ASAYİŞ - 18 Nisan 2024 Perşembe 18:55

Tokat Sulusaray’daki 5,6 büyüklüğündeki deprem Amasya’da da hissedildi

A
A
A
Tokat Sulusaray’daki 5,6 büyüklüğündeki deprem Amasya’da da hissedildi

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem komşu il Amasya’da da hissedildi.


İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamaya göre, Tokat’ın Sulusaray ilçesi merkezli yerin 5,99 kilometre derinliğinde saat 18.11’de 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.


Amasya’da da hissedilen depremde herhangi bir olumsuzluk olup olmadığı ilişkin inceleme başlatıldığı öğrenildi.



AFAD’dan yapılan açıklamada, "Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde saat 18.11’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum illerimizde yoğun bir şekilde hissedilmiştir" denildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "Çiftçinin en güçlü destekçisi olarak Türkiye’ye örnek oluyoruz" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin tarımın da merkezi haline gelme yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydederek Kayserili çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladı. Yediden yetmişe tüm Kayserililerin altyapıdan ulaşıma, eğitimden sağlığa, kültür sanattan spora, sağlıktan turizme her türlü alanda etkin ve kaliteli hizmetle buluşması için gece gündüz demeden ekibiyle birlikte gayret gösteren Başkan Büyükkılıç, yerel yönetimin sınırlarını zorlayarak Kayseri’yi her alanda hamle yapan bir kent haline getirecek hizmetlerine devam ediyor. Bu kapsamda, her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da geride kalan 5 yıllık sürede çiftçinin ve üreticinin daima yanında yer alan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bu alanda sağladığı desteklerle takdir topluyor. Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Anadolu’nun parlayan yıldızı Kayseri’nin tarım ve hayvancılığın da merkezi olması için elleri emek kokan çiftçilere hep destek, tam destek vereceklerini vurguladı. Başkan Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılık alanında geride kalan 5 yılı aşkın dönemde yaklaşık 500 milyon TL’lik destek sunduklarını ifade ederek, “Şehrimizin ve ülkemizin yüz akı, başımızın tacı çiftçilerimizin en güçlü destekçisi olan bir büyükşehir olarak Türkiye’ye örnek oluyoruz. Elleri emek kokan çiftçilerimizin dağ gibi arkalarında durarak onlara güven veriyor, üretime, ülke ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çiftçilerimiz yeter ki üretsinler, biz el ele, gönül gönle şehrimizi kalkındırmak, tarımın ve hayvancılığın merkezi yapmak için sonuna kadar varız” diye konuştu. Kayseri’nin, Türkiye’de en çok üretimi yapılan tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde ilk ondaki ürün sayısını 18’e yükseltirken, 3 ürün üretiminde de Türkiye 1’incisi olduğunu hatırlatan Büyükkılıç, “Bu üreten ve çalışan her bir Kayserilinin başarısı. Yeni 5 yılda da var gücümüzle çiftçimizin ve üreticimizin yanında yer almaya, üretimin her aşamasına büyükşehir olarak katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bu vesile ile emek ve alın teri ile şehrimizi ve ülkemizi kalkındıran çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sivas Hayvanseverler dikkat, uzmanı uyardı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yalçın, akvaryumdaki su sıcaklığının 27 derecelerde olmasının pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için büyük bir önem taşıdığını söyledi. Pandemiden sonra günümüzde evcil hayvan besleme oranlarında artış yaşanıyor. Kedi, köpeğin yanı sıra hayvanseverler tropikal hayvanlara da yöneliyor. Özellikle pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağaları hayvanseverler tarafından oldukça rağbet görüyor. Hassas olan bu kaplumbağaların bakımında yapılan bazı hatalar hayvanları kış uykusuna yatırırken gözlerinin de kapanmasına neden oluyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yalçın, su sıcaklığının kaplumbağalar için kritik önem taşıdığını ve akvaryum sıcaklığının doğru şekilde ayarlanmamasının hayvanlarda