GENEL - 30 Mart 2012 Cuma 19:56

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BİNALİ YILDIRIM ANTALYA`DA

A
A
A
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BİNALİ YILDIRIM ANTALYA`DA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Open Gate yazmışlar ben anlamam. Benim anladığımı söylüyorum, buraya gelen misafirler yolcular eziyet çekmeden, daha az bürokrasi kontrollerinden kurtarılarak seyahatlerini yapmalarıdır" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakan Yıldırım, ICF Airports Antalya Havalimanı 2. Terminal Open Gate, paralel pistler taksi yolları, yangın kurtarma istasyonu ile turizm sezonunun açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Yıldırım, itfaiye istasyonun açılışından sonra `panter` ismi verilen itfaiye aracının direksiyonuna geçerek, havalimanında tur attı. Bakan Yıldırım daha sonra paralel pistler taksi yollarının açılını yaptı.
Dış Hatlar Giden Yolcu alanında düzenlenen törende konuşan Ulaştırma, Denizclik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, `Open Gate yazmışlar ben anlamam. Benim anladığımı söylüyorum; buraya gelen misafirler yolcular eziyet çekmeden, daha az bürokrasi kontrollerinin bir tanesinden kurtarılarak seyahatlerini yapmalarıdır. Sık sık yapılan kontrollerden kurtuluyorsunuz. Biraz daha seri şekilde yolcu seyahat etmiş oluyor. Seyahat işlemlerini hızlandıran bir iş. Esasında güzel bir iş. Havaalanında uygulanmaya
başlandı. İnsanlar daha rahat edecekler" diye konuştu.
"HAVALİMANI VİTRİNDİR"
`Hava alanı bir anlamda o ülkenin vitrinidir, aynasıdır` diyen Bakan Yıldırım, " İnsanlar ilk defa hava meydanlarına geldiğinde o, ülke hakkında bilgi ediniyorlar. Burası nasıl bir ülke, gelişmiş mi, temiz mi tertibi nasıl fikir ediniyor. O anlamda Antalya Uluslararası Havaalanı ülkemizin değil, dünyanın da sayılı havaalanlarından bir tanesi. İki tane pisti var, aynı anda kalkış iniş yapılabiliyor. Standartları projelendirilmesi buna göre yapılmış. Çok önemli bir şey. Biz göreve başladığımızda tek pisti
vardı, terminali tekti. Bağlantı yolları yetersiz. İki pist arasına da 2 kilometreye yakın bir cadde yapıldı. Oradan geçinler araçlar bu yolun altından geçiyor, üstünden uçak geçiyor. Peyzaj olarak da güzel olmuş, elinize sağlık, yapanlara teşekkür ediyorum"
"YAP İŞLET DEVRET MODELİ"
Türkiye`de `yap işlet devret` modeli ile yatırımlar yaptıklarını ifade eden Bakan Yıldırım, "Antalya havalimanı bu hale gelmesini daha çok bekledik. Yap işlet devret modeli ile gerçekleştirdiğimiz Türkiye çapındaki yatırımların tutarı 2 milyar doların üzerinde. Havalimanlarını tekrar kiraya vermek suretiyle 10 milyar dolar da hazineye kazanç sağladık. Devlete 10 milyar dolar para kazandırdık. Onunla da yeni havalimanları yapılıyor. Şırnak`ta, Iğdır`da, Bingöl`de Hakkari Yüksekova`da havalimanı yapıyoruz.
Memleketimizin her tarafı aynı şekilde halkımızın. Havalimanın bulunan iller sınıf atlıyor. Oralara da vatandaşımızın gitmesi lazım. Oralarda da hava taşımacılığının rahat bir şekilde yapılması lazım" şeklinde konuştu.
"UÇAK KAYNAŞTIRIYOR"
Bakan Yıldırım şöyle konuştu: "Havacılık Türkiye`de çok gelişti. 10 yıl öncesinde 8.5 milyon iç hatlarda uçuşumuz vardı, şimdi 58.5 milyona çıktı. Havacılıkta çalışan sayısı 3 kat arttı, personel sayısı 4 kat arttı, ciro 12 kat arttı. Dolayısıyla bütün göstergeler Türkiye`de iki hanelik artışların yaşandığını gösteriyor. 15 milyon vatandaşımız ilk defa uçakla tanıştı. Uçağa binme şansına sahip oldu. Artık uçak seyahati lüks değil, ihtiyaca dönüştü. Hava yolunun gelişmesi vatandaşı da birbirleriyle
yakınlaştırıyor. Değişik grupları, bölgelerden gelen insanlar seyahatte kaynaşıyor, ülkenin birliğine, bütünlüğüne, kardeşliğine de katkı sağlıyor."
