EKONOMİ - 12 Ocak 2018 Cuma 12:51

Akdağ: "Somali ile mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha yüksek seviyelere çıkartmayı hedefliyoruz"

A
A
A
Akdağ: "Somali ile mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha yüksek seviyelere çıkartmayı hedefliyoruz"

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Somali ile mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha yüksek seviyelere çıkartmayı hedeflediklerini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Somali ile mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha yüksek seviyelere çıkartmayı hedeflediklerini açıkladı.


Başbakan Yardımcısı Akdağ ve Somali Başbakan Yardımcısı Mahdi Mohammed Gulaid, Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantı Protokolünü imzaladı. Ekonomi Bakanlığında gerçekleşen protokol imza töreninde konuşma yapan Akdağ, Somali ile ticari ve ekonomik ilişkilerin daha ileriye taşınmasını arzuladıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bugüne kadar Somali’ye 3 defa ziyaret gerçekleştirdiğini kaydeden Akdağ, "Devletimizle, milletimizle kardeş Somali halkının her şartta yanında olmaya devam edeceğiz. Her zaman kardeş ülke olarak gördüğümüz Somali ile mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha yüksek seviyelere çıkartmayı hedefliyoruz. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz Karma Ekonomik Komisyon toplantısı bu sebeple çok önemlidir. Aramızdaki ticaret hacmi 2003 yılındaki 2 milyon dolardan 2016 yılında 120 milyon dolar seviyesine ulaştı. Amacımız, bu miktarı en kısa sürede 200 milyon dolara ulaştırmaktır. En kısa zaman ifadeleri yetersiz. En kısa zaman ne zaman? 2018 mi, 2019 mu? Gelin bunu 2018’de 200 milyon dolar olarak hedefleyelim" diye konuştu.



"Somali’de müteahhitlerimizin yaklaşık 76 milyar tutarında 4 projeyi üstlendiğini görüyoruz"


Türkiye ile Somali arasında imzalanacak olan Serbest Ticaret Anlaşmasının, ikili ticaretin artmasına mutlak katkı sağlayacağını söyleyen Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Bu anlaşma Somali’nin hassas ve öncelikli sektörlerini dikkate alarak Somali ürünlerini Türkiye pazarına tercihli girmesi sağlanacaktır. Yatırım ve müteahhitlik verilerine bu gelişmeler yansıyacaktır. Türk müteahhitleri bugüne kadar 117 ülkede 350 milyar dolar değerinde proje üstlenmişlerdir. Somali’de müteahhitlerimizin yaklaşık 76 milyar tutarında 4 projeyi üstlendiğini görüyoruz. Doğrudan yatırım olarak da 100 milyon doların üstünde Türk yatırımı bulunuyor. Bu miktarları arttırmak için bize düşen iş adamlarımız için uygun ve güvenli yatırım ortamı tesis etmektir. Türkiye-Somali Karma Ekonomik Komisyonu 1. Dönem Toplantı Tutanağının hazırlanmasında her iki ülkenin teknik heyeti yoğun çalışmalar yaptılar. İş birliği yapılabilecek sektörleri tespit ettiler, müteahhitlik, enerji, küçük ve orta ölçekli işletmeler, standardizasyon, tarım ve hayvancılık, balıkçılık, ormancılık, su, çevre ve şehircilik, turizm, sağlık, eğitim alanlarında iş birliği imkanlarını geliştirecek bir mutabakat metni oluşturdular. Yasal çerçevede yapmamız gerekenler var, daha önce imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki Ve Korunması Anlaşması, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasını en kısa süre içerisinde yürürlüğe koymalıyız. 2016 yılında imzalanmış enerji ve madenler, elektrik, eğitim, yüksek öğretim, denizcilik ve tarım alanlarında iş birliği mutabakat zaptı var. Bunların da iç onay süreçlerini en kısa sürede her iki tarafında tamamlaması gerekiyor."



