EKONOMİ - 12 Aralık 2024 Perşembe 12:26

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan ATO’ya ziyaret

A
A
A
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan ATO’ya ziyaret

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) oda üyeleri ile toplantı yaptı.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ATO Duatepe Hizmet Binası’nda katıldığı toplantıda ATO üyelerinin talep, sorun, görüş ve önerilerini dinledi. Toplantıda konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, asgari ücret konusunun iş dünyasının da öncelikli gündemini oluşturduğunu söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu henüz çalışmalarına başlamadan konunun taraflarca gündeme getirildiğini ve her kesimin zihninde bir artış oranı oluştuğunu kaydeden Baran, “Komisyonda işçi, işveren ve hükümet temsilcileri detaylı çalışmalar yapacaklar. İşçilerimiz açısından geçim sorunu, işletmelerimiz açısından da maliyet sorunu söz konusu. Her iki tarafın da üzerinde uzlaşacağı bir rakamın açıklanmasını temenni ediyoruz. Bu noktada bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Asgari ücret en temel ücret seviyesini ifade ediyor. Yapılan işin niteliğine göre ücretler değişiyor. Zaman zaman gazetelerde haber olarak görüyoruz. Mobilya ustaları ayda 60 bin lira kazanıyor, duvar ustaları 100 bin lira, iş makinası kullananlar 150 bin lira gibi. Buradan şunu anlatmaya çalışıyorum, bizim esas sorunumuz nitelikli işgücü eksikliğimiz” dedi.



“Meslekli olmak, asgari ücreti katlar”


Türkiye’de hemen her ilde üniversite bulunduğunu ancak nitelikli iş gücü ve usta sayısının yetersiz olduğunu ifade eden Baran, “Kimse, bir mesleğin çırağı olmak istemiyor. Nitelikli işgücü yetiştirebilsek, gençlerimize mesleki yeterlilik kazandırabilsek, belki mesleğinin ilk yıllarında asgari ücret seviyesinde gelir elde edebilirler ancak ilerleyen yıllarda gelir seviyesi asgari ücreti katlar hale gelir. Nitelikli işgücü, işletmelerin üretim ve hizmet kapasitesini de artıracak bir unsur. İşletmeyi ilerleten çalışandan hiçbir işveren vazgeçmek istemez. Çalışanını iş yerinde tutmak ve onun refah ve huzurunu sağlamak için de elinden geleni yapar” ifadelerini kullandı.


Baran, son yıllarda birçok sektörde istihdam edilen Suriyeli sığınmacıların Esad rejiminin sona ermesiyle ülkelerine dönmeye başladığını ve bunun sektörlerde istihdam açısından sıkıntı oluşturabileceğine dair endişelerin oluştuğunu söyledi.



“Kredi Garanti Fonu devreye alınmalı”


Baran, finansmana erişimde yaşanan sıkıntılara da dikkati çekerek, “Enflasyona bağlı olarak kredi maliyetlerinin de yüksek olması, ticari hayatın finansmanı noktasında ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bu süreçte Kredi Garanti Fonu devreye alınmalı. Reel sektör için KGF ile destekler gündeme getirilmelidir” şeklinde konuştu.



“Ticari kredi kartlarına taksit talebi”


Ticari kredi kartlarının işletmeler için önemli bir finansman aracı niteliğinde olduğunu ifade eden Baran, “İşletmelerimiz, tüm işlemlerini kredi kartı ile yürüterek, işletmesinin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyor. Tüm bunlara rağmen ticari kredi kartlarına taksit konusunda sınırlandırma getirilmesi mağduriyetlere yol açıyor. İşletmelerimiz, nakit akışını düzenleyebilmek, finansal planlamalarını yapabilmek açısından ticari kredi kartlarına uygulanan taksit imkanları ve çeşitliliğinin artmasının sağlanmasını talep ediyor” ifadelerine yer verdi.


Baran, kredi kartı ile vergi ödemelerinde limitlerin kaldırılması ve mükellefin kredi kartı limiti ne kadarsa o kadarla ödemeye imkan tanınması talebini de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a iletti.



