SPOR - 02 Kasım 2024 Cumartesi 12:44

Adana’da 13. Kostümlü Yamaç Paraşütü başladı

A
A
A
Adana’da 13. Kostümlü Yamaç Paraşütü başladı

Adana’da 13. Kostümlü Yamaç Paraşütü Festivali’nde gökyüzünde renkli görüntülerle başlarken, paraşütçülerin kazaları da kameralara yansıdı.


Adana’da doğa ve adrenalin tutkunları için büyük bir heyecan kaynağı olan 13. Kostümlü Yamaç Paraşütü Festivali, merkez Çukurova ilçesine bağlı Kabasakal Rüzgarlı Tepe’de başladı. Yaklaşık 200 paraşütçünün katıldığı festivalde Adana semalarında görsel şölen yaşandı.


Öte yandan paraşütçülerin ufak tefek yaşadıkları kazalarda kameralara yansıdı. Kazalar sırasında ise herhangi bir yaralanma yaşanmadı.



Bekir Atlıhan: "Adana’ya bir festival daha kazandırmış olduk"


Festival hakkında bilgiler veren Adana Yamaç Paraşütü ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Bekir Atlıhan, festivale ilginin her geçen sene arttığını belirterek, "Bu festival Türkiye’de sadece Adana’da yapılıyor. Gittikçe her sene katılımcı sayısı artıyor. Festivaller şehri Adana’ya bir festival daha kazandırmış olduk. Katılımcı sayımız sabah 135 kişiydi ancak sayımız 200’ü geçecek. Bu tepe paraşütçüler için çok önemli, kışın diğer şehirlerde eğitim verilemediği zamanlarda buraya gelip eğitim verirler. Yaz ayında da Menekşe Tepesi’nde gölün üzerinde saatlerce uçtuğumuz alanımız var" ifadelerini kullandı.


Örümcek Adam karakteri kostümüyle festivale katılan 8 yaşındaki Kıvanç Şimşek, ’İlk kez uçuş yapacağım. Çok heyecanlıyım. Hiç korkmuyorum, burası çok güzel. Herkes gelmeli" dedi.



Hasan Kaval: "Adana’yı hep sevmişimdir"


Muğla’nın Fethiye ilçesinden festivale gelen Hasan Kaval de, "Fethiye’den gelerek bu festivale katıldım. Buradaki arkadaşlarla tekrar görüşmek, buradaki eğlenceye katılmak çok güzel bir duygu. Festivalleri her zaman sevmişimdir. Destekçi arkadaşlarımızın böyle bir etkinlik yapması bizleri çok mutlu ediyor. Adana’yı zaten seviyorum. Lezzetleri çok iyi, bizler için böyle festivaller büyük bir şans" diye konuştu.


42 yıldır yamaç paraşütü yapan Osman Tekin ise festivalin çok güzel geçtiğini belirterek, "Adana Türkiye’nin en iyi pilotlarının yetiştiği ildir. Buranın iklimi nedeniyle yaz, kış uçuş yapılabiliyor. Yamaç paraşütünün kalbi Adana’da atıyor" diye konuştu.


Festival yarın sona erecek.



