ASAYİŞ - 24 Ekim 2024 Perşembe 17:24

400 dönümlük mısır tarlası ve merada korkutan yangın

A
A
A
400 dönümlük mısır tarlası ve merada korkutan yangın

Aksaray’da mısır tarlası ve meranın bulunduğu yaklaşık 400 dönümlük alanda yangın çıktı. Alevlerin geniş bir alana yayıldığı yangın, dron ile havadan görüntülendi.


Edinilen bilgiye göre, Aksaray-Adana karayolu üniversite karşısında mısır tarlasının ve mera alanının bulunduğu yaklaşık 400 dönümlük arazide yangın çıktı. Yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyürken, dumanlar gökyüzünü kapladı. Metrelerce uzunlukta alevlerin yükseldiği yangın sırasında çiftçiler, tarlalarındaki plastik sulama sistemi borularını kurtarmaya çalıştı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını 2 saat süren çalışma sonucu söndürdü. Yangında 400 dönümlük arazi, içindeki ağaçlarla birlikte küle döndü. Öte yandan yangın, dron ile havadan görüntülendi.



400 dönümlük mısır tarlası ve merada korkutan yangın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Bozdoğan Belediyesi’nden öğrencilere ücretsiz eğitim desteği Bozdoğan Belediye Başkanı Mustafa Galip Özel, ilçedeki ortaokul ve lise öğrencilerine ücretsiz eğitim desteği sunmak amacıyla Bozdoğan Uzaktan Eğitim Merkezi (BUZEM) projesini hayata geçirdi. Başkan Özel, projenin teknik altyapısının tamamlandığını ve bu sayede öğrencilere canlı ve interaktif dersler ile akademik destek sağlanacağını belirtti. BUZEM’in temel amacının aile bütçesine katkıda bulunmak, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve öğrencilerin başarı seviyesini artırmak olduğunu vurguladı. Proje kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun olarak 5. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrenciler için canlı dersler planlandı. Öğrenciler, haftalık ders programlarına göre derslerine evlerinden katılabilecek ve öğretmenleriyle interaktif bir şekilde etkileşimde bulunabilecek. Canlı derslere katılamayan öğrenciler ise kayıt altına alınan dersleri daha sonra izleyebilecek. Ayrıca, sistem 7 gün 24 saat öğrencilerin kullanımına açık olacak ve bu hizmet ücretsiz olarak sunulacak. Başkan Özel, öğrencilerin bu hizmetten yararlanabilmesi için "bidersanlatimi" adlı internet adresinden Belediyemin Dershanesi bölümüne girip ücretsiz olarak kayıt yaptırmaları gerektiğini söyledi. Sitede kayıt ve canlı derslere katılım süreçleriyle ilgili videoların yer aldığını, ayrıca telefon aracılığıyla da canlı destek alınabileceğini belirtti. Projenin bir diğer önemli ayağında ise yerel ihtiyaçlara göre, toplumsal kalkınma ve sosyal sorumluluk için üniversite, okullar ve sivil toplum kuruluşları, yerel ve genel iş birlikleri ile geliştirilecek olan BUZEM projesi ile eğitim içeriklerinin sertifikalandırılarak iş gücüne ve istihdama katkı sağlayacak online programların planlanacağı kaydedildi. Başkan Özel, Bozdoğanlı tüm öğrencilerin BUZEM’e katılarak faydalanmasını istediğini belirterek, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın yanındayız ve onlara güvenle adım atabilecekleri bir gelecek sunmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Düzce Türk mutfak kültürüne büyük katkı Düzce’nin zengin yemek kültürünü tanıtmak amacıyla hazırlanan ‘Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları’ kitabının ikinci baskısı tamamlandı. Yerel lezzetlerin ve geleneksel tariflerin bir araya getirilerek Düzce’nin gastronomik zenginliğinin ön plana çıkarıldığı kitapta, yeni reçetelerle birlikte 321 yöresel lezzet yer aldı. Türk mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahip olan Düzce mutfak ve yemek kültürünün ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması amacıyla Düzce Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları’ kitabının ikinci baskısı tamamlandı. “Geleneklerimizle geleceğe” sloganı ile hazırlanan ve Düzce’nin gastronomik zenginliğini yansıtması açısından adeta bir rehber niteliği taşıyan kitapta, yerel malzemelerle hazırlanan ve nesilden nesile aktarılan geleneksel tarifler yer alıyor. İlk baskısı 2021 yılında yayınlanan ve Düzce mutfağına ait birbirinden lezzetli ve özgün 285 tarifi barındıran kitap, ikinci baskısında 81 yeni tarifin