TEKNOLOJİ - 16 Ekim 2024 Çarşamba 16:29

ALKÜ’DEN gıda ambalajında yeni buluş

A
A
A
ALKÜ’DEN gıda ambalajında yeni buluş

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sinan Uzunlu ile Makine Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Fatih Darıcık’ın çalışmaları sonucu ortaya çıkan “Üç Boyutlu Yazıcı ile Üretilmiş Aktif Gıda Ambalajı ve Üretim Yöntemi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından uluslararası patent tescili aldı.


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) akademisyenleri ve öğrencileri tarafından yapılan buluşlara bir yenisi daha eklendi. ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sinan Uzunlu ile Makine Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Fatih Darıcık’ın buluş sahibi olarak yer aldığı çalışma, ALKÜ adına Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından uluslararası patent tescili aldı. “Üç Boyutlu Yazıcı ile Üretilmiş Aktif Gıda Ambalajı ve Üretim Yöntemi” isimli buluş, gıda ambalajlamada kullanılmak üzere 3D yazıcı kullanılarak aktif ambalaj yapımı yöntemi ile katkı maddesinin gıda maddesi yerine ambalajın cidarlarına katılmasını mümkün kılan bir yöntem oldu. Bu yöntemle, gıdanın muhafazasını sağlayan gıda ambalajı buluşu gerçekleşti.



Uluslararası patent almaya hak kazandı


Gıda ambalajını detaylarıyla anlatan Doç. Dr. Sinan Uzunlu, “Bu projemizle aktif gıda ambalajı yaptık. Normal bir gıda ambalajından farklı olarak gıdanın raf ömrü süresi boyunca gıdanın muhafaza edilebilirliğini geliştiriyor. Gıdaların üretiminde izin verilen katkı maddeleri gıdanın içine değil, ambalajın içerisine tasarladığımız ‘cidar’ denilen bölümüne koyuyoruz. Katkı maddesinin gıdanın içerisine koyulması değil de katkı maddesinin ambalajın 5 farklı düzlemde ilave edilmesi ve depolandığı süre içerisinde aktivite göstermesini ortaya koyuyoruz. Bu yüzden, bu yöntem düşünülerek yapılan ambalaj çalışmamız uluslararası patent almaya hak kazandı” dedi.



İlk deneme aşure oldu


Yapılan gıda ambalajının denenmesi yüksek lisans öğrencisi Evrim Aktürk’ün de yer aldığı aşure tatlısı üzerinde denendi. Ambalaja konulan aşureyle birlikte ambalajın cidar bölümüne tarçın yağı eklendi. Tarçın yağının gıda ambalajına eklenmesiyle vakumlanan aşure 14 gün süreyle muhafaza edildi. Antimikrobiyal aktivenin gösterildiği çalışma yüksek lisans öğrencisi Evrim Aktürk’ün tez çalışması olarak ALKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklendi.



ALKÜ’DEN gıda ambalajında yeni buluş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi Çankırı’da ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla ilkokul öğrencilerine gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla Çankırı TOKİ İlkokulu öğrencilerine Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. Her sınıf düzeyine uygun olarak hazırlanan eğitimlerde, gıdaların vücut sağlığına etkileri, dengeli beslenme alışkanlıkları ve çevreyi koruma bilinci öğrencilere aktarıldı. Doç. Dr. Ercoşkun, doğru gıda seçimlerinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişim üzerinde ne kadar önemli olduğunu anlatarak, sağlıklı yaşamın temellerini öğrencilerle paylaştı. Daha sonra öğrencilere ikramlarda bulunularak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çocuklar için hazırladığı kitaplar dağıtıldı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından verilen eğitim öğrencilerden büyük ilgi gördü. “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir” Gıda güvenliği tedbirlerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir. Özellikle son yıllarda savaşlar, küresel iklim değişikliği, tarımsal arazilerin azalması gibi birçok faktör, insanların gıda hakkını tehdit altına almaktadır. Önümüzdeki yıllarda maalesef gıda güvenliğini arttırmak için ekstra tedbirler almak zorundayız. Bu tedbirler büyük önem taşımaktadır” dedi.
Manisa Başkan Zeyrek: "Manisa’da bir buçuk milyon kişi olarak biz büyük bir aileyiz" Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Adım Adım Manisa projesi kapsamında kente gelen Alaşehirli kadınlarla Muradiye Camii’nde buluştu. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin dört bir yanında yaşayan kadınların sosyal hayata katılımını arttırmak, şehrin tarihi ve doğal güzellikleri ile tanışmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen "Adım Adım Manisa" projesi hız kesmeden devam ediyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, proje kapsamında üzüm diyarı Alaşehir’den kente gelen 97 kişilik kadın kafilesini Muradiye Camii’nde karşıladı. Camide gerçekleşen buluşmada Alaşehirli kadınlarla yakından ilgilenen Başkan Zeyrek, kendisine iletilen talep ve istekleri dinledi. 116 km süren yolculuğun ardından ilçeden kent merkezine ulaşan kafile, hem Başkan Zeyrek’le buluşmanın mutluluğunu yaşadı hem de şehrin tarihini gün yüzüne çıkartan müze ve eserleri ziyaret etti. Alaşehirli kadınlar, Büyükşehir görevlileri tarafından Hanımlar Aile Çay Bahçesi’nde karşılandı. Hanımlar Aile Çay Bahçesi’nde yapılan kahvaltı ikramı sonrasında Tıp Tarihi Müzesi’ne ve Uluslararası Mesir Macunu Festivali’ne ev sahipliği yapan Hafsa Sultan Camii’ne gidildi. Kafile Sultan Camii ve Tıp Tarihi Müzesi’nin tarihteki yeri hakkında verilen bilgileri dinledi. Gezinin bir sonraki durağı ise Muradiye Camii oldu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek de Alaşehirli kadınlarla buluşmak için Muradiye Camii’ne geldi. Cami’de Alaşehirli kadınlarla bir araya gelen Başkan Zeyrek, kendisine iletilen talep ve istekleri dinledi. Başkan Zeyrek, Muradiye Camii’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu gezileri yaparken iki büyük amacımız vardı. Bir tanesi, sizin sosyalleşmeniz Manisa’nın tarihi dokusunu daha çok görebilmeniz, ikincisi ise bu programlarla bir araya gelmemizi sağlamak. Birlikte bu şekilde daha mutlu, daha güzel yarınlar oluşturmak. Manisa’da 1 buçuk milyon kişi olarak biz büyük bir aileyiz. Hepimiz bu ailenin birer fertleriyiz. Bu birlik ve bütünlüğümüz, Manisa’mın güzelliklerini ortaya çıkartmak ve Manisa’mızın değerine değer katmakla daha da artacaktır.” Muradiye Camii’nde gerçekleşen buluşmanın ardından ziyaretçilerine muhteşem Manisa manzarasını izleme imkanı sunan Mevlevihane’ye ve Manisa’da bulunan çeşitli eserlerin maketlerinin yer aldığı Şehzadelerpark’a gidildi. Akabinde MASKİ Genel Müdürlüğü yemekhanesinde öğle yemeği için ara verildi. Öğle yemeğinin ardından Alaşehir’den gelen 97 kişilik kafile, Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik anlayışıyla açılan kent lokantası ve halk mandırayı ziyaret ederek, görevlilerden bilgi aldı. Daha sonra Osmanlı Müzesi’ne giderek, müze içerisindeki eserleri inceledi. Son olarak Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde halka hizmet veren Çanakkale Müzesi ile Atatürk Sergi Salonu ziyaret edilerek gezi son buldu. Gonca Gül Erdoğan, Alaşehir ilçesinde yapılan altyapı yenileme çalışmalarından duyduğu memnuniyeti anlattı. Erdoğan, “Ferdi başkan göreve geldikten sonra Manisa ve Alaşehir’de büyük bir değişim oldu. Bütün su borularımız patlaktı ve sular hep boşa akıyordu. Herkes bağ, bahçe suluyordu. Ferdi Başkan şimdi onları önlemeye çalışıyor. Bütün boruları, her şeyi değiştiriyor. Bu konuda yenilenme yaşanıyor. Zaten kendisi de halkla iç içe. Güzel projeleri var. Halkın içinde. Bu gezi için de ayrıca çok teşekkür ediyoruz. Manisa’ya çok geliyorum fakat bu geziyle daha önce görmediğim yerleri ilk kez gördüm. Bizim için anlamlı bir gezi oldu” dedi. Cennet Özcan da kadınların tarihi yerleri görmesini sağladığı için ve güzel projeler oluşturduğu için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e teşekkür ettiğini belirtti.
Çankırı İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi Çankırı’da ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla ilkokul öğrencilerine gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla Çankırı TOKİ İlkokulu öğrencilerine Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. Her sınıf düzeyine uygun olarak hazırlanan eğitimlerde, gıdaların vücut sağlığına etkileri, dengeli beslenme alışkanlıkları ve çevreyi koruma bilinci öğrencilere aktarıldı. Doç. Dr. Ercoşkun, doğru gıda seçimlerinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişim üzerinde ne kadar önemli olduğunu anlatarak, sağlıklı yaşamın temellerini öğrencilerle paylaştı. Daha sonra öğrencilere ikramlarda bulunularak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çocuklar için hazırladığı kitaplar dağıtıldı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından verilen eğitim öğrencilerden büyük ilgi gördü. “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir” Gıda güvenliği tedbirlerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir. Özellikle son yıllarda savaşlar, küresel iklim değişikliği, tarımsal arazilerin azalması gibi birçok faktör, insanların gıda hakkını tehdit altına almaktadır. Önümüzdeki yıllarda maalesef gıda güvenliğini arttırmak için ekstra tedbirler almak zorundayız. Bu tedbirler büyük önem taşımaktadır” dedi.