GÜNDEM - 21 Eylül 2024 Cumartesi 11:58

Bin liralık ayakkabı yerine 150 liralık tamir

A
A
A
Bin liralık ayakkabı yerine 150 liralık tamir

Aksaray’da kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar en az bin lira verip yeni ayakkabı almak yerine 150 lira verip eski ayakkabılarını tamir ettiriyor.


Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar şimdiden kışlık giyecek hazırlıklarına başlarken, fiyatların artması nedeniyle vatandaşlar tamir ve bakıma yöneldi. Aksaray’da 60 yıllık ayakkabı tamircisi Ahmet Kaş (75), tamir ve bakım işlerinin ciddi anlamda arttığını ve vatandaşların yenisini almak yerine eskisini tamir ettirmeye yöneldiğini söyledi. Tamir ve bakımın çok daha uygun fiyata geldiğini ifade eden Kaş, "Hayat pahalılığından önce eskiyi tamir ettirmek bu kadar değildi. İş oluyordu tabii ama bu kadar değildi. Şimdi hayat pahalı olduktan sonra çanta, ayakkabı tamiri çok çok fazlalaştı. Genellikle de ufak ayakkabıları da vatandaşlar genişletiyor. Ayakkabılara kalıp yapıp genişletiyorum. Vatandaş geçen seneden kalma veya giyilmemiş ayakkabıyı büyütmeye çalışıyor. Diğer çocuğunun ayakkabısını büyük çocuğa kalıbını genişletiyoruz" dedi.


Ayakkabı tamirinin en fazla 150 TL’ye mal olduğunu anlatan Kaş, "Ayakkabılarda kışlık bakım yırtığına, söküğüne, içinin astarına bakılır ve varsa eksiği yapılır. Söküğüne, yırtığına göre de fiyatları 100 TL olur. Pençe değişimi 100 TL, ökçe değişimi 50 TL" ifadelerini kullandı.



"Sanat hiç bulunmaz bir şey"


Mesleğin önemine de değinen Ahmet Kaş, "Benim mesleğe başlamam 60 yıl oldu. 40 senedir de Aksaray’dayım. Öncesi 20 sene Yenikent beldesinde kaldım. Köy yerinde bir usta vardı. O zamanlar tığ ile ayakkabı dikerlerdi. Örs, çekiç, kerpeten getirdim, bir süre sonra elim alıştı. Sonra ayakkabı tamirciliği mesleğimiz oldu. Makine aldık. 4 çocuğumu evlendirdim, barklandırdım, Allah biliyor durumum da iyi. Sanat hiç bulunmaz bir şey. Atasözünde ne diyor; ‘Sanat altın bilezik’, gerçekten altın bilezik. Sabah bismillah deyip oturup çalıştığın zaman akşama kadar hiç boş kalmazsın. Helal para bir kere, rıza pazarlığı ile anlaşıyorsun, yapıyorsun işini tertemiz. Akşam olduğunda evine çekersin gidersin" ifalerini kullandı.


Yeni ayakkabı almak yerine ayakkabısını tamir ettiren Esila Can ise "Şimdi kış geldi ve ayakkabılarımızın yırtık söküklerini yaptırıyoruz. Ayakkabı fiyatları malum çok pahalandı, uçtu gitti. Biz de böyle ayakkabı almak yerine ayakkabılarımızı yaptırıyoruz. Böylelikle 1 sene daha giyme şansımız oluyor. Ayrıca israf olmamış oluyor, dolayısıyla daha maliyetsiz oluyor" dedi.



