GÜNDEM - 07 Ekim 2024 Pazartesi 12:48

Kamu Başdenetçisi Malkoç: “(Kadına ve çocuğa şiddet) Bu konu Türkiye’nin milli güvenlik sorunlarından biri haline geldi”

A
A
A
Kamu Başdenetçisi Malkoç: “(Kadına ve çocuğa şiddet) Bu konu Türkiye’nin milli güvenlik sorunlarından biri haline geldi”

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye’de başta kadın ve çocuklar olmak üzere kırılgan gruplara yönelik şiddet konusunun milli güvenlik konusu olduğunu belirterek “Bu konu Türkiye’nin milli güvenlik sorunlarından biri haline geldi. İlgili kurumların ve Milli Güvenlik Kurulu’nun bu şiddet konusunu özel olarak incelemesi gerektiğini ilgili kurumlara ilettik” dedi.


Kamu Denetçiliği Kurumu’nda (KDK) gerçekleşen basın toplantısında Kamu Başdenetçisi Malkoç, son dönemde gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendirmesinin ardından medya kuruluşlarının temsilcilerinin sorularını cevapladı.


Vatandaşın idare ile sorunlarını dostane bir şekilde çözmeye çalıştıklarını aktaran Malkoç, 236 bin yazılı başvuru aldıklarını, 78 bin tavsiye kararı ve 19 bin 199 dostane çözüm kararı verdiklerini söyledi.


KDK’nın verdiği kararlar ile idarelerin uygulamalarının değiştiğine değinen Malkoç, KDK’nın kararlarına uyma oranı yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıktığını ve yüzbinlerce vatandaşın sorunlarının mahkemesiz şekilde çözerek yargıya destek olduklarını belirtti.



“Adalet Bakanımız ile HSYK ile sürekli temas halindeyiz”


KDK’ya yargı ile ilgili çok sayıda başvuru aldıklarını dile getiren Malkoç, “Türkiye’deki adalet mekanizması ile ilgili yayımladığımız bir rapor vardı. Yargı ile ilgili bize çok sayıda başvuru geliyor. Ancak 6328 sayılı kanunda yargı bizim görev alanımızın dışında tutulmuş. Duruşmaların 5-6 ay sonrasına bırakılması ya da duruşma saatinin 9’a verilip 12-1’e kadar tarafların bekletilmesine dair çok sayıda başvuru var. Biz bu konuda bir karar veremiyoruz fakat Adalet Bakanımız ile HSYK ile sürekli temas halindeyiz. Yazılı tavsiye kararı olmasa bile onlara yaptığımız öneriler var” ifadelerine yer verdi.


“Türkiye’nin milli güvenlik sorunlarından biri haline geldi”


