EĞİTİM - 27 Mart 2025 Perşembe 14:22

Matematik ve fende Türkiye’nin uluslararası alandaki performansı arttı

A
A
A
Matematik ve fende Türkiye’nin uluslararası alandaki performansı arttı

Eğitimciler Birliği Sendikası’nın (Eğitim-Bir-Sen) "Eğitime Bakış 2024: İzleme ve Değerlendirme Raporu"na göre Türkiye 4. sınıf matematik puanında 58 ülke arasında 8., fen puanında 4., 8. sınıf matematik puanında 42 ülke arasında 13. ve fen puanında 7. sırada yer alırken, ne eğitimde ne istihdamda olan 18-24 yaş arası gençlerin oranı bakımından OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı.


Eğitim-Bir-Sen, 2016’dan bu yana sürdürdüğü eğitim sistemi izleme çalışmasının dokuzuncusunu yayımladı. "Eğitime Bakış 2024: İzleme ve Değerlendirme Raporu"nda Türkiye eğitim sisteminin mevcut durumu, eğilimleri ve uygulamaları, sistematik ve veri temelli bir yaklaşımla analiz edildi. Raporda, "eğitime erişim ve katılım", "eğitimin çıktıları", "öğretmenler ve okul yöneticileri", "eğitim-öğretim ortamları" ile "eğitimin finansmanı" olmak üzere 5 başlık altında detaylı değerlendirmelere yer verildi.



Okullaşma oranlarında ve mezuniyette kızlar farkı açmaya başladı


Rapora göre 2023/2024 eğitim-öğretim yılında Türkiye’de toplam öğrenci sayısı 18 milyon 710 bin 265 oldu. Bu öğrencilerin 1 milyon 631 bini özel öğretim kurumlarında öğrenim görürken, 14-17 yaş grubunda net okullaşma oranı yüzde 91,3 olarak hesaplandı. Bu oran erkeklerde yüzde 90,7 iken, kız öğrencilerde yüzde 91,8’e ulaştı. Tüm yaş gruplarında kızların net okullaşma oranlarının erkeklerin net okullaşma oranlarından az da olsa fazla olduğu tespit edildi. Ancak ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamında olmasına rağmen 14-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 8,7’sinin eğitimin dışında olduğu görüldü. 18-21 yaş aralığında en az lise mezunu olanların oranı kadınlarda yüzde 80,1’e ulaşırken, erkeklerde bu oran yüzde 73,8 olarak belirlendi. Toplamda mezuniyet oranı ise yüzde 76,9 oldu. Son 10 yıllık süreçte 18-21 yaş grubunda en az lise mezunu olma oranında kadınlar erkeklere göre daha yüksek düzeyde artış gösterdi.



Açık öğretimdeki öğrenci sayılarında hızlı düşüş


2023/24 eğitim-öğretim yılında açık öğretimdeki toplam öğrenci sayısı bir önceki yıla göre 1 milyon 117 bin azalarak, 1 milyon 229 bin 802’ye geriledi. Açık öğretim lisesi öğrencilerinin ortaöğretim içindeki payı son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi ve yüzde 18,6 olarak gerçekleşti.



Özel eğitim öğrencileri ortaöğretime devam etmiyor


Raporda özel eğitime erişimde de dikkati çeken veriler yer aldı. 2023/2024 eğitim öğretim yılında özel eğitim alan öğrenci sayısı okul öncesinde 10 bin 668, ilköğretimde 440 bin 931, ortaöğretimde 108 bin 126 ve toplamda ise 559 bin 725 olarak kayıtlara geçti. Özel eğitim alan kız öğrencilerin sayısı önemli düzeyde erkeklerden daha az oldu. Özel eğitim alan öğrencilerin yüzde 63’ünü erkek öğrenciler, yüzde 37’sini kız öğrenciler oluşturdu. Burada ortaöğretime göre ilköğretim kademesinde özel eğitim alan öğrencilerin sayısının çok fazla olması dikkati çekti. Bu durum, ilköğretimde özel eğitim alan çocukların önemli bir kısmının ortaöğretime devam etmediğini gösterdi.