“Vergi reformu yapılmalı”


Baran, hâlihazırda yürürlükte olan vergi sisteminin KDV oranlarındaki farklılıklar, dolaylı vergilerin payının yüksekliği gibi nedenlerle kayıt dışını tetikler bir hal aldığını ifade ederek, “Vergi sisteminin kökten bir şekilde ele alınması ve kalıcı refahı sağlayacak, kayıt dışını ortadan kaldıracak, adaletli ve kapsamlı bir vergi reformunun yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Ülkemizde vergi oranlarının yüksekliği, vergi ödememe eğilimini tetikliyor. KDV oranlarındaki farklılıklar, hele aynı sektörde alım ve satımdaki farklılıklar, işlem yükü oluşturuyor ve kayıt dışılığa eğilimi artırıyor” dedi.



“Aflar caydırıcı”


Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kamu alacaklarına yaklaşık 50 kez af getirildiğini kaydeden Baran, “Bizim her durumda ilk aklımıza gelen şeyin af değil de, ödeme refleksinin geliştirilmesi olması gerektiği kanaatindeyiz. Afların vatandaşın yükümlülüklerini ödemesi konusunda teşvik edici değil, aksine caydırıcı etki oluşturduğunu da görüyoruz. Bu nedenle vergi sistemi, yaklaşık her iki yılda bir af yapılmayacak şekilde düzenlenmeli ve mücbir sebepler dışında af çıkmayacağı da Anayasa ile güvence altına alınmalıdır. Tüm bunların yanı sıra, şartlar ne olursa olsun vergisini günü gününe ödeyen mükelleflere yapılan indirimler, uyumlu mükellef olmaya özendirecek oranlarda uygulanmalı, hâlihazırda uygulanan 5 puanlık indirimler yükseltilmelidir” şeklinde konuştu.



“Temel sorun kayıt dışı”


Türkiye’de vergi ile ilgili en temel sorunlardan birinin de kayıt dışı ekonomi olduğunu belirten Baran, kayıt dışı ekonomi oranının yüzde 25’leri aştığının ifade edildiğini söyledi. Baran, “Kayıt dışı önlenmeden bizim ekonomimizi tamamen sorunsuz hale getirmemiz mümkün olmayacaktır” diye konuştu.



“Destek ve teşviklerde esnaf-tacir ayrımı yapılmasın”


Kamunun destek ve yardımlarında esnaf/tüccar ayrımı yapmasının ekonomik alanda adaletsizlik oluşturduğunu ifade eden Baran, “Yan yana iki dükkânda faaliyet gösteren, aynı işle iştigal eden işletmelerden biri esnaf, diğeri de odamıza kayıtlı gerçek kişi ticari işletmesi olabiliyor. Sadece kayıtlı olunan kuruluş farklı diye bu işletmeler farklı uygulamalara maruz kalıyor. Esnaf ve sanatkâr konumunda olanlar, Esnaf Kefalet Kooperatifleri vasıtasıyla devlet desteğinden yararlanarak, piyasa faizlerinin yaklaşık yarısı kadarıyla finansman temin edebiliyor. Odalarımıza kayıtlı işletmeler ise kredi kullanmak isterse komşusunun iki katı faiz ödemek zorunda kalıyor. Bu nedenle devlet destek ve teşviklerinde esnaf-tacir ayrımı yapılmadan eşit koşullar sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.



“Konkordato, alacaklı şirketleri batma noktasına getiriyor”


Şirketlerin yaşatılması açısından faydalı olan konkordato müessesinin beş yılı aşan uygulama süresi içerisinde alacaklılar için korkulu rüya haline geldiğini kaydeden ATO Başkanı Gürsel Baran, uygulamanın borçluyu koruma şemsiyesi altına alırken, alacaklının kendini güvencede hissedeceği bir dayanak sağlamadığını ifade etti. Baran, “Ticari sistem zincir halinde işleyen bir sistemdir. Bu sistemde bir borçlunun ödeme yapmaması zincirleme halinde diğerlerine yansıyor. Konkordato ilan eden şirketten alacağı olanlar, kendi borçlarını ödemekte sıkıntı yaşayarak batma noktasına geliyor. Konkordato müessesesinin alacaklıyı da gözetecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Şirketi konkordato ilan edecek konuma getiren sahibi veya yöneticilerinin de sorumlu olacağı, o şirketten alacağı olanların da tahsilatının bir an önce gerçekleştirileceği yeni bir sistem kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.



