POLİTİKA - 02 Ekim 2024 Çarşamba 16:07

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü

A
A
A
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel ile bir araya geldi.


Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelen ikili, görüşme öncesi basın açıklaması düzenledi. Sözlerine KKTC’de seçimleri kazanan Ulusal Birlik Partisi’ni tebrik ederek başlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Önümüzdeki süreçte partinizi ve temsil ettiğiniz değerleri daha da yukarılara taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Bu yeni dönemde size ve ekibinize başarılar diliyorum. Demokratik olgunluk içinde demokratik bir rekabet yaşandı. Demokratik rekabet varsa kaybeden olmaz. Herkesin kazandığı bir süreç oldu diye inanıyorum. Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) birlik ve beraberlik içinde Kıbrıs Türküne hizmete devam edeceğine yürekten inanıyorum. Değerli basın mensupları Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’nda bir kez daha ifade ettikleri üzere uluslararası toplum Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımalı, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurulmalıdır. Uzun zamandır devam eden haksız ambargolar, yaptırımlar, izolasyon çabaları son bulmalıdır. Adada varılacak bir çözümün bölgesel açıdan da son derece olumlu etkileri olacağı aşikardır. Sizlere buradan bir kez daha vurgulamak isterim ki anavatan Türkiye her daim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanında duracak, adil ve kalıcı bir çözüm için garantör devlet olarak elinden geleni yapacaktır. İktisadi ve mali iş birliği anlaşması çerçevesinde Sayın Başbakan ve UBP Genel Başkanı Yüksel ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve bilhassa yapısal reformlar üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Tüm hükümet ortakları ile de istişare içindeyiz. KKTC’nin yarınları için fikir birliği içinde, gönül birliği içinde hareket ediyoruz. Ben de 6-7 Eylül 2024 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret etmiştim, Sayın Başbakanın misafiri olmuştum. Ve ziyaret esnasında Sayın Başbakan ile de kapsamlı görüşmeler yapmıştık. Bu karşılıklı ziyaretler ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin ne kadar kapsamlı olduğunun da bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.


KKTC’nin her alanda kapasitesinin güçlendirilmesinin, kendi kendine yeten ve üreten, sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olmasının öncelikleri arasında olmaya devam edeceğini vurgulayan Yılmaz KKTC’de ortaklaşa yürütülen projeler başta olmak üzere siyasi ve ekonomik gelişmeleri birlikte değerlendireceklerini dile getirdi. Görüşmelerde iki ülke arasında kurularak çift yönlü enerji taşınmasına imkan verecek ve Türkiye’nin arz güvenliğini kalıcı olarak sağlayacak kablo ile elektrik projesinin fizibilite raporunun üzerinden geçeceklerini söyleyen Yılmaz, yapımı devam eden Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi hizmet binaları projelerinde gelinen aşamayı da konuşacaklarını belirtti.


