EKONOMİ - 12 Mayıs 2022 Perşembe 16:22

Bakan Kirişci: “TURCOVAC aşısının kaşifinin bir veteriner hekim olduğunu kaç kişi biliyor”

A
A
A
Bakan Kirişci: “TURCOVAC aşısının kaşifinin bir veteriner hekim olduğunu kaç kişi biliyor”

Tarım ve Orman Bakanı Prof.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, katıldığı programda TURCOVAC aşısının kaşifi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye üzerinde şair Mehmet Akif Ersoy’un ve Özdarendeli’nin figürünün bulunduğu sembolik bir tablo hediye ettiği esnada, “Bir anket yapsak, bu aşının kaşifinin bir veteriner hekim olduğunu kaç kişi bilir acaba? Bu benim canımı yakıyor” diye sitem etti.


Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) tarafından düzenlenen ve Orman Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğini yaptığı Dünya Veteriner Hekimleri Günü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinliğe, TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, TURCOVAC aşısının kaşifi Veteriner Hekim Viroloğu Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç ile çok sayıda sektör temsilcisi ve genç veteriner hekim adayı da katıldı.



“Her gün bu başıboş hayvanlarımızın saldırılarına muhatap olmuş evlatlarımız var”


Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci burada yaptığı konuşmasında Mamak Belediyesi Hayvan Bakımevi’nde düzenlenen “Sahipsiz Hayvanların Kısırlaştırılması Seferberliği” etkinliğine atıfta bulunarak, “Bu konuda Türkiye’nin gündeminde tutması gereken önemli bir konuda adım atmıştık. Bu konuya siz veteriner hekimlerin daha fazla mesai harcaması gerektiğine inanıyorum. Her gün bu başıboş hayvanlarımızın saldırılarına muhatap olmuş evlatlarımız var. Canı yanan anneler-babalar var. Mutlaka bunlarla ilgili sosyal sorumluluk ve mesleki sorumluluk adına saha çalışmaları yürütmemiz gerekiyor. Evet, bir kanunumuz var. Evet, bu kanundan dolayı yerel yönetimlerimize getirilen birtakım mükellefiyetler var. Evet, Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün bu konuda sağlamış olduğu destekler var ama bunların olayın büyüklüğünü fark ederek belirli adımların atılması noktasında veteriner hekimlerimizin çok büyük çaba sarf etmesi gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyorum” diye konuştu.



“(Kısırlaştırma konusunda) çözüm öneriniz varsa bunların hepsini biz başta tacı yapıp buna ilişkin gerekli aksiyonları almak durumundayız”


Kirişci, bakanlık olarak kısırlaştırma konusunda sorumluluklarını yerine getireceklerini ve kısırlaştırma konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyeti olduğunu dile getirerek, “Daha dün il başkanları toplantımız vardı. Bu konuda orada da gündeme geldi. Ben de bunu burada bir kez daha dile getirmeyi görev edindim ve sizlerle bir kez daha paylaşıyorum. Birlikte bu konuda ortak yürütülebilecek ne kadar çalışma varsa bunun çözümüne ilişkin önünün alınmasına ve sürecin yavaşlatılmasına ilişkin ne kadar kayda değer yaklaşımımız, çözüm önerimiz varsa bunların hepsini biz başta tacı yapıp buna ilişkin gerekli aksiyonları almak durumundayız” diye konuştu.


“(Bakanlık kadrosunda) Veteriner hekimlerimizin özgül ağırlığı var”


Bakan Kirişci, şöyle devam etti:


“Veteriner hekimlik gibi rahmetli Mehmet Akif Ersoy gibi başta olmak üzere bu meslekten olup bu alanda hizmet etmiş bütün meslek büyüklerine ebediyete irtihal etmiş olanlara rahmet dileyerek hayatta olanlara da şükranlarımızı, bu konudaki iyi dileklerimizi ifade etmek istiyorum. Allah hepsinden razı olsun. Bakanlığımızda kadro yönünden ziraat mühendisleri birinci sırada. İkinci sırada veteriner hekimlerimiz var ama veteriner hekimlerimizin özgül ağırlığı var. Onu söyleyeyim.”


TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu burada yaptığı konuşmasında, TURCOVAC aşısının kaşifi Veteriner Hekim Viroloğu Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye teşekkür ederek, “Veteriner Hekimlerin bu anlamlı günün kutluyorum. 6 kıtada sayıları 1 milyon 800 bini bulan veteriner hekimler tarafından kutlanan bugün, veteriner hekimler için gurur kaynağı olmuştur. Gerek dünyada gerekse ülkemizde veteriner hekimler böyle anlamlı bir günü fazlasıyla hak etmektedir. Bu vesileyle, tüm meslektaşlarımızı ve meslek büyüklerimiz ile tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.



“TVHB Vakfı’nın Yozgat İl Sorumlusu ve meslek şehidimiz Volkan Lale’yi bir kez daha anıyor, kederli ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum”


Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nü bu yıl buruk bir şekilde kutladıklarını dile getiren TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu, “Derin bir üzüntü içerisindeyiz. 25 Nisan’da Yozgat’ın Sorgun ilçesi mezbahasında halkın gıda güvenliği dolayısıyla sağlığını korumak için görevi başında katledilen, Yozgat Veteriner Hekimleri Odası’nın önceki başkanı TVHB Vakfı’nın Yozgat İl Sorumlusu ve meslek şehidimiz Volkan Lale’yi bir kez daha anıyor, kederli ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum. Bir an önce adaletin tecellisi ile suçlu ya da suçluların hak ettikleri cezaları almalarını bekliyoruz” dedi.


“Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ve Küresel Hayvan Sağlığı Birliği tarafından 2022 yılının teması veteriner hekimlerin zorluklarla mücadele gücünün artırılması olarak açıklanmıştır”


Eroğlu, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün amacına ilişkin şunları söyledi:


“Tüm dünyadaki veteriner hekim organizasyonları arasında iş birliği ve etkileşimi güçlendirme, veteriner hekimlerin hayvanların ve diğer tüm canlıların hayatını korumaya yönelik çalışmalarını vurgulamak, veteriner hekimlik mesleğinin önemi hakkında farkındalığın artırılmasına katkıda bulunmaktır. Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ve Küresel Hayvan Sağlığı Birliği tarafından 2022 yılının teması veteriner hekimlerin zorluklarla mücadele gücünün artırılması olarak açıklanmıştır. Belirlenen tema ile kamunun dikkatini hayvan sağlığının farklı yönlerine, hayvan refahına, gıda güvenliğine ve veteriner hekimlerin bu alanlardaki çalışmalarına çekmek amaçlanmaktadır.”


“(Veteriner hekimlerin) Sağlıkta şiddete dahil edilme ya da başka ağır cezai tedbirlerin alınması kaçınılmaz hale gelmiştir”


Veteriner hekimliğin zor icra edilen bir meslek olduğunu savunan Eroğlu, “Bildiğiniz gibi, gecesi gündüzü olmayan, mesaisi ve tatili farklı bir meslek. Yağmurda, karda çamurda hizmetin olduğu bir meslek. Hizmetimiz canlıya ve hayata dönük. 2022 yılının teması da bunları ifade etmektedir. Sahada tedavi ve aşılama sırasında kliniğine gelen hastasına müdahale sırasında, Yozgat’ta olduğu gibi mezbaha görevleri ve gıda denetimlerinde ağza alınmayacak sözler ve saldırılar, ağır darp olayları her gün rastlanan olaylar halinde devam ediyor. Sağlıkta şiddete dahil edilme ya da başka ağır cezai tedbirlerin alınması kaçınılmaz hale gelmiştir” diye konuştu.



Bakan Kirişci, konuşmasının ardından görev şehidi Volkan Lale’nin abisi İbrahim Lale’ye vefa plaketi takdim etti. Ardından Kirişci, daha sonra TURCOVAC aşısının kaşifi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye üzerinde şair Mehmet Akif Ersoy’un ve Özdarendeli’nin figürünün bulunduğu sembolik bir tablo hediye etti. Bakan Kirişci, tabloyu Özdarendeli’ye tabloyu takdim ederken “Bir anket yapsak, bu aşının kaşifinin bir veteriner hekim olduğunu kaç kişi bilir acaba? Bu benim canımı yakıyor” diye sitem etti.


