YEREL HABERLER - 15 Mart 2012 Perşembe 15:47

SİNCAN BELEDİYESİ`NDEN KÜLTÜR GEZİSİ FIRSATI

A
A
A
SİNCAN BELEDİYESİ`NDEN KÜLTÜR GEZİSİ FIRSATI

Sincan Belediyesi ülkemizin görülmeye değer mekanlarını vatandaşın tanıması, gezip görmesi için fırsat sunuyor.
Çanakkale ve Bursa gibi yurt içi kültür kentlerine gezileri düzenleyen belediye, tüm Sincanlıları ve başarısını takdir alarak kanıtlanmış lise düzeyindeki öğrencileri bu gezilere katılmaya davet ediyor. Sincan Belediyesi tarafından, geziye katılacak öğrencilerin Çanakkale’nin Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki yerini ve değerini anlamaları ve bilinçli bir şekilde şehri keşfetmeleri için gezi öncesinde "Sahibini Arayan Mektuplar" isimli tiyatro oyunu izlettirilerek gezi hakkında bir ön bilinç oluşturuluyor.
Şu ana kadar "Sahibini Arayan Mektuplar" Tiyatro Oyunu; Özcan Sabancı Kız Meslek Lisesi, Selahattin Akbilek Lisesi, Ahmet Andiçen Ticaret Meslek Lisesi, İbni Sina Lisesi, Törekent Kız Meslek Lisesi, Sincan İmamhatip Lisesi, Süleyman Demirel Anadolu Lisesi, Fatih Anadolu Lisesi, Yenikent Lisesi, Ahmet Çiçek Endüstri Meslek Lisesi, İlksan Anadolu Lisesi, Ersin Bacaksız Anadolu Lisesi ve Temelli Çok Programlı Lisesi öğrencileriyle buluştu. Gezi tarihine kadar da Sincan genelinde öğrencilerle buluşmaya devam
edecek.
19-25 Mart tarihleri arası Lale Meydanı Konferans Salonu’nda kabul edilecek gezi başvuruları sonrasında 31 Mart’ta noter huzurunda yapılan çekilişlerde hak kazanan vatandaşlar, tek veya çift olarak turlara katılabilecek. 18 Nisan-20 Haziran arası sürecek gezi programı toplam 19 ayrı seferden oluşuyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sincan Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, "Ülkemizin tarihi ve kültürel öneme sahip şehirlerine düzenlediğimiz gezilerle, seyahat imkanı olmayan hemşerilerimize, ecdadımızın tarih yazdığı mekanları, İslam ve Türk Kültür Medeniyeti’nin merkezlerini görme imkanını sağlıyoruz. Vatandaşlarımıza ve gençlerimize milli ve manevi değerlerimizi tanıtmak, sosyal belediyecilik anlayışımızın bir gereği olarak devam edecektir" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Seyahatlerde gizli ölüm riski: Yüksek ateşle başlıyor, organ yetmezliğiyle devam ediyor Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti. Yüksek ateş, titreme, bilinç kaybı ve çoklu organ yetmezliği sıtma hastalığının belirtileri arasında yer alıyor. Tropikal bölgelerin ölümcül hastalığı sıtma, sanıldığı gibi sadece Afrika ya da Asya’nın sorunu değil. Her yıl binlerce kişi bu sessiz tehlikenin pençesine düşüyor. Türkiye yıllar önce sıtmayı yok etmiş olsa da yurt dışından gelen vakalar hastalığı yeniden gündeme taşıyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan, sıtmanın nasıl bulaştığını, nasıl ilerlediğini ve geç kalınması durumunda neler yaşanabileceğini anlattı. Anofel sivrisineği ve bataklık alanlar riski artırıyor Sıtmanın yalnızca insanlardan insanlara bulaştığını ve bu bulaşta sivrisineklerin aracılık ettiğini belirten Prof. Dr. Ceylan, "Anofel ismi verilen sivrisinek, bataklık, nehir ve su birikintilerinin olduğu bölgelerde çoğalıyor. Türkiye’de de bu sivrisinek türü bulunduğu için geçmişte sıklıkla sıtma vakalarına rastlanıyordu. Ancak insanlardaki hastalığın tedavisi ve kontrol altına alınmasıyla Türkiye sıtmayı yok eden ülkelerden biri haline geldi" dedi. Tropikal bölgelerden dönenler dikkat etmeli Günümüzde Türkiye’de görülen sıtma vakalarının çoğunun, tropikal ülkelerden gelen kişilerde tespit edildiğini aktaran Prof. Dr. Ceylan, "Sıtma, 40 dereceye varan yüksek ateşle seyrediyor. Bu ateş, parazitin çoğalması ve hücreleri parçalaması sonucu gelişiyor. Parazit, bağışıklık sistemimizi şiddetle uyarıyor ve aşırı tepki sonucu vücut kendi organlarına zarar veriyor. Kalp, akciğer, karaciğer ve böbreklerde yetmezlik gelişiyor. Bu nedenle yurt dışından dönen herkesin, titreme ve ateş gibi belirtiler yaşaması halinde zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor" diye konuştu. Erken tedavi hayat kurtarıyor Hastalığın tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ceylan, "Sıtma parazitini ortadan kaldıracak ilaçlara hızlı şekilde başlanmalı. Aksi takdirde çoklu organ yetmezliği, şok tablosu ve ölümle sonuçlanan bir zincir başlayabilir. Bu yüzden özellikle tropikal bölgelere seyahat edenlerin belirtileri dikkate alarak bilinçli davranması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Aydın Bu yöntemle arazilerini korumaya çalışıyorlar Aydın’da, bazı vatandaşlar arazi veya bahçelerinin bölünmesinin önüne geçmek ve ölmüşlerini her an hatırlamak amacıyla vefat eden yakınlarını kendi bahçelerine gömüyor. Genellikle Karadeniz bölgesinde yaygın olan bu yöntemin aslında bir Yörük geleneği olduğu belirtilirken, yaşlılar genç kuşakların bu şekilde toprağına sahip çıkacağına inanıyor. Bozdoğan’ın Ziyaretli Mahallesi’nde yaşayan ve yıllar önce bir kaza sonucu kaybettiği oğlunu evinin bahçesinde hazırlattığı mezara defneden Erdal Özkan, bu yöntemi kullanan kişilerden biri. Evlat acısının dayanılmaz bir acı olduğunu buna rağmen genç yaşta kanalda boğularak hayatını kaybeden oğlunu evinin önünde hazırlattığı mezara gömdüğünü belirten Erdal Özkan; "Eskiden Yörük atalarımız vefat eden yakınlarını konakladıkları bölgeye veya güzergahlarına defnedermiş. Mezar ve mezarlıklar aynı zamanda bir toprağın bir sahiplik belgesi gibidir. Maalesef genç nesil toprağın kıymetini bilmediği gibi geçmişini ve atasını da unutmaya başladı. Mezar ve mezarlıklar bu bakımdan da önemlidir. Biz ölülerimizi kendi arazilerimize gömerek hem onları bir an olsun unutmayız, yanımızda olurlar hem de bu arazinin uzun yıllar bizim olduğunu gösterir. Böylece buralar bölünmez ve yabancılara satılmaz. Zaten birçok büyüklerimizi de istedikleri arazi veya bahçeye gömeriz. Bu yıllardır uygulanan bir yöntem" dedi.