POLİTİKA - 16 Ağustos 2023 Çarşamba 12:27

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Yerhov’dan önemli açıklamalar

A
A
A
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Yerhov’dan önemli açıklamalar

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin son durumunu, anlaşmadan çekilme sebeplerini, Rusya’nın beklentilerini ve Türkiye - Rusya ilişkilerini İHA muhabirine değerlendirdi.

“Hiçbiri yerine getirilmedi”

Karadeniz Tahıl Girişimi’nden Rusya’nın çekilmesinin başlıca nedenlerini ve gelecek dönem için beklentilerini anlatan Yerhov, “Sözde ‘Karadeniz Girişimi’nin, yalnızca Ukrayna tahılının ihracatını değil, aynı zamanda Rus tarım ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarlarına engelsiz erişimi için gerekli koşulların oluşturulmasını da öngören bir paket anlaşma olduğunu defalarca ifade ettik. Burada Rosselkhozbank’ın SWIFT’e yeniden dahil edilmesinden, tarım makineleri ve yedek parça tedarikinin yeniden başlamasından, nakliye lojistiği ve sigortasının sağlanmasından, Rus şirketlerinin yurt dışındaki varlıklarına erişiminin yeniden temin edilmesinden bahsediliyor. Bunların hiçbiri yerine getirilmedi. Artık Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının devreye alınmasından bahsetmeye gerek yok, zira Ukraynalılar, Kuzey Akım doğalgaz boru hattının bir zamanlar havaya uçurulmasına benzer bir şekilde, bu hattı da havaya uçurdu. Bu arada, uluslararası toplumdan bu terör eylemlerine yönelik herhangi bir tepki, herhangi bir kınama gelmedi. Bununla beraber Ukraynalılar, amonyak boru hattı devre dışı bırakılmadan önce, 45 milyon kişiye gıda üretmeye yetecek miktarda olan yılda yaklaşık 2 milyon ton hammaddeyi gübre üretimi için bu hat üzerinden gönderiyordu” diye konuştu.

“İnsani deniz koridoru Kiev rejimi tarafından Sivastopol, Kırım Köprüsü ve Rus gemilerine yönelik terör saldırıları için kullanıldı, sabrımızın sonuna geldik”

Bu paket anlaşmanın tüm kısımlarının Temmuz 2022’de eş zamanlı olarak uygulamaya koyulması gerektiğini hatırlatan Yerhov, “Bir yıl boyunca ortaklarımızın yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamaya çalıştık, iyi niyet ve sorumlu bir yaklaşım sergiledik. Küresel gıda tedarikinin önemini anlayan Rusya, bu ’girişimin’ süresini birkaç kez uzattı. Ancak endişelerimiz görmezden gelinmeye devam etti. Ayrıca, Odessa’dan İstanbul’a uzanan insani deniz koridoru Kiev rejimi tarafından Sivastopol, Kırım Köprüsü ve Rus gemilerine yönelik terör saldırıları için kullanıldı. Ancak bu konuda da sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Sabrımızın sonuna geldik” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna’nın tahıl ihracatının öneminin abartılmaması da gerekiyor”

“Şimdi de Batı’da, meseleyi Rusya’nın tutumu küresel açlığa yol açıyormuş gibi sunmaya çalışıyorlar” diyen Büyükelçi Yerhov şöyle devam etti:

“Hatırlayın, anlaşma imzalandığında Batı, tahılın en muhtaç ülkelere gideceğini iddia etmişti. Fakat fiiliyatta ’tahıl koridorunun’, büyük Amerikan ve Avrupalı işletmelerin çıkarlarına hizmet ettiği ortaya çıktı. En az gelişmiş ülkelere tahılın sadece yüzde 3’ü gitti. Diğer taraftan Ukrayna’nın tahıl ihracatının öneminin abartılmaması da gerekiyor. Karadeniz Girişimi’nin yürürlükte kaldığı bir yıl içinde Odessa, Chernomorsk ve Yuzhny limanlarından yaklaşık 33 milyon ton tahıl ihraç edildi, buğdayın payı sadece 8,8 milyon ton oldu. Bununla birlikte, dünyada toplam tahıl ihracatı hacmi 205,6 milyon tonu buğday olmak üzere 422,4 milyon tondur. Birkaç rakam daha vereyim; Ukrayna’nın dünya buğday pazarındaki payı yüzde 5’i geçmezken, Rusya’nın payı yüzde 20’dir. Gelin, her şeyi yerli yerine koyalım; bizzat Rusya küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına muazzam bir katkı yapmaktadır ve dünya genelinde açlık çekenleri yalnızca Ukrayna tahılının doyurduğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”

