KÜLTÜR SANAT - 31 Ocak 2025 Cuma 16:42

ALKÜ’de uluslararası protokoller meyvesini veriyor

A
A
A
ALKÜ’de uluslararası protokoller meyvesini veriyor

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ile Kuzey Makedonya’da bulunan Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) arasında daha önce imzalanan iş birliği protokolü meyvesini vermeye başladı.


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), öğrencilerin alanlarında daha iyi öğrenim alabilmesi ve geleceğe kendilerini daha iyi hazırlamaları için birçok uluslararası üniversiteler ile yaptığı iş birlikleri meyvesini vermeye başladı. ALKÜ, Kasım 2024’te Makedonya’da faaliyet gösteren Uluslararası Balkan Üniversitesi ile yaptığı iş birliği protokolü kapsamında iki üniversite ortak bir karar alarak gastronomi ve mutfak sanatları alanlarında workshop düzenleyecek. ALKÜ’nün desteği ile Uluslararası Balkan Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi koordinasyonunda 17 Şubat 2025 tarihinde yurt dışında gerçekleştirilecek. Osmanlı - Türk Mutfağı ile emek yapımı teması üzerine düzenlenecek olan workshop etkinliği bir hafta sürecek. Eğitimlerde, ALKÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğretim elemanları da eğitmen olarak görev alacaklar.



“Paydaşlarımızla güçlü iş birliği içindeyiz”


ALKÜ’nün yurt dışında ve yurt içindeki üniversitelerle devamlı temas halinde olduğunu ifade eden ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, “Güçlü temaslarımız ve güçlü diyaloglarımız kapsamında birçok üniversite ile kuvvetli ilişkiler kuruyoruz. Ana temamız öğrencilerimize en iyi eğitimi verebilmek ve akademisyenlerimize farklı üniversitelerde farklı bilim insanlarıyla bir araya getirebilmektir. Geçmişte attığımız iş birliği temelleri neticesinde de Uluslararası Balkan Üniversitesi ile bu sene gastronomi ve mutfak sanatları alanında ilk kez bir eğitim programı yapacağız. Bu anlamda ALKÜ’nün dünya genelinde yeri ve saygınlığı her geçen gün artmaktadır. Bunu her yıl sayısı artan iş birliği anlaşmalarımızda görebiliyoruz” şeklinde konuştu.



ALKÜ’de uluslararası protokoller meyvesini veriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’nin gastronomi turizmi geliştirilecek Sürdürülebilir Gastronomi Turizm ve Kalkınma Derneği; Niğde’nin gastronomi turizmini geliştirmek ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerine başladı. Gastro Nığde 2024 Derneği yönetim kurulu ve üyeleri düzenledikleri basın toplantısında derneğin amacını anlattı. Akademisyenler, turizmciler, işletmeler ve şeflerin yer aldığı dernek, yerel lezzetleri ve yöresel mutfağı ön plana çıkararak kentin gastronomi turizminde önde gelen bir destinasyon haline gelmesi için çaba gösterecek. Genel kurul sonrası başkan seçilen Rıdvan Toprak, Niğde’yi gastronomi alanında layık olduğu yere taşımak için faaliyetlerini gerçekleştireceklerini söyledi. Toprak; "Güneş Aladağlar’dan doğuyor, kadim lezzetler turizmle buluyor" sloganı ile yola çıktık. Niğde’de bu amaçla 2 kez dernek kuruldu yani çıraklık ve kalfalık denendi şimdi ustalık dönemindeyiz. Sizlerin de desteği ile Niğde’nin gastronomisini geliştirmek için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz" dedi. Derneğin 76 üyesi ile faaliyetlerine başladığını söyleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi İsa Serhan Cihangir, Niğde’nin değerlerini ortaya koymak için çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Cihangir; "Niğde 10 bin yıllık geçmişe, çok önemli turizm kapasitesine ve gastronomi değerlere sahip olmasına rağmen ancak biliyorsunuz ki, istenilen düzeyde hak ettiği yerde değil. Bu nedenle, yerel yönetimlerimizin ve siz basın mensuplarının da desteği ile Niğde’nin hem turizm, hem kültür, hem de gastronomi noktasında hak ettiği yere adım adım ilerleyebilmesi noktasında bizler bir araya geldik. 76 üyeyle, bir aile bütünlüğüyle bu yolda hem Türkiye’nin gastronomi değerini hem de bize Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan da günümüze kadar miras kalan kentin gastronomi değerlerini ortaya koymak için adımlar atacağız" diye konuştu. "Coğrafi işaretli ürünlerin sayısını arttıracağız" Niğde’nin 5 yerel lezzetinin coğrafi işaretle tescillendiğini söyleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi, Gastro Niğde Derneği Üyesi Şinasi Özmen ise kente özel ürünlerin coğrafi işaretle tescillenmesi için dernek olarak gerekli çalışmaları yapacaklarını aktardı. Niğde Turizm Otelcilik Lisesi Yiyecek İçecek ve Mutfak Bölümü Öğretmeni Mustafa Salman ise amaçlarının öğrencilerine temel eğitimleri verdikten sonra küçük yaştan itibaren staj çalışmaları ile sektöre hazırlamak ardından ise dernek bünyesinde kurulacak akademide daha kapsamlı eğitimler alması olduğunu ifade etti.