GÜNDEM - 06 Kasım 2024 Çarşamba 15:31

RTÜK Başkanı Şahin: “Narin davasında medyamızdan hassas ve sorumlu bir yayıncılık politikası bekliyoruz”

A
A
A
RTÜK Başkanı Şahin: “Narin davasında medyamızdan hassas ve sorumlu bir yayıncılık politikası bekliyoruz”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, “Narin Güran cinayetinin yargılama aşamasında medyamızdan hassas, sorumlu ve basın meslek ilkelerine bağlı bir yayıncılık politikası bekliyoruz“ dedi.


RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin tutuklu 4 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanacağı dava öncesinde sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Şahin, Narin Güran cinayeti davasında ilk duruşmanın yarın gerçekleştirileceğini belirterek, “Korkunç cinayetin ilk araştırma safhasında soruşturmanın gizliliğini ihlal eden, kulaktan dolma dedikodular ile insanlık onurunu hiçe sayarak yayın yapan medyamız, kendisine yakışmayan sorumsuz bir tavır sergilemiştir. Elim olayın yargılama aşamasında medyamızdan hassas, sorumlu ve basın meslek ilkelerine bağlı bir yayıncılık politikası bekliyoruz. Söz konusu kurban masum minicik bir yavrumuzdur. Tüm Türk milletinin beklentisi sorumluların hak ettikleri cezayı almalarıdır” dedi.



“Doğru bilgilerin haberleştirilerek halkımızla paylaşılması elzemdir”


