EKONOMİ - 25 Eylül 2024 Çarşamba 14:19

"Ustam Anlatıyor" etkinliği ATO’da yapıldı

A
A
A
"Ustam Anlatıyor" etkinliği ATO’da yapıldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal ile birlikte ATO’nun 13 No’lu Reklam ve Görsel İletişim Faaliyetleri Meslek Komitesi tarafından Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen “Ustam Anlatıyor” başlıklı programa katıldı.


ATO Duatepe Salonu’nda gerçekleşen, sektöre emek vermiş usta isimlerin bilgi ve tecrübelerini, sektörün genç temsilcileriyle paylaştığı programda, ATO Başkanı Gürsel Baran ve ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal birer konuşma yaptı.


ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkanı aynı zamanda 13 No’lu Reklam ve Görsel İletişim Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Berat Kuzu’nun sunumuyla başlayan “Ustam Anlatıyor” etkinliğinde, ATO Meclis Üyesi Hayati Özbek’in moderatörlüğünde, ATO Meclis Başkan Yardımcısı Vecdet Fehmi Şendil ile sektör temsilcileri Alişan Koç ve Uğur Dinlemez, bilgi ve tecrübelerini paylaştı.


Programa, ATO 13 No’lu Reklam ve Görsel İletişim Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Derya Filiz Dalga, Komite Üyesi Serhat Karahüseyin, 10 No’lu Basın Yayın Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Karabulut, Meclis Üyesi Caner Vural, 14 No’lu Medya Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İsa Doğmuş ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.


Ahilik Haftası’nı kutlayarak konuşmasına başlayan ATO Başkanı Gürsel Baran, “Ustam Anlatıyor” etkinliğinin, Anadolu’da yüzyıllar boyu devam ederek, toplumu sosyal ve ekonomik açıdan geliştiren, huzur, barış ve refah içinde yaşamasını sağlayan, temelini usta-çırak ilişkisinden alan Ahilik kültürünün kutlandığı Ahilik Haftası’nda gerçekleştirilmesinin ayrıca anlamlı olduğunu belirtti.


Baran, “Komitemizin, usta-çırak ilişkisini günümüz şartlarına uyarlayarak, bu organizasyonu gerçekleştirmesi ve genç sektör temsilcilerine mesleğin duayenlerinin, ustalarının bilgi ve tecrübelerinden yararlanabileceği bir etkinlik düzenlemesi gerçekten çok kıymetli. Ankara Ticaret Odası olarak Ahiliğin de temelini oluşturan usta-çırak kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.



“Başarının şartı işinizi severek yaparak fark oluşturmak ve en iyisi olmak”


Sektörel bilgi, deneyim ve meslek kültürünün sektörün genç temsilcilerine aktarılmasının önemine değinen Baran, kendi iş hayatından örnekler aktardı. Küçük yaşlarda çalışma hayatına başladığını anlatan Baran, “İş hayatına, çocuk yaşta birçok yerde çıraklık yaparak başladım. Ticareti öğrenmek ve işin mutfağında pişmek için bunlar çok kıymetli idi. O dönem yaptığım tüm işler bana ticareti öğretti. Biz tüccarlığı çıraklıktan öğrenmeye başladık. Günümüzde ticarette rekabet edebilmek daha zor hale geldi. Böyle bir ortamda başarının şartı işinizi severek yaparak oluşturmak ve en iyisi olmak” dedi.



“Emaneti işimize, sektörümüze sahip çıkarak koruyacağız”


ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal de yaptığı konuşmada, Ankara Ticaret Odası’nı temsilen seçilen üyelerin, sektörlerinin sorunlarını takip ederek, gündeme taşımasının önemine değindi. Deryal, “Bizim bu memlekete, millete sorumluluklarımız var. Atalarımız, Çanakkale’de Sakarya’da, Dumlupınar’da, Afyon’da, İzmir’de, vatanın her yerinde kanlarını dökerek, canlarını vererek vatanı bizlere emanet ettiler. Biz de bu emaneti bugün işimize, sektörümüze sahip çıkarak koruyacağız” dedi.