Adana’da 13. Kostümlü Yamaç Paraşütü başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi Rize’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ bu yıl da ilgi odağı oldu. Rize’nin Ardeşen ilçesinde her yıl geleneksel hale gelen Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’nın bu yıl 5.’si düzenlendi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kültür ve tutkularından biri olan atmacacılık geleneğinin bir yansıması olan yarışmada 25 atmaca güzellik ve beceride birbirleriyle yarıştı. Etkinliğe yarışmacıların dışında çok sayıda atmacasever de katıldı. Etkinlikte genç-yaşlı atmacacılar herkesin ilgi odağı oldu. 40 yıldır atmacacılık ile uğraştığını kaydeden Bülent Akdemir, "Yaklaşık 40 yıldır yani 6 yaşından beri atmacacılık ile uğraşıyorum. Çok seviyorum. Bu anlatılmaz yani yaşanır. Buna biz et, tavuk yüreği, hindi boynu, alabalık, yumurta, bu tip şeylerle bakıyoruz. Sevdikten sonra bakım maliyeti insanın gözüne gelmiyor" dedi. 3 yıldır babası ile birlikte atmacacılık yaptığını ifade eden 17 yaşındaki Doğukan Sonbay, “Suyuna, yemine, yemeğine, özellikle kaldığı yere çok dikkat ediyoruz. Altına sürekli odun serip temiz bir ortamda besliyoruz. Kemalpaşa’dan babamla birlikte atmacalarımızı getirdik. Birlikte sergileyeceğiz. Atmacacılık çok güzel bir duygu, paylaşılamaz bir sevgi" dedi. Atmacasına çocuğu gibi baktığının altını çizen bir başka yarışmacı Recep Birinci de, "Çocukluğumdan beri atmacacılık yapıyorum. Atmacacılığı çok seviyorum. Atmacaya çocuğum gibi bakıyorum. Sabah uyandığımda kendim yemeden onu yediriyorum" ifadelerini kullandı. "İnsanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar" Atmaca beslemeyi çocuk büyütmeye benzeten Ardeşen Belediye Başkanı Enver Atagün de, "Yıllardır devam eden bir gelenek. Ben de çocukluğumda atmaca yakalama, evimizde babamın atmaca beslediği, bu olayı yaşamış biri olarak insanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar. Bu kuşun insanın elinde oturması, gözünüze bakması, elinizden yumurta yemesi. Gerçekten aşık oluyorsunuz bu hayvanlara. Dönem sonunda da göç yollarında, göç devam etmesi için salıyorsunuz. Böyle kız çocuklarımızı belli bir yaşa geldikten sonra üniversiteye gitsin, kendi ayaklarında dursun, işte ne bileyim gözünüzden sakındığınız, beslediğiniz, her şeyiyle ilgilendiğiniz, çocuklarınızı nasıl ki üniversite gönderiyorsunuz. Ben bu olayı ona benzetiyorum. Biz de bu kuşları böyle bir dönem burada sevip besleyip ondan sonra salıp göçlerine devam etmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Van Van’da yüksek fiyat ve hijyen sorunları yöresel ürünler fuarına gölge düşürdü Van Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25 Ekim’de kapılarını açan "10. Van Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı" katılımcılar ve ziyaretçilerden eleştiri almaya devam ediyor. Tuşba ilçesindeki kongre merkezinde 25 Ekim’de kapılarını açan ve 3 Kasım tarihine kadar devam edecek olan 10. Van Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı, hijyen ve fiyat konularında gelen eleştirilerle gündeme geldi. Fuarda yer alan stantlardaki ürünlerin büyük bir kısmının üstü açık bırakılarak sergilendiği, bu durumun hijyen açısından risk oluşturduğu gözlemlenirken, özellikle gıda stantlarında ürünlerin toza ve dış etkenlere karşı korunmasız olduğu dikkat çekti. Vatandaşlar, fuar yönetiminin bu konuda yeterince hassas davranmadığını belirterek, hijyen kurallarının yetersizliğinden şikayetçi. "Satış olmadı" Fuara İran’dan katılan Feride isimli firma yetkilisi, etkinliğin beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Uzun bir yolculuk yaparak ve sorunlar yaşayarak fuara katıldıklarını ifade eden yetkili, "Arkadaşlarımızla İran’dan geliyoruz. Hepimizin yemek konusunda akademisi var. Buraya katılmak için çok zorluk yaşadık. İran’ın yemeklerini burada göstermek için geldik. Bize çok tarz anlattılar, bizler de hafta içi geldik. Ancak çok satış olmadı. İnşallah diğer sefer daha iyi olur” dedi. Fiyatın dışarıya göre daha yüksek olduğunu ifade eden ziyaretçilerden Kerem Ergül isimli vatandaş da alım gücünün düşük olduğunu ve bu yüzden fiyatların da düşük olması gerektiğini kaydetti.