Duruşma aşamasında herhangi bir yayın yasağının bulunmadığını kaydeden Şahin, “Yargılamanın doğası gereği gizlilik esastır. Tanıkların olumsuz etkilenmesine yol açabilecek, yargılama sürecini sekteye uğratabilecek haber ve bilgilerin daha fazla izlenme veya daha fazla tıklanma uğruna sorumsuzca medyaya malzeme yapılması kabul edilemez. Vicdani bir yaklaşımla ve medyamıza yakışır bir vakarla yargılamanın takip edilmesi, doğru bilgilerin haberleştirilerek halkımızla paylaşılması elzemdir. Bu aşamada RTÜK izleme uzmanlarımız medyamızda yer alan yayınları sıkı sıkıya takip edecektir. Yayıncılık ilkelerini ihlal durumlarında gecikmeden sorumlular hakkında gerekli müeyyideler uygulanacaktır” ifadelerine yer verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne ’Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu’ Edirne’de başladı ’Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu’ Edirne’de başladı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye’nin sadece Türkler için değil, dünya kültürü ve mimarlığı açısından da eşsiz bir yeri olduğunu aktardı. Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı iş birliği ile “Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu" Devecihan Kültür Merkezi’nde başladı. Edirne Valiliğinin ev sahipliğinde gerçekleşen programda konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Osmanlı medeniyetinin Edirne’de şekillendiğini ve birçok kültürel ve mimari gelişimin bu topraklarda filizlendiğini aktardı. Edirne’nin Osmanlı tarihindeki başkentlik döneminin, devletin bir cihan imparatorluğuna dönüşümünde son derece önemli bir evreyi teşkil ettiğini aktaran Prof. Dr. Özgen, Osmanlı kimliğinin bilimsel bir etkinlikte değerli uzmanlar tarafından ele alınmasının oldukça değerli olduğunu ifade etti. Selimiye Camii’nin inşasının 450’nci yılına ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Özgen, Mimar Sinan’ın bu şaheserinin Osmanlı sanatının en nadide örneklerinden birisi olduğunu aktardı. Kurum tarafından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Özgen, Atatürk Kültür Merkezi ile birlikte Mimar Sinan’a ve onun eşsiz mirasına özel bir önem atfettiklerini, hayatı, kişiliği ve eserlerine yönelik pek çok çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Selimiye Camii’nin inşasının 450’nci yıl dönümü Sempozyumu Mimar Sinan anısına icra edilen çalışmalardan biri olarak değerlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Özgen, "Sempozyumumuzun ikinci başlığı olarak günümüzde Türk-İslam mimarisinin zirve noktalarından biri olan Selimiye Camii’nin inşasının 450’nci yıl dönümüne ulaşmış bulunuyoruz. Mimar Sinan’ın bu şaheseri şüphesiz ki Osmanlı sanatının en nadide örneklerinden birisidir. Öte yandan UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye’nin sadece Türkler için değil dünya kültürü ve mimarlığı açısından eşsiz yeri de hepimizin malumudur. Dolayısıyla bu anlamlı yıl dönümünde Selimiye’nin mimarlık, teknik ve sanat tarihi açısından incelenmesi sempozyumumuzun diğer önemli bir konusu olarak karşımızdadır" ifadelerine yer verdi. Böylesine tarihi bir mekanda seçkin bilim insanları ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan, "Edirne’yi, Osmanlı kimliğini ve Selimiye’yi konuşacağız ve bunu konuşurken gerçekten sahanın en önde gelen bilim insanlarını Edirne Valiliğimizin ev sahipliğinde bir araya getirmiş olacağız ve kıymetli bilim insanlarının perspektifinden Osmanlı kimliğini, Edirne’yi ve Selimiye’yi eminim çok daha iyi tanımış olacağız" dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuvarı Müzik Teorisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık yönetimindeki koro eşliğinde verilen konser sonrası sanatçılara çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Samsun Başkan Doğan: “Üretimle güçlenen samsun gayesiyle çalışıyoruz” "Arı Ürünleri İhracatının Geliştirilmesi Eğitim Programı"nda üreticilerle bir araya gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Üretimde ve tarımda da daha ileri vizyonumuzu sürdürüyor, ihracatımızı artırmak adına çalışıyoruz” dedi. Her alanda üreticileri destekleyen, tarım ve hayvancılığın gelişmesine önemli katkılar sunan Samsun Büyükşehir Belediyesi eğitim programlarıyla da üreticilerin yanında olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) 2024 Yılı Katma Değerli Üretim ve İhracatın Geliştirilmesi Teknik Destek Programı kapsamında Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği ortaklığı ile “Arı Ürünleri İhracatının Geliştirilmesi Eğitimi” verildi. Düzenlenen eğitim programında üreticilerle bir araya gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, üreten şehir vizyonuyla tarım alanında da Samsun’u daha ileri taşıyacaklarını belirtti. “Samsun’umuzda arı ürünleri ihracatını artırma gayesiyle çalışıyoruz” Başkan Halit Doğan, “Samsun’umuz verimli tarım arazileri, doğal zenginlikleri, tarımsal üretkenliği açısından çok zengin bir yer. Şehrimiz sahip olduğu flora zenginliği ile arıcılık için büyük bir potansiyele sahip. Salıpazarı ilçemizde üretilen coğrafi işaretli tescilli kestane balımız sahip olduğumuz potansiyelin doğru kullanıldığında ortaya çıkan en güzel örneklerinden. Sürdürülebilir arı ürünleri üretimi noktasında biz Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanında olmaya gayret ediyoruz. Gerek ekipman gerekse eğitim desteği ile şehrimizin arı ürünleri üretiminde üstlendiği role katkı sunmaya çalışıyoruz. Bir taraftan arıcılığın gelişmesine ve arı ürünleri üretiminin artmasına katkı sunarken bir taraftan da arı ürünleri ihracatından şehrimizin daha fazla pay alabilmesi gerektiğine inanıyor, çalışmalarımıza bu anlayışla yön veriyoruz. İhracata yönelik olarak neler yapılabileceği konusunda sektör temsilcilerini ve uzmanları bir araya getiren bu eğitimin tüm paydaşlara hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Arı ürünlerinin ihracat kapasitesini artırılmasının hedeflendiği eğitimde katılımcılara arı ürünleri ihracatında uluslararası standartlara uyum sağlama, ihracat hacminin artması, ürün kalitesini artırma, pazar çeşitliliği ve Samsun’un arı ürünleri pazarında rekabetçi bir konuma gelmesi gibi konularda bilgiler aktarıldı. Program sonunda 3 gün süren eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifikaları verildi.