EKONOMİ - 05 Ekim 2024 Cumartesi 09:58

AOSB’de Yeşil Dönüşüm Yolculuğu

A
A
A
AOSB’de Yeşil Dönüşüm Yolculuğu

Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin (AOSB) Eko-Endüstriyel parka dönüştürülmesi amacıyla yürütülen Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.


AOSB, Türkiye’nin sanayi üretiminde sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm konularında liderlik etmeye devam ediyor. AOSB, Yeşil Mutabakata uyum ve döngüsel ekonomiye geçiş kapsamında yürüttüğü projelerle Türkiye’nin ilk Yeşil OSB’lerinden biri olmayı hedefliyor. AOSB bu amaçla hayata geçirdiği proje ile katılımcı firmaların çevresel etkilerini en aza indirip ihracatta karbon vergisi gibi engelleri aşmalarına rehberlik etmeyi amaçlıyor. Proje; döngüsel ekonomi, enerji verimliliği ve emisyonların azaltılması gibi birçok alanı içine alan kapsamlı çalışmalardan oluşuyor.


Neler yapıldı?


AOSB Seyhan Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan AOSB Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Büyüknacar, bölgenin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda gerçekleştirdiği çalışmalara değindi.


Enerji verimliliği, katı ve sıvı atık yönetimi, emisyonların azaltılması ve endüstriyel simbiyoz süreçlerinin AOSB’de sistematik olarak izlendiğini belirten Büyüknacar, “Döngüsel ekonomi süreçlerinin uygulanmasına uygun ortamı sağlıyoruz. Bu sayede firmalarımızın çevresel etkilerini en aza indirirken, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunuyoruz” dedi.


AOSB’nin ihracatta karşılaşılabilecek karbon vergisi gibi engelleri aşmak için firmalarına yol haritası sunduğunu vurgulayan Büyüknacar, döngüsel ekonomi ve yeşil dönüşüm konularında 22 pilot firma ile çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.


Yeşil Mutabakat’a ilk adımı AOSB attı


Proje Koordinatörü ve Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Profesörü Prof. Dr. Volkan Ediger ise AOSB’nin Türkiye genelinde Yeşil Mutabakata uyum konusunda ilk adımı atan OSB olduğunu belirtti.


Ediger, “AOSB’nin bu alandaki lider çalışmaları, Türk sanayisinin Avrupa Birliği’nin sıkı iklim ve enerji politikalarına uyum sağlaması açısından kritik öneme sahiptir. Avrupa Yeşil Mutabakatı, firmalarımızın uluslararası ticarette rekabet gücünü koruyabilmesi için bir zorunluluktur. AOSB’nin yürüttüğü 18 ay süren ‘’Avrupa Yeşil Mutabakatı Çerçevesinde Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin Eko-Endüstriyel Parka Dönüştürülmesi Amacıyla Döngüsel Ekonomi Ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi’’ projesi, firmaların döngüsel ekonomiye geçişte atmaları gereken adımları netleştirerek sınırda karbon düzenlemelerine uyum sağlamada önemli bir rehber niteliğindedir” dedi.


Toplantıda; Doç. Dr. Ali İnan sürdürülebilirlik veri tabanı, Prof. Dr. Fehmi Görkem Üçtuğ genişletilmiş yaşam döngüsü analizi, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Küçüker döngüsel ekonomi analizi ve endüstriyel simbiyoz sistemi, Doç. Dr. İstemi Berk ise emisyon ticaret sistemi simülasyon modeli ve döngüsel ekonomi başarı endeksi konularında bilgi verdi.


TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün’ün proje kapsamında destekleyici kuruluşlar hakkında açıklamalarda bulunduğu toplantı; Yeşil Dönüşüm Yol Haritası ile sonuçların değerlendirilmesi ve AOSB Teknik Hizmetler Direktörü Emre Ocak’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.