"Balıkçılık alanında Somali’nin nasıl bir hazineye sahip olduğunu biliyoruz"


Somali’nin verimli topraklarının olduğunu ve bu anlamda tohum ıslahı ile üretim konularında bilgi paylaşımı ve teknolojinin geliştirilmesi hususunda hazır olduklarına dikkat çeken Akdağ, "Hayvan sağlığı ve sertifikalandırılması konularında da bilgi ve tecrübe paylaşımlarını yapabiliriz. Tarım ve hayvancılık alanında Somali’nin üretimini ihracata dönüştürmek için çalışmalıyız. Bu hususta uluslararası standartlar önemli. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı bünyesinde Somali’de kalite ve sertifikasyon kurumu ihdas edilmesi için her türlü kapasite desteğini vermeye hazırız. Bu amaçla standardizasyon alanında ilgili kuruluşlarımız bir mutabakat zaptını bir an önce hazırlamalı ve biz de bunu imzalamalıyız. Balıkçılık alanında Somali’nin nasıl bir hazineye sahip olduğunu biliyoruz. Bunu iki ülkenin de menfaatine uygun yatırımlara dönüştürmeliyiz. Ülkelerimiz arasında balıkçılık alanındaki iş birliği anlaşmasını bugün imzalamış olacağız. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Küçük ve orta ölçekli işletmeler alanında da bir iş birliği anlaşmasını bir an önce yapacak müzakereleri başlatmalıyız. Enerji konusu da çok önemli. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini birlikte harekete geçirebiliriz. Bu kaynaklar dağıtım ve iletim altyapısı için büyük yatırımlar gerektirmiyor, kırsal alanlarda elektriğe ulaşımı sağlamayı kolaylaştırıyor. Tam da Somali’nin ihtiyaçlarına karşılık verecek kaynaklar. Maden kaynaklarının aranmasına yönelik iş birliği imkanlarını da mutlaka geliştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt 2 ay önce kurulan Kent Konseyi göze çarpan sorunlara çözüm bulmak için çalışıyor Bayburt Kent Konseyi Başkanı Eyyub Artar, bir basın toplantısı düzenleyerek, iki aylık görev sürelerinde yapmış oldukları çalışmaları anlattı. Yeni Cami duvarlarının yenilenmesi, kaygan bir zemine sahip olan rıhtımın yeniden tasarlanması ve alanda bir peyzaj çalışması yapılması gerektiğini Bayburt Belediyesine ilettiklerini ve yatırım planına alınmasını sağladıklarını söyleyen Eyyub Artar, çocukların sıklıkla tercih ettiği Saray Bahçesi’nde ise düzen ve asayiş ile ilgili konuların Belediye Zabıta ekipleri ile aşılacağını, yetmediği takdirde emniyet güçleri ile alanın takipçisi olacaklarını belirtti. İmarla ilgili tavsiyelerde de bulunduklarını söyleyen Artar, yapılanmaya yeni başlanan yapı adalarında, bodrum, bina çıkması ve çatı katı yapımının verdikleri kötü görüntünün önüne geçmek için emsal hmax uygulamasına geçilmesini talep ettiklerini, bu konuyla ilgili belediyenin bir çalışmasının olduğunu ve onu beklediklerini ifade etti. Şehit Osman Tepesi’nde parselasyonu yapılarak satışı yapılan Şingâh ve Uzungazi mahallelerinin üst kısımlarındaki alanların vatandaşlardan geri alınarak yeşil alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Artar, alanda yapılaşma olduğu takdirde telafisi olmayan kötü bir görüntü olacağını, zeminin sertliğinden dolayı hafriyat alımında oluşacak gürültünün rahatsızlık vereceği, yine zemin sertliğinden dolayı belediyece yapılacak olan yol ve alt yapı çalışmalarının zor ve maliyetli olacağı bilgilerini belediye ile paylaştıklarını, bu talebin belediye tarafından kabul görmediğini dile getirdi. Taş Köprü ile birlikte yenilecek olan Meydan Köprüsü’nün neden yapılmadığını DSİ’ye sorduklarını söyleyen Artar, Müdürlüğün yatırım bütçesinin olmadığı yönünde bir bilgi paylaştığını belirtti. Geçmiş yıllarda da gündeme getirilen polisevinin yıkılarak valilik ve Ziraat Bankası binaları arasında taş bir PTT binası yapılması talebini Bayburt Valiliğine ilettiklerini bildiren Artar, halkın belediye binasının kat azaltılarak kötü görüntüsünün sona erdirilmesi ve belediyeye bir ek bina gerekliliği yönündeki görüşünün de olduğunu sözlerine ekledi. 