Antalya Havalimanının 20012 turizm sezonuna hazır olduğunu ifade eden Bakan Yıldırırım, "İtfaiye tesisleri, araçları, havalimanı 2012 sezonuna hazır. Bundan sonra misafirlerimizi bekliyoruz. Güzel Antalya, tarım ve turizm merkezidir. Antalya, üretmeye, ülkemizin değerine değer katmaya devam ediyor. Bu çalışmalarda emeği olan bütün kamu kurumlarımıza, teşekkür ediyorum. Amacımız ülkemizi 2023`lere Cumhuriyetimizin 100`üncü yılına büyük Atatürk`ün bize işaret ettiği çağdaş uygarlık seviyesine çıkarmak. Her
kim bir şey yaptıysa başımız üzerinde yeri var" dedi.
ANTALYA YATIRIMLARI
Bakan Yıldırım, " Havalimanının kapasitesi 35 milyon yolcuyu rahatlıkla çevirecek bir düzeye geldi. Turizmde son 10 yıl içinde 3 kart artış var. 7`inci turizm ülkesi haline geldik. Türkiye her bakımdan dikkat çekiyor. Antalya başta olmak üzere ülkemizin birçok yerinden çok önemli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Antalya`ya 284 kilometre daha bölünmüş yol ilave edilecek. Sadece Ulaştırma Bakanlığı olarak yap işlet hariç, 1.5 milyar liralık yatırımı buraya gerçekleştirdik helal olsun. Antalya`dan misli
misli geri dönüyor. Antalya`ya yapılan çalışma Türkiye değerine değer katmaya devam ediyor. Helal olsun" diye konuştu.
YOLCU HEDEFİ
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, Bakan Yıldırım`ın ulaştırma konusunda hangi ihtiyacı olursa Antalya`ya yardımcı olduğunu hatırlattı. Vali Altıparmak, "Antalyamız bundan böyle daha sonraki yıllarda da derece alarak övünürlüğüne devam etsin. 2012 yılının 2011`den daha fazla başarılı olmasını temenni ediyorum. Geçen yıl 25 milyon üzerinde turist trafiği oldu, bu yıl inşallah 45 milyonu geçer" dedi.
"ANTALYA HAVALİMANINDA İLKLER YAŞANIYOR"
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal da, "Bugün burada sadece ikinci terminalini Türkiye`de ilk defa iki pisti bir birine bağlayan, taksi yolunu açılışını yaptık. Antalya Havalimanı ilklerin havalimanı. İlk defa altından yol geçen, üstünden uçak geçen bir yola sahip oldu. Antalya havalimanındaki hava trafiği daha etkin ve daha hızlı bir şekilde sürdürülecek. HavalimaniDevlete 10 milyar dolar para kazandırdık. Onunla da yeni ımızda olmasını hiç arzu etmediğimiz kaza, yangın ve
kurtarma faaliyetlerini sürdürdüğümüz istasyonun ikincisini de hizmete açtık. Havalimanımızda olası kazalara en hızlı bir şekilde ulaşabilmek için personelimiz, araçlarımızı barındırabilecek bir istasyon oluşturduk. Daha güvenli bir şekilde hizmet verecek. Ayrıca open gate uygulamasını da gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.
`OPEN GATE` İLE YOLCULARA KONFOR
ICF Airports Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen, 2011 yılında Avrupa`nın en iyisi seçilen Antalya havalimanında gerek yolculara gerek hava yollarına verdiğimiz hizmetleri verilen hizmetlerin dünya standartlarının üzerinde olması yönünde çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi.
