GÜNDEM - 21 Kasım 2024 Perşembe 17:01

Prof. Dr. Pampal: “Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun”

A
A
A
Prof. Dr. Pampal: “Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun”

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.


Adana Büyükşehir Belediyesince deprem eylem planı çalışmaları kapsamında "Adana’da Fay Hatları ve Deprem Paneli" düzenlendi. Panel öncesi Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 ilin etkilendiğini ve Doğu Anadolu Fayı ile Çardak Fayı’nın deprem üretmeye devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:


“Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman en büyük depremlere kaynaklık eden Doğu Anadolu Fayı’nın üzerinde. Ayrıca Kahramanmaraş’ın ilçeleri, en büyük ikinci depremi üreten Çardak Fayı’nın üzerinde. 6 Şubat’ta birisi 7.7, diğeri 7.6 olmak üzere iki büyük deprem yaşandı. Bu faylar kırıldı. Ancak bu fayın çevresinde bu kadar büyük deprem üretmeyecek ancak deprem üretme potansiyeli olan başka faylar var. Bu faylar maalesef kırılmaya devam ediyor. Özellikle fayların uç kısmına transfer edilen stres nedeniyle Malatya, Sivas, Adıyaman ve Suriye’de depremler oluyor. Bu depremler olmaya devam edecek. Daha büyüklerini de bekleyebiliriz ancak ne zaman olacağını bilemeyiz.”



“Adana’daki faylar 6 Şubat’taki kadar yıkıcı değil”


Adana’da bulunan Akçalıuşağı ve Bozdoğanuşağı faylarının 5 ile 6 büyüklüğünde depremler üretebileceğini söyleyen Prof. Dr. Pampal, “Adana’da en son kasım ayının başında Kozan ilçesinde 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Son durumları kontrol etmek için Adana’ya geldik. Adana’da Akçalıuşağı ve Bozdoğanuşağı fayları var. Bu faylar, Kozan, Saimbeyli ve Feke gibi yerleşim alanlarına yakın. Bu faylar kırılıyor. Bu faylar 6 Şubat’taki kadar yıkıcı deprem üretecek faylar değil ama 5-6 büyüklüğü arasında deprem üretebilecek faylar” diye konuştu.



“Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz"


Tüm Türkiye’nin depreme hazırlanması gerektiğini ve yapı stokunun yüzde 80-90’ının depreme dayanıklı olmadığını anlatan Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Ülkemizi bir seferberlik ruhuyla depreme hazırlamamız lazım. Bunun için de bir kentsel dönüşüm yasası çıktı. Bu yasa gelişerek devam ediyor. Ülkemizdeki yapı stoğunun yüzde 80-90’ı depreme dayanıklı değil. Bu çerçevede yapı stoğunu güçlendirmekten başka çaremiz yok. Riskleri azaltmamız lazım. Tehlike var, tehlike büyük ama tehlike her yer için var. Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. O halde yapacağımız tek bir şey var, o da vatandaşlarımızı bilgilendirip, bilinçlendirmek. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. Öyle ayrı gayrı değil, herkesin bu işin altına elini koyması lazım. Çünkü deprem gelirse kimseyi ayırmıyor. El ele verip bu problemi çözmemiz lazım” ifadelerini kullandı.



“İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir”


Beklenen İstanbul depremi hakkında da konuşan Prof. Dr. Pampal, 7 ve üzeri bir depremin meydana gelmesinin beklendiğini ifade ederek, “7 ve 7,5 arası bir deprem bekliyoruz. 7,2 civarında bir depremin olmasını temenni ediyorum. Bu temenniyle olacak bir şey değil ama üst sınır ve alt sınıra baktığımızda alt sınıra yakın olsa keşke. İstanbul’un yapı stoğunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir, hepimiz kalabiliriz. Onun için de İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana diyerek şehirleri ayırmadan tüm Türkiye’yi depreme hazırlamalıyız” dedi.



