GENEL - 07 Kasım 2019 Perşembe 11:34

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu: “Veteriner hekimlere yönelik şiddet 3359 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmeli”

A
A
A
TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu: “Veteriner hekimlere yönelik şiddet 3359 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmeli”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Hayvan ve halk sağlığı çalışma ortamlarında şiddetin önemli bir risk faktörü haline gelmesinden dolayı meslektaşlarımıza yönelik sözlü ve fiili saldırılara karşı 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda sağlık çalışanlarına şiddete yönelik yapılan değişiklikle ‘Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele ilişkin kasten işlenen suçlarda takip yükümlülüğünün cumhuriyet savcısına verilmesi’ konusu veteriner hekimleri de kapsamalı” dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Hayvan ve halk sağlığı çalışma ortamlarında şiddetin önemli bir risk faktörü haline gelmesinden dolayı meslektaşlarımıza yönelik sözlü ve fiili saldırılara karşı 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda sağlık çalışanlarına şiddete yönelik yapılan değişiklikle ‘Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele ilişkin kasten işlenen suçlarda takip yükümlülüğünün cumhuriyet savcısına verilmesi’ konusu veteriner hekimleri de kapsamalı” dedi.


TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada son günlerde veteriner hekimlere yönelik saldırıları kınadı. Eroğlu, “Son yıllarda tıp hekimlerine yönelik şiddet furyasına çok üzüntü vericidir ki veteriner hekimleri de katılmıştır. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Mayıs ayında Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde hasta olan büyükbaş hayvanı muayeneye etmeye giden veteriner hekim arkadaşımız tedavi ücretini yüksek bulan hayvan sahibinin sopalı saldırısıyla yaralanırken, bir benzeri olay Eylül ayında Kayseri’de meydana gelmiş, bir veteriner hekim ve bir veteriner sağlık teknikeri darp edilmişti. Saldırıların sıcaklığı henüz geçmeden geçtiğimiz gün yine Kayseri’de öncekilerinin bir benzeri esef verici bir darp edilme olayı yaşanmıştır. Bir kombinada kesime hazırlanan hayvanların halk sağlığı açısından denetiminin yapılmak üzere buraya görevli giden veteriner hekim arkadaşımız tüberkülozlu çıkan hayvanını imha ettirmek istemeyen yetiştirici tarafından darp edilerek, bıçaklı saldırıya maruz kalmıştır. Öyle görülüyor ki bu saldırılar ne ilk ne de son olacaktır. Bu tür olaylarda hayatlarını kaybeden arkadaşlarımız olmuştur. Tek amaçları, halk sağlığı ve hayvan sağlığını düşünerek hayvancılığını geliştirmek, gıda güvenliğini sağlamak ve zoonotik hastalıklarla mücadele etmek olan ve mesai gözetmeksizin son derece zorlu arazi şartlarında elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan meslektaşlarımızın emekleri bu tür saldırılarla değersizleştirilmektedir. Bu tür olayların artması hayvan ya da gıda işletme sahipleri tarafından şiddete uğrayacağı algısını artırırken, veteriner hekimlerin mesleğini gereği gibi yapamamalarına yol açmaktadır” dedi.