Bin liralık ayakkabı yerine 150 liralık tamir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Vali Çiçek, Ardahan hayvan pazarında incelemelerde bulundu Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Ardahan hayvan pazarını ziyaret ederek, kentin tarım ve hayvancılığına katma değer katmak için proje ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ardahan’ın temel geçim kaynaklarının başında gelen hayvancılığın alım-satımının yapıldığı Ardahan Hayvan pazarını ziyaret eden Vali Hayrettin Çiçek, vatandaşlarla bir araya geldi. Beraberindekiler ile birlikte pazar alanına giden Vali Çiçek, buradaki iş ve işlemler hakkında Tarım Müdürü ve diğer ilgililerden bilgi aldı. Vatandaşlarla da sohbet eden Vali Çiçek, verilen kamu hizmetleri ve asayiş konuları hakkında vatandaşları bilgilendirdi ve onların ilettikleri sorun ve talepleri dinledi. Burada bir açıklamada bulunan Vali Çiçek şunları ifade etti; ’’Ardahan Valiliği olarak, ilimizin tarım ve hayvancılığına katma değer katmak için proje ve çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Valiliğimiz İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) ile birlikte yürütülecek, “Mera Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 15 Milyon değerindeki yeni bir projeyi ilimize kazandırdık. Bu Proje kapsamında il merkezi ve ilçelere bağlı dokuz köyde içme suyu hattı, hayvanlar için gölgelik alanlar ve çoban evleri inşa edilecek olup “Mera Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında yapılacak yatımlarla bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin altyapısı iyileştirilerek, hayvancılık yapan köylülerin şartlarının daha da geliştirilmesi sağlanacaktır. Projenin hayata geçmesi için ihale süreçleri tamamlanmış, sözleşme imzalanmıştır. İlimiz Tarım ve Hayvancılığına hayırlı olsun.’’
Gaziantep Uçuş sırasında şarkı söyledi, hostes zannedilirken müzik öğretmeni olduğu ortaya çıktı Müzik öğretmeni Ceylan Balcı, Ankara’dan İstanbul’a giden öğretmenlerin bulunduğu uçakta söylediği şarkı ile sosyal medyada büyük beğeni topladı. Sosyal medyada viral olan videoyu izleyenlerin hostes sandığı Balcı’nın, uçuşa renk katmak ve sıkılan yolcuları eğlendirmek için şarkı söylediği ortaya çıktı. Geçtiğimiz 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek programa katılmak üzere Ankara’dan İstanbul’a uçakla seyahat eden 81 ilden gelen temsilci öğretmenler, uçakta keyifli anlar yaşadı. Müzik öğretmeni Ceylan Balcı’nın uçakta seslendirdiği türküler, yolculuğa neşe kattı. Balcı’nın söylediği "Mektebin Bacaları" ve "Yeşil Ördek" türkülerine öğretmenler de eşlik etti. Görüntüler sosyal medyada viral oldu, herkes hostes sandı Balcı’nın uçakta şarkı söylediği anların görüntüleri sosyal medyada büyük ilgi gördü. Pek çok kişi Balcı’yı hostes sanırken, Balcı İHA’ya verdiği röportajda, hostes olmadığını ve müzik öğretmeni olduğunu açıkladı. Balcı’nın bu özel performansı, izleyenler tarafından büyük beğeni topladı. Balcı’nın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in de yer aldığı uçuşa renk katmak ve sıkılan yolcuları eğlendirmek için şarkı söylediği ortaya çıktı. "Gökyüzünde şarkı söylemek çok güzel bir deneyimdi" O anları anlatan ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in aynı uçakta olduğunu belirten müzik öğretmeni Ceylan Balcı, "Biz o gün İstanbul’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek programa katılmak için yola çıktık. Uçakta keyifli anlar olması maksadıyla türküler söyledim. Bakanımız da aynı uçaktaydı. Gökyüzünde şarkı söylemek çok güzel bir deneyimdi. O gün uçakta çektiğimiz video sosyal medyada yayıldı. Ben müzik öğretmeniyim. Sosyal medyada herkes beni hostes zannetti. Ben o gün uçakta yılın öğretmeni olarak şarkı söyledim. Videoya güzel yorumlar yapılması beni mutlu etti” dedi. "Hostes olduğumu düşündüler ama ben müzik öğretmeniyim" Görüntülerin sosyal medyada yayıldığını ve herkesin kendisini hostes sandığını söyleyen müzik öğretmeni Balcı, “Her müzisyenin hayali olumlu yorumlar almaktır. Ben videom yayınlandığından beri çok olumlu yorum aldım. Bu durum beni çok mutlu etti. Benim hostes olduğumu düşünerek çok ilgi gösterdiler. Şimdiye kadar çok fazla iş yaptım. Albümler çıkardım. Hiçbiri sosyal medyada yayılan görüntüler kadar ses getirmedi. Videoyu beğenen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Konya Bilgehanelerde yeni dönem heyecanı 14 bin öğrenciyle başladı Konya Büyükşehir Belediyesi’nin öğrencilere yönelik faaliyetlerinden olan Bilgehanelerde yeni dönem heyecanı yaşanıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sayıları merkez ve ilçelerde 25’i bulan Bilgehanelerin her dönem kendisini yenileyen, öğrencilerin eğlenerek öğrenme imkanı bulduğu önemli eğitim birimlerinden biri olduğunu belirtti. Bilgehanelerin her zaman öğrencilerden yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Başkan Altay, “Bilgehanelerimizde, Haziran ayına kadar devam edecek yeni dönem eğitimlerine her dönem olduğu gibi aynı istek ve heyecanla başlandı. Yeni dönemde 14 bin 367 öğrencimiz Bilgehanelerimize kayıt yaptırdı. Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize başarılar diliyorum. İnşallah sorunsuz ve güzel bir eğitim dönemi geçirirler” dedi. Bilgehane öğrencileri mutlu Öğrenciler ise, hem okul derslerine destek olan hem de çok sayıda etkinlik içeren Bilgehanelerde bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Konya Büyükşehir Belediyesi çatısı altında 4. sınıftan 8. sınıfa kadar öğrencilere yönelik eğitim hizmeti veren Bilgehanelerde, yeni dönem Haziran ayına kadar devam edecek. Eğitim programı çerçevesinde hafta içi ve hafta sonu seçeneklerine göre öğrenciler, okul derslerine yardımcı olarak ders destek programları, milli ve manevi eğitimler, etkinlik ve atölyeler ile PDR birimleri gibi faaliyetlerden yararlanabilecek.