Prof. Dr. Pampal: “Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da Domaniç-Tavşanlı Karayolu’nun en zor ve tehlikeli kısmı olan 6,2 kilometrelik kısmı törenle trafiğe açıldı Kütahya’nın önemli ulaşım projelerinden biri olan Domaniç-Tavşanlı yolunun en zor ve tehlikeli kısmı olan 6,2 kilometrelik bölümü, yoğun kar yağışı altında düzenlenen bir törenle trafiğe açıldı. Açılış törenine AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Milletvekili Mehmet Demir, AK Parti il ve ilçe teşkilatları, Karayolları Bölge Şefleri, Tavşanlı Ticaret Odası yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Törende konuşan AK Parti Milletvekili Mehmet Demir, yolun Kütahya-Tavşanlı-Tunçbilek-Domaniç-İnegöl-Bursa bağlantısı açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Demir, “Bugün yıllardır beklenen bu güzergahın 1. etabının açılışını gerçekleştirdik. Daha güvenli bir seyahat imkanı sunan bu yolun tamamlanması için çalışmalarımız hızla sürecek. Bu proje, hem bölgemiz hem de ülkemiz için büyük bir kazanım olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay ise, yolun kalan kısımlarıyla ilgili bilgi verdi. Önsay, “Bugün açılışını yaptığımız 6,2 kilometrelik kısmın ardından, 2024 yılı hedefimiz Muhacirler-Tunçbilek arasındaki 3,3 kilometrelik yolu tamamlamak. Sonrasında Tunçbilek geçişindeki 5 kilometrelik bölüm de bitirildiğinde Tavşanlı-Domaniç yolu tamamen hizmete açılmış olacak. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Açılan 6,2 kilometrelik bölüm, eski yolun en zorlu ve tehlikeli kısmını oluşturuyordu. Özellikle Kırık Köprüsü bölgesinde sıkça yaşanan kazalar, dar ve virajlı yollar nedeniyle hem can kaybına hem de trafik aksamasına neden oluyordu. Yeni yolun genişletilmiş ve virajsız olması, üç şeritli Hamidabat yokuşu gibi iyileştirmelerle bölgedeki ulaşımı önemli ölçüde rahatlatacak. Projenin tamamlanmasıyla, Domaniç-Tavşanlı arasındaki seyahat süresi kısalırken, ulaşım daha güvenli ve konforlu hale gelecek. Bu yol, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine de katkı sağlaması beklenen önemli bir yatırım olarak öne çıkıyor.
Edirne Edirne’de zincirleme trafik kazası: 1 yaralı Edirne’de hızla seyir halinde olan araç kontrolden çıkarak karşı yönden gelen otomobile çarptı. Kazada çarptığı otomobil ise park halindeki kamyonete çarparak durabilirdi. Çarpan sürücünün ise aracı olay yerinde bırakıp kayıplara karıştığı öğrenildi. Kaza, Edirne’nin Uzunköprü ilçesi 19 Mayıs Caddesi üzerinde gece saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, cadde üzerinde seyir halinde olan U.A. kontrolündeki 59 AH 995 plakalı otomobile karşı yönden hızla gelen sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 22 LY 011 plakalı araç çarptı. Çarpmanın şiddetiyle araç sağa doğru savrularak park halindeki 39 NR 055 plakalı kamyonete yandan çarptı. Kazaya karışan 22 LY 011 plakalı aracın sürücü ise hızla olay yerinden kaçtı. Kaza yapan otomobili gören çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbarın ardından olay yerine çok sayıda itfaiye polis sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerinde gelen itfaiye ekipleri 45 dakikalık uğraşın ardından 59 AH 995 plakalı araç sürücü U.A’yı sıkıştığı yerden güçlükle çıkarttı. Bölgeye gelen sağlık ekipleri tarafından yaralı U.A, olay yerinde yapılan ilk müdahalesinin ardından Uzunköprü Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan sürücünün hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. Öte yandan polis ekipleri 22 LY 011 plakalı aracı olay yerinde bırakıp kaçan sürücünün peşine düştü. Polis ekipleri kaza ile ilgili inceleme başlattı.