POLİTİKA - 16 Mart 2012 Cuma 14:54

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MUSTAFA ELİTAŞ:

A
A
A
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MUSTAFA ELİTAŞ:

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 4+4+4 yasa teklifinin artık TBMM Genel Kurulu’na inme safhasına geldiğini ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in komisyon raporunu iade etme konusunda yapacak bir şeyi olmadığını belirterek, Genel Kurul’da kürsü işgaline ise kesinlikle müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Elitaş, Meclis’te gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Üçüncü yargı reformuyla 15 bin kişinin tahliye edilebileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerinde Elitaş, "Konu alt komisyonda değerlendiriliyor. Ama bakanlık herhalde ölçülerini, etkilerini hesaplamıştır. Burada toplum vicdanını yaralayan yargı süreci içerisindeki tahliyeler önemli. Nasıl ki Nedim Şener, Ahmet Şık’la ilgili konu kamuoyunda çok gündeme getirilip, ’niye böyle tutuklanıyor diye ifade ediliyorsa’ o insanları da o şekilde
değerlendirmek lazım" dedi.
CMK’da kişilerin ne kadar tutuklu kalabilecekleri ile ilgili bir sınırlama getirildiğini ve üst sınırın 10 yıl olduğunu hatırlatan Elitaş, "Bir taraftan tutuklu yargılamayı savunanlar, bir taraftan da tutuksuz yargılamayı savunanlar var. Bazı hukukçular çifte standardı bırakıp hukuk ne emrediyorsa onu söylemeleri gerekir" dedi.
"4+4+4 GENEL KURUL SAFHASINA GELMİŞTİR"
Bir gazetecinin 4+4+4 ile yeni bir gelişme ve bir uzlaşı olup olmadığını sorması üzerine de Elitaş, "İktidar komisyondaki tavrını belli etmiştir. Biz imzası altında bulunan milletvekili olarak bizim yaptığımız ilk teklifin doğru olduğuna inandık ama parlamentoda komisyon üyelerinin her teklifi değiştirme yetkileri ardır. Nitekim arkadaşlar da bizim teklifimizi kendilerine uygun şekilde düzenlediler. Artık TBMM Genel Kurulu’na inme safhasına gelmiştir. Komisyon raporları yayınladıktan sonra gündeme
alınacak. O süreçte eğer muhalefetin herhangi bir şekilde fikri varsa, bunu iktidarla görüşüp ona göre değerlendirmesi gerekir" diye konuştu.
Muhalefetin ’kesinlikle uzlaşmayız’ dediğini belirten Elitaş, "Yani ne için kim kime gitmiş anlayamadım. Ana muhalefet partisi bize geldiler de uzlaşmadılar havasını veriyor. Aslında ana muhalefet partisinin bu konuda bir fikri varsa bizimle görüşmesi gerekir. Onlar medya ile herhalde istişare ediyorlar. Uzlaşmayız diyorlar. Kiminle uzlaşması gerektiğini önce bilmesi gerekiyor" dedi.
CHP’nin 1+8+4 şeklindeki kademeli eğitim sistemi teklifinin nasıl bulduğunun sorulması üzerine de Elitaş, "Son anda ortaya çıkmış, araştırılmamış, incelenmemiş, başkasının verdiği mermiyi namluyu sürüp, tetiğe bakmak demektir" değerlendirmesini yaptı.
Bir yandan iktidar, Meclis Başkanı’nın komisyon raporunu iade yetkisi olmadığını belirtirken, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in hala tutanakları okuduğunu ve değerlendirme yaptığını söylediğinin belirtilmesi üzerine de Elitaş, "Meclis Başkanımızın burada yapabilecek hiçbir şeyi yok" dedi.
Meclis Başkanı Çiçek’in kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışmaya açılan bir konuda tutanakları incelediğini belirten Elitaş, kendilerinin de bu tutanakları incelediğini söyledi. Elitaş, 12 saat konuşan CHP’li milletvekilinin sözünün de en çok CHP’li milletvekilleri tarafından kesildiğini söyledi.
CHP’nin kürsüyü işgali ve zorbalıkla konuşmaları engellemesini ise kimsenin tartışmadığını belirten Elitaş, "Komisyon Başkanı’nı susturmak üzere yapılan, yasadışı, etik dışı hareketi kimse eleştirmiyor. Zorbalığı haklılık olarak gösterdiğimiz takdirde demokraside alacağımız daha çok yol var demektir. Bir gazetecinin söylediği gibi sivil zihniyetteki darbecilik ruhunu silmemiz lazım" dedi.
İçtüzük görüşülürken, Genel Kurul’da kürsü işgali yapıldığının hatırlatılması ve bu konuda bir önlem alıp almayacaklarının sorulması üzerine Elitaş, "Kürsü işgaline kesinlikle müsaade etmeyiz. Milletin kürsüsünü susturmaya göz yummayız. Hiç kimse kürsü işgaline heveslenmesin" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli’den Irak’taki nüfus sayımı hakkında açıklama Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Irak’taki nüfus sayımına yönelik yazılı açıklamada bulundu. Sözcü Keçeli yaptığı açıklamada Türkiye’nin Irak Türkmenlerinin yanında olduğunu belirterek, “Türkiye olarak, tüm kurumlarımızla, Irak Türkmenlerinin yanında duruyor, hak ve menfaatlerini gözetiyoruz. Bu çerçevede, Irak’la aramızda dostluk köprüsü teşkil eden ve Kerkük’te yoğun bir nüfusa sahip olan Türkmen soydaşlarımızın huzur ve güvenlikleri, bu ülkeyle ikili ilişkilerimizdeki temel önceliklerimizdendir. Irak’ta uzun yıllar sonra yapılmakta olan nüfus sayımı için IKB’deki Kürtlerin Kerkük’e yoğun şekilde intikallerine dair kamuoyuna da yansıyan gelişmeler yakından takip edilmiştir” ifadelerine yer verdi. Yapılan nüfus sayımının Iraklı Türkmenleri endişe sevk ettiğini belirten Keçeli, “Söz konusu nüfus sayımında etnik kökene dair veri toplanmamış olsa da yoğun nüfus hareketliliği Iraklı Türkmen ve Arap kesimleri haklı olarak endişeye sevk etmiştir. Bu usulsüzlüğün, aslında Kerküklü olmayan kitlelerin oldubittiyle Kerkük nüfusuna dahil edilmesi sonucunu doğuracağı ve bunun ileride yapılacak seçimlere de etki edeceği açıktır” ifadelerini kullandı. Iraklı Türkmenlerin mağdur edilmesine müsaade edilmemesini beklediklerinin altını çizen Keçeli, “Irak yetkili makamlarının, son yüz yıldır sayısız katliam ve zulme maruz kalmış Türkmen soydaşlarımızın, nüfus sayımı kapsamında yaşanan bu son gelişmeler nedeniyle bir kez daha mağdur edilmesine müsaade etmemesini bekliyoruz. Kerkük’teki temel beklenti ve hassasiyetimiz, vilayette tarih boyunca oluşan demografik yapıyla oynanmaması ve Kerkük halkının, vilayetin asli bileşenlerinin üzerinde mutabık kaldığı biçimde yaşamaya devam etmesidir” ifadelerine yer verdi.