AOSB’de Yeşil Dönüşüm Yolculuğu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Platonik aşk dehşetinde, zanlı adliyeye sevk edildi Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde, 1 kişinin hayatını kaybettiği, biri polis olmak üzere 4 kişinin yaralandığı platonik aşk dehşetinde, saldırgan Eren Uzuner, adliyeye sevk edildi. Olay, dün saat 12.30 tarihinde Süleymanpaşa ilçesi Hükümet Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, 33 yaşındaki Eren Uzuner, uzun süredir platonik bir aşk beslediği F.Ö.’yü çay ocağında otururken silahla hedef aldı. Saldırgan önce, yanında oturan Barkın Perçin’e silahını doğrultarak kafasına ateş etti. Ardından F.Ö.’ye yönelerek ateş etmeye devam etti. Saldırgan Eren Uzuner, olayın ardından çalıştığı iş yeri olan Evkur mağazasına giderek burada iş arkadaşları olduğu iddia edilen S.D. ve N.Ç.K.’yı da silahla yaraladı. Kaçış ve polisin yaralanması Eren Uzuner, olaydan sonra iş yerinin sevkiyat aracıyla kaçmaya çalıştı. Çevre yoluna doğru ilerleyen Eren Uzuner, burada polis tarafından durdurulmak istendi. Kaçışı sırasında polis ekipleri tarafından silahını bırakması yönünde uyarıya uydu. Ancak, zanlı silahını yere bırakırken silahın yanlışlıkla ateş alması sonucu bir trafik polisi ayağından vuruldu. Yaralanan polis memuru, sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Olay yerinde hayatını kaybetti Silahlı saldırının ardından bölgeye hızla polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kafasından vurulan Barkın Perçin (34) olay yerinde hayatını kaybetti. F.Ö. ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Saldırıda yaralanan iş arkadaşları S.D. ve N.Ç.K. da Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesine sevk edildi. F.Ö.’nün durumunun kritik olduğu öğrenildi. Platonik aşk cinayeti İddiaya göre, saldırgan Eren Uzuner’in, bir süredir F.Ö.’ye platonik aşık olduğu ve bu aşkın karşılıksız kalması üzerine saldırıyı planladığı ortaya öne sürülüyor. Eren Uzuner’in Tekirdağ Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlanan zanlı daha sonra geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi.
İstanbul Avcılar E5’te ortalığın savaş alanına döndüğü olayda ağır yaralanan şahıs hastanede hayatını kaybetti İstanbul Avcılar’da dün yaşanan olayda Fas uyruklu ABD vatandaşı Nassim D., bir galeriden çaldığı cip ile çok sayıda araca çarpıp kaçtığı olayda ağır yaralanan bir kişi hayatını kaybetti. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Nassim D.’nin emniyetteki işlemleri devam ediyor. Olay, E-5 kara yolu Avcılar yan yolda saat 15.15 sıralarında meydana gelmişti. Fas uyruklu üzerinden Amerikan pasaportu çıkan Nassim D. isimli şahıs, yol boyu birçok araca çarparak kaçmaya başlamış, vatandaşların önünü kapattığı şahıs araçtan darp edilerek indirilmek istenmişti. N.D. yakalanacağını anlayınca toplam 14 araca çarparak kaçmıştı. 4 kişinin de yaralanmasına neden olan şahıs Yenibosna E-5 kara yolunda polis tarafından yakalanarak gözaltına alınmıştı. Yaralılar olay yerine gelen ambulans ile hastaneye kaldırılmıştı. Ağır yaralı olarak hastanede tedavisi devam eden Yıldıray Erol, burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Diğer 3 yaralının ise tedavilerinin devam ettiği öğrenildi. Dehşeti yaşatan şahıs gözaltında Avcılar’da dün meydana gelen olayda dehşeti yaşatan Fas Uyruklu ABD vatandaşı Nassim D., hırsız polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Şahsın emniyetteki işlemleri sürüyor. Hırsızlık anları kameraya yansımıştı Fas uyruklu ABD vatandaşı Nassim D.’nin aracı çaldığı anlara ilişkin güvenlik kamerası görüntülerine yansıdı. Görüntülerde galeriye müşteri gibi gelen şahıs, satış temsilcisiyle önce pazarlık yaptığı görülüyor. Temsilcinin oradan uzaklaşmasıyla Nassim D’nin aracı alıp kaçtığı anlar görülüyor.
