ASAYİŞ - 25 Ağustos 2024 Pazar 13:36

Jandarma ekipleri uyuşturucuya geçit vermiyor

A
A
A
Jandarma ekipleri uyuşturucuya geçit vermiyor

Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı ekipleri kentte uyuşturucu mücadele çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.


Edinilen bilgilere göre, İl Jandarma Komutanlığı unsurlarınca yapılan çalışmalar sonucunda durumundan şüphelenen M.K. ve M.C., isimli şahısların üzerinde ve çantasında yapılan aramada


2 bin 100 adet lyrica sentetik uyuşturucu hap, 1 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Uyuşturucu maddeleri muhafaza altına alınırken her iki şahıs ise gözaltına alındı.


Konuyla ilgili soruşturma sürüyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Ardahan’da eğitim yılı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile başladı Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla Halitpaşa İlkokulunda düzenlenen ‘İlköğretim Haftası’ etkinliğine katıldı. Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Çiçek, bu yıl uygulamaya alınan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin ülkeye hayırlı olmasını diledi. Vali Çiçek konuşmasında şu ifadelere yer evrdi, “Milli Eğitim Bakanlığımız çok kıymetli bir çalışmaya imza atarak Maarif Eğitim Modelini uygulamaya aldı. Günümüzde maalesef insan nesline sosyal medya marifetiyle çok ciddi saldırılar yapılmakta. Ulus olarak, millet olarak inancımız gereği de sapkınlık olarak gördüğümüz bir takım hususlar, kitle iletişim araçları marifetiyle maalesef neslimizi hedef alıcı şekilde çalıştırılmaktadır. Öyle bir zamana geldik ki; ahir zamanda şairin ifadesiyle ‘dilce susup, bedence konuşulan bir çağdayız.’ Çocuklarımızı bu tehlikelerden uzak tutmamız lazım. Evlatlarımızı milli ve manevi değerlerimize uygun olarak fıtratlarına uygun, kişiliklerini, kimliklerini doğru bir şekilde kazanacakları şekilde yetiştirmek amacıyla ortaya konulmuş olan Maarif Modelinin, bütün eğitim camiasının ve hatta velilerimizin sahiplenmesini rica ediyorum. Bu model inşallah daha da gelişerek devam edecektir. Yeni eğitim öğretim yılının hayırlar ve başarılar getirmesini diliyor başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden bütün şehitlerimize ve görevi başında şehit olan öğretmen kardeşlerime Allah’tan rahmet diliyorum’’ dedi. Öğrencilere yönelik konuşmasında onların iyi birer öğrenci, evlat, arkadaş ve vatandaş olmak gibi çeşitli görevlerinin bulunduğunu da belirten Vali Çiçek, öğrencilerden çok çalışmalarını ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmelerini istedi. 2024-2025 yeni eğitim öğretim yılı başlangıcı dolayısıyla düzenlenen programda öğrenciler, şiir ve müzik dinletisi gösterileri sundu.
Bursa Kazaya karışmadığı halde ehliyetinden oldu Bursa’da kazaya karışmadığı halde ’sürücü benim’ diyerek yalan söleyen kişiye polis ders niteliğinde ceza verdi. Olayla ilgisi olmadığı halde yalan atan gence trafik polisi, "Sen bize yaralamalı kazada kazaya karışan kişi benim diyen şahıssın ama yalan söylüyorsun. Bu yüzden senin psikolojin yerinde değil, araç kullanmaya haiz kişi değilsin" diyerek ehliyetine el koydu. Kazaya karışan diğer sürücülerin de trafik polisleri ile yaşadığı diyaloglar komedi filmlerini aratmadı. Bursa’da