ASAYİŞ - 11 Temmuz 2024 Perşembe 14:41

Ağrı’da güvenlik toplantısı yapıldı

A
A
A
Ağrı’da güvenlik toplantısı yapıldı

Ağrı’da, Vali Mustafa Koç başkanlığında asayiş ve güvenlik bilgilendirme toplantısı yapıldı.


Ağrı Valiliği toplantı salonunda asayiş ve güvenlik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Düzenlenen toplantıda İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüsamettin Erol ve İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar ile birlikte kentteki güvenlik konuları hakkında bilgi aktaran Vali Mustafa Koç; asayiş, terör, kaçakçılık ve organize suçlar, göçmen kaçakçılığı, siber ile trafik konularına değindi.


Ağrı’da güvenliğin sağlanması için tüm birimlerin sahada olduğunu vurgulayan Ağrı Valisi Mustafa Koç, “İlimizin huzuru için mesai mefhumu gözetmeksizin gecesini gündüzüne katan 204 tim ve 379 araç ile 3 bin 849 jandarma personelimiz, 103 ekip ve 397 araç ile 2 bin 139 emniyet hizmetleri personelimiz, her bir vatandaşımızın can ve mal güvenliğini koruma adına, azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca, Gürbulak Gümrük Sahamızda ise 330 Gümrük Muhafaza memurumuz da aynı şekilde çalışmalarını dikkat ve titizlikle sürdürmektedir. Toplamda 776 araç ile 6 bin 318 kişilik Genel Kolluk Kuvvetimiz ilimizin refahı, vatandaşlarımızın huzuru için durmadan, duraksamadan çalışmaktadırlar” ifadelerine yer verdi.


Asayiş konularında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme yapan Ağrı Valisi Mustafa Koç, “Emniyet ve Asayiş hizmetlerinin vatandaşlarımıza daha etkin bir şekilde ulaşması için, suçun oluşmadan engellenmesi öncelikli amacımızdır. Bu doğrultuda, ilgili birimlerimiz sorumluluk alanlarında 24 saat esasına göre ’Önleyici Kolluk’ faaliyeti göstermektedir. Almış olduğumuz tüm önlemlere rağmen meydana gelen asayiş olaylarında ise işlenen suçlara en hızlı şekilde müdahale ederek faillerin belirlenmesi, bulunması ve yakalanarak gerekli işlemlerin başlatılması, üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konudur. Bu kapsamda 2024 Haziran ayında ilimizde kasten yaralama, tehdit, hakaret, kişilerin huzur ve sükunu bozma, konut dokunulmazlığı ihlali gibi ’Kişilere Karşı İşlenen’ 274 suça müdahale edilerek 753 şahıs hakkında adli işlem yapılmış ve bu şahıslardan 7’si tutuklanmıştır.


Yine dolandırıcılık, yağma, hırsızlık gibi ‘Mal Varlığına Karşı İşlenen’ 54 suça müdahale edilerek 154 şahıs hakkında adli işlem yapılmış ve bu şahıslardan 4’ü tutuklanmıştır. Ayrıca kesinleşmiş hapis cezasına göre göre aranan 434 kişiden 115’i haziran ayı içerisinde yakalanmış ve adli makamlara teslim edilmiştir” ifadelerini kullandı.



"İlimizin sınır ili olması nedeniyle bu konuda daha dikkatli ve duyarlı olmak zorundayız"


Uyuşturucu tacirlerinin Avrupa piyasalarına ulaşmak için Türkiye’yi transit geçiş güzergahı haline getirmek istediklerini ancak buna fırsat vermeyeceklerini söyleyen Vali Koç, “Bildiğiniz üzere ülkemiz, uyuşturucu tacirlerinin Avrupa piyasalarına ulaşması için ‘transit geçiş’ güzergahı haline getirilmeye çalışılmaktadır. İlimizin sınır ili olması nedeniyle bu konuda daha dikkatli ve duyarlı olmak zorundayız. Uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinin yaygınlaşması yalnızca güvenlik ve sağlık sorunu olarak algılanmamalıdır. Toplumumuzun ekonomik ve sosyal bir sorunla da karşı karşıya olduğunu unutmamalıyız. Özellikle geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bu bataklıktan uzak tutmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu doğrultuda 2024 haziran ayında ilimizde 33 uyuşturucu olayında, 37 kişi hakkında adli işlem yapılmış, bunlardan 13 şahıs tutuklanmıştır. Yapılan operasyonlarda ise 11 kilogram metamfetamin, 13 bin 970 adet sentetik uyuşturucu hap ürünü ele geçirilmiştir" dedi.



"Kırmızı kategoride yer alan sözde serhat eyaleti sorumlusu silahıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir"


Yine uyuşturucu gibi kaçakçılık konusunda da sınır ili olma nedeniyle çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini belirten Vali Mustafa Koç, "İlimizin sınır hattında yer almasından dolayı özellikle kaçakçılıkla mücadele konusunda çalışmalarımızı hassasiyetle yürütüyoruz. Bu kapsamda 2024 haziran ayında ilimizde 53 kaçakçılık olayı meydana gelmiş olup, 66 şahıs hakkında adli işlem yapılmış, 1 şahıs tutuklanmıştır. Gerçekleştirilen bu operasyonlarda, 18 bin 655 paket sigara, 2 bin 250 adet reçetesiz ilaç, 614 gram altın, bin 1 adet tarihi eser-sikke, 5 bin 29 kişisel eşya ve kozmetik malzemeler ele geçirilmiştir. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kast eden, devletimize ve anayasal düzene karşı faaliyet gösteren, milletimizin toplumsal değerini yok etmeye çalışan ve devlet millet birliğini bozmak isteyen her türlü terör örgütü ile olan azimli mücadelemiz, son teröristin etkisiz hale getirilmesi kararlılığı ile devam edecektir. Bu kapsamda 2024 haziran ayında ilimizde terör örgütlerine yönelik 55 operasyon düzenlenmiş olup, gerçekleştirilen bu operasyonlarda 34 şahıs hakkında adli işlem yapılmış, 3 şahıs tutuklanmıştır.


Ayrıca, İl Jandarma Komutanlığımızca yapılan istihbarı çalışmalar sonucunda icra edilen operasyonda, kırmızı kategoride yer alan sözde serhat eyaleti sorumlusu silahıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Gerçekleştirilen tüm bu operasyonlar neticesinde 2 adet silah, 197 adet mühimmat, 53 adet muhtelif yaşam malzemesi, 27 adet dijital malzeme ele geçirilmiştir" dedi.


Dolandırıcılık ve düzensiz göçmen konuları hakkında da bilgilendirme yapan Vali Koç şu ifadelere yer verdi:


"Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte bilişim sistemleri ile birçok ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Fakat bu sistemler siber suçlarında ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Özellikle ’nitelikli dolandırıcılık’ konusunda vatandaşlarımızı tekraren uyarmak istiyorum. İnternet tabanlı yapılan işlemlerde kişisel bilgilerin paylaşımı noktasında dikkatli ve seçici davranmalarını, olası suç şüphesi durumunda vakit kaybetmeksizin 112’yi aramalarını rica ediyorum. Siber suçların önlenmesi ve vatandaşlarımızın olumsuz durumlarla karşılaşmaması için ekiplerimiz çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.



"İnsanı önceleyen ancak kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeyen anlayışımızla ilimizi göç konusunda ’transit geçiş yolu’ yaptırmamakta kararlıyız"


2024 haziran ayı içerisinde Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce Ağrı merkezli olup 10 ilimizi kapsayan ’Sibergöz-47’ operasyonu neticesinde ’yasa dışı bahis’ başta olmak üzere suçtan elde edildiği tespit edilen 12 adet mesken (konut), 10 adet motorlu taşıt (6 otomobil-4 motosiklet), 2 arsa (tarla), 5 milyon 917 bin dolar kripto varlık, 1 milyon 109 bin TL nakdi varlığa savcılık kararı gereği el konulmuştur. Bu operasyonlar neticesinde, 29 şahıs hakkında işlem yapılmış olup, 14 şahıs tutuklanmıştır. Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de yaşanan elim olaylara hep birlikte şahit olduk. Bütün vatandaşlarımızdan isteğimiz, bu tip provokatif gruplara karşı dikkatli olup bu kişilere fırsat vermemeleridir. Sayın Bakanımızın önderliğinde insanı önceleyen ancak kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeyen anlayışımızla ilimizi göç konusunda ’transit geçiş yolu’ yaptırmamakta kararlıyız. Bu kapsamda 2024 haziran ayı içerisinde göçmen kaçakçılığında kullanıldığı tespit edilen 6 araca işlem yapılıp 15 organizatör tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Envanterimize yeni eklenen ’Mobil Göç’ aracımızın da katkısı ile 142 düzensiz göçmen tespit edilerek geri gönderme merkezine sevk edilmiştir. Ayrıca ülkemize yasadışı şekilde girmeye çalışan 189 düzensiz göçmen hudut birliklerimizce engellenmiştir.


Ağrı’da ve ülke genelinde yaşanan sel felaketleri için vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Ağrı Valisi Mustafa Koç, "Son olarak geçtiğimiz günlerde ilimizde yaşanan yoğun ve ani yağışlardan zarar gören bölgelerimizdeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Yaşanabilecek ani su baskınları ve sel durumuna karşı vatandaşlarımızın daha dikkatli olmasını rica ediyorum” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da “İlim ve irfan geleneği: Alimler ve Medreseler” konulu panel düzenlendi Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) İslami İlimler Fakültesi, Cihannüma Dayanışma ve İş Birliği Derneği Ağrı Temsilciliği ve Misak Öğrenci Kulübü iş birliği ile “Ağrı’nın İlim ve İrfan Geleneği: Alimler ve Medreseler” konulu panel düzenlendi. AİÇÜ İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Salih Geçit, Cihannüma Ağrı İl Temsilcisi Kemal Atmaca, il protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Doç. Dr. Sedat Yıldırım’ın moderatörlüğünü yaptığı, Ağrı medrese geleneğinin ve alimlerinin katkılarının ele alındığı panelde, Molla Musa Demir tarafından Seyda Molla Nadir AZİZİ, Molla Cüneyt Bilici tarafından Seyda Molla Muhammed Kasori ve Dr. İbrahim Erden tarafından ise Seyda Molla Muhammed Şoşiki’nin hayat hikayeleri ve ilmi mücadeleleri anlatıldı. Panelde, geçmişten günümüze birçok talebe yetiştiren alimlerin, toplumsal birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının pekişmesine katkı sağlayan düşüncelerine vurgu yapıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut yaptığı açıklamada, “Ağrı eskiden beri ilim merkezi olmuştur. Ağrı’da birçok medrese öğrenci yetiştirmiş ve ülkemize önemli katkılar sağlamıştır. Bugün de bu görev ve sorumluluğu üniversite olarak biz taşımaktayız” dedi. Üniversitemizde 2022 ve 2023 yılında Ağrı’nın önemli alimlerinden merhum Molla Musa Geçit ile ilgili anma programı yapıldığını da anımsatan Prof. Dr. Karabulut, bu yıl Üniversitemizde düzenlenen “Ağrı’nın İlim ve İrfan Geleneği: Alimler ve Medreseler” konulu panelle Ağrılı alimlerin düşüncelerinin topluma aktarıldığını söyledi. Prof. Dr. Karabulut, panelin düzenlenmesindeki katkılarından dolayı İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Salih Geçit’e, Cihannüma Ağrı İl Temsilcisi Kemal Atmaca’ya ve Misak Öğrenci Kulübü’ne teşekkür etti. Panelde konuşan İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Salih Geçit, Ağrı’nın tarih boyunca ilim ve irfan yolculuğunda önemli bir merkez olduğunu belirterek, “Bu topraklar, sadece coğrafi güzellikleriyle değil, yetiştirdiği âlimleriyle de insanlığa ışık tutmuştur. Bugün burada, geçmişte bu topraklarda hizmet eden büyük âlimlerimizi anmakla kalmıyor, onların ilim aşkını ve ahlaki duruşlarını geleceğe taşımak için bir sorumluluk alıyoruz. Üniversitemiz, bu mirası korumak ve geliştirmek adına çalışmalarına devam edecektir" dedi. Prof. Dr. Geçit, Ağrılı alimlerin düşüncelerinin ve hayat hikayelerinin ele alındığı panellerin düzenlenmesindeki desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut’a teşekkür etti.
Karabük Rektör Kırışık STK temsilcileriyle görüştü Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Üniversite Evi’nde düzenlenen toplantıya Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, Diyanet Vakfı Karabük Şube Başkanı ve Karabük Müftüsü Ali Ergün, Memur-Sen Karabük İl Temsilcisi Zeki Öz, Sağlık-Sen Şube Başkanı Sezgin Aydoğmuş, Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Serdar Yüce, Genç Memur-Sen Karabük İl Başkanı Erdem Eren, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Karabük Şube Başkanı Ahmet Ustaoğlu, Türkiye Kızılay Derneği Karabük Şubesi Başkan Yardımcısı Hüsnü Çelik, Ensar Vakfı Karabük Şube Başkanı Nedim Yılmaz, İlim Yayma Cemiyeti Karabük Şube Başkanı İsmail Kökçü, Cihannüma Derneği Başkanı Recep Kabaş, İHH Karabük İl Başkanı İbrahim Şentürk, İLKDER Karabük Temsilcisi Enes Kılınç, KADEM Karabük İl Temsilcisi Nurmelek Danışmaz Akgün ve Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Dinçer, ÖNDER Başkanı Hasan Yıldırım, UDEF Altınsafran Derneği Başkanı Ergin Akgün, TÜGVA Karadeniz Bölge Koordinatörü İsa Lord ve Yağmur Derneği Başkanı Zehra Söylemez katıldı. Karabük Üniversitesi ile bölgedeki STK’lar arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve ortak projeler geliştirmek amacıyla düzenlenen toplantıda, eğitim, gençlik çalışmaları, sosyal projeler ve yerel kalkınma alanında yapılabilecek ortak çalışmalar masaya yatırıldı. Toplantıda Kırışık katılımcılara Karabük Üniversitesi ile ilgili bilgiler vererek, yapılan çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından yaptığı konuşmada sivil toplum kuruluşlarının toplumun ihtiyaç duyduğu en önemli kurumlardan birisi olduğunu belirten Rektör Kırışık, “Sivil toplum, bizim en güçlü olmamız gereken yanımız ve değerimiz. Sivil toplum kuruluşları olarak insanların gönlüne hitap ediyorsunuz, insanların gönüllerine dokunuyorsunuz ve insanların hizmetlerini en güzel şekilde yapmaya çalışıyorsunuz. İnsanların ihtiyaçlarını doğru ve sağlıklı bir şekilde tespit etmeye çalışıyorsunuz. Milletimizin değerlerini sivil toplum kuruluşlarının yaşattığını görüyoruz. Biz çok kıymetli medeniyetin temsilcileriyiz. Bunu da sivil toplum kuruluşlarımız hayata geçirdiği projelerle gösteriyor. Sizlerle birlikte bu projeleri hayata geçirmek istiyor ve birlikte çalışmak istiyoruz. Sizlerin de bu gayret ve düşünce içerisinde olduğunuzu biliyorum. Toplantıya katılımlarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçlerde de gönüllerimiz bir olsun, iş birliği yapalım, birlikte çalışalım.” ifadelerini kullandı. STK temsilcileri, Karabük Üniversitesinin desteğiyle gerçekleştirilmesi planlanan projeler için duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu tür istişare toplantılarının sık sık yapılmasının önemine dikkat çekti. Temsilciler, özellikle gençlik, çevre, eğitim ve sosyal dayanışma alanlarında iş birliği yapılabileceğine dair önerilerini sundular. Toplantı, karşılıklı görüş alışverişinin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.