Türkiye’nin uluslararası alandaki performansı arttı


Türkiye, TIMSS 2023 sonuçlarında 2019 yılına kıyasla 4 ve 8. sınıf düzeylerinde matematik ve fen alanlarında anlamlı bir puan artışı kaydetti. Açıklanan son TIMSS sonuçlarına göre Türkiye 4. sınıf matematik puanında 58 ülke arasından 8., fen puanında 4., 8. sınıf matematik puanında 42 ülke arasından 13. ve fen puanında ise 7. sırada yer aldı.



Türkiye ne eğitimde ne istihdamda olan 18-24 yaş arası gençlerin oranı bakımından OECD ülkeleri arasında birinci sırada


2023 yılı verilerine göre, 18-24 yaş arası ne eğitimde ne istihdamda olanların (NEET) -eğitim ve istihdam dışı- oranı OECD ülkeleri ortalaması yüzde 13,8 iken, Türkiye yüzde 31,1 NEET oranıyla hem OECD ülkeleri ortalamasından oldukça yüksekte hem de OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.



Meslekte kadın öğretmenlerin oranı yüzde 61,3’e yükseldi


Rapora göre 2023/2024 eğitim öğretim yılında okul öncesinde 121 bin 986, ilköğretim kademesinde 648 bin 920, ortaöğretim kademesinde 397 bin 990 olmak üzere toplam 1 milyon 168 bin 896 öğretmen görev yapıtı. Bu öğretmenlerin 175 bin 499’unun özel öğretim kurumlarında görevli olduğu belirtildi. Son on yılda öğretmen kadrosundaki kadın oranı yüzde 7 artış göstererek, 2023/24 eğitim-öğretim yılında yüzde 61,3’e yükseldi. Eğitim fakültelerine giren öğrencilerin 65,8’ini kızlar oluştururken, mezun olanların yüzde 66,2’si ve KPSS Eğitim Bilimleri Testi’ne başvuran adayların yüzde 72’si kadınlardan oluştu. Bu veriler göz önüne alındığında kadın öğretmen oranının önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesi bekleniyor. Türkiye’de okul öncesi hariç tüm eğitim kademelerinde ise kadın öğretmen oranı, OECD ülkeleri ortalamalarının oldukça altında kalıyor. Buna ilave olarak Türkiye’de tüm kademelerde kadın öğretmen sayısı erkeklerden fazla. Bu durum, genel olarak dünya genelinde de gözlemlenen bir eğilim olan kadınların öğretmenlik mesleğinde erkeklere kıyasla daha fazla yer aldığını gösteriyor.


Türkiye 50 yaş ve üzeri öğretmen oranı bakımından OECD ülkeleri arasında en düşük orana sahip ülkelerin başında gelirken, 30 yaş altındaki öğretmen oranının yüksekliği bakımından ise OECD ülkeleri arasında üst sıralarda yer alıyor. 2015 ve 2016 yıllarında yaklaşık 50 bin öğretmen ataması yapılırken, 2017, 2022 ve 2024 yıllarında bu sayı 20 bin seviyelerine geriledi. 2018 ve 2023 yıllarında 45 bin, 2019 ve 2020’de 40 bin, 2021 yılında ise 35 bin öğretmen atandı. Son 10 yıllık süreçte en az öğretmen atamalarının 2017, 2022 ve 2024 yıllarında gerçekleştiği, son yıllarda ise atama sayılarının düştüğü görüldü.



2024 yılında KPSS Eğitim Bilimleri Testi’ne 526 bin 947 öğretmen adayı başvurdu


2024 yılında kamuda öğretmen olmak isteyen ve bu amaçla KPSS Eğitim Bilimleri Testi’ne başvuran aday sayısı 500 bini aşarak 526 bin 947’ye ulaştı.


