GENEL - 02 Nisan 2020 Perşembe 14:45

AKÜ’de maske ve siperlik üretimi başladı

A
A
A
AKÜ’de maske ve siperlik üretimi başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği öğretim elemanları tarafından Korona virüs (Covid-19) pandemisinin yayılmasını önlemek adına maske ve siperlik üretimine başlandı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği öğretim elemanları tarafından Korona virüs (Covid-19) pandemisinin yayılmasını önlemek adına maske ve siperlik üretimine başlandı.


Biyomedikal Mühendisliği laboratuvarlarında gerçekleştirilen ve yürütücülüğünü öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Sadık Kağa, Dr. Öğr. Üyesi Uğur Fidan ve Arş. Gör. Ahmet Fatih Yuran’ın yaptığı üretim projesi kapsamında ilk aşamada ihtiyaca yönelik bin maskenin üretimi başladı. Gerçekleştirilen üretim ile ilgili bilgiler veren Arş. Gör. Ahmet Fatih Yuran, başta sağlıkçılar olmak üzere insanlara nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda düşündüklerini, bu konuda siperlik ve yüz koruyucu maske imalatı yapmaya karar verdiklerini kaydetti. Yuran, “Ülkemizin zor zamanlarında başta sağlıkçılar olmak üzere insanlara nasıl yardımcı olabiliriz diye düşünmeye başladık. Halkımız zaten bu konularda çok duyarlı. 3 boyutlu yazıcısı olan herkes çeşitli personel koruyucu ekipmanlar yapmaya çalıştılar. Özellikle siperlik, yüz koruyucu maske yapmaya çalıştılar. Bizler de AKÜ Biyomedikal Mühendisliği olarak bu konularda sağlayabileceğimiz katkılar üzerine kafa yorduk. Pandemi ülkemize geldiği andan itibaren bu konularda araştırmalarımızı ve çalışmalarımızı bu yöne yönlendirdik. Oluşturduğumuz çalışma grubu ile başladık” dedi.


90 saniyede bir maske üretebiliyoruz


Yapılan araştırmalar neticesinde 3 boyutlu yazıcı kullanarak maske üretmenin çok fazla zaman aldığını belirten Yuran, “Yaptığımız çalışmalarda şunu gördük, 3 boyutlu yazıcılar ile hazırlanan bu tip ekipmanların üretim süreleri epey problemli. Öncelikle bir siperliğin hazırlanması yaklaşık 2 saat süre alıyor. Aynı zamanda hijyen açısından da problemler yaşanabiliyor. Bu tip sterilizasyon konusundaki problemler sorun yaşatabiliyor. Bizler de yapabileceklerimiz hususunda epey kafa yorduk. Hem hızlı bir şekilde hem de basit malzemeler ile bir çözüm önerisi sunduk. Şu anda bu siperlikleri 3 boyutlu yazıcı yerine eldeki malzemeler ile kendimiz üreterek 90 saniyede bir maskeyi kullanıma hazır hale getirebiliyoruz. Saatte 100 maske üretebiliyoruz. Ayrıca şuan ürettiğimiz basit siperliklerin steril edilmesi çok daha kolay. Herkesin kendisinin evinde üretebileceği bir yüz koruyucuyu halkımıza sunacağız” diye konuştu.


Ürettiğimiz aparat ile bir ventilatör iki kişide kullanılabilecek


Dr. Öğr. Üyesi Uğur Fidan ise ventilatör cihazlar konusunda dünyada ciddi bir açık olduğunu dile getirdi. Ventilatör konusunda ani ihtiyaçlar için basit bir aparat geliştirdiklerini ve bu aparat sayesinde bir ventilatörün iki kişide kullanılabileceğini belirten Fidan şöyle devam etti;


