TEKNOLOJİ - 10 Eylül 2024 Salı 12:46

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Türksat, enerjisini güneşten alacak”

A
A
A
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Türksat, enerjisini güneşten alacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin tek uydu operatörü olmasının yanı sıra e-devlet kapısı ve veri merkezleri ile kamunun dijital dönüşümünü de sağlayan Türksat’ın enerjisini güneş enerjisinden alacağını açıkladı.


Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde 2023 yılı Nisan ayında yapımına başlanan Güneş Enerji Santrali’nin tamamlanarak elektrik üretim sürecine geçildiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “131 dönümlük dev güneş enerjisi santrali bir yılda 15 milyon kwh enerji üretecek. Santral, Türksat’ın Ankara’daki tüm yerleşkelerinin enerji ihtiyacını karşılayacak, yılda 60 milyon lira tasarruf sağlayacak. İklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırıyoruz, karbon emisyonlarının azaltılmasını sağlıyoruz” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, dünyanın sayılı uydu operatörlerinden biri olan ve ülkemizin ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge haklarının yönetimini sağlayan Türksat’ın, e-Devlet Kapısı başta olmak üzere Türkiye’nin dijital altyapısını da geliştirdiğini anımsatarak, “Türksat, uydu operatörlüğü hizmetlerinin yanı sıra kamu kurumları başta olmak üzere büyük şirketlerin veri merkezi, siber güvenlik ve bilişim altyapısını da kuran çok stratejik bir kurum. Bu anlamda Türksat’ın ülkemizin birçok Ar-Ge projesinde de önemli yeri bulunuyor. Bu kapsamda Türksat, artan enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlama kararı aldı” ifadelerini kullandı.



131 Dönümlük Güneş Enerjisi Santrali


Geçen yıl Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’ne kurulmak üzere 9,9 MWp Güneş Enerjisi Santrali’nin tamamlandığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Çalışmalarımıza geçtiğimiz yılın nisan ayında başlamıştık. Projemiz tamamlandı. Bu projeyle sadece Türksat gibi stratejik bir kurumumuzun elektrik enerjisi ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılamakla kalmayacağız aynı zamanda yaşanılabilir ve temiz bir çevre çalışmalarına da katkıda bulunmuş olacağız. İklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde bu projemizle de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve karbon emisyonlarının azaltılmasını hedefliyoruz. Tam 131 dönümlük dev bir alana kurduğumuz Türksat Güneş Enerjisi Santrali ile Türkiye’nin dijital dönüşümüne de güneş enerjisi desteği vermiş olacağız. Uzay vatanda haklarımızı koruyan ve e-Devlet altyapısıyla birlikte kamuya veri merkezi ile siber güvenlik desteği de veren Türksat, bundan sonra enerjisini güneşten alacak” diye konuştu.



“Yılda 60 milyon TL tasarruf sağlanacak”


Güneş Enerjisi Santrali ile bir yılda 15 milyon kWh enerji üretimi gerçekleştirileceğini de vurgulayan Uraloğlu, “Bu rakam Türksat’ın Ankara’daki tüm yerleşkelerinin enerji ihtiyacına karşılık geliyor. Bu anlamda Türksat enerji ihtiyacının tamamını artık güneşten sağlamış olacak” dedi. Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak da yenilenebilir enerji konusunda kapasitelerini daha ileri noktaları taşıyacaklarının da altını çizerek, “Bu santral ile Türksat’ta bulunan tesislerin enerjisi buradan sağlanacak ve yılda 60 milyon TL tasarruf elde edilecek. Sistemin geri dönüşü işletme, bakım ve sigorta giderleri dahil güncel elektrik tüketim fiyatları ile 3 yıldan daha az sürecek. Bu sistemin kurulması ile Türksat’ın enerji konusundaki bağımsızlığı ve yedekliliği de sağlanmış olacak” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir ’Hurda Teşviki’ beklentisi sonrası araç satışları düşerken fiyatlar arttı Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) ’Hurda Teşviki’ ile ilgili kanun teklifinin sunulmasının ardından alıcıların beklemeye geçmesiyle ikinci el araç satışlarının düştüğü ancak fiyatların yükseldiği belirtildi. TBMM’ye sunulan ’Hurda Teşviki’ ile ilgili kanun teklifinin ardından ikinci el araç almak isteyenler beklemeye geçerken fiyatlar ise yükseldi. Araç satışlarında yaşanan durgunluk esnafı olumsuz etkilerken fiyatların artış göstermesine de anlam verilemiyor. Pandeminin etkili olduğu 2020 yılından bu yana hem satışların hem de galerilerde bulunan araç sayılarının düştüğünü belirten Kalender Yaşasın, satışların istikrarsız olduğunu söyledi. Satışı yapılan araç sayısının sürekli değişkenlik gösterdiğini söyleyen galerici Kalender Yaşasın, “Bugün 1-2 tane satıyorsun, 1 hafta duruyorsun. Bir bakıyorsun, günde 3 tane satıyorsun” dedi. “Talep az, ama fiyatlar yukarıya gidiyor” İkinci el araçlara talep olmamasına rağmen fiyatların şaşırtıcı şekilde arttığını belirten Kalender Yaşasın, “Şu anda sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Durum uzun zamandır böyle. Ancak şu anda daha farklı. Talep az, fiyatlar yukarıya gidiyor. Böyle olmaması lazım. Bir mala talep olmadığı zaman fiyatın düşmesi lazım. Geçen yıla göre alım sayısı, kâr marjımız ve satış adetimiz düştü. Yani iyi miyiz, kötü müyüz sorusunu ben de bilmiyorum. Piyasada istikrar yok. Bugün 1-2 tane satıyorsun, 1 hafta duruyorsun. Bir bakıyorsun, günde 3 tane satıyorsun. Yani istikrar olmadığından 1 ayda kaç tane satıyorsun, hiç belli olmuyor. Yani önümüzü göremiyoruz. İnşallah 2025 daha iyi olur. Şu anda iyi gitmiyor” dedi. “Pandemiden bu yana iyi gitmiyoruz, daha önceki yıllarda gerçekten iyiydi” Tüm dünyada etkisini gösteren pandemiden bu yana ikinci el araç piyasasının sıkıntılı olduğunu, galerilerdeki araç ve personel sayılarının sürekli düşüşte olduğunu belirten Yaşasın, şu ifadeleri kullandı: “20 arabayla çalışan esnaf 15’e, 15 arabayla çalışan 10’a düştü. Para miktar olarak çoğaldı ama alım gücü olarak düştüğü için kârda mıyız, zararda mıyız? Ben hesabını yapıyorum, geçen sene 25 araba varsa ve 20’ye düştüyse o zaman zarar ettin. Pandemiden bu yana iyi gitmiyoruz, daha önceki yıllarda gerçekten iyiydi. Ticaret de iyiydi. Alıyorduk, satıyorduk, para kazanıyorduk ve yatırım yapıyorduk. Mesela bu dükkanda en az 2-3 kişi çalışıyordu, şu anda çalışan sayısı yok. Anca kendi işimizi kendimiz yapıyoruz, istihdam oluşturamıyoruz. Çünkü ayakta durmaya uğraşıyoruz.”