eklenmesiyle daha da zenginleştirildi. İlin yemek kültürünü yaşatmak ve geleceğe aktarmak amacıyla hazırlanan kitapta, bölgenin doğal ve taze ürünleri kullanılarak hazırlanan 38 çorba, 61 salata, meze ve zeytinyağlı, 60 ana yemek, 32 hamur işi, 14 mantı ve makarna, 10 pilav, 44 tatlı, 9 ekmek, 10 içecek, 29 kahvaltılık, reçel ve çeşitli ürün tarifleri yer aldı. Yeni baskıda, Düzce’nin 14 coğrafi işaretli ürününe de yer verildi. Başkan Özlü “Tüm zenginliğimizi daha kapsamlı bir şekilde ulaştırmayı hedefledik” Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Konuralp Gazi diyarı Düzce’nin kendine özgü ürünlerinin harmanıyla oluşmuş lezzet sırlarını içeren ‘Düzce Yemekleri’ kitabının büyük bir emek, özen ve titizlik ile bundan yaklaşık 3 yıl kadar önce hazırlandığını hatırlatarak, “Düzce’mizin her ilçesi, her bir köyü karış karış gezilerek, nesilden nesile aktarılan mutfak kültürümüz en aslına uygun haliyle kaleme alınarak gastronomi uzmanlarının ve lezzet avcılarının beğenisine sunuldu. İlk baskısında 285 yemeğin yer aldığı kitabımıza ikinci baskısında 81 yeni tarifin de eklenmesiyle, tüm zenginliğimizi daha kapsamlı bir şekilde gelecek nesillere ulaştırmayı hedefledik. Düzce mutfak kültürünü tek bir cümle ile özetlemek gerekirse ‘Her bir heybeden aldığımız ürünlerin tek bir tencerede pişmesiyle ortaya çıkan, birliği ve beraberliği simgeleyen, kimi zaman hüzünlendiren kimi zaman ise gülümseten hikayeleriyle gelenekten geleceğe uzanan Düzce Mutfağı’ ifadesini kullanabiliriz” dedi. Düzce Belediyesi, 321 kadim reçete ve asırlık yemek tariflerinden oluşan ‘Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları’ kitabı ile şehrin kültürel mirasının korunmasına da katkı sundu.
Düzce Kahverengi Kokarca ile topyekun mücadele Düzce Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğiyle, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü organizasyonunda “Tarım Paneli” düzenlendi. Panelde, tarım alanlarını tehdit eden kahverengi kokarca zararlısı ve bu zararlı ile mücadele yöntemlerine ilişkin detaylı bilgiler aktarılırken, topyekün mücadelenin önemi vurgulandı. Düzce’nin tarımsal kalkınmasına güç katmak üzere bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Düzce Hasat Şenliği etkinliği kapsamında tarım paneli düzenlendi. Panelde Karadeniz bölgesinde tarım alanlarına yayılarak, fındık başta olmak üzere ürün ve bitkilere büyük zarar veren, Düzce’de de popülasyonunda artış gözlenen kahverengi kokarca zararlısı ele alındı. Vali Yardımcısı Ömer Sağlam, kahverengi kokarca ile il genelinde mücadele yürütmek üzere eylem planı hazırlandığını söyledi. Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Kent Konseyi Başkanı Cihan Ünal ise, “Düzce Belediyesi ve Kent Konseyi olarak, Düzce’nin tarımsal kalkınmasına katkıda bulunmak, üreticilerimizi desteklemek ve halkımızı tarım konusunda bilinçlendirmek için büyük bir sorumlulukla çalışıyoruz. Tarımsal üretimin öneminin farkındayız. Bu üretimi daha da artırmak için bütün imkânlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz” dedi. Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun da, kahverengi kokarca zararlısının kentteki artış hızını haftalık olarak takip ettiklerini belirtirken, üreticileri bilgilendirmek ve zararlı ile mücadele etmek üzere yaptıkları çalışmalardan söz etti. Topyekun mücadelenin önemini vurgulayan İl Müdürü Uzun, “Bu zararlının ilimize vereceği zararı minimuma indirmeye kararlıyız” şeklinde konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gülden Ak yönetiminde gerçekleştirilen panelde, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Pınar Hephızlı Göksel ‘Kahverengi Kokarca Zararlısı ve Biyolojisi’, Ziraat Yüksek Mühendisi Burhan Şahin ‘Düzce İlinde Kahverengi Kokarca Yayılışı ve Mücadelede Yürütülen Çalışmalar’, Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmet Yıldırım ve Prof. Dr. Emine Demir Özden ise ‘Kahverengi Kokarca Zararlısına Alternatif Mücadele Metotları ve Dünyada Yapılan Çalışmalar’ hakkında bilgiler aktardılar. Soru-cevap bölümü ile devam eden panel sonunda davetli konuşmacılara ve panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür belgesi takdim edildi.