“Yasal taleplerimiz yerine getirilirse, Karadeniz Girişimi’nin yeniden başlamasından söz etmek mümkün olacak”

Rusya’nın gelecek dönemde beklentilerinin karşılanması durumunda ’girişime tekrar katılacak mı’ sorusunu yanıtlayan Yerhov, “Devlet Başkanımızın ifade ettiği gibi, eğer Rus tarım ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarına engelsiz erişimiyle ilgili yasal taleplerimiz yerine getirilirse, Karadeniz Girişimi’nin yeniden başlamasından söz etmek mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

“Türk ortaklarımızla, bu konu hakkında da olmak üzere, diyalog kurmaya her zaman hazırız”

Bu konuyla ilgili yakın tarihli görüşmelerin olup olmayacağı yönündeki soruya Yerhov, “Türk ortaklarımızla, bu konu hakkında da olmak üzere, diyalog kurmaya her zaman hazırız” ifadelerini kullandı.

“Tüm palyatif önlemler pratikte asla uygulanabilir değildir ve yalnızca çalışma yürütülüyormuş görüntüsü oluşturma amacı taşıyor”

Birleşmiş Milletlerin, Rusya’ya sunduğu teklifin içeriğini anlatan Büyükelçi Yerhov, “BM, ödemelerin gerçekleştirilmesi konusunda geçici bir çözüm önerdi. Bu arada, Rosselkhozbank’ın SWIFT’e doğrudan yeniden bağlanmasının alternatifi yoktur. Tüm palyatif önlemler pratikte asla uygulanabilir değildir ve yalnızca çalışma yürütülüyormuş görüntüsü oluşturma amacı taşıyor” açıklamasında bulundu.

“Karadeniz Girişimi, Afrika ülkelerinin ve diğer ülkelerin gıda ihtiyaçlarını karşılamak için tek çare değildir, bunun alternatifleri mevcuttur”

