EKONOMİ - 02 Kasım 2017 Perşembe 15:49

Türkiye’de yılda bin 700’den fazla işçi ölüyor

A
A
A
Türkiye’de yılda bin 700’den fazla işçi ölüyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nün ortaklaşa düzenlediği, ‘Uluslararası Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu-2017’nin açılış töreni gerçekleşti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nün ortaklaşa düzenlediği, ‘Uluslararası Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu-2017’nin açılış töreni gerçekleşti.


2 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Sabahattin Öztaş, iş güvenliği uzmanlarını artık kimsenin günah keçisi görmemesi gerektiğini, iş kazası olmaması için en çok çalışanların iş güvenliği uzmanları olduğunu söyledi. Öztaş, “Maalesef herhangi bir kazada ilk önce iş güvenliği uzmanına ceza veriliyor, hapse atılıyor. Halbuki iş yasasına göre her türlü önlemi almak işverenin görevidir. Yöneticilerin üstlendiği sorunları iş güvenliği uzmanlarına yüklemek haksızlıktır” diye konuştu.



"Kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız"


Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz ise hiçbir zaman gündemden düşmeyen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumunu uluslararası platforma taşımanın onurunu yaşadıklarını söyledi. Yılmaz, “Bölgemiz, ülkemiz ve uluslararası ölçekte son derece önem taşıyan sempozyum, mesleğimizin gelişimini sağlamak, iş güvenliği ve işçi sağlığını ön planda tutarak bilimin ışığını genele yayma amacı taşımaktadır” dedi.


Dünyanın en zor mesleğini onurla gerçekleştiren maden emekçilerinin hayatlarını kaybetmemesine yönelik titiz çalışmalar yaptıklarını belirten Yılmaz, şunları söyledi:


“Dünya insanlığının hizmetine sunulan yeraltı ve yer üstü kaynaklarının rantabl kullanılması doğanın atalarımızdan kalan bir miras değil, gelecek kuşaklara özenle bırakmamız gereken bir emanet olduğunun farkına varmak zorundayız. 21. yüzyılda dünyanın farklı ülkelerinde açlıktan ölen insanların varlığına karşılık yine dünyanın bir çok ülkesinde milyonlarca obez insanın bolluk içinde yaşadığını bilerek kaynaklarımızı heba etmeden, insanlarımızı ölüme sürüklemeden bilimi esas alarak hareket etmek durumundayız. Madencilik sektörünü eğitimden, gıdadan, ulaşımdan, ısınmadan, barınmadan, kısacası yaşamın hiç bir alanından ayrı tutamazsınız.”


Yılmaz, sempozyumda 42 sözlü, 7 çağrılı bildirinin yanı sıra 19 poster sunumu ile nitelikli öngörü ve analizler gerçekleşeceğini kaydetti.



"Ev hanımlarına İSG kursları verilmeli"


Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Ceyhan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç da iş kazaları ve özelinde madenlerdeki iş kazalarının durmak bilmediğini belirtti. İş kazalarının ölüm ve yaralanmalara sebep olduğu gibi aynı zamanda ekonomiye de yıllık 30 milyar dolar zarar verdiğini kaydeden Kılıç, Türkiye’nin ölümlü iş kazalarında dünyada 3., Avrupa’da ise 1. olduğunu söyledi. Kılıç, iş güvenliği kültürü için iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin okul öncesinden başlatılmasının yanı sıra iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kamu spotlarının artırılması gerektiğini kaydetti. Ev hanımlarına halk eğitim merkezlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kursların önemine işaret eden Kılıç, iş güvenliği uzmanlarının direkt ilgili bakanlık tarafından atanması ve ücretlerinin bakanlık tarafından ödenmesi gibi önlemlerin alınabileceğini belirtti.



"Her 15 saniyede 160 işçi iş kazası geçiriyor"


Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel ise dünyada her 15 saniyede bir işçinin iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini, her 15 saniyede 160 işçinin iş kazası geçirdiğini, her gün yaklaşık 6 bin 400 kişinin iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybettiğini dile getirdi.