Balıkesir Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, iki yıllık görev sürecini anlattı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, görevde bulunduğu iki yıl boyunca hayata geçirilen projeler ve yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bandırma Ticaret Odası’nda 2 yıllık görev süresi dolan Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, basın mensupları ile bir araya gelerek görev süresinde yapılan faaliyetler ve projeler hakkında bilgi verdi. Görev süresinin dolu dolu geçtiğini belirten Yılmaz, “Bandırma Ticaret Odası organ seçimleri 10 Ekim 2022 tarihinde yapılmıştı. O tarihte aldığımız bir karar doğrultusunda yönetim kurulu başkanlık görevini Bahadır Çolak ile dönüşümlü olarak yapacağımızı açıklamıştık. Benim 2 yıllık görev sürem sona eriyor. Dolu dolu bir dönem geçirdik.” dedi. Yılmaz, göreve geldiği günden itibaren Bandırma’nın ticaret potansiyelini artırmak ve yerel ekonomiye katkı sağlamak amacıyla birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. İki yıl boyunca ticari faaliyetlerin iyileştirilmesi, bölgesel kalkınmanın hızlandırılması ve üye işletmelerin desteklenmesi için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Yılmaz, bu süreçte özellikle dijitalleşme, ihracat odaklı çalışmalar ve mesleki eğitim projelerine öncelik verdiklerini söyledi. Başkan Yılmaz, görevi süresince gerçekleştirilen faaliyetlerin sadece Bandırma’nın değil, aynı zamanda çevre ilçelerin de ekonomik yapısını güçlendirdiğini vurguladı. 2 yıllık süreçte dolu dolu bir dönem geçirdiklerini belirten Adem Yılmaz, “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile iletişimimizi iyi tutarak, gerçekleştirebileceğimiz projeler için çeşitli toplantılar düzenledik. Kadın Girişimciler Kurulumuz tarafından kadınların hayatına dokunacak projeler ve toplantılar düzenledik. Bandırma Ticaret Odası olarak kadınların erkek egemen mesleklerde yer alabilmesi için projeler ve seminerler düzenledik. Kadınlarımızı erkek işgücüne sahip çıkmaya davet ettik. Bandırma Ticaret Odası olarak kadın işgücüne verdiğimiz değeri her fırsatta vurguladık. Marmara OSB ile düzenlediğimiz toplantılarda bölgedeki işbirliklerini değerlendirdik. Çelebi Limanı ile yaptığımız görüşmelerde üyelerimizin sorunlarına yönelik hızlı çözümler üretmeye çalıştık. İlgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunarak Çelebi Limanı’nda bir Gıda Kontrol Odası oluşturup personel atayarak hem maliyet hem de zamandan tasarruf sağladık. İhracat ön izin belgesiyle ilgili bitkisel gıda ve yem ihracatı yapan firmalarımızın Balıkesir’e gitme zorunluluğunu ortadan kaldırdık.” dedi. Bandırma’nın tüm sektörlerine yön vermek ve sorunlara çözüm üretmek için çalıştıklarını söyleyen Başkan Yılmaz, “Hastane yolu taleplerimizi Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ilettik ve taleplerimizin karşılık bulmasıyla Külefli yolunda yapılan düzenleme sayesinde bölge trafiğinin yüzde 40 oranında rahatlamasına vesile olduk. Bandırma’nın il olması için ’Tek Ses Tek Yürek’ sloganımızla tüm paydaşlarla toplantılar gerçekleştirdik. Erdek Ticaret Odası, Bandırma Ticaret Borsası ve Bandırma Ticaret Odası olarak ortak çalışmalarla bölgemizi güçlendirmek için gayret gösterdik. Bölgemizin değerlerini ön plana çıkarmak adına 2 yıllık dönemde 4 coğrafi işaret tescili aldık. Bandırma Ticaret Odamız önünde kurulmasını sağladığımız Yüksek Hızlı Araç Şarj İstasyonu, aylık yaklaşık 900 araç tarafından kullanılıyor. TOBB tarafından yaptırılan 12 derslikli Anaokulu projesi sürüyor. Bu proje ile bölgede 300 öğrenciye eğitim sağlanacak.” diye konuştu. Başkan Âdem Yılmaz, görev süresinin sona ermesiyle birlikte yeni dönemde bayrağı devralacak olan Bahadır Çolak’ın aynı vizyonla çalışmalarını sürdüreceğine inandığını ifade ederek, Bandırma Ticaret Odası’nın bölge ticaretindeki rolünü daha da ileriye taşımak için gerekli tüm desteği vereceğini ve Yönetim Kurulu’nda göreve devam edeceğini belirtti.