SAĞLIK - 27 Ekim 2024 Pazar 11:14

TUSAŞ saldırısında yaralanan 22 vatandaştan 16’sı taburcu edildi

A
A
A
TUSAŞ saldırısında yaralanan 22 vatandaştan 16’sı taburcu edildi

Sağlık Bakanlığı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında yaralanan 22 vatandaştan 16’sının taburcu edildiğini duyurdu.


Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında yaralanan 22 vatandaşımızdan 16’sı taburcu edildi. 6 yaralımızın durumu stabil olup tedavileri hastanelerimizde devam etmektedir" ifadelerine yer verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Yetişkin çocukları tiyatro oyunlarıyla buluşturuyor Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin öncülüğünde, Efeler Belediyesi Kasım ayında çocuklara yönelik iki eğlenceli ve öğretici etkinlik düzenliyor. 3 Kasım Pazar günü, minik izleyiciler için sahnelenecek "Macera Ormanı" ve "Doğa Dostu Heidi" adlı çocuk tiyatro oyunları, çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici bir gün yaşatacak. Efeler Belediyesi Şehir Tiyatrosu (EBŞT) eğitmen ve oyuncularının hazırladığı "Macera Ormanı" adlı müzikli danslı çocuk oyunu, 3 Kasım’da ilk gösterimini yapacak. Ali Aslan’ın yazdığı ve Mehmet Emektar’ın yönettiği oyunda, Nasreddin Hoca, Karagöz-Hacivat ve Keloğlan gibi Türk kültürünün sevilen kahramanları sahneye taşınıyor. Oyuncular Tuncer Candan ve Mehmet Emektar; çocuklara dostluk, yardımlaşma ve iyilik gibi değerleri eğlenceli bir dille anlatıyor. Yıldız Kenter-Şükran Güngör Tiyatro Salonu’nda saat 12.00’de sahnelenecek olan bu oyunun biletleri, Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi ile Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden ücretsiz olarak temin edilebilecek. Aynı gün sahnelenecek bir diğer etkinlik ise "Doğa Dostu Heidi" adlı tiyatro oyunu. Umut Şeddadi’nin yazıp yönettiği oyunda, Heidi karakterinin doğaya duyarlılık üzerine verdiği mesajlarla çocuklara çevre bilinci kazandırılması hedefleniyor. Yine Yıldız Kenter-Şükran Güngör Tiyatro Salonu’nda, saat 14.30 ve 16.00’da iki seans halinde sahnelenecek olan oyun için de ücretsiz biletler dağıtılacak. Başkan Yetişkin, çocukların keyifli ve verimli bir gün geçirmeleri için bu tür etkinliklere büyük önem verdiklerini belirterek, tüm çocukları aileleri ile birlikte çocuk oyunlarını izlemeye davet etti.
Sivas Çocuklarda davranış bozukluklarına ücretsiz çözüm Sivas Merkez İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde tipik ve atipik gelişim gösteren, risk altındaki çocuklar ve ailelerine gelişim değerlendirme, izleme ve danışmanlık hizmetleri ücretsiz veriliyor. İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Çocuk Gelişimci Fermude Bilen, çocukların gelişim süreçlerine yönelik sundukları hizmetler hakkında bilgiler verdi. Çocuk gelişimi biriminde alt ıslatma, kardeş kıskançlığı, okula uyum süreci, emzirmeyi sonlandırma ve davranış problemleri gibi birçok konuda ailelere destek olduklarını ifade eden Bilen, “Ailelerin zorlandığı alanlarda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Aynı zamanda ebeveynlik becerilerini güçlendirme çalışmaları yapıyoruz” dedi. “Bu çocuklarımızda oyunun iyileştirici gücünden faydalanıyoruz” Bilen, selektif mutizm örneği üzerinden yaptıkları çalışmaları anlattı. Selektif mutizmin, çocukların rahat oldukları ortamlarda konuşup, kaygılandıkları ortamlarda iletişimi tamamen kesmeleri durumu olduğunu açıklayan Bilen, “Bu çocuklarımızda oyunun iyileştirici gücünden faydalanıyoruz. Doğru yönlendirilen oyunlarla çocuklarda iyileşme gözlemliyoruz. Bu yöntemle bir çocuğumuz okulun önünde şiir okuyabilecek seviyeye geldi” diye konuştu. “Çocuklarınızı sakin bir şekilde dinleyin” Çocukların bilinçaltında oluşan sorunların travma ya da kaygı kaynaklı olabileceğini belirten Bilen, özellikle tırnak yeme gibi durumlarda danışmanlık hizmetiyle bu alışkanlığın üstesinden geldiklerini, ödüllendirme ya da söndürme yöntemleri uyguladıklarını söyledi. Bilen, ailelere de önemli tavsiyelerde bulunarak, “Çocuklarınızı sakin bir şekilde dinleyin. Genelde çocuklar kendilerini ifade etme yolları arıyorlar, konuşmak istiyorlar ama iş yoğunluğu nedeniyle aileler çocuklarını dinlemiyor. Ailedeki olumsuzluklar çocuklara yansıyor. Buraya gelen ailelerde önce ebeveyn ilişkilerini güçlendiriyoruz, ardından çocukla birebir çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Aksaray Genç imam nakkaşlıkla cami duvarlarını süslüyor Aksaray’da nakkaşlık eğitimi alan genç imam hatip, nakkaşlık sanatını cami duvarlarına süsleyerek yaşatıyor. Aksaray’ın Sultanhanı ilçesi Yeşiltömek köyünde 2 yıldır imam hatip olarak görev yapan Hasan Hüseyin Altan (26), camilerin bakımını ve estetiğini artırmak için çalışmalar yapıyor. Üniversitede okurken nakkaşlık eğitimi alan Altan, camilerin duvarlarına süslemeler yapıyor, Allahü Teala’nın, Peygamber Efendimizin, dört büyük halifenin mübarek isimlerini yazıyor. Sultanhanı ilçesi Yeşiltömek köyünde imam hatip olarak görev yapan Hasan Hüseyin Altan, Bursa’da okuduğu dönemde nakkaşlıkla ilgilenmeye başladığını söyledi. İki yıla yakındır görevde olduğunu belirten Altan, "Bu sanatla ilgili camiye ilk atandığımda birçok konuda camimizin eksiklikleri vardı. İlk önce temizlik, badana ve diğer işlerini hallettikten sonra camimizin sade görüntüsünden çıkıp, yani mescit görünümünden çıkarıp bir cami görüntüsüne girmesini istedim. Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat mezunuyum. Bursa’da okurken Ulu Camii hakkında özel dersler almıştım. Oradaki hat tabloları çok fazla dikkatimi çekiyordu. Bu hat tablolarını Anadolu’ya taşıma fikri geldi aklıma. Görevli olduğum ilk yılda bu fikri uygulamak istedim. Yeşiltömek köyümüzdeki 2 camimizi boyayarak Bursa Ulu Caminin tablolarını nakkaşlık sanatını da öğrenerek buralara taşımak istedim. Bursa’nın esintisini Anadolu’ya taşıdım. Şu anda bu yaptığımız çalışmaları gören ilçe müftümüz sosyal medyada paylaştı. Bunun üzerine gören diğer hoca ve müftülerimiz diğer camilere de yapmamı rica ettiler. Şu anda 15 camimizin nakkaşlık işini yaparak ücretsiz bir şekilde süsledik ve güzelleştirdik. Türkiye’de de güzel izlenme ve dikkat çekti. Bu çalışmalarımı ücretsiz yaptığım için imkanı olmayan camilerimize uyguluyorum. Daha güzel bir görüntü olması için, cemaat geldiğinde hoş, nezih, temiz ve güzel görselle, estetik katılmış bir camide namaz kılması için çalışmalarıma devam ediyorum. İl dışından çok fazla talep var ama ben nakkaş değil imamım. Yatsı namazından sonra kalan vakitte sabah namazına kadar çalışarak bu sanatımı icra ediyorum. Yine arta kalan vakitlerde bu sanatımızı Sultanhanı ilçemizdeki gençlere ücretsiz bir şekilde tüm malzemelerini karşılayarak eğitip öğretmeye çalışıyorum. Osmanlı’dan bize miras kalan bu nakkaşlık sanatı unutulmaya yüz tutmuştu. Biz tekrardan bu sanatı yaşatmak ve öğretmek istiyoruz. Kendimde bunun üzerine nakkaş hocalarımızdan birkaç eğitim aldım. İnşallah bundan sonra da her atandığım il ve ilçede tüm camilerimizi gezerek bu sanatımı icra etmek istiyorum. Osmanlı mirasımız, kültürümüz bizim bu camilerimize de yansımış oldu” dedi.
Mersin Mersin’de kadınlar ’meme kanseri’ konusunda bilgilendirildi Mersin Büyükşehir Belediyesi ve İçel Soroptimist Kulübünün ortak çalışması ile kadınlara meme kanserinin önemi ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda farkındalık programı düzenlendi. ‘1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı’ kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi Yenice Yaşar Bayboğan hizmet binasında gerçekleşen programa, Yenice merkez ve çevre mahallelerden kadınlar katılım gösterdi. Slayt eşliğinde sunumun yapıldığı farkındalık toplantısında, ‘Meme kanserinde risk faktörü nedir?’ , ‘Meme kanserinin tanımı ve nasıl korunmak gerektiği’ konularında ayrıntılı bilgiler verilip, gelen sorular yanıtlandı. “Türkiye’de meme kanseri görülme sıklığı çok fazla” Meme kanseri konusunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katılan İçel Soroptimist Kulübü Başkanı Saime Taşkın, “Türkiye’de meme kanseri görülme sıklığı çok fazla. Her 8 kadından birinde görülüyor. Onun içinde bizde farkındalık oluşturalım dedik. Soru, cevap şeklinde oluyor veya kendi yaşadıkları olayları anlatıyorlar. Biz normalde kadınların 20 yaşından sonra kendi memelerinin normali nasıldır, onu öğrenmeleri, tedavi için nereye gitmeleri, böyle bir kitle ile karşılaştıkları zaman, hangi tedavi yöntemlerini kullanmaları gerektiği konusunda bilinçlendirme yaptık” dedi. “Bu bilgilendirmede çok faydalı olduğunu düşünüyorum” Kendisi de kanser hastası olan ve toplantıyı çok faydalı bulduğunu söyleyen katılımcılardan Serin Uğur ise “Meme kanseri değilim ama bende mesane kanseriyim. Bu süreçleri çok iyi bilirim. Bu bilgilendirmenin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü kadınlarımız kendi memelerini kontrol etmeme gibi bir huyları var maalesef ki. Ben biraz daha tecrübeliyim bu konuda. Böyle bir toplantının olması bizim için çok çok faydalı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. “Güzel bir şey yaptı Büyükşehir Belediyemiz” Yenice’den katılan bir başka kadın Mühibe Kiriş’de sunum ile meme kanserinin önemini bir kez daha anladığını söyleyerek, “Hanımlara bu konuları öğretmeleri hoşuma gitti, bilgilenmek çok güzel. Mesela ben 5 yıl önce test yaptırdım. Şimdi bir daha gitmeyi düşünüyorum, yani her sene yaptırmam lazımmış. Güzel bir şey yaptı Büyükşehir Belediyemiz” ifadelerini kullandı.