OECD ülkeleri arasında tüm kademelerdeki öğretmenlerin başlangıç ve 15 yıl deneyim sonrası maaş seviyeleri önemli düzeyde farklılık gösteriyor. OECD ülkeleri ortalaması bakımından öğretmenlerin 15 yıl deneyim sonrası maaşı, başlangıç maaşından okul öncesi kademesinde yüzde 31, ilkokul ve ortaokul kademesinde yüzde 35 ve ortaöğretim genel programlar düzeyinde ise yüzde 36 daha fazla olup, Türkiye’de bu oranlar tüm kademelerde yüzde 3 oldu. OECD ortalamasına göre öğretmenlerin 15 yıl deneyim sonrası maaşları, başlangıç maaşlarına kıyasla okul öncesinde yüzde 31, ilkokul ve ortaokul kademesinde yüzde 35, ortaöğretim genel programlar düzeyinde ise yüzde 36 oranında yükseliyor. Türkiye’de bu oranlar tüm kademelerde yüzde 3 seviyesinde gerçekleşiyor.


Eğitime Bakış 2024 Raporu’na göre, Türkiye’de öğretmenlerin kariyer başlangıcında aldığı maaşlar, satın alma gücü paritesine göre OECD ülkeleri ortalamalarının üzerinde seyrediyor. Ancak 15 yıl deneyim sonrasında aldıkları maaşlar ise OECD ortalamalarının altına düşüyor.


Rapora göre, Türkiye’de okul yöneticilerinin maaşları da öğretmenlerle benzer bir tablo sergiliyor. Satın alma gücü paritesine göre değerlendirildiğinde yöneticilerin en düşük kariyer maaşları OECD ülkeleri ortalamaları ile hemen hemen aynı düzeydeyken, en yüksek kariyer sonrası aldıkları maaşlar ise OECD ülkeleri ortalamalarının oldukça gerisinde kalıyor.



Türkiye’de öğrenci başına yapılan harcamalar, OECD ülkeleri ortalamasının altında kaldı