“Dava açma süresi 1 yıl olarak yeniden düzenlenmeli”


İşçi-işveren davalarının iş dünyasının yaşadığı sorunların başında geldiğini ifade eden Baran, “İşçilerin işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ve diğer tazminatlar konusunda dava açma süresi 5 yıl. İşletmenin geleceği açısından belirsizlik oluşturan bu durumun yaşanmaması için, önümüzü görebilmek için, dava açma sürecinin bir yıl olarak yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi.


Sosyal yardımlar konusuna da değinen Baran, “Mevcut sosyal yardım sistemini, yoksulluğu azaltmanın yanı sıra, şartları uygun olanların işgücüne katılımını da teşvik eder bir yapıya kavuşturmamız gerektiği kanaatindeyiz” dedi. Baran, reel sektörü etkileyecek kararlarda iş dünyası temsilcileri ile istişare edilmesinin muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesine ve daha doğru ve yerinde sonuçların ortaya çıkmasına katkı sağlayacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.


Baran’ın konuşmasının ardından ATO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin tek tek söz alarak sorunlarını dile getirdiği toplantıda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a ATO’nun 68 Meslek Komitesi’ne bağlı üyelerinin görüşlerinin yer aldığı bir de dosya sunuldu.


Toplantıda Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. İ. İlhan Hatipoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Hüseyin Cahit Büyükbaş, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal ile ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Meclis Başkan Yardımcıları Vecdet Fehmi Şendil ve Ali İhsan Özdemir, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Ahmet Akça, Ali Yıldız, Ali İhsan Güçlü, Halil İlik, Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz, Yasin Özyolu, ATO Meclis Başkanlık Divan Kâtibi Ayşe Nilay Çelik de yer aldı.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan ATO’ya ziyaret

