Türkiye’de sarı sıcağı ile meşhur Adana’da, vatandaşların birçoğunun yazlarını geçirdiği Akçatekir beldesinde tapuları iptal edilen 6 bine yakın malik, 2B Yasası’nda olduğu gibi, tapuların önceki maliklerine bedelsiz geri verilmesi için bir düzenleme yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Akçatekir’deki tapu mağdurları, milletvekillerine birer dosya göndererek yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik düzenleme yapılması için destek istedi. Mahkeme kararları öncesi ve sonrası komşu parseller arasında ortaya çıkan çelişkileri ortaya koyan mağdurlar, 2B Yasası’ndaki düzenlemenin bir benzeri ile sorunun çözülebileceğini dile getirdi.
Akçatekir’deki tapu mağdurları adına açıklama yapan Mehmet Otluoğlu, orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışına ilişkin yapılan düzenleme ile devletin daha önce tapusunu verdiği, ancak daha sonra 2B kapsamına aldığı yerlerin tapularının önceki maliklerine bedelsiz verileceğinin bildirildiğine dikkat çekti.
Yapılan bu düzenleme ile mülkiyet hakkının korunması ve mağduriyetin giderilmesinin amaçlandığını belirten Otluoğlu, "Bu düzenleme gibi, Pozantı ilçesi Akçatekir Beldesinde yayla/yaylak kapsamında tapuları iptal edilen yerlerin de tapularının önceki kayıtlı maliklerine bedelsiz verilmesi için bir düzenlemenin yapılarak mülkiyetimizin korunmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" çağrısında bulundu.
İPTALİ SÜRECİNDE YAŞANAN KARMAŞA
Akçatekir’de arsa alırken tapu kayıtlarında yayla/yaylak kaydı veya şerhi bulunmadığını vurgulayan Otluoğlu, "Nitekim Pozantı Milli Emlak Müdürlüğümün, Akçatekir Beldesindeki bazı yerlerin kadastro tespitlerinin iptali için açtığı davalarda, dava konusu yerlerin devletin hüküm ve tasarrufunda yayla/yaylak yerlerinden olmadığına karar vermiş, Yargıtay 7. Dairesi ise yerel mahkemenin bu kararını ve kadastro tespiti gibi kişiler adına tapu tescillerini onamıştır. Yine aynı şekilde kişiler arasında çekişmeli parsellerin tapuları da mahkeme kararıyla hak sahipliği onaylanan kişi adına tescil edilmiştir. Aynı beldede iptal davası açılmayan diğer parsellerin tapuları ise mahkeme kararları emsal alınarak kadastroda kayıtlı şahıslar adına tescil edilmiş ve tapuları hak sahiplerine verilmiştir. Ancak, sonraki yıllarda, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Akçatekir Beldesindeki bir parsel için yaylak karan alınca, Pozantı Milli Emlak Müdürlüğü, Mahkemece şahıslar adına hak sahipliği ve tapu tescilleri onaylanan yerlerin dışındaki parsellerin tapularının iptali için tapu malikleri aleyhine dava açtı. Mahkeme ise, davaları sonuçlananların tapularını yayla/yaylak kapsamında iptal etti" dedi.
AYNI BÖLGEDE İKİ FARKLI PARSEL GRUBU OLUŞTU
Tapu iptal davalarının halen devam ettiğini de belirten Otluoğlu, iki farklı mahkeme kararı ile vasıfları aynı olan komşu parseller arasında tapulan iptal edilen ve edilmeyen, yayla/yaylak kapsamında olan ve olmayan şeklinde iki farklı statüde parsel grubu oluştuğuna dikkat çekti.
Komşuların bir kısmının tapusu onanırken, diğer bir kısmı da tapulan iptal edilerek tapulu arsalarında işgalci konumuna düştüğünü dile getiren Otluoğlu, İptal edilen söz konusu parsellerin, Akçatekir Beldesi Belediye sınırları ve 2003 yılından önce kesinleşen imar planlan içerisinde olduğunu, bir kısmı satış ve veraset yoluyla el değiştirdiğini kaydetti.
Konuya yasal çözüm bulmak amacıyla 20.04.2005 tarih ve 5334 sayılı yasayla, 4342 sayılı Mera Kanunu’nun geçici 3. maddesinin değiştirildiğini, anlatan Otluoğlu, bu düzenlemenin de mağduriyetlerini gidermediğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Yasa ile, 2/B düzenlemesinde olduğu gibi iptal edilen tapuların önceki maliklerine bedelsiz iadesi söz konusu olmayıp takdir edilen bedelin 1 ay içinde peşin yada 2 yılda taksitle vade farkı ilave edilerek hazineye ödenmesi koşuluyla tapu iadesi söz konusudur. 2, 3. şahıslardan bedel ödeyerek tapulu arsa satın alanlar arsayı ikinci kez bedel ödeyerek satın almak zorunda kalmıştır. Oysa 2-B tasarısında taksit süresi 4 yıla çıkarılmakta ve peşin ödemede ise indirim söz konusu edilmektedir. Süresinde ödeme yapılmaması durumunda ise parseller üzerindeki yapılarla birlikte hazineye kalmaktadır. Yasa yürürlüğe girdiğinde tapu iptal davaları devam eden parsellerin rayiç değerlerini mahkeme tespit etmektedir. Yasa çıkmadan önce tapu iptalleri kesinleşen parsellerin rayiç değerlerini ise Milli Emlak Komisyonu mahkemenin belirlediği rayiç değerinin 3 katı değer tespit etmektedir. Buna göre hazine aynı değerdeki komşu parsellere iki farklı satış fiyatı uygulamaktadır. Parsellerin, imar planındaki farklı konumlarına göre konut alanı, yeşil alan, ağaçlandırma alanı, imar yolu bazında rayiç değerleri de farklıdır. Ancak Milli Emlak Komisyonu parsellerin farklı konumlarım ve farklı değerlerini dikkate almadan eşit rayiç değer tespit etmektedir. Yasaya göre, tapusu iptal edilen ve edilecek parsellerin önceki maliklerine iade edilmesi için 2003 yılından önce yapılaşmış olması gerekmektedir. Bu tarihten sonra yapılaşmış ya da bahçe olarak kullanılan parsellerin tapusu önceki maliklerine iade edilmeyip hazineye kalmaktadır.
Tapuları yayla-yaylak kapsamında iptal edilen parsellerimizin tapularının 2B yasasındaki düzenleme gibi önceki tapu maliklerine bedelsin geri verilmesi için bir düzenlemenin yapılarak mülkiyetimizin korunmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz."
150 BİN NÜFUSA ULAŞAN BELDE
Adanalılar yıllardır yaylalık olarak değerlendirdiği Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir Beldesi, 6 mahalle muhtarlığı, 18 bine yakın konut ve ticari işletme, 40 kadar camiye sahip olup yaz aylarında 150 bin nüfusa kadar insanın yaşadığı yerleşim yeri konumunda bulunuyor. Beldede devlete ait PTT, TEDAŞ, Belediye, Sağlık ve güvenlik gibi hizmet birimleri de bulunuyor.