EKONOMİ - 23 Ocak 2022 Pazar 10:16

ANKARAKA 40 şirkete tıbbi cihazlar hakkında bilgilendirme yaparak sertifika verdi

A
A
A
ANKARAKA 40 şirkete tıbbi cihazlar hakkında bilgilendirme yaparak sertifika verdi

Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA), Ankara’nın ilaç, tıbbi cihaz ve medikal ürünler alanında faaliyet gösteren 40 şirket ve girişimcinin kapasitelerinin artırılması hedefiyle tasarladığı İlaç, Tıbbi Cihaz ve Medikal Ürünler Hızlandırıcı Programı’nı tamamladı.

Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA), Ankara’nın ilaç, tıbbi cihaz ve medikal ürünler alanında faaliyet gösteren 40 şirket ve girişimcinin kapasitelerinin artırılması hedefiyle tasarladığı İlaç, Tıbbi Cihaz ve Medikal Ürünler Hızlandırıcı Programı’nı tamamladı.


ANKARAKA tarafından Ankara’nın ilaç, tıbbi cihaz ve medikal ürünler alanında faaliyet gösteren şirket ve girişimcilerinin kurumsal kapasitelerinin artırılması hedefine katkı sağlamak adına “İlaç, Tıbbi Cihaz ve Medikal Ürünler Hızlandırıcı Programı” başlatılmıştı. Eğitimlerine ocak ayının ilk haftasında başlanılan program, bu sene farklı bir konsepte taşınarak eğitim ve mentorluk bileşeninden oluşan hibrit bir yapıya dönüştürüldü. Verilen eğitimler, ISO 13485 Kalite Yönetim Sistemi, Medical Device Regulation (MDR) Uygulanması, Tıbbi Cihazlarda Klinik Süreç, Tıbbi Cihazlarda Siber Güvenlik ve Veri, Tıbbi Cihazlarda Onaylanmış Kuruluşlar, Tıbbi Cihazlarda Testler ve Validasyonlar ile Tıbbi Cihazlarda Yönetimin Sorumluluğu başlıklarından oluşuyor. 10 gün süren eğitimler toplamda 40 girişimciyle/şirketle yüz yüze gerçekleştirildi. Ayrıca eğitimi tamamlayan firmalardan ve girişimcilerden değerlendirme sonucu seçilenlere pazarı tanıma ve ticarileştirme imkanlarını öğrenme ile uluslararası bağlantı kurma, ürün ve pazar doğrulama konularında mentorluk desteği verilecek. Mentorluk seansları, her bir şirket veya girişimci için seans süresi 4 saat olarak toplamda 2 seans olarak gerçekleştirilecek. Toplamda 25 girişimciye/şirkete mentorluk hizmeti de verilecek.


Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Cahit Çelik, TechAnkara Tıbbi Cihaz, İlaç ve Medikal Ürünler Hızlandırıcı Programı kapsamında 10 günlük eğitim programının başarıyla tamamlandığını belirtti. Çelik, eğitime olan ilgi için teşekkür ederek katılımcılara sertifikalarını takdim etti.



“Mentorluk hizmetimiz de tıbbi cihaz sektörü ile alakalı, yeni yönetmelikle alakalı ihtiyaç duyacakları her konuda destek olmaya yönelik olacak”


Eğitimin yürütücü firması EXCOPAN’ın Genel Müdürü Gizem Güvel, söz konusu program kapsamında tıbbi cihaz üreticilerine, ithalatçılarına, ihracatçılarına ve sektörler alakalı olan her kesim için yeni gelen yönetmeliğin yaptırımları konusunda 2 hafta 10 gün süren bir eğitim düzenlendiğini belirterek, “Sonrasında da bir mentorluk programımız olacak. Bu kapsamda biz EXCOPAN olarak bir ekosistem şirketiyiz. Ekosistemimizin bütün paydaşlarımızla birlikte yönetmeliğin sektör üzerindeki yaptırımları, gereklilikleri ve bu konuda neler yapması gerektiği ile alakalı Ankara’nın üretici firmalarına bir dizi eğitim programı düzenledik. Bugün de son günündeyiz. Umuyorum çok efektif ve verimli bir eğitim olmuştur. Ardından eğitme katılan 25 personeli seçip yerinde mentorluk hizmeti vereceğiz. Mentorluk hizmetimiz de tıbbi cihaz sektörü ile alakalı, yeni yönetmelikle alakalı ihtiyaç duyacakları her konuda destek olmaya yönelik bir mentorluk olacak. Bu da ANKARAKA ile birlikte geliştirdiğimiz ve Türkiye’de ilk defa yapılacak bir hizmet olacak” dedi.