Türkiye’de şiddetin her alanda olduğunu aktaran Malkoç, son günlerde yaşanan kadına ve çocuğa şiddet konularını hatırlatarak, “Bundan en fazla etkilenen kadınlar ve çocuklar. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile temas halindeyiz. Bu konu Türkiye’nin milli güvenlik sorunlarından biri haline geldi. O açıdan ilgili kurumların Milli Güvenlik Kurulu’nun bu şiddet konusunu özel olarak incelemesi gerektiğini ilgili kurumlara ilettik. Bu konuda bütün kurumların eylem planı hazırlaması gerekiyor. Aynı şekilde uyuşturucu ile mücadele, kumar da şiddet gibi milli güvenlik sorunu olarak, Milli Güvenlik Kurulu’nda değerlendirilmeli” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Bitlis’te üniversite öğrencileri İsrail saldırılarının yıldönümünde yürüyüş düzenledi Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri kampüs içinde İsrail’in Filistin’e saldırılarının birinci yılını doldurması nedeniyle bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Kampüs içerisinde bulunan Menduh Eren Camisi önünde toplanan yaklaşık 150 kişilik öğrenci grubu, ellerinde Filistin bayraklarıyla yürüyüş yaptı. Kampüs içerisinde yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan öğrenciler, bir yıldan beridir eylemlerle Filistin’e destek verdiklerini, Filistin özgürleşinceye kadar bu direnişlerini de sürdüreceklerini belirtiler. Öğrencilerin okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Filistin son bir yıldır İsrail saldırılarıyla karşı karşıyadır. Tarihteki tüm önemli dönüm noktalarında olduğu gibi bugün de Gazze’de süregelen katliam ve direniş doğruyu yanlıştan, haklıyı zalimden, izzeti zilletten ayırt eden bir furkan olmuştur. Esfeli Safilini zorlayan Siyonistler sadece Filistin halkını değil, aynı zamanda insani tüm ilke ve değerleri sistematik bir şekilde katletmiştir. Kana ve cana doymayan İsrail ve destekçileri yakın zamanda da Lübnan’a saldırılar düzenledi. Netenyahu bir katildir. Biz gençler olarak, bir katil olarak onun da cezasını alabilmesi için tam bir yıldır direnişimizi sürdürüyoruz. Kanlı ellerini özgür Filistin halkının üzerinden çekene kadar bu direnişimizi sürdüreceğiz.” Program, Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Muhammed Zahit Kuldaş’ın dua etmesinin ardından son buldu.
Malatya Malatya’da amatör spor haftası yürüyüş ile başladı Ekim ayının ikinci haftasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen “Amatör Spor Haftası” Malatya’da gerçekleştirilen bir yürüyüşle başladı. Yürüyüşe katılan sporcular, ellerindeki Filistin bayrağı ile katliamların birinci yılında İsrail zulmüne sessiz tepki gösterdi. Kentteki amatör spor dallarında eğitim alan sporcular Amatör Spor Haftası açılışı nedeniyle Kanalboyu’ndan Millet Bahçesi’ne kadar yürüdü. Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebu Bekir Kayhan, şube müdürleri, spor uzmanları, sporcular ve antrenörlerin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte sporcular İsrail’in Filistin’deki sivillere yönelik sürdürdüğü katliamın birinci yılı olması nedeniyle ellerinde Filistin bayrakları ile yürüdü. Yürüyüşün ardından Millet Bahçesi’nde yapılan törende saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı’nın okunmasıyla etkinlik başladı. İl Müdürü Kayhan, yaptığı konuşmada, Amatör Spor Haftası’nın amacını anlatarak, gençlerin sporla buluşmalarını sağlamak ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak için çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirtti. Kayhan, "Bu hafta boyunca birçok branşta müsabakalar düzenleyeceğiz. Amacımız, özellikle çocuklarımızın spora başlamalarını sağlamak ve sporu herkes için bir alışkanlık haline getirmektir" dedi. Kayhan, etkinlikler boyunca tüm katılımcılara başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı. Amatör Spor Haftası’nın Malatya’da çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçmesi planlanıyor. Tüm sporcular ve spor tutkunları, hafta boyunca düzenlenecek etkinliklere davet edildi.
Giresun Giresun’un Kulakkaya Yaylası’nda geleneksel armut pekmezi yapımı başladı Giresun’un Kulakkaya Yaylası’nda doğal olarak yetişen armutlar geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor. Kış aylarında birçok hastalığa karşı korunmak ve kansızlığı gidermek amacıyla kullanılan armut pekmezi, aynı zamanda kahvaltı sofralarının da vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Beldesi sınırlarında bulunan yaylada, bu dönemde kazanlar kaynıyor ve olgunlaşan armutlar pekmeze dönüşüyor. Doğal olarak yetişen armutları toplayıp, belirli aşamalardan geçirerek pekmez yaptıklarını anlatan Hatice Çakır, “Kış yaklaştığında, mis gibi havasıyla yeşilin her tonunu barındıran yaylalarımızda yetişen armutların pekmezini yapıyoruz. Farklı armut çeşitleriyle yapılabiliyor ancak olgunlaşmış olanlar en lezzetli pekmezi elde etmemizi sağlıyor. Önce armutları topluyor, ardından yıkıyoruz. Bir kez kaynatarak yumuşatıyoruz ve yumuşayan armutların suyunu posasından ayırarak geniş bir tavada yavaş yavaş pekmez kıvamına gelene kadar pişiriyoruz” dedi. İhtiyaç fazlasını Kulakkaya Yaylası’ndaki pazarda sattıklarını da belirten Hatice Çakır, “Doğada organik olarak yetişen armutlardan elde ettiğimiz pekmezi önce kendi ihtiyacımız için yapıyoruz. Fazla olursa, onu da aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla satıyoruz. Genellikle Kulakkaya Yaylası’ndaki pazara çıkarıyoruz. Geçen sene kilogram fiyatı 300 TL civarındaydı ancak bu yıl fiyat ne olacak, henüz bilemiyorum” diye konuştu.