KKTC Başbakanı Ünal Üstel ise, “Biz ana vatanımızla tam yol ileriye yol alıyoruz. Hemen Akdeniz’in göbeğinde ve Kuzey Kıbrıs’ın komşu tarafı Güney Kıbrıs’ta barut fıçısı olurken ve İsrail, Filistin, Gazze savaşı bütün şiddetiyle devam ederken ve şimdi genişleyerek Lübnan’a sıçrarken ve oradaki soykırım devam ederken çoluk, çocuk, yaşlı, kadın demeden bombalar altında can verirken maalesef dünya bunu izliyor. Ne Güvenlik Konseyi ses çıkarıyor, ne asli görevi olan Birleşmiş Milletler ne de Avrupa Birliği’nden ses yok. Yalnız Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti yardım elini uzatıyor. Ondan sonrası yok. Biz bunları 1974 öncesi yaşadık. Aynı zulümleri, aynı baskıları Rumlardan gördük. Bizim o zaman Filistin’den bir tek farkımız vardı. Bizim ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti vardı. Ve 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’ndan sonra barışın ülkeye gelmesiyle hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk insanımız huzuru, güveni, barışı kazanmış hem de Güney Kıbrıs’a barışı kazandırmıştır” ifadelerine yer verdi.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu kapsamında toplantı düzenlendi Erzincan’da düzenlenecek olan Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporasi kapsamında toplantı düzenlendi. 14 - 16 Ekim 2024 tarihleri arasında Erzincan’da düzenlenecek olan sempozyum ile ilgili olarak yapılan çalışmalar ve hazırlıklar hakkında toplantı düzenlendi. Toplanıya Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Bekir Aksun, EBYU Rektörü Prof.Dr. Akın Levent, vali yardımcıları, ilgili birim amirleri, mesleki oda ve STK temsilcileri katıldı. Toplantıda Prof. Dr. Abdulkadir Gül sunum eşliğinde bilgiler verdi. Ardından Vali Aydoğdu ve toplantıya katılanlar görüş ve önerilerini belirtti. Toplantı sonunda açıklamalarda bulunan Aydoğdu, "Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, son Başbakanımız Binali Yıldırım, bakanlarımız, ülke içinden ve ülke dışından pek çok misafirimiz sempozyum kapsamında Erzincan’da olacak. Bu tür uluslararası sempozyumlar şehrimiz için çok önemli. Çünkü bu tür sempozyumlar şehri de dinamikleriyle birlikte harekete geçiren; hem Erzincan’a katma değer sağlayan hem de Erzincan’ın değerlerini, kültürünü Türkiye’de ve dünyada tanıtımını sağlayan önemli sempozyumlardır. Bu nedenle gelecek misafirlerimizi hem sempozyum esnasında hem de sempozyum sonrasında en iyi şekilde ağırlamak, Erzincan’ımızın tanıtımını en güzel şekilde yapmak için arkadaşlarımızla birlikte görüş alışverişinde bulunduk. Ben, sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şehrimiz, birlik ve beraberlik içerisinde, herkesin elini taşın altına koyduğu çok güzel bir sempozyuma ev sahipliği yapacak. Bu birlik ve beraberliğe destek veren katkı sunan herkese yürekten teşekkür ediyorum." dedi. Erzincan’ın, 2026 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olması için Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi tarafından başvuru dosyası hazırlandığını da belirten Aydoğdu, hazırlanan başvuru dosyasını teslim alarak, "Erzincan’ın 2026 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz ve konunun takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.
İstanbul UEFA Konferans Ligi : Başakşehir: 1 - Rapid Wien: 1 (İlk yarı) UEFA Konferans Ligi ilk hafta müsabakasında Başakşehir, sahasında Rapid Wien ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı 1-1 berabere sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 5. dakikada Serdar Gürler’in ceza sahası dışı sol çaprazdan vuruşunda meşin yuvarlak, uzak köşede üst direğe çarparak auta gitti. 19. dakikada Schaub’un sağ taraftan pasında topla buluşan Grgic, ceza sahasına girdikten sonra şutunu çekti. Kaleci Deniz’in sektirdiği meşin yuvarlağı savunmada Ba uzaklaştırdı. 38. dakikada Deniz Türüç’ün sol taraftan kullandığı serbest vuruşta ceza sahası içinde kafalardan seken top, Kemen’in kafa vuruşu sonrası sağ kale direğinin dibinden az farkla auta gitti. 42. dakikada Deniz’in sağ taraftan kullandığı serbest vuruşta Figueiredo’nun penaltı noktası üzerinden yaptığı kafa vuruşu sonrası meşin yuvarlak az farkla yandan auta gitti. 43. dakikada Louis Schaub’ın ceza sahası dışı sağ çaprazdan sol ayağıyla yaptığı vuruşta meşin yuvarlak uzak köşeden ağlarla buluştu. 0-1 45+2. dakikada Serdar Gürler’in sol taraftan yaptığı ortada ceza sahası içinde iyi yükselen Piatek’in kafa vuruşunda meşin yuvarlak filelerle buluştu. 1-1 Hakemler: Adam Ladeback, Niklas Nyberg, Daniel Yng Başakşehir: Deniz Dilmen, Onur Ergün, Ousseynou Ba, Jerome Opoku, Olivier Kemen, Miguel Crespo, Berat Özdemir, Joao Figueiredo, Deniz Türüç, Serdar Gürler, Krzysztof Piatek Yedekler: Volkan Babacan Muhammed Şengezer, Lucas Lima, Berkay Özcan, Philippe Keny, Dimitrid Pelkas, Hamza Güreler, Metin Emre Karaal, Burak Kavraz, Emre Kaplan, Davidson Teknik Direktör: Çağdaş Atan Rapid Wien: Niklas Hedl, Bendeguz Bolla, Nenad Cvetkovic, Philippe Raux Yao, Jonas Auer, Louis Schaub, Lukas Grgic, Mamadou Sangare, Matthias Seidl, Guido Burgstaller, Dion Drena Beljo Yedekler: Paul Gartler, Laurenz Orgler, Benjamin Böckle, Roman Kerschbaum, Chrstoph Lang, Tobias Borkeeiet, Maximilian Hofmann, Dennis Kaygin, Noah Bischof, Moritz Oswald, Nikolaus Wurmbrand Teknik Sorumlu: Stefan Kulovits Goller: Louis Schaub (dk.43) (Rapid Wien), Krzysztof Piatek (dk. 45+2) (Başakşehir) Sarı kart: Philippe Raux Yao (Rapid Wien)