GÜNDEM - 10 Kasım 2024 Pazar 18:43

Çevre Bakanlığından “Yarısı Bizden" kampanyasında merak edilen sorular ve yanıtları

A
A
A
Çevre Bakanlığından “Yarısı Bizden" kampanyasında merak edilen sorular ve yanıtları

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’da kentsel dönüşümü sağlayacak “Yarısı Bizden" kampanyası ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.


İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandırmak ve güvenli yerleşim alanları oluşturmak için “Yarısı Bizden” kampanyası başlatılmıştı. İstanbul’un 39 ilçesini kapsayan kampanyayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü koordine ediyor. 26 Nisan-2 Haziran 2023 tarihlerini kapsayan ilk başvuru döneminde e-Devlet üzerinden 106 bin 225 bina ve 1 milyon 225 bin 63 bağımsız bölüme ilişkin başvuru toplandı. 9 Ağustos’ta da kampanyanın yeni dönemi başlatıldı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, artık süre kısıtlaması olmaksızın başvuruların devam edeceğini açıkladı. 11 Ekim’de yeni bir adımı daha duyuran Bakan Kurum, alan bazlı büyük dönüşümlerde tam uzlaşma sağlanmışsa Bakanlığın devreye girebileceğini söyledi. "Yarısı Bizden" kampanyasında şimdiye kadar 2.4 milyar TL’lik destekle 213 yapıdaki 2 bin 116 bağımsız bölüme hibe, kredi ve tahliye desteği ödemeleri başlatıldı.



İlk yöntem: Yüklenici firma ile dönüşüm


Kampanya kapsamında Bakanlık hak sahibinin bir konutu için 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi, diğer her bir konutu için 1 milyon 400 bin TL kredi veriyor. Hak sahibinin bir dükkanı için 350 bin TL hibe ve 350 bin TL kredi, diğer her bir dükkanı için ise 700 bin TL kredi desteği sağlanıyor. Bu şekilde Bakanlığın her bir konut için sağladığı 1,5 milyon TL’lik finansman desteğinden faydalanan vatandaşlar evlerini yüklenici firmalarla yeniden inşa ettirebiliyor.



İkinci yöntem: TOKİ ve Emlak Konut’la büyük alanlarda dönüşüm


Alan bazlı büyük dönüşümlerde ise Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, TOKİ ve Emlak Konut iş birliği ile vatandaşa destek sağlanıyor. Bu durumda vatandaşlar Yarısı Bizden kampanyasının 700 bin TL’lik hibe desteğini kullanabiliyor. İnşaatları TOKİ ya da Emlak Konut üstleniyor. Hibe tutarı bina maliyetinden düşürülüyor, arta kalan borç ise yine uzun vadeli uygun ödeme koşullarıyla taksitlendiriliyor.



Bakanlıktan "Yarısı Bizden" paylaşımı


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, son güncellemeler sonrası kampanyayla ilgili merak edilenleri cevapladı. Bakanlığın sosyal medya hesabından “İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandıran, vatandaşımızı güvenli konutlara kavuşturacak Yarısı Bizden kampanyamızla ilgili merak ettiğiniz her şey burada” mesajıyla kampanyanın animasyon videosu paylaşıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 15 soruda İstanbul için ‘Yarısı Bizden’ kampanyasına dair şu cevapları paylaştı:


1-Kimler faydalanabilir?


İstanbul’un 39 ilçesinde riskli yapı sahiplerinin tümü kampanyadan faydalanabilir.



2-Proje ön şartları nelerdir?


Yeni projedeki yapı (otopark ve sığınak hariç), eski yapının bir buçuk katı büyüklüğünü geçmemeli.



3-Ev/iş yerimin riskli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?


Bakanlığa bağlı lisanslı kuruluşlara karot örneği baktırılarak risk durumu tespit edilir.



4-Yarısı Bizden’e nasıl başvuru yapılır?


e-Devlet başvurusuna gerek duyulmaz. Kat irtifakı kurulduktan sonra hak sahibi tespiti yaptırmak üzere ilçe belediyesine başvurur. Bakanlıkça belirlenen randevu gününde hak sahibi ile hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi imzalanır.



5-TOKİ ve Emlak Konut inşaat desteği veriyor mu?


Bina yerine alan bazlı site benzeri büyük dönüşümlerde tam uzlaşma sağlanması halinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, TOKİ ve Emlak Konut iş birliği ile destek sağlanır.



6-Alan bazlı büyük dönüşümde hangi kolaylıklar sağlanır?


700 bin TL’lik hibe, TOKİ ya da Emlak Konut ile de inşa desteği verilir.