Yüksel, şöyle konuştu: “Her yıl yaklaşık olarak 350 bin kişi iş kazası, 2 milyon kişi meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybetmektedir. Her yıl 270 milyon iş kazası meydana gelmekte, 313 milyonu aşkın işçi ölümcül olmayan iş kazası geçirmekte ve 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır. Ülkemizde her sabah evinden işine giden anne ve babalardan 4’ü akşam evine dönmemekte ve her yıl ortalama bin 700’ün üzerinde insanımız iş kazalarında yaşamını kaybetmektedir. Sektörümüzü incelediğimizde ise her yıl ortalama büyük facialar hariç 65-70 maden emekçisinin yaşamının kaybettiğini görmekteyiz. Sektörümüzün ve ülkemizin Soma gibi büyük bir faciadan dahi ders çıkarmadığı ölümlerin artarak devam ettiği görülmektedir."



“Türkiye, ölümlerde dünya şampiyonu”


Türkiye madencilik sektöründe ölüm oranlarının yüksek olduğunu belirten Yüksel, "Türkiye kömür madenlerinde üretilen enerji birimi başına gerçekleşen ölüm olayları bakımından dünya şampiyonu olarak öne çıkmaktadır. Ölüm oranları istikrarsızdır. Facialardan önce de sonra da söylediğimiz gibi Soma ve benzeri faciaların milat olması için sektörümüzün gelişimi için kamu yararını önceliğine alan ulusal madencilik politikası oluşturulmalı ve yaşama geçirilmelidir. Riskli ve tehlikeli bir sektör olan madencilik bilgi birikimi ve deneyim gerektirmesi nedeniyle sektörde özelleştirmelere son verilmelidir. Sektörde ekonomik nedenlerle yapılan taşeronluk yasaklanmalıdır. Başbakanlık Genelgesi’nin iptalinden sonra kanunla getirilen Bakan Onayı derhal kaldırılarak Maden Hukuku yaşama geçirilmelidir. Madencilik Bakanlığı kurulmalı ve taşra teşkilatı oluşturulmalıdır" dedi.



"Umarım eksiklikler giderilir"


Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ise “Ne kadar doğruları söylersek söyleyelim yine bildiğini okuyan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Yöneticilerin, uzmanlar ve mühendislerin görüşlerini alarak hareket etmesi gerekiyor. Umarım bu tavırdan vazgeçilir, en azından bundan sonra yeni Soma’lar, Şırnak’lar yaşanmaz. Madenciler, evlerine bir ekmek parası götürebilmek için her gün çocuklarıyla vedalaşıp yola çıktıklarını üzülerek görüyoruz. Umarım bu eksiklikler giderilir ve ülkemizde yeni facialar yaşanmaz" diye konuştu.


Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, “Avrupalı, uygar olmaya çalışan, gelişen ülkemiz de bir Ortadoğu, Uzakdoğu, Afrika ülkesi olmamasına rağmen hala iş kazalarının ve ölümlerin dünyada ön sıralarda olması, hem ürküntü, hem de üzüntü vericidir. Konuyla ilgili sempozyum çok önemlidir. Emeği geçenleri kutluyorum. İş kazalarının önemli bir bölümü çok küçük önlemlerle engellenebilir. Bu bir kaderdir, gerçeği budur demek yerine, aşırı kar hırsıyla insanların hayatlarını hiçe sayan işverenlerin üzerine biraz daha gidilse, sanıyorum daha doğru sonuç alınır. TMMOB ve bağlı odalar, 60 yılı aşkın bir tecrübeye sahip ve hazine gibi bakmak lazım. Ülkede bir bilim yuvası, ülkemizin gelişmesine ve barışa katkı koyan bir yapıya sahiptir. TMMOB’nin bu tecrübesinden, bilgi birikiminden, biliminden yararlanılması gerekmektedir. TMMOB’nin önüne set çekmek yerine önünü açmak ülkemiz adına daha hayırlı olacaktır” şeklinde konuştu.



