GENEL - 16 Nisan 2012 Pazartesi 10:39

TOHUM SANAYİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞžİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI İLHAMİ ÖZCAN UYGUN:

A
A
A
TOHUM SANAYİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞžİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI İLHAMİ ÖZCAN UYGUN:

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, domatesler üzerine yapıştırılan ve fiyatı artıran organik ürün etiketlerinin tüketiciyi kandırmaya yönelik olduğunu, Türkiye`de bütün domateslerin organik olarak üretildiğini söyledi.
Antalya`da düzenlenen eğitim seminerinde konuşan TSÜAB Başkanı İlhami Özcan Aygun, Türkiye`de gıda sektöründe simsarlar tarafından oynanan ciddi oyunlar olduğunu, hibrit ile GDO`nun karıştırıldığını bunun da vatandaşın kafasını bulandırıp etiketlerle kandırılıp fazla ücret ödemesine sebep olduğunu savundu. GDO ile hibritin karıştırıldığını anlatan Aygun, şöyle konuştu: "GDO Teknolojisi dünyada 4 üründe kullanılıyor. Bunlar soya, mısır, pamuk, kanola. Bütün ürünler GDO`lu olarak görülür. Hiç alakası
olmayan domates, biber, patlıcan, elma, muz, aklınıza gelebilecek her türlü ürünün GDO`lu olarak görülmesi bizi üzüyor. Şunu belirtmek gerekiyor ki arkadaşlar yetkili ağızlardan açıklamaları dikkatle izlesinler, veya bilimi takip etsinler. Bilim gösteriyor ki çalışma yapılan ürün belli. Türkiye`de en hassas incelenen konu tohumdur ve diyoruz ki bizim üretilen hiç bir ürünümüzde tohumluklarımızın hiç birinde GDO`lu ürün yoktur"
Seralarda bambus arısı kullanılmaya başlandığını kaydeden Aygun, şunları söyledi: "Hormon yok ve son iki üç yıldan beri bakın kaç ürün geri döndü. Son zamanlarda Greenpeace bu konuyu kaşımaya başladı, amaçları belli. Biz sektör olarak duruşumuzu gösteriyoruz. Benim çiftçimin alın teriyle kimse oynamasın. Benim sektörümde tohumda çalışan hanımefendilerin beyefendilerin alın teriyle kimse oynamasın. Bu ürünlerin elde edilmesi için ne kadar zaman geçiyor. Bir tohumun elde edilmesi için 10, 15 yıl süre var."
Bir ürünün sofraya gelmesi için geçen sürenin belli olduğunu anlatan Aygun, sözlerini şöyle tamamladı: "Birileri birilerinin borazancılığını yapıyor. Bütün seralarda 5 yıldan beri döllemede arı kullanılıyor, acaba bunu kaç kişi biliyor? Manavlara gidin AVM`lere gidin bir domatesin üzerinde arı işareti var. Türkiye`de domatesler uzun zamandan beri arılarla dölleniyor. Bir cambaz ya da bir simsar fazla kazanç elde etmek için ufacık bir etiket ile yapmış olduğu uygulama ile benim halkımın cebinde daha fazla
para kazanıyor. Bu da bizi üzüyor, diyoruz ki lütfen bizlere güvensinler bizlere inansınlar çünkü benimde çocuğum var, ailem var ben nasıl yiyorsam benim ailem yiyorsa, sattığım üründen de o kadar eminim çünkü aynısını bizde yiyoruz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir