GÜNDEM - 17 Ekim 2024 Perşembe 10:12

Taşlıçay dere ıslahı projesi tamamlandı

A
A
A
Taşlıçay dere ıslahı projesi tamamlandı

Devlet Su İşleri’nin, sel afetleri ve can güvenliği kapsamında Taşlıçay ilçesine yaptığı önemli yatırımlardan biri olan Taşlıçay Dere Islahı Projesi tamamlandı. Proje, bölgedeki sel tehlikesini önlemek ve can-mal güvenliğini artırmak amacıyla hayata geçirildi.


Proje kapsamında, 1820 metre uzunluğunda perde beton dökülerek derenin kontrol altına alınması sağlandı. Ayrıca, derenin iki tarafına korkuluklar yerleştirildi ve dere boyunca 210 metre taş tahkimatı yapıldı. Derenin üstünden geçen ulaşım için ise yeni bir köprü inşa edildi. Projenin toplam maliyeti 80 milyon TL olarak açıklanırken, teknik ömrünün 500 yıl olacağı öngörülüyor.


Konu hakkında açıklama yapan projeyi üstlenen yetkili firma sahibi Mustafa Erener, projenin uzun ömürlü olmasının yanı sıra can güvenliği ve tarım arazilerinin korunması konularının öncelikleri olduğunu vurguladı. Erener, “500 yıllık bir ömür hesaplanarak bu proje hayata geçirildi. Ancak en büyük hedefimiz, bölgede yaşayan halkın can güvenliğini sağlamak ve tarım arazilerinin selden zarar görmesini engellemektir,” dedi.


Bu büyük yatırım, Taşlıçay ilçesinde su taşkınlarına karşı önemli bir koruma sağlarken, bölgenin altyapısını da güçlendirecek.



