KÜLTÜR SANAT - 06 Eylül 2024 Cuma 20:40

3. Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali başladı

A
A
A
3. Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali başladı

Antalya’nın zengin mutfak kültürünü tanıtmak, yöresel lezzetlerini ve coğrafi işaretli ürünlerini geniş kitlelere duyurmak amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası FoodFest Antalya Gastronomi Festivali başladı.


“Antalya’dan Dünya’ya” mottosuyla Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’nin açılışı Karaalioğlu Parkı’nda Antalyalıların yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi.



“Türkiye’nin misafir odası Antalya”


Karaalioğlu Parkı’nda düzenlenen açılış töreni töreninde konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, Türk milletinin misafirperverliğine dikkat çekerek, her yıl milyonlarca turist ağırlayan Antalya’nın Türkiye’nin misafir odası olduğunu söyledi. Vali Şahin, “Milletimizin kültüründe evlerimizde misafire en güzel köşeyi ayırırız. Dünyada misafir odası diye bir kavramı olan başka bir millet var mı, sanmıyorum. En güzel koltukları misafir odamıza koyarız, kapısı bayramdan bayrama misafir geldikçe açılır. Ayrıca en güzel tabakları, bardakları, çanakları misafirimize ayırırız. Türkiye’nin misafir odası da Antalya’dır, çünkü senede yurt dışından 17 milyon misafir ağırlıyoruz, Türkiye’den gelenleri de sayarsak senede 23 milyon misafir ağırlıyoruz. Biz misafirimize odamızı, kalbimizi ayrıca soframızı da açarız. Bizim soframıza misafir geldiği zaman, elimizde ne varsa misafirimize ikram ederiz. Dünyanın en zengin mutfaklarından biri de Türk mutfağıdır. Nitekim Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin tanıtımında şu mottoyu kullanıyor; ’Herkes Türk mutfağını sever’, gerçekten herkes Türk mutfağını seviyor. Müthiş zengin bir mutfak. Şimdi Türkiye’nin misafir odasında Türkiye’nin mutfağını kuruyoruz. Antalya’da Halil İbrahim sofrası kuruyoruz, en güzel yemeklerimizle beraber dünyanın dört bir tarafından gelen misafirlerimizi ağırlıyoruz. Böylece Türkiye’yi dünyaya Antalya tanıtıyor” dedi.



"Artık tropik meyveleri de meşhur olan bir Antalya var"


Foodfest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali’nin Antalya için şart olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, tropikal meyvelerin Antalya topraklarında yetişmesinin ayrıcalık olduğunun altını çizdi. Şahin, şunları kaydetti:


“Türkiye’nin gastronomi zenginliklerinin dünyaca tanınması için bu festival önemli bir adım. Ben bazen dostlara tropik meyvelerden hediye gönderiyorum, ’İçine kullanma kılavuzu koy, nasıl yiyeceğimizi bilemiyoruz’ diyorlar. Ekvator çizgisine bu kadar uzak olup da tropikal meyvelerin yetiştiği tek yer Antalya, nasıl değerli bir yerde yaşadığımızın en güzel örneği. Yeni bir hikaye yazıyoruz, artık tropik meyveleri de meşhur olan bir Antalya var. Bundan yıllar sonra çok farklı ürünler karşımıza çıkacak, böyle bir su böyle bir güneş böyle bir coğrafyası olan Antalya dünyanın en güzel yeridir. Atatürk boşuna dememiş, dünyanın en güzel yerindeyiz ve bunu tanıtım için kullanacağız. Dünyanın en güzel yerine sahip çıkacağız, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir turizm, sürdürülebilir sanayi yapacağız. Denizimizi kumsalımızı şehrimizi ormanımızı suyumuzu koruyacağız."



