Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Hamza Yalçın, "stewart (bulaşıkhane görevlisi)" ve meydancı olarak çalışacak niteliksiz eleman bulamadıklarından yakınarak, "Komşu il, ilçe ve kasabalarda belediye hoparlöründen anonslar yaptırmamıza rağmen kimse başvuru yapmıyor" dedi.
Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Eş Başkanı ve Trendy Hotels Yiyecek-İçecek Eğitim ve Kalite Koordinatörü Hamza Yalçın, turizm sektöründe özellikle "stewart (bulaşıkhane görevlisi)" ve meydancı sıkıntısının had safhaya çıktığını, işsiz kaldığını ileri süren birçok kişinin iş beğenmemesi nedeniyle işsiz olduğunu söyledi. İnsanların otellerde bulaşıkçı ve meydancı olarak çalışmaktan kaçındığını kaydeden Yalçın, "Halbuki günümüzde otellerde bulaşıklar büyük makinelerde yıkanıyor. Bütün çalışma ortamları
klimalı. Bulaşıkçı ve meydancılar günde 8 saat çalışırken, otellerin durumuna göre 750 lira ile bin 200 lira arasında ücret alıyorlar. Bütün sosyal güvenlik hakları da mevcut" dedi.
Yalçın, "Bulaşıkhane deyince oraya girip de dar bir alanda kan ter içerisinde çalışılan bir alan gibi düşünülüyor. Aslında bulaşıkhane artık klimalı bir ortamda, her şeyin makine ile yıkandığı bir çalışma alanı. Ve mutfağın içerisinde yer alan bir bölüm. Bu yüzden steward bölümü aslında bir otelin can damarı. Bütün araç gereçlerin sahibi aslında steward (bulaşıkhane) bölümü. Nedense sektörde bu bölümü kimse talep etmiyor, çalışmıyor ve eleman sıkıntısı yaşanıyor" diye konuştu.
Eleman bulabilmek için bazı ilçe ve beldelere gittiklerini, belediye hoparlörlerinden anons yaptırdıklarını anlatan Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fakat maalesef müracaat eden hiç olmadı. Dolayısıyla sektörde ciddi bir sıkıntı var. Bulaşıkhane elemanı bulmakta bir sıkıntı var. Aynı şekilde otellerin temizlik bölümü, kat hizmetleri bölümünde de, burada da yine erkek eleman bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Buna da meydancı deniyor. Meydancı çalışanı bulmakta da bir sıkıntı yaşanıyor. Biz dernek olarak sektörde bulaşıkhane bölümüne eleman yetiştirme, eğitilmiş eleman tedarik etme konusunda bir çalışma sürdürüyoruz. Ve arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz.
İş-Kur’a yönlendiriyoruz, çeşitli kurslardan yetişerek bu konuda görev almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Ama gerçekten çok büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Oteller ne yapıyor, bu konuda birbirlerinden eleman çalıyorlar. Ama kimse eğitim vererek steward yetiştirmeye çalışmıyor. Bu sektör çalışanlarının ortalama ücretleri 750 TL ile bin 200 TL arasındadır. Bu anlamda bu eksikliğimizi tamamlamamız lazım. Otellere, İş-Kurlara burada çok iş düşüyor. Bu konuda eleman tedarik etmeleri gerekiyor."