"Maden sektöründeki kazalar önlenebilir"


Adana Vali Vekili Hanlar İden ise şöyle konuştu:


“Dünya genelinde yoğun emek sarf edilen madencilik sektörü meslek hastalıkları, iş kazaları ve ölümlerin olduğu bir grupta yer almaktadır. Bu nedenle tehlikeyi kaynağında tespit edip muhtemel risklerin önlenmesi ya da kabul edilebilir seviyeye çekilmesi büyük önem arz etmektedir. Sempozyum kapsamında iş kazalarının neden-sonuç ilişkileri, görüş alışverişi bulunulan bir ortam oluşturulacağını düşünüyorum. İş kazaları ülkemizde maddi ve manevi kayıpları da beraberinde getirmektedir. Her yıl yüzlerce kişi iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Bu bağlamda yapılacak çalışmalarda sağlık ve güvenlik konularına çok daha fazla önem verilmelidir. Gerekli bilincin yayılması için yoğun çaba gösterilmelidir. Maden sektöründe yaşanan kazaların kader değil, öngörülebilir, önlenebilir olduğuna inanmalı ve çalışmalarımızı bu yönde düzenlemeliyiz.”


Sempozyumda açılış konuşmalarının ardından bildiri, sunum ve panellere geçildi. Ulusal ve uluslararası boyutta katılımın yaşandığı sempozyum, iki gün sürecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara CHP Genel Başkanı Özel, Genel Merkez binasında öğretmenlerle bir araya geldi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Genel Merkez binasında öğretmenlerle bir araya geldi. Özel, CHP iktidarında bir öğretmen maaşının bir milletvekili maaşı olana kadar hiçbir milletvekilinin zam almayacağı müjdesini verdi. Özel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen unvanı alması dolayısıyla her yıl 24 Kasım’da kutlanan Öğretmenler Günü’nde partisinin Genel Merkez binasında öğretmenlerle bir araya geldi. Parti binasına gelen öğretmenlerin arasında Özel’in öğretmen olan annesi ve babasının yanı sıra lise öğretmenleri de yer aldı. Burada konuşan Özel, makamında öğretmenlerini ağırladığı esnada öğretmenleri tarafından verilen hediyelerin kendisini duygulandırdığını söyledi. Genel Başkan Özel, Türkiye’de her 5 kişiden 4’ünün eğitimden memnun olmadığını gösteren anketlere atıfta bulunarak, partisi tarafından organize edilen miting ve zirvelerle eğitimdeki sorunları konuştuklarını belirtti. “CHP iktidarında her şey bugünden farklı olacak” CHP iktidarında her şeyin bugünden farklı olacağını ifade eden Özel, “Eğitim hakkı bu kadar pahalı, iyi eğitime erişmek sadece zengin ailelerin çocuklarının kavuştuğu bir imkan olmaktan çıkarılacak. Partimizin iktidarında liseyi bitirmiş her genç en üst düzeyde bir yabancı dil bilecek ve teknoloji kullanımında üst düzey bir yetkinliğe sahip olacak. Hiçbir gencin eğitim amaçlı ya da tatil amaçlı vize sorunu olmayacak. Bugün ki gibi teknolojiye eğitim bu kadar zor, pahalı ve birileri için ayrıcalıklı olma durumundan çıkarılacak” dedi. Ayrıca Özel, Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidara geldiği takdirde öğretmen maaşının bir milletvekili maaşı olana kadar hiçbir milletvekilinin zam almayacağının müjdesini verdi. MEB tarafından yapılan 20 bin atamanın beklentinin 5’de 1’ini karşıladığını söyleyen Özel, “Bunu müjde diye anlattılar. Karşı karşıya olduğumuz durumda öğretmenlik mesleği tarihte ve bütün dünya tarihinde uğradığı en