EĞİTİM - 15 Ağustos 2024 Perşembe 14:53

Dünyanın en yetkin bilim insanlarının yer aldığı UMTİK, Atılım Üniversitesi’nde başladı

A
A
A
Dünyanın en yetkin bilim insanlarının yer aldığı UMTİK, Atılım Üniversitesi’nde başladı

Atılım Üniversitesi’nde, bu yıl 20’ncisi düzenlenen ve makine tasarımı ve imalat alanında dünyanın en yetkin bilim insanlarının yer aldığı Uluslararası Makine Tasarım ve İmalat Kongresi’nin (UMTİK) ilk günü gerçekleştirildi.


İlk günün oturumları Prof. Dr. Metin Akkök’ün anısına ithaf edilen Kongre’ye Japonya, Kanada, Birleşik Krallık, Amerika, Çin gibi birçok ülkeden bilim insanları katıldı. Kongrenin bu yılki onursal konuşmacısı 2024 Haziran ayında Officer of the Order of Canada ünvanına layık görülen, British Columbia Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Altıntaş. UMTİK’te Manchester Üniversitesinden Prof. Dr. Charlie C.L.Wang, Waseda Üniversitesinden Profesör Tomoyuki Miyashita, Koç Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Lazoğlu, Sabancı Üniversitesinden Bahattin Koç, ASHRAE TC 7.4 ’Sürdürülebilir Binalar İçin Ekserji’ Komite Başkanı Prof. Dr. Birol Kılkış, ODTÜ Emeritus Profesörlerinden Prof. Dr. H. Nevzat Özgüven, TUBİTAK UME’DEN Doç. Dr. Tanfer Yandayan konuşmacılar arasında yer aldı.


Kongre’de ayrıca Roketsan Akademi ve Savunma Sanayii Akademide TRIZ eğitimi veren Burak Can Çiçek tarafından, sınırlı sayıda katılımcıyla TRIZ paneli gerçekleştirilecek. UMTİK’de tasarım ve imalatta klasik yöntemlerden yapay zeka kullanımlarına, uzay ve havacılık mühendisliği tasarım ve simülasyonundan, akıllı sistemlere kadar birçok konu ele alınacak.



"’Bunu bir kongreyle taçlandırmamız gerekir’ dedik ve UMTİK fikri doğdu"


Türkiye’nin makine mühendisliği alanındaki tarihsel gelişimine önemli katkılar sağlayan Atılım Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sadık Engin Kılıç, kongrenin kuruluş amacından bahsederek şunları söyledi:


"Biz akademisyen olarak edindiğimiz bilgi birikimini sanayiye nasıl aktarabiliriz diye düşünüyorduk. 1982 yılında ’Bu kadar bilgiyi biriktirdik ve sanayiye de aktarabilecek seviyeye geldik. Bunu bir kongreyle taçlandırmamız gerekir’ dedik ve UMTİK fikri doğdu. Türkiye’nin savunma sanayiindeki ilerleyişi, dışarıdan devamlı mercek altında ve bir tehdit altındayız. Büyük devletler, ’Bu tezgahları kullanmanıza müsaade etmeyebiliriz’ diyor. O zaman kendi CNC kontrol ünitemizi geliştirmemiz gerekiyordu. MİLTEKSAN firması bu konuda önemli adımlar attı ve 3 eksenli kontrol sistemini başardı."


UMTİK-2024 Kongresi, sanayi temsilcilerinin, akademisyenlerin ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşecek. Kılıç, öğrenciler için özel bir gün düzenlediklerini belirterek, "Bu kongrede, öğrencilerimizin de araştırma yapmaları ve bu araştırma sonuçlarını sunmaları bizim için çok önemli. Dördüncü günü tamamen öğrencilerimize ücretsiz olarak açıyoruz" ifadelerini kullandı.


Kongrede sunulan bildiriler hem akademik hem de sanayi dünyası için önemli referanslar oluşturacak. Katılımcılar, etkinlik süresince yeni teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin Türkiye’deki uygulama alanlarını keşfetme fırsatı bulacak. Kongre, 14-17 Ağustos tarihleri arasında Atılım Üniversitesi’nde düzenlenecek.