İstanbul Kağıthane’de Bitlis tanıtım günleri coşkusu Bitlis’in kültürel mirasını İstanbullularla buluşturacak olan Bitlis Tanıtım Günleri, Kağıthane Belediyesi’nin ev sahipliğinde 1-3 Kasım tarihlerinde Hasbahçe Etkinlik Alanı’nda gerçekleşiyor. Kağıthane Belediyesi ve BİLKON Bitlis Konfederasyonu iş birliğiyle düzenlenen Bitlis Tanıtım Günleri, 1-3 Kasım 2024 tarihleri arasında Hasbahçe Etkinlik Alanı’nda İstanbullularla buluşuyor. Bitlis’in eşsiz kültürünü tanıtmayı amaçlayan etkinlikte ziyaretçiler Bitlis’in halk oyunları, geleneksel lezzetleri ve müzikleriyle dolu dolu bir kültür yolculuğuna çıkacak. İstanbul’daki Bitlisli vatandaşların yanı sıra kültür ve sanat meraklılarının da ilgisini çekecek bu etkinlik, farklı kültürleri bir araya getirme fırsatı sunuyor. Ayrıca Bitlis’in ünlü sanatçılarının sahne alacağı programla ziyaretçilere keyifli anlar yaşatılacak. “Bitlis’in zengin kültürel mirasını daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlıyor” Etkinlikle ilgili şu açıklamalarda bulunan Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, "Bitlis Tanıtım Günleri, İstanbul’da yaşayan Bitlisli vatandaşlarımızı bir araya getirmenin yanı sıra Bitlis’in zengin kültürel mirasını daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlıyor. Kâğıthane Belediyesi olarak kültürler arası diyaloğu güçlendiren, dostluğu ve kardeşliği pekiştiren bu tür etkinliklere destek olmaktan gurur duyuyoruz. İstanbulluları Bitlis’in geleneksel kültürünü ve güzelliklerini keşfetmek üzere Hasbahçe Etkinlik Alanı’na davet ediyoruz” diye konuştu.
Bursa BTÜ’de genişletilmiş akademik kurul gerçekleşti Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Genişletilmiş Akademik Kurul Toplantısı, Mimar Sinan Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. İki aşamalı düzenlenen toplantıya öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğretim görevlileri katıldı. Toplantı, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar’ın sunumuyla başladı.Rektör Çağlar, Bursa Teknik Üniversitesini; öğrencilerini merkeze alan, araştırma ve geliştirme odaklı, sanayiyi güçlendiren sanayiden güç alan, şehir ve toplumla bütünleşen, uluslararası bilinirliği ve görünürlüğü yüksek bir üniversite olma hedefiyle yoluna devam eden genç, dinamik ve yenilikçi bir üniversite olarak tanımladı. Rektör Çağlar, sözlerinin devamında ise gerçekleştirilen çalışmaları ve BTÜ’nün orta ve uzun vade hedeflerini katılımcılarla paylaştı. Terfi alan ve üniversite bünyesine yeni katılan akademisyenleri tebrik eden Rektör Çağlar, gelecek dönemde üniversitenin tüm birimlerinde önemli gelişme yaşanacağını bildirdi. Pek çok alanda ilkleri ortaya koyduklarını dile getiren Rektör Çağlar, BTÜ Kariyer Gelişimi ve Uygulama Merkezi (BUKAGEM) tarafından özgün olarak geliştirilen BTÜ Kariyer Modeli’nin de bunlardan biri olduğunu söyledi. Yine bu çerçevede bu yıl ilk kez düzenlenen BTÜ Kariyer Fuarının da (BTÜKAF) sektörlerinde öncü çok sayıda kuruluşun katılımı ile başarı ile gerçekleştirildiğini aktardı. Sunumunda BTÜ’nün öğrenci merkezli bir üniversite olduğunu ifade eden Çağlar, Engelsiz Üniversiteler Ödülü’nün 2024 yılında ilk defa alındığı bilgisini akademisyenler ile paylaştı. Üniversite yerleşkelerinde bulunan sosyal alanları geliştirme çabası içerisinde olduklarını kaydeden Çağlar, Mimar Sinan Yerleşkesinde yeni bir eğitim binasının inşaatına başlandığı müjdesini de verdi. Prof. Dr. Çağlar, BTÜ’nün araştırma üniversitesi olma yolundaki azminin her sene daha da artarak sürdürdüğünü vurgularken, üniversitede yapılan bilimsel araştırmalar ile iki farklı buluşun uluslararası patent kuruluşlarınca tescilinin gerçekleştiğini kaydetti. Amerika