“Sağlık Bakanlığı ventilatör konusunda gerekli yatırımları zaten hazırladı ancak biz herhangi bir ani ihtiyaç durumunda nasıl çözüm üretebiliriz diye düşünerek bu ventilatörlerin birden fazla kişi için kullanılmasını sağlayacak aparatlar yaptık. Bunların hem üretimi kolay hem de birim açısından daha faydalı olabileceğini düşünüyoruz, çünkü yoğun bakım ünitelerinin kapasitesini bu gibi aparatlar ile iki katına kadar artırmak mümkün olacak. Bununla beraber mekanik ventilatörler konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Bir maskeyi 3 boyutlu yazıcı ile 2 saatte, ventilatör için kullanılabilecek bu aparatları ise 3,5 saatte üretebiliyoruz. 3 boyutlu yazıcı ile 2 saatte bir maske üretmek için harcayacağımız enerjiyi ventilatör gibi daha kritik bir konuya harcamanın daha faydalı olabileceğini düşünüyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Seyhan Belediyesi Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ne imza attı Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Avrupa Birliği’nin iklim ve enerji hedeflerine katkı sunmak amacıyla Avrupa Komisyonu öncülüğünde başlatılan Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ne (Global Covenant of Mayors-GCOM) imza attı. Belediye Meclisi’nin verdiği yetkiyle sözleşmeyi imzalayan Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, sözleşmenin dünya kentlerini iklim kriziyle mücadelede ortak bir zeminde buluşturduğunu vurgulayarak, Seyhan’ın bu dayanışmanın parçası olduğunu ve adil, dirençli, sürdürülebilir bir kent için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Sözleşmeyle birlikte Seyhan Belediyesi’nin 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını en az %40 oranında azaltmayı ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için somut adımlar atmayı taahhüt ettiğini belirten Tekin, "İlk iki yıl içerisinde hazırlanacak ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ doğrultusunda karbon salımını azaltan projeleri hayata geçirip, temiz enerjiye geçişi hızlandırarak iklim dostu kent politikalarını yaygınlaştıracağız" dedi. Adana’nın en büyük ilçesi olan Seyhan’ın tarihi mirası, sosyal yapısı ve çevreye duyarlı belediyecilik anlayışıyla iklim krizine karşı mücadelesini daha da güçlendirerek sürdüreceğini dile getiren Başkan Tekin, "Sadece bugünü değil, yarını da düşünen bir anlayışla, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarımız kararlılıkla devam edecek" diye konuştu.
Isparta Gece yarısı zillere basıp evine gitmek için yardım istedi, aldığı cevapla neye uğradığını şaşırdı Isparta’da gece yarısı bir kişi, bir apartmanın zillerine basarak evine gitmek için yardım istedi. Balkona çıkan vatandaş, "Ben senin evini nereden bileyim, ben nüfus müdürlüğü müyüm?" diye cevap verince, şaşkına dönen şahıs kaldırıma oturup ağlamaya başladı. Başından yaralı olduğu fark edilen şahıs, ambulansla hastaneye kaldırıldı. O anlar, cep telefonu kamerasına yansıdı. Olay, gece 03.00 sıralarında Isparta’nın Bağlar Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, ismi öğrenilemeyen bir kişi, apartmanın önündeki zillere basarak, kendisini eve götürmesi için vatandaşlardan yardım istedi. Zillerin sesini duyarak balkona çıkan bir vatandaş ise, yardım isteyen şahsa verdiği yanıtla hayrete düşürdü. "Ben nüfus müdürlüğü müyüm?" Cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde, ayakta durmakta güçlük çeken şahıs, "Ben bu halde eve gidemeyeceğim, beni eve götür" diyerek yardım talebinde bulundu. Balkondaki vatandaş, "Ben senin evini nereden bileyim, ben nüfus müdürlüğü müyüm?" dedi. Yanıt karşısında bir süre şaşkınlık yaşayan kişi, derin bir üzüntüyle yere oturup ağlamaya başladı. Olayın ardından, şahısın başından aldığı darbeyle yaralandığını fark eden çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından şahıs ambulansla hastaneye kaldırıldı. Olay anı ise balkondaki vatandaşın cep telefonu kamerasına anbean kaydedildi.