“Gastronominin başkenti olmalıyız”


Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert ise tarımın başkenti Antalya’nın örtü altı tarımda ülke üretiminin yarısını karşıladığına dikkat çekerek, "Antalya’mız yerel mahsulleri, eşsiz lezzetleri, zengin gastronomisi ve tescil edilmiş 18 coğrafi işaretli ürünleri ile turizm, tarım ve ekonomimiz için büyük bir değer sağlamaktadır. Antalya’mızın her zeytin dalı, her narenciye ağacı, her coğrafi işaretli ürünü, milletimizin gücünü ve medeniyetimizin köklü yapısını simgeler. Bu nedenle, Antalya’nın mutfağını desteklemek, sadece bu kenti değil, tüm ülkemizi güçlendirmektir. Antalya sadece Türkiye’nin değil, dünyanın gastronomi başkenti olmaya aday olan kadim bir şehirdir” diye konuştu.



38 tropikal meyve Alanya ve Gazipaşa’da yetişiyor"


İhlas Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer de festivalin bu yılki teması olan tropikal meyvelere vurgu yaparak, yaklaşık 38 tropikal meyvenin Antalya topraklarında üretildiğini kaydetti. Cansel, şöyle devam etti:


“Antalya, turizmin ve tarımın başkenti. Yılda 25 milyon turist ağırlayan kentimizde gastronomi severlerin de bir durağı olmasını, kültür sanat anlamında bir destinasyon olmamız hedefiyle bu festivali başlattık. Bu festivalimizde üç gün boyunca 1 milyonu aşkın ziyaretçi ağırlıyoruz. Her yıl bir coğrafi işaretli ürünümüzü tema olarak seçiyoruz. Bu yıl temayı tropikal meyveler olarak belirledik. Antalya’mızda mevsim itibarıyla uygun olan Alanya ve Gazipaşa ilçemizde tropikal meyvelerimiz yetişiyor, yaklaşık 38 tropikal meyve Alanya ve Gazipaşa’da yetişiyor. Biz bu yıl coğrafi işaretli olan Alanya avokadosunu öne çıkarttık. Festivalimize tüm Antalya halkını davet ediyoruz.”



Açılış tropikal meyvelerle


Konuşmalardan sonra protokol üyelerinin avokado, ejder meyvesi, longan, muz, lime limon, yıldız meyvesi, pasiflora çarkıfelek, ananas, guava, mango ve papaya meyvelerinden oluşan tropikal meyveler sepetlerini açmasıyla 3. Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali başladı. Ardından Antalya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert ve protokol üyeleri alanda kurulan ve yerel lezzetlerin sunulduğu stantları ziyaret ederek, esnafa hayırlı işler diledi ve vatandaşlarla sohbet etti.


Açılış törenine Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer’in yanı sıra, Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, Kaş Belediye Başkanı Erol Demirhan, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, ANSİAD Başkanı Ercan Özbek ve çok sayıda davetli katıldı.



3. Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Anadolu’nun kalbinde koştular Elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, tarihi ve kültürel mirasa verdiği desteği bu yıl onuncusu düzenlenen Frig Ultra Maratonu’na katılarak bir kez daha gösterdi. 6 kilometre ve 12 kilometre etaplarına katılan 70 kişilik OEDAŞ ekibinin tamamı parkurlarını başarıyla tamamlarken 6 kilometre kategorisinde genel klasmanda takım olarak ikincilik elde edildi. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, “Frig Vadisi ve hizmet verdiğimiz bölgedeki diğer miraslarımızın korunması ve tanıtılmasına katkı sunuyoruz.” dedi. Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta elektrik dağıtım hizmeti veren Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), tarihi ve kültürel mirasa destek sunmak amacıyla ana faaliyet alanı kapsamında yürüttüğü çalışmaların yanı sıra bölgedeki etkinliklerde de aktif olarak yer alıyor. OEDAŞ çalışanları bu kapsamda bu yıl onuncusu düzenlenen Frig Ultra Maratonu’na katıldı. OEDAŞ’ın gönüllülerden oluşan 70 kişilik ekibi, maratonun 6 kilometre ve 12 kilometre etaplarına katılım gösterdi. Tüm çalışanlar parkurlarını tamamlarken 6 kilometre kategorisinde genel klasmanda takım olarak ikincilik elde edildi. OEDAŞ ekibi koşu sonrası başarıyı hep birlikte kutladı. Muzaffer Yalçın: “Mirasımızı korurken bölgenin tanıtımına da katkı sağlıyoruz” OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, “2021 yılında ‘OEDAŞ Tarihi Aydınlatıyor’ sloganıyla Frig Vadisi, Aizonai Antik Kenti gibi alanlarda yatırım ve aydınlatma çalışmaları yaptık. O tarihten bu yana da bu bölgelerimizdeki faaliyetlere devam ederek bir yandan mirasımızı koruyor diğer yandan da bölgenin tanıtımına katkı sağlıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın her yıl gönüllü olarak katıldığı Frig Ultra Maratonu da bu yaklaşımımızın bir parçası. Bu yıl hem rekor katılıma ulaştık hem de bir kategoride derece elde ettik. Maratona katılan tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. Anadolu’nun kalbinde, tarihin ve doğanın içinde spor yapmak ekimiz için unutulmaz bir deneyim oldu.” diye konuştu.
İzmir Aliağa Petkimspor, Avrupa sınavında Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde (BCL) gruplara kalmak için yarından itibaren eleme maçlarına çıkmaya başlayacak. Avrupa’da ilk kez mücadele etmenin heyecanını yaşayacak olan Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde (BCL) gruplara kalmak için eleme maçlarına yarından itibaren çıkmaya başlayacak. Antalya’nın ev sahipliğinde oynanacak müsabakalarda 24 takımlı eleme maçlarında 4 takım Basketbol Şampiyonlar Ligi normal sezonunda mücadele etme şansı yakalayacak. Turnuva 6 takımdan oluşan 4 grup şeklinde olacak. Petkimspor’da hedef BCL Aliağa Petkimspor, yarın oynanacak mücadelede Hollanda ekibi Den Bosch’u yendiği takdirde yarı finalde 19 Eylül Perşembe günü Fransız ekibi Cholet Basket’le mücadele edecek. İzmir ekibi, Fransız rakibini de geçmesi halinde 21 Eylül Cumartesi günü finale çıkacak. Aliağa Petkimspor, elemeleri hatasız geçerse 1 Ekim’de başlayacak Şampiyonlar Ligi normal sezonunda B Grubu’nda yer alacak. İzmir ekibinin rakipleri ise şöyle: Unicaja (İspanya) Filou Oostende (Belçika) King Szczecin (Polonya) Tur geçilmezse Europe Cup’ta devam edilecek Aliağa Petkimspor, Antalya’da düzenlenen elemeleri geçememesi durumunda ise Avrupa’daki yoluna FIBA Europe Cup’ta devam edecek. İzmir ekibi, Europe Cup’a katılırsa D Grubu’nda yer alacak. Petkimspor’un rakipleri şöyle: Anwil Wloclawek (Polonya) Dinamo Banco di Sardegna (İtalya) Elemelerden bir takım daha gelecek.