yalan sarmalına dönen ancak Bursa İl Emniyeti Trafik Şube Müdürlüğüne bağlı trafik polislerinin dedektif gibi çalışıp tek tek ortaya atılan yalanları çözdüğü ilginç kaza dün gece saat 01.30 sularında merkez Osmangazi ilçesine bağlı Kükürtlü Caddesi’nde yaşandı. İddiaya göre kaportacılık yapan Enes Y., iş arkadaşıyla alkol aldıktan sonra tamir için bırakılan müşterisinin 16 Y 4912 plakalı aracına binip, eve doğru yola çıktı. Cadde üzerinde ilerlerken, 16 MC 3184 plakalı motosikletiyle seyir halindeki Abdullah A.’ya çarptı. Kazanın etkisiyle savrulan motosikletli taksi durağına girerken, arkasındaki arkadaşı Muhammed A. ise yaralandı. Kaportacılık yapan Enes Y. ise olay yerinden hızla kaçtı. Aracı evine bıraktıktan sonra olay yerine tekrar gelen Enes Y. yaralı var mı diye kontrol ederken, yakayı ele verdi. Polis ekipleri tespit ettikleri sürücüye alkol testi yapmak istedi. Cihaza uzun süre üflememek için gayret gösteren sürücü, 1.30 promil alkollü çıktı. Alkolü sürücüler görüntü alan gazeteciler için birbirlerine dönerek ’düğünümüzde de böyle görüntü alacaklar mı’ diyerek espri yaptı. "Yalan söylediğin için psikolojin yerinde değil, araç kullanmaya haiz kişi değilsin" Motosiklet sürücüsünü kameradan tespit eden ekipler, sürücünün değiştirildiğini, Abdullah A.’nın ehliyeti yetersiz olduğu için olay yerine arkadaşını çağırdığını belirledi. İşte o noktada bir dedektif gibi devreye giren ekipler kazayla hiçbir ilgili olmadığı halde arkadaşını kurtarmak için ’sürücü benim’ diyerek yalan söyleyen gence daha önce hiç görülmemiş ders niteliğinde bir ceza verdi. Gencin ehliyetine el koyan polis memuru gence, "Ehliyetime ne oldu diye merak ediyor musun? Bir sor ehliyetime ne oldu" dedi. Şaşkın bir şekilde polis memuruna bakan genç, polsin "Sen bize yaralamalı kazada sürücü benim diyen kişisin ancak yalan söylemişsin senin psikolojin yerinde değil, sen araç kullanmaya haiz kişi değilsin, bu yüzden ehliyetine el konuldu" açıklaması karşısında hayatının dersini aldı. Ekipler gencin ehliyetini alarak psikotekniğe sevk ederken, Abdullah A. ise yetersiz ehliyetten işlem gördü. Öte yandan, yaralanan kişinin ise durumunun iyi olduğu, Çekirge Devlet Hastanesinde tedavi altına alındığı öğrenildi. Komedi filmi gibi kazada hafif ticari araç ile motosiklet bağlanırken, Enes A.’ya 6 bin lira alkollü araç sürmekten, motosiklet sürücüsü Abdullah A.’ya ise 12 bin lira idari ceza kesildi.
Samsun Samsunspor bu sezon evinde ilk peşinde SAMSUN (İHA) – Samsunspor, Trendyol Süper Lig’in 5. haftasında konuk edeceği Konyaspor’u mağlup ederek, bu sezon iç saha ilk galibiyetini almak istiyor. Trendyol Süper Lig’in 5. haftasında Samsunspor ile Konyaspor, yarın saat 17.00’de 19 Mayıs Stadyumu’nda karşılaşacak. Mücadeleyi Oğuzhan Çakır, Serkan Çimen ve Mehmet Akıncık hakem üçlüsü yönetecek. Mücadelenin 4. hakemi olarak ise Oğuzhan Uğurlu görev yapacak. Samsunspor ile Konyaspor daha önce 31 kez rakip oldu. Bu karşılaşmalarda 10 kez Samsunspor, 12 kez de Konyaspor galip gelirken, 9 mücadele ise beraberlikle sonuçlandı. İki takım arasında Samsun’da oynanan maçlarda ise kırmızı-beyazlılar 7 kez kazandı, Konya temsilcisi 2 galibiyet elde etti. 7 müsabaka da beraberlikle sonuçlandı. Geçen sezon 10. haftaya kadar 2 puanı bulunan Samsunspor, bu sezon 3 maçta 6 puana ulaştı. 