SPOR - 22 Eylül 2024 Pazar 22:53

Satranç Olimpiyatları’nda erkek A Milli Takımı 12., kadın A Milli Takımı 26. oldu

A
A
A
Satranç Olimpiyatları’nda erkek A Milli Takımı 12., kadın A Milli Takımı 26. oldu

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de, 10-23 Eylül 2024 tarihlerinde düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatları’nda erkek A Milli Takımı dünyanın en iyi 12 ülkesi arasında yer alırken, 7. ile eş puana sahip olan milliler averaj farkıyla 12. sırada yer aldı.


Satranç Olimpiyatı’nda, Büyükusta (GM) Ediz Gürel, 2. Masa üçüncüsü olarak bronz madalya almaya hak kazanırken, açık kategoride 194 ülkenin yarıştığı olimpiyatlarda (GM) Ediz Gürel, GM Yağız Kaan Erdoğmuş, GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal ve GM Emre Can’dan oluşan erkek A Milli Takımı 6 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 yenilgi aldı.


180 ülkenin yarıştığı Kadınlar Kategorisi’nde ise kadın A Milli Takımı 26. sırada yer aldı. Uluslararası Usta (IM) Ekaterina Atalık, Kadın Büyükusta (WGM) Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, WGM Kübra Öztürk Örenli, Kadın Uluslararası Usta (WIM) Gülenay Aydın ve WIM Hayale İsgenderova’dan oluşan kadın A Milli Takımı 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 yenilgi aldı.


Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda millilerin çok güçlü rakiplerine karşı çok iyi mücadele ettiğini söyleyerek, “Olimpiyatlarda çok güçlü ülkelerle yarıştık. Dünyanın zirvesine oynadık. Daha iyi olacağımız günler geliyor. Türk satrancı dünyada hızla yükseliyor, genç yıldızlarımız parlıyor. 12 yıl önce başlattığımız alt yapı atağı bugün bize gençlerimiz Avrupa’da, Dünya’da ve Olimpiyatlar’da gurur veren başarılar getiriyor. GM Ediz Gürel, GM Yağız Kaan Erdoğmuş, WIM Gülenay Aydın gibi genç yeteneklerimiz otoritelerin gözdesi oldu. Erkeklerde 194 ülke, kadınlarda 180 ülke arasında Türk milli takımlarımız iyi sonuçlara imza attı. Alt yapıdan gelen gençlerimiz Türk satrancının geleceği olacak, ama dünya satrancının da geleceği olacak. Türkiye önümüzdeki süreçte daha büyük başarılara imza atacak. GM Mustafa Yılmaz da dünyanın zirvesindeki Magnus Carlsen’den puan alan ilk Türk sporcu olarak Türk satranç tarihine geçti. Kadınlarımız da bu olimpiyatlarda çok iyi mücadele etti, yükselişleri sürecek” dedi.


Son yıllarda dünya ve Avrupa sahnesinde kazanılan büyük başarılarda, federasyonun altyapıya yaptığı yatırımının önemini vurgulayan Tulay, “Olimpiyatlarda çok iyi mücadele eden tüm sporcularımızı kutluyorum. Bu başarıların mimarları olan sporcularımıza, antrenörlerimize, ailelerimize, Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’na ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Şampiyonaya genç yıldızlar damga vurdu


Satranç Olimpiyatı’nda genç milliler GM Ediz Gürel 11 maçta 7 galibiyet, 4 beraberlikle 9 puan topladı. Gürel, +23,1 Elo kazandı. GM Yağız Kaan Erdoğmuş ilk kez katıldığı olimpiyatta 11 maçta 7 galibiyet, 2 yenilgi ve 2 beraberlikle 8 puan topladı. Erdoğmuş, +9,4 Elo kazandı. WIM Gülenay Aydın ise 10 maçta 6 galibiyet, 1 yenilgi ve 3 beraberlikle 7,5 puan topladı. Aydın, +52,4 Elo kazandı.


Olimpiyatta, GM Magnus Carlsen ile berabere kalan GM Mustafa Yılmaz, 9 maçta 1 galibiyet, 3 beraberlik ve 5 yenilgiyle 2,5 puan kazandı. GM Emre Can oynadığı 8 maçta 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgiyle 6 puan aldı. GM Vahap Şanal ise 5 maçta 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 yenilgiyle 2 puan aldı.


Kadın A Milli Takımı’nda Uluslararası Usta (IM) Ekaterina Atalık 10 maçta 5 galibiyet, 2 yenilgi ve 3 beraberlikle 6,5 puan topladı. Kadın Büyükusta (WGM) Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu oynadığı 10 maçta 2 galibiyet, 2 yenilgi ve 6 beraberlikle 5 puan topladı. WIM Hayale İsgenderova 7 maçta 3 galibiyet, 3 yenilgi ve 1 beraberlikle 3,5 puan topladı. WGM Kübra Öztürk Örenli de oynadığı 7 maçta 1 galibiyet, 2 yenilgi ve 4 beraberlikle 3 puan topladı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Korkunç kazada alev topuna dönen otomobil karı-kocaya mezar oldu Sakarya’nın Pamukova ilçesi D-650 karayolunda meydana gelen zincirleme trafik kazasında alev alan otomobil karı-kocaya mezar oldu. Yaşlı kadın alev alan otomobilde yanarak, ağır yaralı olarak araçtan çıkarılan eşi ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Korkunç kazanın ardından yaşanan panik ise cep telefonu kamerası ile saniye saniye kaydedildi. Kaza, Sakarya-Bilecik D-650 karayolu Hayrettin Mahallesi mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Sakarya istikametinde ilerlemekte olan ve yol yapımı sebebi ile araç kuyruğunun oluştuğu bölgede Salim Kaba (73) idaresindeki 54 RA 250 plakalı otomobil önündeki 03 BB 288 plakalı otomobile çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan 03 BB 288 plakalı otomobil de önünde bulunan 06 DBG 559 plakalı araca çarptı. LPG’li olduğu öğrenilen 54 RA 250 plakalı otomobil alev topuna döndü. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda sağlık, polis, itfaiye ve jandarma ekibi sevk edildi. Feci kazada otomobil sürücüsü Salim Kaba’nın eşi Saadettin Kaba (68) yanarak hayatını kaybetti. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan adamdan acı haber geldi Ağır yaralanan Salim Kaba, çevredeki vatandaşların yardımı ile alev alan araçtan ağır yaralı olarak çıkarıldı. Bölgeye ulaşan sağlık ekiplerince Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Salim Kaba burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Karı-kocaya mezar olan otomobilde çıkan yangın ise itfaiye ekiplerince söndürüldü. Karı-kocayı hayattan koparan kazanın ardından yaşananlar kamerada Öte yandan, Salim ve Saadet çiftini hayattan koparan kazanın ardından aracın alev topunda döndüğü ve çevredeki vatandaşların, yanan otomobile müdahale etmeye çalıştığı anlar da cep telefonu kamerası ile saniye saniye kaydedildi.