“Biz bu eğitim programlarını düzenleyerek bu gerekliliklerin neler olduğunu, bu konuda firmaların neler yapması gerektiğini anlatıyoruz”


Güvel, geçtiğimiz mayıs ayında yürürlüğe giren Tıbbi Cihaz Yönetmeliği’nin çok ciddi yaptırımları olduğunu dikkati çekerek, “Programın katkısı şu; bu yönetmelik ile gelen yaptırımları yapmakla yükümlü olacak birçok üretici. Aslında bizim son kullanıcı olarak hastanelerde kullandığımız bir ok ürünün sağlayıcısı olan firmaların bu yönetmelik gerekliliklerini yerine getirmesi gerekiyor. Getirmediği takdirde bugün annemiz, babamız, kardeşlerimiz, çocuklarımızı hastanelerde o gereklilikler yerine getirilmediği için o ürünleri bulamayabilecekler. Dolayısıyla bizler bu eğitim programlarını düzenleyerek bu gerekliliklerin neler olduğunu, bu konuda firmaların neler yapması gerektiğini anlatıyoruz. İlerleyen zamanlarda herhangi bir eşimiz, dostumuz ve yakın akrabamız bir ürünün bulunamamasından dolayı sağlık problemi yaşamasın diye. O yüzden ANKARAKA’nın desteği ile biz sektöre destek olmak için buradayız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Engelli bireyler performanslarını sergiledi Karabük’te Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte engelli bireyler performanslarını sergiledi. Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Karabük Valiliği himayelerinde Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından program düzenlendi. 100.Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa; Vali Mustafa Yavuz ve Eşi Süreyya Yavuz, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, kurum müdürleri siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve aileler ile özel çocuklarımız katıldı. Program öncesinde, özel öğrencilerimizin yıl boyunca ürettikleri eserlerinin bulunduğu sergiyi gezen Vali Yavuz, serginin düzenlenmesinde emeği geçen özel öğrencilere ve onlara destek olan öğretmenlere teşekkür etti. Saygı duruşuyla başlayan tören, işaret dili eşliğinde İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla devam etti. Tüm özel gereksinime ihtiyaç duyan bireyler ve sivil toplum kuruluşları adına özel gereksinime ihtiyaç duyan birey yakını Nazire Tarlabaşı ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdurrahman Bilgiç, günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını gerçekleştirdi. Etkinlikte Safranbolu Engelsiz Yaşam Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nin koro müzik dinletisi, Şafak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin piyano dinletisi ve ritim gösterisi, Özel Karabük Umut Işığı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin koro müzik dinletisi, İbrahim Bedir’in şiir dinletisi, Safranbolu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin halk oyunu gösterisi, Karabük Gündüzlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin şiir dinletisi, Vefa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin dans gösterisi, Özel Doğan Hayat Engelli Bakım Merkezi’nin şiir dinletisi ve Aylin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kaşık oyunu gösterisi katılımcılardan büyük beğeni topladı. Coşkulu anlarla dolu etkinlik, sevgiyle tüm engellerin aşılabileceğini bir kez daha ortaya koydu. Programın sonunda, 2024 yılında Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazanan Karabük 3 Nisan Şehit Nazif Topsakal Polis Merkezi Amirliği, Karabük Kardemir Kız Anadolu Lisesi Müdürlüğü, Karabük Soğuksu Merkez Camii ve Karabük Üniversitesi Camii’ne, Valimiz Mustafa Yavuz tarafından belgeleri verildi.
Sakarya SUBÜ’de spor şenliği Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve SUBÜ’nün ortaklığında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde gerçekleştirilen "Spor Şenliği" engelsiz yüreklere eğlence dolu bir gün sundu. Minik yüreklerin aileleri ve vatandaşlar, balon uçurma, spor parkurları, yüz boyama ve resim etkinliğiyle keyifli vakit geçirdi. SUBÜ’de gerçekleştirilen şenlik, gösteri maçlarıyla adeta bir şölene dönüştü. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SUBÜ iş birliğiyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde birlik ve farkındalık ruhuyla "Spor Şenliği" gerçekleştirdi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ortaklığıyla üniversite kampüsünde gerçekleştirilen şenlikte akademisyenler, öğrenciler, engelsiz yürekler ve aileleri unutulmaz bir gün geçirdi. Program, SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi’nde günün erken saatlerinde gerçekleştirilen bisiklet turuyla başladı. Kampüs etrafında oluşturulan rotada pedal çeviren sporseverler, daha sonra bisikletleri süsleyen renkli balonları gökyüzüne bıraktılar. Şenlik organizasyonuna atölyeler, masa tenisi, okçuluk, atıcılık, tırmanış, koordinasyon parkurları ve masa oyunları renk kattı. Yüz boyama, resim yapma ve balon şişirme gibi renkli etkinliklerde doyasıya eğlenen minikler, aileleriyle unutulmaz bir hatıra yaşadı. Organizasyon Golbol ve Oturarak Voleybol (Paravolley) gösteri karşılaşmaları ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ampute Takımı’nın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü maçıyla adeta şölene dönüştü. Ampute takımı ayakta alkışlanırken gerçekleştirilen bu etkinlik, "Eğlenceye ve spora engel yok" mesajını ön plana çıkardı. Engelsiz yüreklere sunulan bu özel organizasyon, çekilen hatıra fotoğraflarıyla ölümsüzleşti. Programa Sakarya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Orhan Bayraktar, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Mirzeoğlu, Otizm Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurgül Tezcan Kardaş ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Dr. Orhan Yılmaz da katıldı.