büyük saldırıyla karşı karşıyadır” ifadelerini kullandı. CHP iktidarında öğretmenler için 10 vaat Özel, CHP’nin iktidara geldiğinde öğretmenlere sağlayacakları hakları şu 10 maddede açıkladı: “Öğretmenlerin tüm özlük haklarını içeren personel kanunu yapılacak. Uzman Başöğretmenlik sistemi kaldırılacak, aynı işi yapan ama farklı unvanlarla çalıştırılan öğretmenlik anlayışı son bulacak. Eğitimin siyasallaşması engellenecek ve öğretmenler üzerindeki antidemokratik baskılara son verilecek. Kamuda ücretli, sözleşmeli öğretmenlik ayrımına son verilecek, kamuda çalışan tüm öğretmenler kadrolu olarak görev yapacak. Özel sektörde çalışan öğretmenler için taban maaş uygulaması geri getirilecek, kamudaki öğretmenler kadar maaş almaları sağlanacak, usta öğreticiler hak ettikleri değeri göreceklerdir. Liyakat ilkesi Milli Eğitim Bakanlığında yeniden tesis edilecek, bütün yönetici atamaları bu ilkeye göre yapılacaktır. Öğretmenlerin görev yetkilerinin devredildiği ÇEDES ve benzeri uygulamaların önünü açan tarikat ve cemaatlerin uzantısı vakıf ve derneklerle yapılan tüm protokoller iptal edilecek, okullarda öğretmenler tek yetkili kılınacaktır. Tüm öğretmenlere 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir maaş ikramiye verilecektir. Öğretmenlerin insanca yaşayabilmeleri için aylıkları ve ek ders ücretleri günün şartlarına uygun hale getirilecek, ek ders ücretleri maaş içine alınarak emekli aylıklarına yansıtılması sağlanacak ve tüm öğretmenlerin yoksulluk sınırı üzerinde maaş almaları sağlanacaktır. Eğitim öğretime hazırlık ödeneği bir maaş tutarında ve tüm eğitim iş görenlerine verilecektir ve ataması yapılmayan 1 milyon öğretmenden 100 binin bir yıl içerisinde atamasının yapılması sağlanacaktır.”
Ordu Hayatın her anını paylaşan ikizler tiyatro oyunda da birlikte rol aldı Tek yumurta ikizleri Cevahir ve Hüseyin Önder, ‘İkizi Birden’ adlı tiyatro oyununda Ordulu sanatseverler ile buluşuyor. Hayatın her anını paylaşan ve uzun yıllardır reklam sektöründe faaliyet gösteren Cevahir ve Hüseyin Önder (52), bir süre önce ‘İkizi Birden’ adlı oyunu yazarak sahnelemeye başladı. Tek yumurta ikizler, Gökhan Soykök’ün yönettiği oyunun Karadeniz turnesini memleketleri Fatsa ilçesi ile Altınordu ilçesinde sahneledi. İkiz olmanın avantajlarını kullanabilecekleri bir hikaye üzerine kurgulanan tiyatro oyunu kapalı gişe sahnelendi. Hüseyin Önder, ilk defa insanların böyle bir oyun izlediklerini belirterek, “Tiyatro yapma süreci aslında 2 yıllık bir süreç. Çünkü bu oyunu biz yazdık, aynı zamanda oynadık. Tek yumurta ikizlerinden yola çıkılarak yazılan bir oyun” dedi. Cevahir Önder ise, sahnedeki enerjilerine yönelik olumlu tepkiler aldıklarını, 2 kişi olmalarına rağmen sahneyi çok iyi dolduklarının dair olumlu tepkiler aldıklarını belirtti. Önder, “Oyunda ikisi de bir karakter olduğunu iddia ediyor, yani bunu iddia ederken hem zaman zaman çalışıyorlar, hem düşündürüyorlar, hem de ağlatıyorlar. Temposu hiçbir zaman düşmeyen bir oyun, seyirci de bu tempo içerisinde o tempoya ayak uyduruyor” ifadelerine yer verdi. Oyunu izleyen seyirciler ise kimi zaman hüzünlendiklerini, kimi zaman ise güldüklerini ifade ederek, keyifli bir oyun olduğunu söylediler.