Türkiye, öğrenci başına yaptığı harcama ile OECD ülkeleri arasında Meksika’dan sonra en düşük harcama yapan ikinci ülke konumunda yer alıyor. Satın alma gücü paritesine göre Türkiye, öğrenci başına yıllık 4 bin 219 dolar harcarken, OECD ülkeleri ortalaması 11 bin 703 dolar olarak hesaplandı. Satın alma gücü paritesine göre OECD ülkeleri öğrenci başına yıllık ortalama 11 bin 703 dolar harcarken, Türkiye bu alanda 4 bin 219 dolarla OECD ortalamasının oldukça gerisinde kalıyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz üzerinde gelen evlilik teklifi duygulandırdı Hatay’da yaşayan Soner Köse, nişanlısı Özge Şabo’ya ilk tanıştıkları yer olan ve depremde yıkılarak enkaza dönen Antakya sokaklarında evlilik teklif etti. Nişanlısının evlilik teklifini sosyal medyada paylaşan Şabo’nun paylaşımı ilgi odağı olurken, vatandaşları duygulandırdı. Kahraman merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’ın Antakya ilçesi depremin ardından adeta tanınmaz hale geldi. Geçmişte binlerce insana yuva olan sokaklarsa hatıralarıyla insanlara geçmişi hatırlatıyor. Antakya ilçesinde yaşayan Soner Köse, 2022 yılında tanıştığı kız arkadaşı Özge Şabo’ya ilk tanıştıkları yer olan ve depremin yıktığı sokakta evlilik teklif etti. Erkek arkadaşının teklifini kabul eden ve nişanlanan Özge Şabo, bu anları sosyal medya hesabında paylaşarak vatandaşları duygulandırdı. Şabo’nun enkaz içerisinde aldığı evlilik teklifi vatandaşların ilgi odağı oldu. "Antakya sokakları bizim için çok değerli bir yer ve böyle bir evlilik teklifi olsun istedim" Depremin yıktığı sokaklara baktığında Antakya’nın eski halini gözünün önüne getirdiğini ifade eden Soner Köse, "Burası Özge ile ilk tanıştığımız sokak olduğu için bir hafta önce ikimizi de nasıl getirebilirim diye düşünürken planlar yaptım. Özge’ye buranın kapatılıp enkazın toplanacağını ve insanların buraya girmeyeceğini söyledim. Özge de telaşla hemen gidelim ve son kez de olsa görelim dedi. Buraya geldiğimizde buradaki tanışma anımızdan bahsediyordum. O anda Özge’nin sırtı dönükken bende o sırada yüzüğü çıkartarak evlilik teklifi ettim. Antakya sokakları bizim için çok değerli bir yer ve böyle bir evlilik teklifi olsun istedim. Biz buraya baktığımızda enkazı görmüyoruz ve halen eski Antakya sokakları görüyoruz. Böyle güzel bir anımız oldu. Hikayemiz burada başladı ve devam etmesi için hikayemizi sonuna kadar yaşayacağımıza inanıyoruz" dedi. "Bu sokakta ilk kez onu gördüm ve bizim için çok önemli bir yer" Nişanlısını ilk kez gördüğü sokakta evlenme teklifi aldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Özge Şabo, "Buranın kapatılıp tadilat yapılacağını söyledi. Telaşla hemen gidip son kez görelim dedim. Bir hafta sonra geldiğimizde 14 Şubat Sevgililer Günü’ne denk geliyordu ve hiç şüphe etmedim. Çünkü aynı süreç içerisinde nişan hazırlığına başlamıştık. Bana sokağı hatırlatıyor ve diğer anıları anlatıyor. Sırtım ona dönükken ’Evet aşkım, hikayemiz burada başladı’ demeye devam ederken aniden döndüğümde yüzük açıktı ve bana evlilik teklifi etti. Karışık duygular içerisindeydim. Heyecanlıydım ve şoktaydım. Çünkü böyle bir anda öyle bir şekilde beklemiyordum. Benim için de sanatsal ve güzel bir anısı oldu. Bu sokakta ilk onu gördüm ve bizim için çok önemli bir yer. Benimle ilgili hassas konularda ilk defa burada yanımda olduğunu hissettirdi. Hepsi bu sokakta gerçekleşti. Kendimize sıfırdan yok olan bir yerin üzerine yeni bir hayat kurmaya çalışıyoruz. Burada gelen bir evlilik teklifi de, şehrimizde, aklımızda, kalbimizde ve her şeyin üstüne yeni bir yuva kurabilecek olmanın heyecanını yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Hatay 107 basamaklı merdivenden dinlene dinlene evlerine ulaşıyorlar Hatay’ın Belen ilçesinde bulunan 107 basamaklı merdiveni dinlene dinlene kullanan vatandaşlar, meşakkatli yolun ardından evlerine ulaşıyorlar. Belen’de uzun yıllar önce uçurumun kenarına inşa edilen 107 basamaklı merdiven vatandaşlar tarafından kullanılmaya devam ediyor. İlk yapıldığında 121 basamak olarak inşa edilen ve zamanla 107 basamağa düşen merdivenleri kullanan vatandaşlar dinlene dinlene çıktıkları basamaklar sonucunda hem evlerine hem de Belen ilçesinin eşsiz manzarasıyla karşılaşıyorlar. Öte yandan, uçurumun kenarındaki onlarca basamaklı merdiven görünümü ve meşakkatiyle bölge halkı tarafından biliniyor. "Bu 107 basamağı her gün çıkıp inmek biraz zor ama bir yandan da güzel duruyor ve mecbur kullanmak zorundayız" Yıllardır kullandıkları merdivenden çıkıp, inmenin zor olduğunu ifade eden 35 yaşındaki Kemal Güler, "Önceden 121 taneydi şu an 107 basamağa düştü. Genelde basamakları çıkarken dinlene dinlene çıkıyorum. Bu 107 basamağı her gün çıkıp inmek biraz zor ama bir yandan da güzel duruyor ve mecbur kullanmak zorundayız. Bu basamakları çıktıktan sonra iyi tarafı da var 107 basamağı çıktıktan sonra geriye dönüp baktığımızda güzel bir manzarayla karşı karşıya kalıyoruz. 107 basamağın en sonunda güzel manzaranın da keyfine bakıyoruz" dedi. "Burada bulunan basamak sayısı 107, daha önce 121 basamaktı bizzat saydım" Uzun süredir merdiveni kullandığını söyleyen Mithat Güllü, "Sık sık bu merdivenleri kullanıyoruz. Bu sayı değişti daha önce fazlaydı şimdi birkaç basamak kırıldı galiba ondan dolayı azaldı. Burada bulunan basamak sayısı 107 daha önce 121 basamaktı bizzat saydım" ifadelerini kullandı.