7-Alan bazlı dönüşümde geri ödeme nasıl yapılır?


Hibe tutarı bina maliyetinden düşürülür arta kalan borç ise uzun vadeli uygun ödeme koşullarıyla taksitlendirilir.



8-Yüklenici firma ile dönüşümde her konut/iş yeri için ne kadar destek verilir?


Hak sahibinin bir konutu için 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi, diğer her bir konutu için 1 milyon 400 bin TL kredi verilir. Hak sahibinin bir dükkanı için 350 bin TL hibe ve 350 bin TL kredi, diğer her bir dükkanı için ise 700 bin TL kredi desteği sağlanır.



9-Ödeme hak sahibine mi yükleniciye mi yapılır?


Bina bazlı dönüşümde ödemeler hak sahipleri adına yükleniciye yapılır.



10-Ödeme ne zaman ve nasıl yapılır?


İş başlayınca yüzde 30, taşıyıcı sistemin bitiminde yüzde 30, sıva aşamasında yüzde 30, yapı kullanım izin belgesi alındığında yüzde 10 oranında ödemeler yapılır.



11-Kredi geri ödemeleri ne zaman başlar?


Yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlar. 10 yıla kadar vade uygulanır. Ödemenin başladığı ilk yıl faiz uygulanmaz. Sonraki yıllar Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranının yarısı kadar güncelleme yapılır.



12-Tahliye/taşınma desteği ne kadar?


Tahliye desteği tek seferde 100 bin TL olarak ödenir.



13-Tahliye desteğinden kiracılar da faydalanabilir mi?


Daire/iş yerinde oturan kiracıysa kiracıya, değilse ev sahibine ödenir.



14-Otopark ve sığınak yapınca hak kaybı olur mu?


Otopark ve sığınak alanları inşaat alanı metrekaresinin dışında tutulur.



15-Kredi için gelir şartı aranır mı?


Hak sahiplerine kredi verilirken gelir ve kredi puanına bakılmaz.



Çevre Bakanlığından “Yarısı Bizden" kampanyasında merak edilen sorular ve yanıtları

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de Bağımlılıkla Mücadele Toplantısı gerçekleştirildi Gümüşhane’de İl Emniyet Müdürlüğü organizesinde Bağımlılıkla Mücadele Toplantısı gerçekleştirildi. Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda, İl Emniyet Müdürlüğü’nün ilgili birimleri tarafından uyuşturucu madde bağımlılığı, aile içi ve kadına şiddet ve sanal dolandırıcılık ve bahis bağımlılıklarıyla ilgili bilgi verildi. Toplantıda konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, her türlü bağımlılıkla mücadelenin toplumun ortak sorumluluğu olduğunu, uyuşturucu bağımlılığının ise Türk toplumu için önemli risklerden biri olduğunu belirterek, bu noktada mücadelenin daha önemli olduğunun altını çizdi. “Uyuşturucu bağımlılığı bütün geleceğimizi tehdit ediyor” Uyuşturucu bağımlısı kişilerin diğer bağımlılıklara göre bu durumdan kurtulmalarının daha zor olduğunu ifade eden Vali Baruş, “Kumar mal varlığımızı tehdit eden bir alışkanlık. Bunun yanında alkol, sigara bunlar hem bizim fiziki olarak sağlımızı tehdit eden hem de ruhsal olarak olumsuz etkileyip aile facialarına sebep olabilen alışkanlıklar ama üzerinde özellikle durduğumuz bir bağımlılık var ki, o bütün geleceğimizi tehdit ediyor. Sadece ailelerimizi değil, gençlerimizi, çocuklarımızı, yetişkinleri, herkesi tehdit ediyor uyuşturucu madde bağımlılığı. Gelecekte Türk toplumu için en önemli risklerden biri benim görüşüme göre uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaşmasıdır. Diğer alışkanlıklardan kurtulma ihtimaliniz, madde kullanımına göre biraz daha kolay ama uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmak çok zor. Bir kere bu bataklığa saplanan insanlar çabaladıkça bataklığın içine sürüklenebiliyorlar. Bu şahısların çabasıyla veya aile fertlerinin mücadelesiyle çözülebilecek bir şey değil. Tam olarak toplumsal bir duyarlılıkla ve el birliğiyle çözülebilecek bir mesele ve bunun önüne geçmek hepimizin ortak sorumluluğu olmalı” dedi. Toplantıya Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, İl Emniyet Müdürü İsmail Karasakl, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Alper Bilgiç ile okul müdürleri, öğretmenler, muhtarlar ve kurumların temsilcileri katıldı.