hastalıklara yol açabileceğini ifade etti. "Su sıcaklığına dikkat edilmeli" Yalçın, pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının günümüzde çok popüler olmaya başladığını ifade ederek, "Pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının evcil hayvanlardan bir tanesi haline geldi. İnsanlar tarafından çok sevilerek besleniyorlar. Ancak belli başlı problemleri ve bakımlarında yapılan kusurları var. Bunlardan bir tanesi su sıcaklığı. Beslendiği akvaryumun sıcaklığının tam ayarlanamaması. Hayvan sahiplerinin bu noktada dikkat etmesi gereken hususlar var. Çoğu zaman hayvan hasta olmasa bile ortam sıcaklığındaki değişmelere bağlı olarak hayvanı bize getiriyorlar. Bu durum tamamen bilinçsiz bakımdan kaynaklanıyor" dedi. "Gözde çok fazla enfeksiyon ve irin oluşursa cerrahi müdahale gerekebilir" Pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının gözünde oluşan irinin ve enfeksiyonun cerrahi müdahale gerektirebileceğini ifade eden Yalçın, "Bu hayvanlar kış uykusuna yatarlar. Su ısısı 22 derecenin altına düştüğünde yavaş yavaş hareketlerinde azalır, gözleri kapanır ve bir nevi kış uykusuna kendilerini hazırlıyorlar. Kış uykusuna yatan hayvanın uykudan uyanması için de bir prosedür gerektiriyor. Su ısısının yavaş yavaş artırılıp 22 derecenin üzerine çıkartılıp sabitlenmesi gerekiyor. Normal bakım şartlarında da yaklaşık 27 derece ısısında tutulması gerekiyor. Tabii bunların hepsi bir süreç. Bakıcıların bu süreç hakkında bilinçlenmesi gerekiyor. Kaplumbağanın gözlerini kapanması çok korkulacak bir durum değil ancak gözde çok fazla enfeksiyon ve irin oluşursa bu tarz durumlarda cerrahi müdahale gerekebiliyor. Çok komplike olmamış durumlarda küçük tedavilerle biz durumu toplayabiliyoruz. Bize şu an gelen hastamızda bakım ortamıyla ilgili bir durum var. Suyun aşırı kirli olması, kış uykusu geçiş dönemi olması hayvanı etkiler. Özellikle hayvan sahipleri çok dikkat etmezse su ısısı düştüğünde hayvan kış geldi zannederek gözlerini kapatıp uyuşuk bir moda geçiş yapabiliyor" diye konuştu.
Adıyaman Samsat’ta edebiyat günleri yapıldı Adıyaman’ın Samsat ilçesinde edebiyat günleri yapıldı. Samsat Çok Programlı Anadolu Lisesi "Edebiyat Günleri" programı üç gün dolu dolu edebiyat ve sanat resitali sundu. Okul Müdürü Mehmet Tepe öncülüğünde Edebiyat Öğretmenleri Abdullah Saka ve Meryem Güngör ile program sunucusu DKAB öğretmeni Fatma Yardım’ın katkıları ile üç gün süren geniş bir etkinlik gerçekleştirildi. Öğrencilerin edebiyat ve şiirle olan bağlarını güçlendirmek, sanata ve edebiyata duyarlı, genel kültürleri gelişmiş, kendilerini ifade edebilen ve estetik bir duyuş sahibi öğrenciler yetiştirmek amacıyla gerçekleştirilen edebiyat günleri ilçenin genelinde ilgi gördü. Programın ilk gününde moderatörlüğünü Mehmet Tepe’nin yaptığı Mustafa Kutlu panelinde okul öğrencileri Gamzenur Orhan ve Fatma Atabay, Mustafa Kutlu hikayeciliği üzerinde bazı değerlendirmelerde bulundu. Aynı gün Fırat nehri üzerinde "Şiir Fırat’ta" adıyla bir şiir dinletisi gerçekleştirildi. Tekne üzerinde Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Tümer, Fahrettin Çelik, Mehmet Tepe, Abdullah Akın ve Ahmet Tepe birer şiir okudu. Edebiyat Günleri programının ikinci günü Sezai Karakoç paneli Edebiyat Öğretmeni Meryem Güngör moderatörlüğünde, öğrenciler Yağmur Ecrin Erdem ve Gülizar Tepe tarafından sunuldu. Panel sonrasında Samsat’ın en güzel seyir tepesi olan Bakacak mevkiinde "Şiir Bakacak’ta" dinletisi yapıldı. Programın son ve üçüncü gününde ise moderatör Edebiyat Öğretmeni Abdullah Saka, panelistler Hayrünnisa Yalçın ve Muhammed Sincar tarafından Yaşar Kemal paneli düzenlendi. Panel sonrasında "Şiir Sahabede" dinletisi yapıldı. Bu dinletide Peygamber Efendimize yazılmış naatlar okundu. Sahabe Safvan Bin Muattal’ın manevi huzurunda okunan şiirler ortama farklı bir hava kattı. Yapılan programlara Samsat Kaymakamı Süleyman Bakan, Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat, İlçe Milli Eğitim Müdürü ile diğer kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.