Tarım ürünlerinin ihtiyaç sahibi ülkelere kesintisiz olarak tedarik edilmesinin nasıl bir önem taşıdığını anladıklarının altını çizen Büyükelçi Yerhov, “Burada öncelikle Afrika ülkeleri söz konusudur. Esas önceliği bu konuya veriyoruz, Afrikalı dostlarımıza Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı aracılığıyla da olmak üzere buğday, arpa, mısır ve diğer tahıl ürünlerini tedarik ediyoruz. Tarım ihracatımıza uygulanan tüm hukuk dışı tek taraflı yaptırımlara rağmen Rusya, 2022’de Afrika’ya 11,5 milyon ton ve sadece bu yılın ilk yarısında neredeyse 10 milyon ton tahıl ihraç etti. Bunlara ek olarak, kısa süre önce gerçekleştirilen Rusya-Afrika Zirvesi’nde duyurulduğu üzere, önümüzdeki aylarda Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye 25 ila 50 bin ton tahılı bedelsiz olarak vermeye hazır hale geleceğiz. Ayrıca en yoksul ülkelere bedelsiz olarak mineral gübreler tedarik etmeye hazırız. Avrupa’daki limanlarda bloke edilen 262 bin ton gübreden şu ana kadar sadece iki parti gönderildi: Malavi’ye 20 bin ton, Kenya’ya 34 bin ton. Bundan dolayı ’Karadeniz Girişimi’, Afrika ülkelerinin ve diğer ülkelerin gıda ihtiyaçlarını karşılamak için tek çare değildir, bunun alternatifleri mevcuttur ve bunlar, ortaklarımızla temaslarda aktif olarak incelenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Mevlüt İşli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Ramazan Bayramı kortejinde çocuklar doyasıya eğlendi Kahramanmaraş’ta Ramazan Bayramı’nın coşkusunu yaşatmak amacıyla Ramazan Bayramı kortej yürüyüşü düzenledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Namık Kemal Mahallesi’nde özellikle depremden etkilenen çocuklara moral vermek ve bayram sevincini doyasıya yaşamalarını sağlamak amacıyla organize edilen etkinlikte çocuklar bayramın neşesine ortak oldu. Etkinlik kapsamında, Kahramanmaraş sokakları rengarenk oldu. Bando takımlarının neşeli marşları eşliğinde ilerleyen kortejde, çocukların sevdiği palyaçolar gösteri düzenledi. Bakanlık yetkilileri, kortej boyunca çocuklara bayram şekeri ve çeşitli hediyeler dağıttı. Yüzleri gülen çocuklar, unutulmaz bir bayram günü yaşadı. Etkinlik, deprem sonrası zor günler geçiren çocukların yüzlerinde tebessüm oluşturdu. Korteje Katılan Atilla Erimhan, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bugün tatlı bayram gününde çocuklarımızı sevindirdi. Harika bir panayır, çocukları görüyorsunuz ne kadar neşeliler. Tabi bu neşeye ortak olmak lazım onu da bu şekilde gerçekleştirmiş olduk. Ben de çocukluğumu burada yaşıyorum" dedi. Namık Kemal Mahalle Muhtarı Muhammet Yetişmiş, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum tarafından Namık Kemal Mahallemize kurulmuş olan etkinlik çadırından dolayı teşekkür ediyorum. Depremden sonra Dulkadiroğlu ilçemizde ilk defa böyle bir etkinlik oldu. Bundan dolayı da çocuklarımız da mutlu oldu. Buraların unutulmaması lazım" diye konuştu. Kortej ve panayıra katılan Emir Ateş, "Panayırı çok güzel buldum ve çocuklar çok güzel şekilde eğlendi. Panayırda bando takımı ilgimi çekti, palyaçolar ve oyuncular dikkatimi çekti" şeklinde konuştu. Etkinliğe atı ile katılan ve ilgi odağı haline gelen Mehmet Ceritlioğlu, "Programımız çok güzel başladı ve çocuklarımızın bu şekilde mutlu olmaları bizleri çok etkiledi" dedi. Etkinlik organizatörlerinden Seher Kılıç ise, "Biz artık Kahramanmaraşlıyız ve hatta Namık Kemal Mahallesi sakinleriyiz. Onlarla bütünleştik, iyi ki buradaydık. Bakanımız Murat Kurum’a çok teşekkür ediyorum. Bütün mahalleyi çok seviyorum, onların saf sevgisini görmek benim bütün yorgunluğumu aldı" diye konuştu.
Adıyaman Bakanlıktan Adıyamanlı depremzede vatandaşlar ve çocuklara bayram hediyesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ramazan Bayramı nedeniyle Adıyaman’daki depremzedelere moral vermek amacıyla düzenlediği çeşitli etkinliklerle hediyeler dağıttı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman’da bayram coşkusunu yaşatmak için kalıcı deprem konutlarının bulunduğu alanda etkinlik düzenledi. Adıyaman merkez Örenli mevkiinde düzenlenen etkinlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevlileri konutlardaki dairelerin kapılarını tek tek çalarak depremzede ailelerin bayramlarını kutladı. Lokum ve kolonyaların da hediye edildiği bayram ziyaretinde depremzedelere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un selamları da iletildi. Ziyaretler karşısında oldukça mutlu olduklarını dile getiren depremzedeler emeği geçen herkese teşekkür etti. Depremzede çocuklara bayram hediyesi Bayram ziyaretlerinin yanı sıra depremzede çocuklar için de binaların bahçelerinde maskotlar tarafından gösteriler yapılarak çeşitli oyunlar oynandı. Çocuklara ise bir birinden farklı ve güzel hediyeler dağıtıldı. Kendilerine yapılan ziyaretten dolayı oldukça mutlu olduklarını dile getiren depremzede vatandaşlardan Turgut Doğan, "Depremde çok zorlu süreçler geçirdik. Kayıplarımız var, Allah hepsine rahmet eylesin, kalanlara da sabırlar ihsan eylesin. Şuanda da çok şükür devletimizin bizlere sunmuş olduğu hizmetlerden dolayı bizler artık rahat etmekteyiz. Şimdi bayramları birazcık daha eski bayramlar tadında yaşamaya başladık" dedi. "Çok şükür bu bayram evlerimizdeyiz" Depremzede vatandaşlardan Ayşe Doğan ise "Çok şükür bu bayram evlerimizdeyiz. Çok mutluyuz, Rabbim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan, Bakanımız Murat Kurum’dan, Selçuk Bayraktar’dan razı olsun. Bizler Baykar konutlarında oturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Burası oldukça konforlu ve çok güzel. Bugün Cumhurbaşkanımızın selamını getirdiler. Çok teşekkür ederiz bizler de onlara selamlar söylüyoruz" şeklinde konuştu. Etkinliğin Koordinatörü Erol Canbaz ise "Biz bir aydır Adıyaman’dayız. Adıyaman’da yaklaşık 4 bin, 5 bin günlük potansiyeli olan misafir ağırladık. Bugün kalıcı konutlardaki dostlarımızın, abilerimizin, ablalarımızın kapılarını çalalım dedik, onların bayramlarını kutlamak istedik, çok da güzel oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakanımız Murat Kurum’un selamlarını getirdik, bayramlarını kutladık. Kapıları çaldık bayramlaştık, çok da güzel oldu. Bayramlaşmak iyidir, sünnettir" diye konuştu.