Deryal, düzenlenen etkinlikte sektörün ustalarının, Başkent’te marka olma hikâyelerini anlatacaklarını kaydederek, “Belki burada kurulacak bir cümle iş hayatımıza yön verecektir. Ben bu toplantılardan pek çok insanın faydalandığını gördüm” dedi.



“Ankara’da markaların değer kazanması için çalışıyoruz”


ATO’nun Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Berat Kuzu da konuşmasında, komite olarak göreve geldikleri tarihten bu yana 80’den fazla etkinlik ve proje gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Ustam Anlatıyor” etkinliğini düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Reklam, promosyon, matbaa ve prodüksiyon gibi alanlarda katma değeri artırmak istediklerini kaydeden Kuzu, “Alanların ihracatından pazarlamasına, ürünlerimizin kıymetinin arttırılmasına kadar birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. Biz Komite olarak Ankara Ticaret Odası’nın riyasetinde hizmet ihracatı için dünyaya açılmaya çalışıyoruz. Ankara’da markaların daha fazla değer kazanabilmesi ve sektörümüzde ürettiğimiz emeğin daha yoğun olarak elde edilebilmesi için birçok faaliyeti sizlerin katılımı ve desteğiyle ürettik, üretmeye de devam ediyoruz. Bugün yine geçmişten gelen firmaların, kurucu ve sahiplerinin bu yolculuğa nasıl başladığını, nasıl ilerlediğini, dünya liderliğinde rol alan hatta halka arz olan firmaların bu yolculuğu nasıl tamamladığını ve devam ettiğini hep birlikte dinliyor olacağız” diye konuştu.