Antalya Alanya’da koparılması 387 bin TL ceza olan kum zambakları koruma altına alındı Antalya’nın Alanya ilçesinde nesli tükenmekte olan endemik kum zambakları, sahilleri süslemeye başladı. Koparanlara 387 bin 141 TL’ye kadar ceza kesilen bu nadide çiçekler, çevreciler tarafından etrafına taş ve çitler çevrilerek koruma altına alındı. Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından dünyada nadir rastlanması ve neslinin tükenme tehlikesi nedeniyle koruma altına alınan ’kum zambağı (Pancratium maritimum)’, Alanya’nın çeşitleri bölgelerindeki sahilleri süslemeye başladı. Koparmanın ve soğanlarının yurt dışına çıkarılmasının geçen sene 244 bin 315 TL olan cezası ise bu sene 387 bin 141 TL’ye yükselen kum zambakları özellikle Yeşilöz Sahili’nde boy gösterdi. Yeşilöz Sahili’nde gün doğumu ile birlikte izlemesi keyif veren kum zambaklarının etrafına bazı çevreciler tarafından taş ve çitler çevrilerek daha güvenli hale getirdi. “Bu sahili yaklaşık 18 yıldır korumaya çalışıyorum” Bölgede gönüllü olarak aralıksız nöbet tutan çevreci Güldane Şahin, kum zambaklarını korumak için mücadele ettiklerini söyledi. Şahin, “Burada yıllardır caretta caretta ve kum zambaklarını korumaya çalışıyoruz. Şu anda kum zambakları çok güzel şekilde açtılar. Kızgın kumlar içinde gelin gibi duruyorlar. Bu sahili yaklaşık 18 yıldır korumaya çalışıyorum ama daha profesyonel korunması gerektiğini buradan bütün yetkililere iletiyorum. Ayrıca Alanya Doğa Koruma Şefliği caretta caretta için koruma kafesleri, kum zambakları için de şerit ve çıtalar veriyor. Biz bu verdikleri malzemelerle çitler yaparak kum zambaklarımızı kurumaya çalışıyoruz. Lütfen hep beraber bu endemik bitkilerimizi koruyalım, doğamız bizim hayat sigortamızdır” dedi.
Ordu Ordu’da yıkılan gökdelenlerin yeri park oldu Ordu’nun Altınordu ilçesinde 2020 yılında yıkılan 280 daireli 3 bloklu gökdelenlerin yıkılmasının ardından ortaya çıkan alan bugün halkın keyifle vakit geçirebileceği bir yaşam alanına dönüştü. Alana asılan tablodaki görseller dün ile bugün arasındaki farkı gözler önüne serdi. Ordu’nun Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesi sınırları içerisinde halkın kullanımından uzak tutulan sahil bandı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in “Kıyılar halkındır” kararı ile halkın kullanımına açıldı. 2017 yılından itibaren inşa edilen beton bloklar ile şehrin sahil ile bağlantısı tamamen kesilen alan Başkan Güler’in girişimleri ile yeniden nefes aldı. Gökdelenler yıkıldı, sahil halka açıldı 2020 yılında başlatılan çalışmalarla kıyı bandında bulunan ve vatandaşları oldukça rahatsız eden yüksek ölçekli binaların yıkımı sonrası yapılan peyzaj çalışmaları ile alan, bambaşka bir görünüme kavuştu. Halka açılan bu alanın kumsalında denize giren, çay bahçesinde dinlenen, park alanını ailece kullanan vatandaşlar deniz ve doğanın tadını çıkarıyor. Aynı zamanda düzenlenen konser ve etkinliklerle de vatandaşlar keyifli vakit geçirebiliyor. Alana asılan tablo dün ile bugün arasındaki farkı gözler önüne serdi Orduluların bu hikayeyi unutmaması, merak edip buraya gelen vatandaşları bilgilendirmek adına alanın girişine asılan büyük tablo, geçmiş ile bugünü gözler önüne seriyor. “Bastığın Yerleri Toprak Diyerek Geçme, Tanı” sloganıyla birlikte 2013 yılından bugüne süre gelen süreci anlatan görsel vatandaşların oldukça dikkatini çekiyor. “Hilmi Bey, çok güzel işler başardı” Kent hafızasının en dinamik noktalarından biri olan alanda yapılan bu çirkin yapılaşmanın yıkılarak halka tekrar kazandırıldığını söyleyen vatandaşlar, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür etti. Alanı doyasıya kullanan vatandaşlar şöyle konuştu: “Öncesinde burada büyük 17 katlı evler vardı. Ordu’nun girişinde kötü bir görüntüydü. Burası ayrıcalıklı insanlardan alınarak halka mal edilmiş güzel bir mekan oldu. Yapanlardan Allah razı olsun. Denize girme alanı da bizler için iyi oldu. Özellikle çocuklarımız için çok güzel bir alan oldu. Çevre düzeniyle de başarılı bir iş olmuş. Görülmeye değer bir yer. Hilmi Bey, çok güzel işler başardı.” Sosyal tesisler büyütülüyor Öte yandan çalışmaların sürdürüldüğü alana vatandaşlara daha da iyi hizmet verebilmek adına yeni projeler ekleniyor. Gençlik Kütüphanesi, Çocuk Etkinlik Atölyesi, Yeni Kafe ve Restoranlar, E-Spor Merkezi, Yelken Kulübü ve Nikah Salonu gibi mekanlarla geliştirilecek olan alan Orduluların gözdesi olmaya hazırlanıyor.