını vurgulayan Özvar, 9 Mayıs 2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları İhale Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle, vakıf üniversitelerindeki AR-GE harcamalarını rahatlatacak önemli bir değişiklik gerçekleştirdiklerini belirtti. Özvar, “Bu değişiklikle, yönetmeliğin 42’inci Maddesinin birinci fıkrasına ‘Vakıf yükseköğretim kurumlarının öz gelirleri ile ulusal/uluslararası kuruluşların araştırma ve geliştirme projeleri için sağladıkları fon tutarını aşmamak kaydıyla, mütevelli heyet tarafından belirlenen limitlere kadar yapacakları alımlar Yönetmelik hükümlerine tabi olmayıp, bu alımlar doğrudan tahmini bedel belirlenmek suretiyle yapılır’ ifadesi eklenmiştir. Böylece vakıf yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri kapsamındaki harcamalarına önemli bir esneklik getirilmiştir” diye konuştu. “ADEP bütçe teklifi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na iletildi” Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) kapsamında ilk defa 2022 yılı Haziran ayında 20 araştırma üniversitesine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 100 milyon lira bütçe aktarımı yapıldığını söyleyen Özvar, “Araştırma Üniversiteleri Yıllık Performans Puanlarına göre bu bütçe dağılımı belirlenmişti. 2023 yılında aktarılan bütçe 250 milyon liraya, 2024 Bütçe Yılında ise 400 milyon liraya çıkarılmıştı. Kurulumuz tarafından 2025 yılı için ADEP bütçe teklifi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na iletilmiş olup önümüzdeki bir iki ay içerisinde miktarın kesinleşmesi beklenmektedir. Bu konudaki takdirlerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve özel destekleri için de Strateji ve Bütçe Başkanımız Sayın İbrahim Şenel’e hassaten teşekkür ediyorum” dedi. “6 üniversitemizi ‘Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’na dahil ettik” Araştırma Üniversiteleri programında yer almamasına rağmen; araştırma, yayın ve proje performanslarını her geçen yıl yükselten üniversitelerin de programa dahil olabilme imkanının olduğunu aktaran Özvar, “Bu üniversitelerin motivasyonlarını artırmak, araştırma üniversitesi olma potansiyeline sahip üniversitelerimizi de bu tatlı rekabetin içine alarak yeni bir sinerji oluşturmak amacıyla geçtiğimiz yılın sonunda, araştırma üniversiteleri ligi dışındaki üniversitelerimiz arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda; 6 üniversitemizi ‘Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’na dahil ettik. Bu üniversitelerimiz; Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, Ondokuz Mayıs, Sakarya ve Selçuk Üniversiteleridir. Bu çerçevede Aday İzleme Programına dahil edilen 6 üniversitemizi 2024 yılı itibarıyla 2 yıllık izleme sürecine aldık. Bu sürenin, yani 2025 yılının sonunda, bu üniversitelerimiz arasından performansı mevcut araştırma üniversitelerinin üzerine çıkan olduğu takdirde bunları programa dahil etmeyi planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Adana Yangından etkilenen vatandaşlara Büyükşehir’den psiko-sosyal destek Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı personeli ile Derman Ekipleri, Kozan’da meydana gelen yangın sonrası Köseli Mahallesi’nde 90 kişi ile görüşerek psiko-sosyal destek sağladı. 29 Temmuz 2024 tarihinde Adana’nın Kozan İlçesine bağlı Köseli Mahallesinde meydana gelen orman yangınında, yangından etkilenen vatandaşlar için gerekli yönlendirmeler yapmak ve psiko-sosyal destek sağlamak amacıyla Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı personelleri ile Derman Ekipleri tarafından saha çalışması gerçekleştirdi. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görev alan 2 sosyal hizmet uzmanı ve 2 psikologdan oluşan psiko-sosyal destek ekibi ile Kozan Derman ekibinde görev alan 2 personel, Köseli Mahallesi’nde hane ziyaretlerinde bulundu. Saha çalışmasında; 1’i engelli 46 erkek, 42’si kadın ve 2 çocuk olmak üzere toplamda 90 kişi ile görüşme yapıldı. Ziyaret esnasında uzman meslek elemanları; yangından etkilenen vatandaşları dinleyerek, ilerleyen süreçte psikolojik destek almak istediklerinde Alo 153 ve Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığını 0322 455 3784 no’lu hat üzerinden arayabileceklerini, belediyeden psikolojik destek hizmeti alabileceklerini ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çocuk, ergen, yetişkin alanlarında çalışan psikologlarının onlara destek olmak üzere görevde olduklarının bilgisini verdi. Saha çalışmasında ayrıca Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın sağlamış olduğu hizmetler konusunda vatandaşlara bilgilendirme yapılarak broşür dağıtıldı.