Veterinerlere yapılan saldırıların sağlık çalışanlarına şiddet kapsamına girmesini isteyen Eroğlu, ”Hayvan ve halk sağlığı çalışma ortamlarında şiddetin önemli bir risk faktörü haline gelmesinden dolayı meslektaşlarımıza yönelik sözlü ve fiili saldırılara karşı 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda sağlık çalışanlarına şiddete yönelik yapılan değişiklikle ‘Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele ilişkin kasten işlenen suçlarda takip yükümlülüğünün cumhuriyet savcısına verilmesi’ konusu veteriner hekimleri de kapsamalı, yetkili ve sorumlular şiddeti doğuran ve yaygınsallaşmasını sağlayan nedenler üzerinde yeterince durmalı, şiddet sahiplerine en ağır cezayı uygulamalıdır. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi olarak bu tür olayların bir daha tekrarlanmamasını ümit ediyoruz. Yaralanan meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, veteriner sağlık çalışanlarına yönelik benzeri saldırıların tekrarlanması durumunda her türlü demokratik ve hukuki yollarla bu gayri insani uygulamayı yapanların hak ettiği cezayı almalarını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde Valiliği’nden 2025 yılı IPARD III 6. başvuru için proje çağrısı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen 2021-2027 IPARD III Programı çerçevesinde Altıncı Başvuru Çağrı ilanını yayımladı. Niğde Valiliği yaptığı açıklamada TKDK tarafından açıklanan 2025 yılı IPARD III 6. Başvuru Çağrı Takvimi ve destek programları konusunda üreticileri bilgilendirdi. 12 Nisan 2025 tarihinde duyurulan çağrı, "Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması - LEADER Yaklaşımı" tedbiri kapsamında gerçekleştirilecek. Bu çağrıyla birlikte, Yerel Eylem Grupları tarafından hazırlanacak kalkınma stratejilerine yüzde yüz oranında mali destek sağlanacak. Toplam 50 milyon Avro bütçeyle yürütülecek destek programı, 2030 yılına kadar uygulanacak. Niğde Valiliği tarafından yapılan açıklamada Türkiye genelindeki 81 ilde, YEG uygunluk kriterlerini sağlayan ilçelerden başvuru alınabileceği, başvuru sürecinin ise 2 Haziran 2025 tarihinde başlayacağı duyuruldu. 25 Haziran 2025 saat 18.00 itibarıyla online başvuru sisteminin kapanacağı başvuruların fiziki başvuru teslimleri ise en geç 27 Haziran 2025 saat 18.00’e kadar tamamlanabilecek. Başvurular, TKDK İl Koordinatörlükleri veya İl İrtibat Ofisleri aracılığıyla kabul edilecek. Detaylı bilgi ve başvuru rehberlerine www.tkdk.gov.tr ile www.ipard.tarimorman.gov.tr internet sitelerinden ulaşılabiliyor.
Niğde Niğde’de ebeler için afet ve doğum eğitimi verildi Sağlık Bakanlığı’nın Normal Doğum Eylem Planı kapsamında, Ebelik Normal Doğum Bilgi ve Beceri Artırma ile Afete Hazır Olunuş Eğitimi Niğde’de başladı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen eğitim programı, 7-11 Nisan 2025 tarihleri arasında Niğde’deki sağlık personelinin katılımıyla gerçekleşti. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen program, doğum hizmetlerinin niteliğini artırmayı, ebelerin bilgi ve becerilerini güncellemeyi ve afet gibi olağanüstü durumlara yönelik hazırlık kapasitelerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özlem Aşçı’nın koordinatörlüğünde yürütülen eğitim kadrosunda Dr. Öğr. Üyesi Sibel Karakoç, Araştırma Görevlisi Esra Ecemiş, Niğde İl Sağlık Müdürlüğü eğitimcileri Ebe Nagehan Parabaş Sarı ve Ebe Özlem Bilim, Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Ebe Narin Arıkan ile Ebe Takdir Sevgili, Bor Devlet Hastanesi’nden ise Ebe Serpil Bayatlı ve Ebe Fahriye Göçbeyli yer aldı. Katılımcı ebelerin mesleki yeterliliklerini güçlendirmeyi hedefleyen eğitimde, normal doğum süreçlerinin yönetimi, anne ve bebek sağlığına yönelik güncel uygulamalar ile afet durumlarında hızlı ve etkin müdahale yöntemleri ele alındı. Program sonunda katılımcı sağlık çalışanlarına sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Çanakkale Çanakkale’de yanan ormanlar yangına dayanıklı fidanlarla yeniden yeşerdi Çanakkale’de 2025 yılı yangın sezonu 27 adet gözlem kulesi, 30 adet güvenlik kamerası ve insansız hava aracı (İHA) ile izlenecek. Yangına müdahale için 4 uçak, 3 helikopter ve idari helikopter hazır bulunacak. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, "Kazasız belasız bir yangın sezonu geçirmek için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz" dedi. Çanakkale’de son 2 yılda çıkan büyük orman yangınları sonrası tahrip olan orman alanları yangına daha dirençli fidanlarla yeniden yeşertilmeye başlandı. Çanakkale’de 2023 ve 2024 yıllarında yaz sezonu büyük yangınlar yaşandı. 2 yıl içerisinde toplam 7 bin 100 hektarlık orman alanı zarar gördü. Yaşanan yangınların önlenmesi amacıyla bu sene yangın sezonuna hazırlık çalışmaları devam ediyor. Tahrip olan orman alanları yangına daha dirençli fidanlarla yeniden yeşertildi. Çanakkale’de 2024 yılında üretilen 6 milyon fidanın toplam 5 milyonu bu yıl dikim sezonunda toprakla buluştu. Bölge yangın sezonu boyunca 27 adet gözlem kulesi, 30 adet güvenlik kamerası ve insansız hava aracı (İHA) ile izlenecek. Yangına müdahale için 4 uçak, 3 helikopter ve idari helikopter hazır bulunacak. Yangın eğitimleri köylerde, okullarda, askeri birliklerde devam ederken yangına müdahale amaçlı yeni açılacak 5 adet su çukuru için de ihale süreçleri devam ediyor. Zarar gören orman alanları tamamen ağaçlandırıldı Geçen son iki yılda yangın sezonunun kayıplarını açıklayan Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, tahrip olan ormanlık alanların tamamen ağaçlandırıldığını belirterek, "Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak sorumluluk sahamızda 2023 ve 2024 yangın sezonlarında ciddi büyük yangınlar atlattık. 2023 yılında 145 adet orman yangınında 5 bin 300 hektar, 2024 yılında 146 orman yangınında bin 800 hektarlık orman alanımız zarar gördü. Zarar gören bu alanların tamamen ağaçlandırmaları yapıldı. Tekrar orman haline dönüştürüldü. Bu çalışmalar kapsamında bölgemizdeki fidanlıklarda 6 milyon fidan ürettik. 2025 yılı dikim sezonunda 5 milyon fidanı da toprakla buluşturularak, ağaçlandırmalar tamamlandı. Yapılan bu çalışmalar esnasında yangından zarar gören orman köylerinin çevresinde YARDOP kapsamında, Yangına Dayanıklı Orman Kurma Projesi kapsamında fidanlar dikilerek yangına daha dayanıklı köyler ve ormanlar oluşturulmaya çalışıldı" dedi. "Yangın sezonu için hazırlıklar devam ediyor" Devam eden yangın sezonu çalışmaları hakkında bilgiler veren Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, "2025 yılı yangın sezonu hazırlıklarımız devam ediyor. Yangın sezonundan önce bunları tamamlayacağız. Geçtiğimiz dönemlerde bölgemizde 56 adet su toplama çukuru yapılmıştı. Bu sene bunlara ilave olarak 5 adet su toplama çukuru ihale aşamasında. Bunları da yaparak yangın sezonuna yetiştireceğiz. Yine bölgemizde gözetleme kapsamında 27 adet kulemiz mevcut. Bunlara ilave olarak 30 kamerayla da 7/24 gözetleme yapılmakta. Ayrıca bölgemizde yangın sezonu boyunca İHA görev yapmaktadır. Hava araçları olarak 2025 yılında yapılan planlamaya göre Çanakkale havaalanında 4 adet uçağımız, bölgemizde 3 adet su atar helikopter, 1 adet idari helikopterimiz görev yapacak. 2025 yılı yangın sezonu hazırlıkları kapsamında köylerde, okullarda, askeri birliklerdeki eğitimlerimiz devam ediyor. Bunlar da yangın sezonu öncesinde tamamlanarak inşallah kazasız belasız bir yangın sezonu geçirmek için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz" diye konuştu.