Birleşik Devletleri ve AB ülkeleri nezdinde patent başvurusu yapılan 7 farklı buluşun ise halen değerlendirme sürecinde olduğunu da sözlerine ekledi. Robotik ve akıllı sistemler alanında altı farklı alanda Ar-Ge ve yazılım çalışmaları yürüttüklerini aktaran Rektör Çağlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısında da iki yıl üst üste destek alma başarısı göstererek BTÜ’nün toplam 27 projenin ikisini Bursa’ya kazandırdığını vurguladı. Öğretim üyelerinin geliştirdiği projeler ile BTÜ’nün Ar-Ge proje desteklerinde 39. sıraya yükseldiğini belirten Rektör Çağlar, her yıl bir önceki yılın üzerine çıkma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz dedi. BTSO konseyleri ve iş dünyasının tüm sektör STK’ları ile işbirliği amacıyla düzenli toplantılar gerçekleştirdiklerini aktaran BTÜ Rektörü Çağlar; “Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Sorun Çözüm Pazarı’ formatı ile sektörlerin Ar-Ge ve üretim faaliyetlerine destek olmak üzere bilimsel çalışmalar üretmek ve Avrupa Birliği projeleri geliştirmek üzere çalışıyoruz. Benzer şekilde bünyemizdeki Merkezi Araştırma Laboratuvarı MERLAB ile de firmaların ihtiyaç duyduğu test ve analiz hizmetlerini akredite cihazlarımızla hızlı ve düşük maliyetler ile karşılayarak sektörlere ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlıyoruz” dedi. Şehrin ve yakın bölgenin tek teknik üniversitesi olmalarına rağmen sosyal alanlara da odaklandıklarını aktaran Rektör Çağlar, geliştirdikleri çalışmalar ile BTÜ’nün toplumun tüm kademelerine dokunan bir yapıya kavuştuğunu söyledi. “Gelecekte nasıl bir BTÜ görmek istiyorsunuz?” sorusuna cevap aramak üzere tüm paydaşların katılımıyla Nisan ayında Arama Konferansı düzenlediklerini belirten Rektör Çağlar; “Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın da katılımı ile gerçekleşen konferansta paydaşlarımızın geliştirdiği fikirleri sonuç raporu ile yayınladık. Üniversitemizi geliştirirken paydaşlarımızın fikirlerini yönetim el kitabı olarak değerlendiriyoruz” dedi. Yerel belediyeler iş birliğiyle “AB Proje Fikri Geliştirme Çalıştayları” düzenlediklerini aktaran BTÜ Rektörü Çağlar; “Paydaşlarımızın sorunlarına çözümler üretmek ve iş süreçlerini iyileştirmek üzere öğretim üyelerimizi belediye yönetici ve çalışanları ile bir araya getiriyor ve proje fikirleri geliştiriyoruz. Bu format ile temel hedefimiz, ortaya konan fikirlerden Avrupa Birliği projeleri geliştirmek ve hem belediyelerimize ve halkımıza hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktır” dedi. Sadece Bursa’da ve Türkiye’de değil tüm dünyada tanınan bir üniversite olma yaklaşımı ile çalıştıklarını dile getiren Rektör Çağlar; “Destek aldığımız ve yürütücüsü olduğumuz 2 ayrı Horizon Europe projesi, Erasmus KA2, K131 ve K171 projeleri ile toplamda 30’a yakın ülkeden 100’ün üzerinde üniversite ile ortak çalışmalar yürütmekteyiz. Bu yıl Erasmus KA171 yükseköğretimde hareketlilik projelerinde aldığımız 38 destek ile Türkiye 2.’si olduk. Benzer şekilde Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan aldığımız destekler ile farklı ülkelerden paydaş üniversiteler ile ortak bilimsel projeler yürütüyoruz” dedi. Türkiye Yüzyılı inşası için yetiştirdikleri mezunların, kamu ve iş dünyasında nitelikli çalışanlar olarak istihdam edildiğini vurgulayan Rektör Çağlar “Eğitim, Ar-Ge ve toplumsal katkı alanlarındaki tüm faaliyetlerimizde her yıl bir öncekinden daha ileriye gitmek üzere ve ülkemizin gelişimine katkı koyma hedefiyle çalışıyoruz. Bu çalışmalarda büyük emek veren tüm personelimize çok teşekkür ediyorum. Birlikte güçlüyüz, birlikte başarıyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı. BTÜ 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Genişletilmiş Akademik Genel Kurulu; Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ve Genel Sekreter Selim Uzun’un katılımcıların görüş ve önerilerini dinleyerek soruları cevaplamaları ile sona erdi.