GENEL - 29 Eylül 2019 Pazar 09:23

Doğuştan işitme engelli çocuklar tiyatro sahnesinde “Bir Derdimiz Var” dedi

A
A
A
Doğuştan işitme engelli çocuklar tiyatro sahnesinde “Bir Derdimiz Var” dedi

Ankara’da özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezinin doğuştan işitme engelli öğrencileri, hazırladıkları “Bir Derdimiz Var” tiyatro oyununu seyirciyle buluşturdu.

Ankara’da özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezinin doğuştan işitme engelli öğrencileri, hazırladıkları “Bir Derdimiz Var” tiyatro oyununu seyirciyle buluşturdu.


Doğuştan işitme engelli olup da cihazlandırıldıktan sonra Ankara’da özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim alan çocuklar, tiyatro sahnesinde seyirciyle buluştu. Eğitimlerle konuşma becerileri gelişen 12 ile 18 yaş arasındaki öğrenciler, hazırladıkları “Bir Derdimiz Var” tiyatro oyunuyla sahneye çıktı. Toplumsal sorunların öğrencilerin gözünden seyirciye aktarıldığı oyun büyük beğeni topladı.



“Mama diyemezken, bugün bu tiyatro oyununu sergileyecekler”


İşitme Engelliler Öğretmeni Meltem Terziahmetoğlu, öğrencilerin hepsinin doğuştan işitme engelli olduğunu ve cihazlandırıldıktan sonra kuruma geldiklerini belirterek, ses çıkarmayı, dinlemeyi, konuşmayı uzman kadroyla birlikte eğitim alarak öğrendiklerini söyledi. Çocukların drama ve tiyatro gibi etkinliklerle eğitimlerini daha eğlenceli hale getirmeye çalıştıklarını ifade eden Terziahmetoğlu, “Bebekliklerinden itibaren bize gelmeye başlıyorlar. Daha baba, mama diyemezken, bugün bu tiyatro oyununu sergileyecekler. Öğrenciler için amacımız toplumsal, sosyal hayata uyumlarını sağlamak ve her ortamda yer alabilir hale getirebilmek” dedi.



“Amacımız biraz olsun insanların yüreklerine dokunabilmek”


Oyun hakkında bilgi veren tiyatro oyuncusu ve oyunun yönetmeni Doğukan Nazif Soykök de, toplumsal sorunlara değinen ve çocukların düşünmesini sağlayan bir oyun hazırladıklarını söyleyerek, “Hayatımızda birçok engel var ve onlar bu engelleri aşmayı öğreniyorlar. Gelecek nesillere de iyi bir ışık olacaklar. Onlar, bugün özgürler ve anne, babaların gözlerine bakarak duygularını anlatacaklar. Amacımız biraz olsun insanların yüreklerine dokunabilmek” ifadelerini kullandı.



“Hiç söyleyemediğim şeyleri sahnede söyleyeceğim”


Öğrencilerden Feyza Nur Laçinok heyecanlı olduğunu dile getirerek, “Hiç söyleyemediğim şeyleri sahnede söyleyeceğim. Bugün özgüvenim tamamen yerinde. Ben, bugün bu sahnede özgür olduğum için istediğim kadar bağıracağım” dedi.


Öğrencilerden Münire Elif Eldivan da çok heyecanlı ve çok mutlu olduğunu söyleyerek, bu günün onun için çok ayrı olduğunu ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: "Gazetecilerin özlük haklarının yasal olarak düzenlenmesi gerekmektedir" Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Ergün Atalay, "Fedakarca görevini yapan gazetecilerin başta iş güvencesi olmak üzere ekonomik ve sosyal haklarının sağlanması, doğru ve tarafsız habere ulaşmanın da ön şartı niteliğindedir. Bu nedenle milletimizin haber alma hakkı için görevini yerine getiren gazetecilerin özlük haklarının yasal olarak düzenlenmesi gerekmektedir" dedi. TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Toplumun haber alma hakkı kapsamında basın özgürlüğü önemlidir. Bu görevi yerine getiren gazeteciler, kamu yararı için görev yapmakta, toplumun gözü, kulağı, aynası ve sesi olmaktadır. Fedakarca görevini yapan gazetecilerin başta iş güvencesi olmak üzere ekonomik ve sosyal haklarının sağlanması, doğru ve tarafsız habere ulaşmanın da ön şartı niteliğindedir. Bu nedenle milletimizin haber alma hakkı için görevini yerine getiren gazetecilerin özlük haklarının yasal olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda gelişme sağlanması kolay olmamıştır. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına önemli haklar tanıyan 212 Sayılı Fikir İşçileri Kanunu’nun 10 Ocak günü Resmi Gazete’de yayımlanması üzerine dönemin gazete sahipleri bir ortak bildiri ile 3 gün gazetelerini kapatma kararı aldılar. Bunun üzerine gazeteciler, hak ve özgürlüklerini savunmak ve halkı gazetesiz bırakmamak üzere ’Basın’ adlı bir gazete yayımlayarak gazete sahiplerinin tutumuna karşı tavır aldılar. Gazetecilerin kararlı tutumu ile yasa uygulanmaya devam edildi ve 1962’den başlayarak 10 Ocak ’Basın Bayramı’ olarak kutlanmaya başlandı. Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. 12 Eylül darbesi sonrası gelen iktidarlar döneminde gazetecilere çeşitli güvenceler kazandıran 212 sayılı yasa büyük ölçüde budandı ve içi boşaltıldı. Böylece 10 Ocak Gazeteciler Bayramı da basın çalışanlarının özgürlük ve haklarının tümüyle budandığı bir günün adı olarak kaldı. Haber alma hakkının sağlıklı olmasını sağlayan ve yaşama şartlarının geliştirilmesi için tüm sivil toplum ile kamu kurum ve kuruluşları olarak gereken destek verilmelidir” dedi.