24 Eylül 2024 tarihinde kurulan kent konseyinin kurumlara taşıdıkları sorunları ve aldıkları cevapları paylaşan Başkan Artar, çalışma grubu oluşturduklarını, bu grubun içerisinde öğretim görevlisi, eczacı, ziraat mühendisi, doktor, psikolog, sanat tarihçisi, müze araştırmacısı, inşaat mühendisi, mimar, bilgisayar uzmanı gibi arkadaşların olduklarını ifade ederek, önerilerini projelendirme çalışmaları aşamasına taşıyacaklarını söyledi. Kurumlardan şehirde yapılacak projelerini kent konseyi ile de paylaşmalarını isteyen Artar, ülkenin bulunduğu ekonomik durumun da göz önünde bulundurularak, halkın rahatsızlık duyduğu kronikleşen sorunları gündeme taşımaya çaba gösterdiklerini ifade etti.
Aydın Aydın ve İzmir Yayları’nda elma hasadı tamamlandı Türkiye’nin en verimli dağlarından biri olan Aydın Dağları’nda kestanenin ardından elma hasadı da tamamlandı. Üreticiler kalite ve rekolteden memnuniyetini dile getirirken hasadı yapılan elmalar, yaylalardaki doğal soğuk hava deposu konumundaki yerlerde depolandı. Aydın ve İzmir’in kesiştiği Aydın Dağları’nda bu yıl elma ağaçlarından son yılların en verimli hasadı yapıldı. Hem kalite, hem rekolte hem de fiyatlardan memnun olan üreticiler, tek endişelerinin kurak giden yıllar olduğunu belirttiler. Aydın’ın Köşk İlçesi İle İzmir’in Ödemiş ilçesi arasında kalan 1500 rakımlı yaylalarda elma hasadı da tamamlandı. Bu yıl yaz mevsiminin uzun sürmesi ve soğukların geç başlamasından dolayı hasat sezonunun yaklaşık 2 hafta geciktiğini belirten üreticiler sezondan umutlu olduklarını belirttiler. Bu yıl kuraklığa rağmen rekoltenin oldukça yüksek olduğunu kaydeden bölge çiftçilerinden Cevdet Kılınç, “Bu yıl Aydın Dağları’ndaki yaylalarda geçen yıla oranla rekolte daha yüksek. Kalitede de oldukça güzel. Hava şartlarındaki olumsuzluklardan dolayı hasat sezonunda biraz gecikme oldu” dedi. Aydın Dağları’nda hasadı yapılan elmalar, soğuk hava deposu yerine sıcaklığı oldukça düşük olan dağlardaki doğal ortamlarda saklanıyor. Üreticiler saklama maliyeti olmadığı için ürünlerini hasat ettikten sonra ürünlerini pazara indirinceye kadar havası soğuk hava depolarını aratmayan yaylalarda saklıyor.
Gaziantep Gaziantep Büyükşehir’den büfe ve işletmelerde kira zammı iddialarına yanıt Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bazı basın yayın organlarında yer alan "büfe ve işletmelerde yüzde 700" iddialarını yalanladı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bazı basın yayın organlarında yer alan "büfe ve işletmelerde yüzde 700" iddiaları ile ilgili açıklama yaparak söz konusu söylemleri kesin bir dille yalanladı. Konu ile ilgili açıklama yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, "Sözcü Gazetesi’nde yayınlanan kurumumuza yönelik, kamuoyunu yanıltıcı iddialara yönelik açıklama ihtiyacı oluşmuştur. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak kurumumuza bağlı büfe ve işletmeler, 5 yıllık sözleşme süresinin dolması, işletmelerin gerçek fonksiyon ve amaçlarından farklı kullanılması, sözleşme sahiplerinin işletmeleri başkalarına (ikinci üçüncü şahıslara) fahiş fiyatlarla kiraya vermesi gibi sebeplerden dolayı günün emsal ve rayiçlerine göre yeni kiralar belirlenmiştir. Sözcü Gazetesi’nin yazdığı rakamlar bir zam değil, kiraya verilecek işletmeler için günün emsal ve rayiçlerine göre komisyon tarafından belirlenen rakamlardır. Dolayısıyla haberde iddia edilen yüzde 700 zam gerçeği yansıtmamaktadır. Haberde iddia edilen büfelerin yandaşlarına verilmesi gerçeği yansıtmamakla birlikte, bahsi geçen kira kontratlarının tamamı 31.12.2024 tarihinde sona erecek olup; belediyemizin şirketi GBB Tesis İşletmeciliği ve Üretim A.Ş. tarafından içinde oturanların tahliye edilmesinde ve kiraya verilmesinde kanuni hiçbir engel olmamasına rağmen, sadece kiraların günün emsallerine göre güncellenerek 5 yıl daha kiracıların mağdur edilmeden oturması yönünde yapılan bir çalışmadır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak hem halka verilen hizmetin kalitesi ve herkes tarafından ulaşılabilir olması hem de bir kamu zararı olmaması noktasında çalışmalarına devam edecektir. Yapılan haberler gerçeği uzaktan yakından yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verdi.
Muğla Bodrum’da 2025 Yılı Çalışma Takvimi toplantısı yapıldı 2025 yılında Bodrum ilçesinde yapılması planlanan çalışmalarla ilgili Bodrum Belediyesi ile Muğla Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve ilgili kurum amirleri arasında toplantı yapıldı. Bodrum Belediyesi Yalıkavak Fen İşleri Müdürlüğü binasında başta altyapı ve üstyapı çalışmaları olmak üzere Bodrum genelinde planlanan çalışmalar hakkında toplantı yapılarak fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıya MUSKİ Genel Müdürlüğü İlçe Hizmetleri 1. Bölge Dairesi Başkanlığı (Bodrum ve Milas) Koordinatörü Meclis Üyesi Abdullah Engin Başol, İlçe Hizmetleri 1. Bölge Daire Başkanı Kadriye Erkal Yıldırım, MUSKİ İçme Suyu Dairesi Başkan Vekili Serdar Aldemir ve MBB İlçe Hizmetleri 1. Bölge Dairesi Başkanlığı Bodrum İlçe Hizmetleri Şube Müdür Vekili İzzet Mert Kallem, MUSKİ İçme Suyu Dairesi Başkanlığı 1. Bölge Şube Müdür Vekili Tayfur Başaran, MUSKİ Kanalizasyon ve Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı 1. Bölge İşletme Şefi Murat Çatal; Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Yıldızhan, Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürü Özgür Şahin, Bodrum Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü Dış Kurumlar Koordinasyon Sorumlusu Cevdet Özer ve ADM Elektrik Dağıtım Hizmetleri Bodrum-Milas Bölge Müdürü Mustafa Akdağ ve şirket yönetimi ile iletişim yetkilileri katıldı. Toplantıda Bodrum Yarımadası için planlanan çalışmaların detaylı analizi yapılarak ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliğinde çalışmaların yürütülmesinin önemi vurgulandı. Toplantıda Bodrum özelinde önemli çalışmaların planlaması yer alırken özellikle Bodrum Yarımadası Ana İsale Hattı İsale Hattı Yenileme Projesi, Bodrum İlçesi Müskebi Yahşi Mahallesi Oyder-Kargı Caddesi CTP İsale (Ring) Hattı ile Gümbet Mahallesi Çelik İsale (Ring) Hattı Yenilemesi, Bodrum İlçesi Turgutreis Mahallesi Terfili ve Cazibeli İsale Hatları ile Sanat Yapıları Yapım İşi, Bodrum Yarımadası Ring Ayrım Hatları Rehabilitasyon Yapılması İçin Montajlı Mal Alımı ile ilgili detaylar konuşuldu. Başta ADM Elektrik olmak üzere iletişim şirketlerinin 2025 yılında Bodrum için planladığı yatırımlarla ilgili detayların da paylaşıldığı toplantıda Bodrum Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi koordineli bir şekilde çalışmalara başlamasının gerekliliğinin altı çizildi. Kurum içi değerlendirmeleri yapılmasının ardından 2. toplantının 4 Aralık Çarşamba günü yapılması planlanıyor.