İkinci dış hat terminalini genişlettiklerini kaydeden çeçen, "Yolcular için kolaylık sağlayan `Open Gate` hizmete açtık. Kapasitesini artırdık. Yolcular için nasıl bir konfor sunduğumuzu sizler göreceksiniz. Avrupa`nın en iyisi seçilmeyi neden hak ettiğimizi sizler de hissedeceksiniz. Geçen yıl 11 milyon turist giriş yaptı, hepsi de Avrupa`nın en iyisi kullanmaktan dolayı gururluydu. Bundan sonra da hizmet kalitemizi yükseltmek için çabalarımızı yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Düzce Üniversitesinde “Yapay Zekanın Yükselişi ve Geleceğin Meslekleri” programı DÜZCE(İHA) – Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak, Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen yapay zekanın yükselişi ve geleceğin meslekleri adlı programda yaptığı konuşmada, 2035 yılında yapay süper zeka teknolojisinin ortaya çıkacağını, bu süreçte klasik meslek sahiplerinin iş bulamayacağını ve yeni mesleklerin ortaya çıkacağı değerlendirmesinde bulundu. Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen “Yapay Zekanın Yükselişi ve Geleceğin Meslekleri” adlı program gerçekleştirildi. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda programa, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, İş İnsanı, Araştırmacı, Yazar, Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak ile üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı. “Yapay zeka dünyanın en önemli konularından biri” Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Ali Öztürk, yapay zekanın dünyanın en önemli konularından biri olduğuna dikkat çekti. İnsanların yapay zekanın meslekleri nasıl etkileyeceği noktasında merak içinde olduğunu belirten Öztürk, programın faydalı olacağını söyleyerek sözlerini sonlandırdı. Klasik meslekler önemini yitirecek Programın davetli konuşmacısı Taşkın Koçak, yapay zekayı anlamanın ve bu alana yatırım yapmanın önemini dile getirdi. Yapay zeka uygulamalarını makine öğrenmesi ve derin öğrenme şeklinde açıklayan Taşkın Koçak, dar, geniş ve süper olarak yapay zeka türlerini sıraladı. 2035 yılında yapay süper zeka teknolojisinin ortaya çıkacağına işaret eden Koçak, bu süreçte klasik meslek sahiplerinin iş bulamayacağını ve yeni mesleklerin ortaya çıkacağı değerlendirmesinde bulundu. “Yapay zeka kod yazabiliyor, üretim yapabiliyor” Disiplinler arası bilgiyle donatılan yapay zekanın kod yazabildiğinin ve üretim yapabildiğinin altını çizen Taşkın Koçak, Goldman Sachs’ın öngörüsüne göre 2030 yılına kadar 300 milyon kişinin işini kaybedebileceğini sözlerine ekledi. Yapay zeka destekli yeni meslekler Yapay zekanın gelişimiyle sunumuna devam eden Taşkın Koçak, “Yapay Zeka ve Yazılım Mühendisliği, Üretken Yapay Zeka İstem Mühendisliği, Veri Mühendisi, Veri Bilimci, Veri Analisti, Siber Güvenlik Uzmanı, Metaverse Yazılımcıları, Mimarları, Uzmanları, E-Ticaret, Otonom Araç Yazılım Geliştiricisi, Nesnelerin İnterneti, Süper Bilgisayar Sistem Mühendisi, Kuantum Bilgisayarı ve İnterneti Uzmanı, Robotik Mühendisi ile Enerji Depolama ve Batarya Teknolojisi Uzmanı” gibi yapay zeka destekli geleceğin mesleklerinden örnekler vererek konuşmasını noktaladı.
Düzce Kazakistan’da Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi açıldı Düzce Üniversitesi ile Kazakistan Almaty Humanitarian Economic Üniversitesi (AHEU) iş birliğinde Kazakistan’da Türk eğitimi, kültürü ve bilimini tanıtma amacıyla açılan Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi’nin açılışı yapıldı. Almaty kampüsünde gerçekleştirilen törene; Almaty Türk Büyükelçiliği Konsolosu Reyzan Acar, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, AHEU Rektörü Prof. Dr. Valery Korvyakov, üniversitenin CEO’ları Sofia Suyubaeva ve Bolat Praliev, AHEU Pedagoji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Gulmira Nurlikhina, Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram ile çok sayıda katılımcı ile düzenlendi. Kazakistan’da Türkçe dil kursları, akademik projeler ve ortak kültürel programlar düzenlenmesi amacıyla kurulan Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi Açılış Töreni’nde söz alarak, Düzce Üniversitesi’ni Almaty’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti vurgulayan Rektör Valery Korvyakov açılışı gerçekleştirilen merkez ile iki üniversite arasında yapılacak projelerin ilk adımının atıldığını belirtti. Rektör Nedim Sözbir, Düzce Üniversitesi ile AHEU arasında kurulan güçlü iş birliğinin bir sonucu olarak ortak bilim, eğitim ve kültür merkezinin açılışında bulunmaktan duyduğu onuru dile getirdi. Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi dışında birçok minör ve majör proje çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Sözbir, “Bahar döneminde minör programı ile Kazakistan öğrencilerini üniversitemizde misafir edeceğiz. Şu anda ise üniversitemiz Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından kendilerine online Türkçe dersleri verilmektedir. Türkçe eğitimlerini tamamladıktan sonra bir dönem Özel Eğitim Bölümümüzde eğitim görecekler. İlerleyen süreçte bu alanda ortak lisans programı başlatmayı umuyoruz” şeklinde konuştu. Şu anda Kazakistan’da bin 50 öğrencinin Türkçe eğitim gördüğünü dile getiren Almaty Türk Büyükelçiliği Konsolosu Reyzan Acar ise Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi ile Türkçe öğretimine büyük katkı sağlanacağını ifade etti. Açılış Töreni’nin ardından, Türkçe eğitimi gören öğrencilerle bir araya gelen Rektör Sözbir ve Kazakistan AHEU Yönetimi gelecek projeler, ortak çalışmalar ve iş birlikleri hakkında fikir alışverişinde bulundu. Program karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.