Etkinlik, Özdarendeli’nin sunumu ve basın ve hizmet ödüllerinin takdimi ile devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 0 - Kocaelispor: 1 Trendyol 1. Lig’in 19. haftasında Ankara Keçiörengücü, sahasında karşılaştığı Kocaelispor’a 1-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 4. dakikada savunmadan atılan uzun topla Diouf buluştu. Ceza sahası ilk metrelerinde çektiği şutla topu ağlara gönderin Diouf’un golü ofsayt gerekçesiyle sayılmadı. 22. dakikada konuk ekipte Oğulcan sağ kanattan taşıdığı topu içeriye ortaladı. Arka direkte savunmada Erkam Develi kafa vuruşunda topu kendi kalesine gönderdi. 0-1 54. dakikada keçilerde Arda’nın başlattığı atakta, Rroca ceza sahası içinden yaptığı vuruşunda topu auta yolladı. 72. dakikada Keçiörengücü’nde Rroca’nın kullandığı köşe vuruşunda, Diouf kafayı vurdu ancak kaleci son anda topu kornere çeldi. Hakemler: Kürşad Filiz, Erkan Akbulut, Mehmet Kapluhan Ankara Keçiörengücü: Metin Uçar, Uğur Kaan Yıldız (Orhan Nahırcı dk. 80), Steven Caulker, Arda Şengül, Süleyman Luş (Moustapha Camara dk. 66), Erkam Develi, Oğuzhan Ayaydın (Eduart Rroca dk. 46), Kristal Abazaj (Malaly Dembele dk. 46), Aliou Traore (Görkem Bitin dk. 80), Ali Dere, Mame Diouf Yedekler: Emre Satılmış, Oğuzcan Çalışkan, Halil Can Ayan, William Togui Teknik Direktör: Erkan Sözeri Kocaelispor: Gökhan Değirmenci, Ahmet Oğuz, Aaron Appindangoye, Caner Osmanpaşa, Muharrem Cinan, Tarkan Serbest, Oğulcan Çağlayan (Barış Alıcı dk. 75), Cihat Çelik, Pedrinho (Mesut Can Tunalı dk. 75), Ryan Mendes, Markao (Ahmet Sagat dk. 64) Yedekler: Harun Tekin, Josip Vukovic, Giorgi Beridze, Furkan Gedik, Yunus Emre Gedik, Mehmet Yılmaz, Onur Öztonga Teknik Sorumlu: İsmet Taşdemir Gol: Erkam Develi (k.k. dk. 22) (Kocaelispor) Sarı kartlar: Arda Şengül (Ankara Keçiörengücü) Tarkan Serbest (Kocaelispor)
İzmir CHP lideri Özel’den seçim için ’hazırız’ mesajı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, “Erdoğan yeniden aday olmak istiyorsa, mecliste 360 milletvekilinin seçimlerin yenilenmesi kararını alması lazım. Eğer varsa biz varız hemen gelsin, isterlerse bu hafta seçim kararını alabiliriz” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir programı kapsamında Çiğli Belediyesini ziyaret ettikten sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olmak istiyorsa bunun bir yolu olduğunu söyleyen Özel, “Mecliste 360 milletvekilinin seçimlerin yenilenmesi kararını alması lazım. Eğer varsa biz varız hemen gelsin, isterlerse bu hafta seçim kararını alabiliriz. Biraz zamana ihtiyacı varsa 2025’in Ekim sonu Kasım başını işaret etmiştik. Aday olmak istiyorsa tarih o tarih. Mart’ta yapmak istiyorsa Mart’ta, Ekim’de yapmak istiyorsa Ekim’de. Biz dünden razıyız bugünden hazırız. Devir teslim için sabırsızlanıyoruz, gelsin aday olsun. Yok, aday olacağım diyerek sanki yeniden seçilme gücü varmış gibi gösterip sonra kaçak dövüşmesin. Hemen grubuna talimat versin, kararı bu hafta alalım” dedi. “Kendilerine güveniyorlarsa seçim kararı alsınlar” 2027 yılının ikinci yarısı için işaret edilen seçimle ilgili konuşan Özel, “O rüyada görülecek bir darı ambarı, ancak aç tavuklar görür. Öyle 2027’ye kadar milletin dayanacak gücü yok. Millet aç, millet zorda. 