Taşlıçay dere ıslahı projesi tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Yolcu otobüsü, minibüs ve vincin karıştığı kazada otobüs sürücüsü yaralandı Antalya’nın Serik ilçesinde yolcu otobüsü, minibüs ve vincin karıştığı kazada otobüs sürücüsü hafif yaralandı. Kaza anı bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi. Kaza, Serik ilçesi Orta Mahalle otogar kavşağında sabah saatlerinde meydana geldi. S.K.’nin kullandığı 34 PUF 020 plakalı Mercedes marka yolcu otobüsü ile şehir merkezi istikametine giden A.Ö.’nün kullandığı 07 EB 579 plakalı vinç çarpıştı. Çarpışmanın etkisi ile vinç, yol kenarında yolcu indiren İ.S.’nin kullandığı 07 BCP 916 plakalı Mercedes marka otel servis minibüsüne çarparak durdu. Kaza anı bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi. Kaza sonrası ihbar üzerine olay yerine 112 Sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Otobüs sürücüsü S.K., elinden hafif şekilde yaralandığı için ayakta tedavi edildi. Otobüste ve servis minibüsünde bulunan yolcular şans eseri kazadan yara almadan kurtulurken, başka araçlara nakledildiler. Kaza nedeniyle kısa süreliğine kapanan yol tekrar trafiğe açılırken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı. Otobüs sürücüsü S.K. yaptığı açıklamada, “Ben otogara doğru dönüyordum. Vinç çok hızlı geliyordu. Minibüs yol kenarında park halindeydi. Otogarın girişini kapatmış, ona korna bastım. Vinci fark etmedim, sonra kaza oldu, çok şükür iyiyim. Elimden hafif şekilde yaralandım” dedi. Otobüste gelen malzemeleri beklerken kazaya şahit olan bir vatandaş ise, "Sürücüler hız limitini aştıkları için burada sık kazalar meydana geliyor. Ben o esnada otobüsle gelecek malzemelerimi bekliyordum" şeklinde konuştu. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı Kaza anı bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından kaydedilirken, otogar kavşağında, otel servis minibüsünün yolcu indirme anı ve otobüsün otogara girmek üzereyken vinç ile çarpıştığı anlar ile çarpışmanın etkisiyle vincin otel servis minibüsüne çarparak durması görüntülerde yer aldı.
Sivas Meme kanserine dikkat çekmek için trafik sinyalizasyon direkleri pembe renkle kaplandı Sivas’ta, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayına dikkat çekmek amacıyla trafik sinyalizasyon direkleri pembe renkle kaplandı. Sivas Valiliği ve Medicana hastanesi Meme Kanseri Farkındalık Ayı için anlamlı bir projeye imza attı. 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayına dikkat çekmek amacıyla trafik lambaları pembe renkle kaplandı. Dünya genelinde her 8 kadından birinin karşılaşabileceği meme kanserine dikkat çekilirken erken teşhisin önemi bir kez daha vurgulandı. Her kadının özellikle de 40 yaş ve üzeri kadınların mamografi taramalarını düzenli şekilde yaptırmasını öneren Sivas Medicana Hastanesi Medikal onkoloji uzmanı Doç. Dr. Celal Alandağ, "Sağlıklı yaşamak kansere engel olur. Fakat insanlar kanser olduysa bile erken teşhis çok önemli. Ülkemizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) merkezini tarama programları var. Bu nedenle kadınların mutlaka KETEM’e gitmeleri gerekir” ifadelerine yer verdi. “Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir” Meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayan Alandağ, “Bu trafik lambasının pembe yapmamızın sebebi ‘meme kanserine dur’ demek için bir farkındalık oluşturmak amacıyla yaptık. Sivas Valiliği ve Medicana hastanesi olarak ortak bir projeyle yaptık. Fikir çok güzel. Özellikle meme kanserine dikkat çekilmek istendi. Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. İlerlediği zaman maalesef hayati riskler oluşturuyor. Erken teşhis çok önemli. Mümkünse engellemek lazım. Engelleyici bazı şeyler var. Obezite, sigara, hareketsizlik meme kanserine neden olabilir. Sağlıklı yaşamak kansere engel olur. Fakat insanlar kanser olduysa bile erken teşhis çok önemli. Bunun içinde meme kanseri taraması yapılması lazım. Bu tarama için dikkat çektiğimiz en önemli nokta mamografi taramalarıdır. Ülkemizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) merkezinin tarama programları var. Bu nedenle kadınların mutlaka KETEM’e gitmeleri gerekir. Özellikle 40 yaşından sonra meme kanseri açısından mamografi taraması yaptırmasını şiddetle öneriyorum. Trafik direklerinin üzerine kerakodlar yapıştırıldı. Bu karekodlar okutulduğunda Valimizin eşi Dr. Çiğdem Yılmaz meme kanserinin erken tanısın önemine dair açıklamalarda bulunuyor” açıklamalarında bulundu.
Erzurum Mobbing ile Mücadele Derneği yöneticilerinden Rektör Hacımüftüoğlu’na ziyaret Mobbing ile Mücadele Derneği yanlarında ‘’Mobbingin Bireysel-Örgütsel-Toplumsal Öncülleri ve Ardılları’’ kitabının yazarları Prof.Dr. Kerem Karabulut, Prof.Dr. Uğur Yavuz, Dr. Öğrt. Üyesi. Hilal Mola, Şeyda Polat, Elif Selçuk, MEYAD Erzurum Temsilcisi Av. Arb. Selçuk Yıldız, İHA Bölge Müdürü Ayhan Türkez, KOOP İş Sendikası Başkanı Tarık Toğrul, HAK-SEN Başkanı İlim Gödekmerdan olduğu halde Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Hacımüftüoğlu’nu ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Türkez’i ziyaret ettiler. MEYAD ‘’İşyerindeki savaşın görünmeyen cephesi MOBBİNG’’ Avukat Arabulucu Selçuk Yıldız Mobbing’in işyerindeki savaşın görünmeyen cephesi olduğun belirterek, “Tabir yerinde mi diye sorgulamayacağım. Evet mobbing tam bir savaş halidir. Bir savaşta bir ülke veya bir ordu, bir millet düşman olarak görülür ve sistematik olarak saldırı başlatılır. Önce küçük taciz atışları ve düşmanı iyice yıprattıktan sonra ise onu yok etmek için vurucu darbe. Mobbingde ise mobbing uygulayan tarafından bir kişi veya grup düşman olarak görülebilir. Dikkat edileceği üzere, her ikisinin de ortak yönü, karşı tarafı zayıflatmak, sindirmek ve yok etmektir. İş yerinde mobbing, görünmeyen ve etkisi derin olan bir savaştır. Bu savaş, yıllarca ince ve sinsi bir şekilde gerçekleşir. Savaşları diplomasi ve diyalog ile önlenirken mobbingi önlemek için de iş yerlerinde önleyici tedbirler alınması için gerekli diyalogları kurarak her daim mağdurların yanında olacağız’’ dedi. Mobbing ile Mücadele Derneği 2011 yılından beridir yurt genelinde işyerinde psikoloik tacize dikkat çekiyor. Derneğin Mağdur başvuruları analizleri ile bölgemizde de mobbingin yüksek boyutlarda olduğunu defalarca dile getirilmişti. Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Başkanı ve Yeminli Sosyal Arabulucu Öğr.Gör. Jale Hülya Alcan Atatürk Üniversitesi Rektörü Ahmet Hacımüftüoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Türkez’e mobbing çalışanın işyerinde çözülmemesi halinde son zamanlarda toplumsal bir sorun haline gelen şiddet ve suç meselesine evrildiğini ve bu durum, artık yalnızca bir sosyal problem olmanın ötesine geçerek, şiddetin artık ülkede beka meselesi olarak kabul edilmeye başlandığını ‘’Mobbingin Bireysel Örgütsel Toplumsal Öncülleri ve Ardılları’’ gibi kitap çalışması ile üniversitelerin eğitim faaliyetleri ve bilimsel çalışmaları önemine vurgu yapan Alcan, yakın gelecekte sorunun çözümü için ortak paydaşlarda gerekli destek sağlanırsa ‘’Şiddetle Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk’’ gibi projeler, sendika, basın, vakıf, dernek ve STK’lar işbirliği ile çözebileceklerine inandıklarına vurguladı.