Dünyanın en yetkin bilim insanlarının yer aldığı UMTİK, Atılım Üniversitesi’nde başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Özdoğan: "Kitapla buluşan nesiller, aydınlık bir geleceğin teminatıdır" Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, ilçede düzenlenen kitap okuma etkinliğine katıldı. Başkan Özdoğan, "Kitapla buluşan nesiller, aydınlık bir geleceğin teminatıdır" dedi. Hacılar Erva Spor Kulübü tarafından düzenlenen kitap okuma etkinliği, Şehit Polis Ahmet Cihan Kilci Kültür Merkezi’nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Programa Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Hacılar Kaymakamı Burak Dertlioğlu, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, ilçe protokolü, öğrenciler, veliler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Hacılar Muhittin Tatar Camii İmam Hatibi Nazmi Yüksel’in okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Etkinlikte Turgut Özal İlkokulu Müdür Yardımcısı Mustafa Bal, “Aile İçi İletişim” konulu bir sunum yaparak katılımcılara değerli bilgiler aktardı. “Okuma Alışkanlığını Geliştirmek İçin Çalışıyoruz” Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, etkinlikte yaptığı konuşmada kitap okuma alışkanlığının önemine vurgu yaparak, “Kitapla buluşan nesiller, aydınlık bir geleceğin teminatıdır. Bu tür etkinlikler, sadece öğrencilerimiz için değil, toplumumuzun her kesimi için büyük bir farkındalık oluşturuyor. Çocuklarımızın bilgiyle donatılmış bireyler olarak yetişmesi adına bu tür projeleri her zaman destekliyoruz” ifadelerine yer verdi. Resim Sergisi ve Kütüphanede Okuma Etkinliği Etkinlik kapsamında, Hacılar’daki öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan resim sergisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle gezildi. Programın devamında, Hacılar İlçe Halk Kütüphanesi’nde veliler ve öğrencilerle birlikte gerçekleştirilen okuma programı, hem çocuklara hem de ailelere kitap okuma alışkanlığını teşvik etmeyi amaçladı. “Aile ve Eğitim, Toplumun Temelidir” Başkan Özdoğan, etkinliğin sonunda şu ifadeleri kullandı: “Bugün burada bir kez daha gördük ki, ailelerin ve eğitim camiamızın desteğiyle çocuklarımızı daha bilinçli, daha donanımlı bireyler olarak yetiştirebiliriz. Hacılar Belediyesi olarak eğitim ve kültüre olan desteğimiz devam edecek. Çocuklarımızın ve gençlerimizin başarılarını desteklemek en önemli önceliğimizdir.” Başkan Özdoğan, Hacılar’daki kitap okuma etkinliğinde emeği geçen tüm öğretmenlere, öğrencilere ve velilere teşekkürlerini iletti.
Bursa BUÜ öğrencilerinin 10 projesine ÜNİDES desteği Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında, 2024-2025 yılı 2. dönem başvuru sonuçları açıklandı. Listede Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) öğrencilerinin hazırladığı 10 proje yer aldı. Genç ofislerin üniversite öğrenci topluluklarıyla etkileşimlerini artırmayı ve gençlerin gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen programda BUÜ öğrenci topluluklarının gönderdiği 10 proje destek almaya hak kazandı. Yaklaşık 180 öğrenci topluluğuna sahip olan BUÜ’de faaliyet gösteren Yenişehir İbrahim Orhan MYO Kültür Sanat Bilim Mesleki ve Spor Topluluğu, Ombudsmanlık Topluluğu, Düşünce ve Hareket Topluluğu, Tekvando WingChun Topluluğu, Uludağ Basketbol Topluluğu, İnegöl İşletme Topluluğu, Uludağ Bilimsel Araştırmalar Topluluğu, Büyükorhan MYO Öğrenci Topluluğu ve Biz Biriz Uluslararası Gençlik Topluluğu hazırladıkları projelere destek almayı başardı. Gençlerin bilime ilgisini artırıyoruz Elde edilen başarıdan dolayı gençleri tebrik eden BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, araştırma üniversitesi vizyonunun kurumdaki tüm katmanlara yayıldığını görmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını vurguladı. Nitelikli eğitim-öğretimin yanı sıra gençlerin bilime ve araştırmaya olan ilgilerini artırmaya özen gösterdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Her zaman çok daha iyisini yapabilmek için gayret ediyoruz. Bilimsel faaliyet, proje üretme ve araştırma yapma işini sadece akademisyenlerimize bırakmıyoruz. İşin içine öğrencilerimizi de katmak istiyoruz. Teknofest yarışlarında olduğu gibi bilimsel tüm alanlarda öğrencilerimizi teşvik etmek ve geleceğe en iyi şekilde hazırlamak gayretindeyiz. Alınan bu kıymetli sonuçları gördükçe mutluluğumuz daha çok artıyor. Projelerine destek almayı başaran tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.