14 bin 500 TL emekli maaşı vereceksin sonra 2027 sonlarında diyeceksin. O güne kadar orada size kalmayı kim garanti ediyor da böyle bir şeye cesaret ediyorsunuz? O darı ambarından çıksın, rüyadan uyansınlar. Kendilerine güveniyorlarsa bu hafta seçim kararı alsınlar, hodri meydan” diye konuştu. “Yeni başkanın uyarılmaya ihtiyacı var” Diyarbakır’da seçilen AK Parti İl Başkanının Hz. Nuh benzetmesine dair konuşan Özel, “O açıklama utanç verici. Geminin kaptanına ne atfettiği belli ama ahaliyi neyin yerine koyduğu da belli. Nuh’un Gemisi’ne tüm hayvanlardan kurtarmak üzere bir tanesi alınır. Ağzından çıkanı kulağı duyacak. Yeni başkanın uyarılmaya hatta belki de hiç başlamadan bıraktırılmaya ihtiyacı var” şeklinde konuştu. “MHP’deki kırılmayı hep birlikte takip edeceğiz” Abdullah Öcalan için MHP’li bir vekilin dil sürçmesiyle ’Öcalan Beyefendi’ demesine ilişkin Özel, “Bunu herhangi bir muhalefet vekili ya da sokakta vatandaş söylese vekile fezleke vatandaşın kapısına da koçbaşıyla gelir sabahın köründe girerler. Eskiden ’Sayın Öcalan’ diyenlere ağza alınmayacak laflar edenler, şimdi bu noktalara geldi. Hatta ben bir şey söyleyeyim, hiçbir şey uzun süre gizli kalmaz. O ifadeler sadece MHP’deki o vekile mahsus dil sürçmesi değil. Bazı görüşmelerde çok üst düzeydeki MHP’liler tarafından kullanıldığından haberdarız. Ama bugün ispatlayacak bir şey yok, zaman bu ifadelerin kimler tarafından nasıl kullanıldığını ortaya çıkartacak. MHP’deki bu kırılmayı hep birlikte takip etmeye devam edeceğiz” dedi.
Malatya Türkiye’de tarımsal öğretimin başlamasının 179. yıl dönümü programı kutlandı Türkiye’de tarımsal öğretimin başlamasının 179. yıl dönümü, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen kapsamlı bir programla kutlandı. Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde gerçekleşen etkinliğe, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Malatya Vali Yardımcısı Talat Tabur, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli ve diğer önemli protokol üyeleri katıldı. Programda akademik ve idari personel ile öğrenciler de etkinlikte yer aldı. Program, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğrenci Temsilcisi Sude Nisa Pamukçu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Pamukçu, tarımın gelişimine ve günümüzde karşılaşılan tarımsal zorluklara değinerek, sürdürülebilir tarım yöntemlerinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Pamukçu, "Tarımsal faaliyetlerde sürdürülebilir yöntemler geliştirmek, üretimde verim ve kaliteyi arttırmak, doğaya zarar vermeden faaliyetleri sürdürmek ve gelecek nesiller için daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak hepimizin sorumluluğudur" dedi. Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ise Türkiye’nin tarım sektöründeki önemli rolüne dikkat çekerek, “Tarım her zaman önemini koruyacak bir sektördür. Pandemi süreci, gıda üretiminin kendi kendine yeterliliğinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösterdi" ifadelerini kullandı. Malatya Ziraat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Necip Katı, Türkiye’deki tarımsal eğitim sürecinin gelişimine değinerek, tarımsal okulların ve ziraat fakültelerinin Türkiye tarımının ilerlemesindeki kritik rolüne dikkat çekti. Katı, “Ziraat okulları, tarım sektörüne önemli ara elemanlar yetiştirmekte ve ülkemizin tarım ihtiyacını karşılamaktadır” ifadelerine yer verdi. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım ise tarımın küresel önemine değindi. Yıldırım, artan dünya nüfusuyla birlikte gıda güvenliğinin sağlanmasının, verimliliği artıracak gelişmiş tarım sistemlerinin tasarımını gerektirdiğini ifade etti. Yıldırım, kayısı gibi bölgesel ürünlerle ilgili çeşitli araştırmalar ve seminerler düzenlediklerini belirterek, fakültenin çiftçilerle iş birliğini güçlendirmeyi sürdürdüklerini vurguladı. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli ise, “Programımızın çok verimli geçeceğini düşünüyorum. Ege Üniversitesi Rektörümüzü bugün burada güzel bir sunumla ağırlayacağız inşallah. Geçen hafta görüşüp Ziraat kökenli tek rektörün kendisi olması nedeniyle hem ziraatla ilgili hem de diğer tecrübelerini bizlere aktarmak üzere davet etmek istediğimi dile getirdiğimde, hiç tereddüt etmeden kabul ettiler. Tekrardan kendilerine ve rektör yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün’e teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi. Malatya Vali Yardımcısı Talat Tabur ise tarımın Türkiye için kritik bir sektör olduğunu belirterek, "Tarımda olumsuz şartlar bir beka meselesine dönüşebilir. Bu yüzden tarım sektörünü desteklemek çok önemlidir" dedi. Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’de tarımsal üretimin 179. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Ege Üniversitesi Rektörü ve Ziraat Orman ve Su Ürünleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Necdet Budak, "Tarıma Genel Bakış" başlıklı önemli bir sunum gerçekleştirdi. Sunumuna, Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) içindeki tarımın payının yaklaşık yüzde 6-7 seviyesinde olduğunu belirterek başlayan Prof. Dr. Budak, bu oranın tarım sektörünün toplam istihdamının yüzde 17-20’sini oluşturduğunu vurguladı. Budak, Türkiye’nin 23 milyon hektar tarım arazisine sahip olduğunu ve bu alanlarda 1980’lerden bu yana yüzde 20’den fazla bir azalma görüldüğünü de söyledi. Prof. Dr. Budak, Türkiye’nin tarımsal üretimdeki gücünü de vurgulayarak, 2023 yılında yaklaşık 30 milyar dolarlık bir anlaşma ihracatını gerçekleştirerek, dünya genelinde önemli bir üretici konumuna geldiğini ifade etti. Tarım arazisi ihtiyacının her geçen gün arttığını belirten Budak, modern sulama tekniklerine, damla sulama ve yağmurlama sistemlerinin kullanımına dikkat çekerek, su tasarrufu sağlamak amacıyla bu teknolojilerin önemine değindi. Tarımsal verimliliği artırmak için kaliteli ve verimli yeni çeşitlerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Budak, sertifikalı tohum üretiminin önemine de vurgu yaptı. Budak, ayrıca biyoçeşitliliği koruyarak çevresel etkileri en aza indirmenin, sürdürülebilir tarımı mümkün kıldığını söyledi. Türkiye’deki bitkisel üretim hakkında da bilgiler veren Budak, toplam tarımsal alanın yüzde 79’unun tahıl, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve diğer temel ürünlere ayrıldığını ve bu ürünlerin büyük bir kısmının hayvan yemi üretiminde kullanıldığını belirtti. Prof. Dr. Budak, tarımsal üretim süreçlerinde teknolojinin rolüne de değinerek, tarım arazilerindeki sensörler, drone teknolojileri ve yapay zeka algoritmalarının akıllı tarım uygulamalarında nasıl kullanıldığını anlattı. Budak, bu teknolojiler sayesinde en uygun ekim zamanları, mahsul rotasyonları ve kaynak kullanımı önerilerek verimlilik artışı sağlanabileceğini ifade etti. İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Budak, bu değişikliklerin küresel gıda güvenliği, düşük karlılık ve yaşlanan işgücü gibi sorunlara yol açabileceğini söyledi. Çiftçilerin yaş ortalamasının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Budak, bölgesel ve kırsal kalkınma planlarının etkin şekilde uygulanması, çiftçilerin gelirlerinin artırılması ve kırsal alanlarda tarıma dayalı sanayi faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.