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’de başarılı deprem ve yangın tatbikatı Osmangazi Belediyesi, gerçekleştirdiği tatbikatlarla oluşabilecek deprem ve yangınlara karşı personelin bilinçlenmesini sağlıyor. Osmangazi Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü tarafından yılda bir kez düzenli olarak gerçekleştirilen yangın ve deprem tatbikatı bu yıl da gerçekleştirildi. Osmangazi Belediyesi merkez bina ve 26 hizmet noktasında aynı anda habersiz gerçekleşen tatbikatta ilk çalan sirenle birlikte hoparlörlerden personele bunun bir deprem tatbikatı olduğu tüm personelin çök, kapan ve tutun hareketini yapması talimatı verildi. Belediyede bulunan tüm personeller aynı anda çalışma masalarının kenarlarına bu hareketi yaparak deprem anında yapılması gerekenleri doğru bir şekilde uyguladı. İlk sirenin ardından ikinci bir siren daha çalınarak bunun da bir yangın tatbikatı olduğu anons edilerek tüm personelin bulundukları binadan hızlıca uzaklaşması istendi. Afet İşleri Müdürlüğü personelinin yönlendirmesiyle Osmangazi Belediyesi merkez binası, 117 saniye gibi kısa sürede tümüyle tahliye edildi. Belediye binasının önünde toplanan personele Afet İşleri Müdürlüğü ekipleri, deprem ve yangın anında neler yapması gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi. Ardından yakılan ateşe, doğru şekilde yangın söndürme tüpüyle nasıl müdahale edilmesi gerektiği anlatıldı. Yıllık olağan tatbikatlarını yaptıklarını ifade eden Osmangazi Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü Önlem Müdahale Sorumlusu Hakan Buladı, “Bugün 2024 yılının tatbikatını tamamlamış bulunmaktayız. Yangın söndürme tüpünün nasıl kullanılacağını, yangın alarmı sırasında neler yapılması gerektiğini ve doğru yangın söndürme yöntemlerini öğrettik. Depremde ilk yapılması gereken bulunduğumuz ortamı terk etmemek çök, kapan ve tutun hareketini yapmak, bununla birlikte bir istisnası var şayet binanın çıkış noktasına yakınsak hızlı bir şekilde terk etmesi gerekiyor” dedi.
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş: "TBMM bünyesinde Suriye Dostluk Grubu kurmayı teklif edeceğiz" TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis bünyesinde Suriye Dostluk Grubu kurulması için teklifte bulunacaklarını açıkladı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kamboçya Senato Başkanı Hun Sen ile TBMM Tören Salonu’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Asya’nın yeni bir merkez olarak ortaya çıkacağını söyleyerek, “Asya ülkeleri ile hem ikili hem de çok uluslu APA gibi oluşumlar içerisinde ilişkilerimizi arttırmak istiyoruz. Mesafelerimiz çok uzak olsa da sonraki süreçte ilişkilerimizi daha yakın hale getirmeye, hükümetler arası ilişkilere paralel olarak parlamenter diplomasi adına parlamentolar arası güçlü bir ilişkiyi sürdürmeye niyetliyiz” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, Suriye ile ilgili olarak TBMM’nin üzerine düşen görevi yerine getireceğinin altını çizerek, “Suriye’deki gelişmeleri yakinen takip etmek üzere TBMM de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecektir. Bir başlangıç fikri olsun diye ilk kez burada ifade ediyorum. Evet, şu anda Suriye’de muhatabımız olan bir parlamento yok. En kısa zamanda seçilmiş bir parlamentonun oluşmasını temenni ederiz. Suriye’deki gelişmeleri takip etmek için en kısa süre içerisinde TBMM’deki siyasi partilerin grup yönetimiyle de konuşarak TBMM bünyesinde Suriye Dostluk Grubu kurmayı teklif edeceğiz. Bu çerçevede arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Eğer Meclis’teki siyasi parti grupları da bu konuda ortak bir kanaat belirtirlerse en kısa süre içerisinde bir Başkanlık Tezkeresi olarak bunu TBMM Genel Kurulu’na getirerek, Suriye’deki gelişmeleri şimdiden taklip edecek bir dostluk grubunu her partinin katılımıyla oluşturmayı teklif edeceğiz” dedi. Kamboçya Senato Başkanı Sen ise, her iki ülke arasında ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini belirterek, bugün 200 milyon dolarlık ticaret hacmi olduğunu, ticari ilişkilerin ivme kazanacağını ifade etti.
Mardin Mardin’de 7 günlük etkinlik yasağı Mardin Valiliği, kent genelinde her türlü toplanma, basın açıklaması, miting yapma, yürüyüş gibi etkinliklerin 7 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, "Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü, millî güvenlik, kamu düzeninin sağlanması, Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, terör eylemlerinin ve suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, meydana gelebilecek muhtemel provokasyonların ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların önlenmesi amacıyla açık alanlarda yapılmak istenilen toplanma, her türlü açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, miting, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma/nöbet eylemi stant açma, çadır kurma, dron çekim faaliyetleri, anket yapılması, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma gibi her türlü eylem/etkinliklere katılmak amacıyla, diğer illerden geldiği anlaşılan şahıs/araçların ilimiz sınırına girişleri; ilimizden hareket ettiği anlaşılan şahıs/araçların il sınırlarımızdan çıkışları; ayrıca, bu kapsamda, başka illerden gelerek belirtilen eylem/etkinliklere katılmak maksadıyla ilimizden başka illere yapılacak geçişler için ilimiz güzergâhının kullanılmasının; 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesi hükümleri gereğince; Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler hariç olmak üzere, Mardin il sınırları içerisinde (il merkezi, ilçeler, polis ve jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı) 12.12.2024 Perşembe günü saat 13.00’dan 19.12.2024 Perşembe günü saat 23.59’a kadar 7 gün süre ile yasaklanmış" denildi.