2024-2025 sezonuna Thomas Reis yönetiminde geçen yıldan farklı giren Samsun ekibi geçen sene 19 deplasman maçında 1 galibiyet alırken, bu sezon 2 dış saha mücadelesinden de galibiyetle ayrıldı. 2023-2024 sezonunda sahasında en çok kazanan takımlardan biri olan kırmızı-beyazlılar bu sezon ise evinde karşı karşıya geldiği Beşiktaş’a 2-0 mağlup olup, Başakşehir maçı da ertelenince iç saha galibiyetine hasret kaldı. Samsunspor, Konyaspor’u mağlup ederek hem ilk gollerini atmayı hem de ilk galibiyetini almayı hedefliyor. Son iç saha galibiyeti Trabzonspor’a karşı Mücadele öncesinde Samsunspor’un 3 maçta 6 puan, Konyaspor’un ise 4 maçta 4 puanı bulunuyor. Samsunspor, son iç saha galibiyetini 4 ay önce 4 Mayıs’ta Abdullah Avcı yönetimindeki Trabzonspor’a karşı 3-1’lik skorla almıştı. Karadeniz temsilcisi evinde kazanırsa 133 gün sonra 3 puan alacak.
Çankırı Mantar zehirlenmelerine dikkat: Vücutta kalıcı hasar bırakabiliyor Sonbaharın gelmesiyle birlikte yaygınlaşan mantar zehirlenmeleri ile ilgili uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, vücutta geri dönüşümsüz hasar bırakabileceğini söyledi. Çankırı’da, sonbaharda mantarlar vatandaşlardan yoğun ilgi görmeye başladı. Zehirli mantarların sebep olabileceği sorunlarla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, mantarların zehirli ve zehirsiz türlerinin birbirine çok benzediğine dikkat çekti. Zehirli mantarların tüketimi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Sarıkaya, “Mantar gördüğümüzde aklımıza takılan ilk soru ‘acaba zehirli midir’ sorusudur. Mantar zehirlenmeleri genellikle zehirli olan mantarların yanlışlıkla zehirsiz olarak algılanması sonucu ortaya çıkar. Çünkü şekil ve renk olarak birbirine tıpa tıp benzeyen değişik mantar türleri mevuttur. Örneğin zehirli bir tür olan Amanita türleri zehirsiz olan Agaricus türleri ile rahatlıkla karıştırılabilir. Dünya çapında 10 binden fazla mantar türü vardır, ancak bunlardan sadece 50 ila 100’ü potansiyel olarak zehirlidir. Mantar zehirlenmeleri genellikle toksik etkiler hafif veya orta dereceli şikayetlerle sonuçlanır, ölümler nadirdir. Mantara bağlı ciddi toksisite veya ölüm daha çok yetişkinlerde görülür. Aynı mantar yemeğini yiyen kişilerin hepsinde zehirlenme olmayabilir. Bir kişide hiçbir şikayet olmazken diğerinde ölüme kadar varabilen ağır durumlar gelişebilir. Bu durum yenilen zehirli mantarın miktarına veya zehirsiz mantar içine karışmış bir veya birkaç zehirli mantarın yemeği yiyen herkese isabet etmemesinden kaynaklanır” dedi. Mantar zehirlenmesi belirtilerinin 2 ila 6 saat sonra ortaya çıkabildiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Bulantı, kusma, sersemlik, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir” ifadelerini kullandı. Zehirli mantarların ölüme sebep olabileceğini vurgulayan Dr. Sarıkaya, “Zehirlenme belirtilerinin fark edilmesi sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir. Mantar zehirlenmesinin tehlikeli olduğu, alınan toksik doz, emilim için geçen süre süre ve diğer kişisel faktörlere göre ölümcül ya da vücudumuzda geri dönüşümsüz hasar bırakabileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.