GENEL - 03 Temmuz 2023 Pazartesi 16:34

RTÜK: “Aile kurumumuzu incitici, manevi ve kültürel değerlerimize saldıran yayınlar kabul edilemez”

A
A
A
RTÜK: “Aile kurumumuzu incitici, manevi ve kültürel değerlerimize saldıran yayınlar kabul edilemez”

Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK), Aile kurumumuzu incitici, manevi ve kültürel değerlere saldıran, toplumsal sağlığı tehdit eden sapkın ilişkiler içeren, Sayın Cumhurbaşkanı ve Mustafa Kemal Atatürk aleyhinde yapılan yayınların kabul edilemeyeceğini belirtti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK), Aile kurumumuzu incitici, manevi ve kültürel değerlere saldıran, toplumsal sağlığı tehdit eden sapkın ilişkiler içeren, Sayın Cumhurbaşkanı ve Mustafa Kemal Atatürk aleyhinde yapılan yayınların kabul edilemeyeceğini belirtti.


RTÜK tarafından, Geleneksel yayıncılık ve internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık alanlarının içerik denetimleri konularını içeren bildiri yayınlandı. Bildiride, izleme uzmanları tarafından geleneksel yayınlarının ve platform yayınlarının dikkatle takip edildiği belirtilirken, son dönemde vatandaşlar tarafından da CİMER üzerinden birçok şikayet alındığı bilgilisi paylaşıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“RTÜK’ün her zaman ifade edilen kırmızıçizgileri bellidir.


Millî güvenlikten taviz vermeyen Üst Kurulumuz, yayınlarda terör ve terör propagandasına asla ve asla müsaade etmez.


Üst Kurul, çocuk ve gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayın içeriklerine izin vermez.


Yayınlarda kadın ve çocuk istismarına geçit vermeyen Üst Kurulumuz yaşlılara, engellilere ve dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yapar.


Milli ve manevi değerlerimizi gözeten RTÜK, kutsal bildiği aile kurumuna halel getirecek zararlı yayın içeriklerine karşı son derece duyarlıdır.


RTÜK, geleceğimizi tehdit eden madde bağımlılığıyla kıyasıya mücadele eder.”


Bildiride, geleneksel yayıncıların yanı sıra internet tabanlı platformlarda son zamanlarda fazlaca yayıncılık ilkelerinin ihlal edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:


“Aile kurumumuzu incitici, manevi ve kültürel değerlerimize saldıran, toplumsal sağlığı tehdit eden sapkın ilişkiler içeren, mizah programlarında dini değerlerimize hakaret eden, devletimiz, Cumhurbaşkanımız ve Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk aleyhinde yapılan yayınlar kabul edilemez.”


Öte yandan, iyi niyetli çabaların dikkate alınmaması veya yapıcı uyarılara riayet edilmemesi durumunda ise RTÜK’ün ağır müeyyideleri uygulamaktan çekinmeyeceği de ifade edildi.


RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de RTÜK’ün bildirisine sosyal medya hesabı üzerinden cevap verdi. Şahin, bildiride geçen “Aile kurumumuzu incitici, manevi ve kültürel değerlerimize saldıran, toplumsal sağlığı tehdit eden sapkın ilişkiler içeren, mizah programlarında dini değerlerimize hakaret eden, devletimiz, Cumhurbaşkanımız ve Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk aleyhinde yapılan yayınlar kabul edilemez” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 71 yıl önce açılan ve Türkiye’nin en uzun süren davalarından biri olan tapu davası sonuçlandı. Davayı açan mağdur ve avukatın öldüğü, 30’dan fazla hakimin değiştiği dava Türkiye’nin en uzun süren davalarından biri oldu. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 1953 yılında 1953/316 dava esas numarasıyla 1998 yılında vefat eden Hüseyin Uzan tarafından açılan dava, yaklaşık 300 dönüm araziyi kapsıyor. Hüseyin Uzan gibi toplamda 99 davacı ve 221 davalının bulunduğu dava, yıllar boyunca yaklaşık 30 hâkimin değişmesine neden oldu. Alaşehir’in Killik, Çakırcaali ve Ilgınköy mahallelerindeki parsellerle ilgili davada, Salihli Kadastro Mahkemesi 27 Kasım 2024 tarihinde kararını verdi. Mahkeme, Hüseyin Uzan’ın dava konusu olan 22 dönüm araziyi Hüseyin Uzan’ın mirasçıları adına tescil etti. "Arazimiz emanet gibi duruyordu" Davanın tarafları, yıllar boyunca arazilerinde tasarruf yapamadıklarını ve belirsizliğin kendilerini zor durumda bıraktığını ifade etti. Konuyla ilgili konuşan davacı aile üyeleri, "71 yıl boyunca kredi kullanamadık, teminat veremedik. Arazimizi istediğimiz gibi kullanamıyor, ileriye dönük yatırım yapamıyorduk. Şimdi nihayet rahat bir nefes aldık. Babamız, annemiz öldü. Bu dava 1953 yılında açılmış, avukatımız öldü. Dava bize kaldı, çok şükür aldık" dedi. İlk davayı açan avukat öldü 1953 yılında davayı açan avukat Mustafa Yıldırım, 55 yıl boyunca bu davayı takip etti. Ancak 9 Eylül 2021’de hayatını kaybetti. Yıldırım’ın yanında yetişen ve davayı devralan avukat Rasim Buğra Çetin, meslektaşının "Bu davayı bitirmeye benim ömrüm yetmedi, umarım senin ömrün yeter" diyerek espri yaptığını hatırlatarak şunları söyledi: "Bu dava, 1953 yılında Alaşehir Çakırcaali Mahallesi’nde kadastro çalışmaları sırasında yapılan bir hatadan dolayı açılmış. Kadastro tespitine itiraz eden Hüseyin Uzan, dedesinin hakkını korumak için dava başlatmış. Ancak davanın bu kadar uzun sürmesinin sebebi, arazi büyüklüğü, taraf sayısının fazlalığı ve dava açan kişilerin vefatıyla çok sayıda mirasçının devreye girmesi. Yaklaşık 30 hâkim değişti. Bizden önce bu davayı takip eden avukat Mustafa Yıldırım, 55 yıl boyunca büyük bir özveriyle çalıştı. Kendisi mesleği bırakırken bu davanın sonuçlanmasını görememişti. Allah rahmet eylesin. Bana bu davayı devrederken ’bitirmeye benim ömrüm yetmedi, umarım senin ömrün yeter’ demişti. Davayı sonuçlandırmak bize nasip oldu. 71 yıl sonra müvekkillerim adına olumlu bir karar çıktı."