"Ustam Anlatıyor" etkinliği ATO’da yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bir Çanta Bir Hayal: Kırsaldaki öğrencilere Samsunspor çantası 1965 Samsunspor Derneği (1965 SSDER), kırsal mahallelerde okuyan öğrencilere Samsunspor temalı çanta hediye ederek hem eğitime destek veriyor hem de Samsunspor sevgisini aşılıyor. Samsunspor sevgisini yayma amacıyla yola çıkan 1965 Samsunspor Derneği, kırsal mahallelerdeki öğrencilere yönelik başlattığı "Bir Çanta Bir Hayal" projesiyle dikkat çekiyor. Dernek, Samsunspor’un resmi mağazası Store55’ten aldığı Samsunspor temalı çantaları, Samsun’un çeşitli kırsal mahalle okullarında okuyan öğrencilere hediye ederek, eğitimlerine katkı sunuyor. Dört farklı okulda 360 öğrenciye ulaşıldı Bu kapsamda Yakakent Karaaba Şehit Bayram Aksu İlkokulu, Yakakent Büyükkırık İlkokulu, Vezirköprü Tepeören İlköğretim Okulu ve Canik Demirci İlkokul ve Ortaokulu’nda eğitim gören toplam 360 öğrenciye Samsunspor çantası dağıtıldı. Projenin ilk durağı olan Vezirköprü’nün kırsal mahallelerinden biri olan Tepeören’de 110 öğrenciye giden dernek üyeleri, mahalledeki anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine çantalarını hediye ederek unutulmaz bir gün yaşattı. 1965 Samsunspor Derneği’nin kırsal okullarına yönelik projesinde ikinci durak Yakakent oldu. Dernek üyeleri, Karaaba Şehit Bayram Aksu İlkokulu ve Yakakent Büyükkırık İlkokulu’nda eğitim gören öğrencilere Samsunspor temalı çantalar hediye etti. Samsunspor şarkılarıyla coşan öğrenciler, dolu dolu bir gün geçirerek unutulmaz anılar biriktirdi. Bir Okula 55 Çanta 1965 Samsunspor Derneği Başkanı Çağdaş Yıldırım, projeye katılan ve destek olan herkese teşekkür ederek, "Bu anlamlı projeye ‘Bir Okula 55 Çanta’ sloganıyla başladık. Ancak, büyük bir ilgi ve destek gördük, çanta sayısı kısa sürede 400’e ulaştı. Şu ana kadar 360 öğrencimize ulaştık. Bu anlamlı projeye destek verenlerin Samsun’un kırsal mahalle okullarındaki çocuklarımızın eğitimine ve geleceğini yaptıkları katkılar bizler için çok değerli. Her bir çanta, yalnızca bir hediye değil, çocuklarımızın hayallerine atılan güçlü bir adım oldu. Bu yolda gidilmedik köy, girilmedik sınıf, dokunmadığımız çocuk kalmayana dek çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Derneğin önümüzdeki günlerde de bu projeyi genişleterek Samsun’un farklı kırsal mahalle okullarına ulaşmayı hedeflediği öğrenildi.
Mardin DEM’li belediyenin işten çıkarmalarına mahkeme engeli DEM Partili Mardin’in Derik İlçe Belediyesinin eğitmen kadrosundaki 5 sözleşmeli personeli işten çıkarması, İdare Mahkemesinden döndü. Mahkeme, personelleri haklı görerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Edinilen bilgilere göre, Derik Belediyesi kadrosunda tam zamanlı sözleşmesi eğitmen olarak çalışan 5 personelin iş akdi, belediye tarafından feshedildi. Bunun üzerine haklarının peşine düşen personeller, kararın durdurulması için Mardin 1. İdare Mahkemesine başvurdu. Kararı görüşen Mardin 1. İdare Mahkemesi, personellerin işe alımda belediye tarafından belirlenen tüm şartları yerine getirdiğini, belediyenin ise hukuka aykırı işlem yaparak personellerin sözleşmelerini feshettiğine hükmetti. Kararda, "Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere 18 Eylül 2024 tarihinde oy birliğiyle..." denildi. Kararda Danıştay 12. Dairesinin daha önce verdiği kararına da atıfta bulunularak, "Benzer bir uyuşmazlık kapsamında Danıştay 12. Dairesince verilen 22 Mayıs 2024 tarih ve E:2021/6448, K:2024/2606 sayılı onama kararı da bu yöndedir. Öte yandan, mahkememizce hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemin uygulanmasına devam edilmesi halinde davacının görevinden uzakta kalarak gelir elde etmekten mahrum kalacak olması sebebiyle davacı açısından telafisi güç zararlar doğabileceği de açıktır" ifadeleri yer aldı. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden sonra DEM Partisi tarafından yönetimi devralınan birçok belediyede işten çıkarmalar yaşanmış ve çalışanlar mağdur olmuştu. Bu son karar, personellerin haklarını koruma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kars Kars Şeker Fabrikası 140 bin ton pancar işlenecek Kars Şeker Fabrikası’nda 204-2025 dönemi pancar alım kampanyası başladı. Fabrika da bu yıl 140 bin ton pancar işlenecek. Şeker Fabrikası’nda düzenlenen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Törene, Vali Ziya Polat, Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Ergün, çiftçiler ve fabrika çalışanları katıldı. Pancar alım kampanyasının açılışında konuşan Vali Ziya Polat, Biz bu millet için, bu devlet için üretmeliyiz. Üretmeye devam edeceğiz. Ürettikçe güçleneceğimizi biliyoruz. Güçlenmemiz gerektiğini de biliyoruz. Bu millet güçlü olmak zorunda, bu millet dünya adaleti sağlamak için güçlü olmak zorunda, güçlü olmamız için üretmemiz, ürettiğimizi de iyi fiyata satmamız lazım” dedi. Polat, “Kars’ın en önemli marka değeri olan Türkşeker’e ait Şeker Fabrikası’ndayız. 1993 yılından itibaren bu şehir için, bu memleket için, üreten, üretmeye devam eden 2024-2025 şeker pancarı alımları da bugün bismillah dedik. Bereketli ve uğurlu olsun inşallah çiftçimize, cebine, kalbine umarım iyi girdiler sağlar. Çiftçimizin pancarının 140 bin ton şeker pancarı üretmiş, 100 bini Kars’tan 40 bini dışarıdan, inşallah önümüzdeki yıllarda yaptığımız, yapılan, devletimizin yaptığı yatırımlarla sulama alanları, tarım arazileri artar, kendi şeker pancarımızı, burada ekilen pancarımızı Kars’ın topraklarında üretileceğini düşünürüz” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancarı getiren 5 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi. Program çekilen halayın ardından sona erdi.