KÜLTÜR SANAT - 23 Mart 2024 Cumartesi 09:49

Eski Ramazanları okullarının koridorunda yaşatıyorlar

A
A
A
Eski Ramazanları okullarının koridorunda yaşatıyorlar

Rize’de lise öğrencileri tarafından okul koridorunda yapılan ‘Ramazan Sokağı’ ile eski Ramazan gelenekleri yaşatılıyor.


Rize Ekrem Orhon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Konaklama ve Seyahat Bölümü öğretmenleri ve öğrencileri eski Ramazanları hatırlatmak amacıyla bir sokak yapmak için kolları sıvadılar. Yaklaşık bir haftada öğrenciler ve öğretmenler bir araya gelerek okulun koridorunda ‘Ramazan Sokağı’nı hazırlamak için gece gündüz çalışmalarını sürdürdüler. Ramazan davulcularının söylediği manilerin bulunduğu posterler, eski kıyafetler giydirilmiş mankenler ve semazenle, Ramazan davulcusu maketini koridora koydular. Koridoru yaptıkları ürünler ile süsleyerek Ramazan Sokağını bitiren öğrenciler eski Ramazanları hatırlayanları geçmişe döndürmeyi başardılar.



“Yeni nesle, eski Ramazan ayını yansıtmak istedik”


Ramazan sokağının yapılmasının asıl amacının yeni nesle eski Ramazanları yaşatmak olduğuna vurgu yapan Konaklama ve Seyahat öğretmeni Nurgün Kahraman, “Yeni nesle, eski Ramazan ayını yansıtmak istedik. O duyguyu vermek istedik. Okul müdürümüz Sadri Karaömeroğlu ve müdür yardımcılarımızın desteğiyle yola çıktık. 3-4 gün boyunca uğraştık. Ortaya güzel bir şey çıktı. Bizde mutlu olduk. Öğrenciler de mutlu oldu. Kültürel bir çalışma oldu. Öğrencilerimiz eskiden böyle mi oluyordu diye soruyorlar. Semazen ve davulcu el emeği bir çalışma oldu. Bir hafta gibi bir süremizi aldı. Malum turizm okuluyuz. Turizm sadece kum, deniz, güneş veya sevgililer gününden ibaret değil. Dini ve manevi değerlerimizde çok önemli. Eski Ramazan duygusunu yaşamak isteyen herkesi de okulumuza bekleriz” ifadelerini kullandı.



“Bu koridora girdiğimizde biz bu zamanı değil eski zamanı hatırlamamız gerekiyordu”


Yapılan sokakta öğrencilere eski zamanı hatırlatmak olduğunu ifade eden öğrencilerden Sonnur Uzun ise “Çok güzel bir proje sunduk ve hemen çalışmalara başladık. Bir haftalık bir süreç geçti. Zaman yetmedi iftarımızı burada yapmak zorunda kaldık. En sonunda da güzel bir Ramazan Sokağını ortaya çıkardık. Hiç bizim gördüğümüz bir sokak değil ama içine girdiğim zaman eski zamanların daha güzel olduğunu anlayabiliyorum. Amacımız da en başta buydu. Bu sokağa girdiğimiz de biz bu zamanı değil eski zamanı hatırlamamız gerekiyordu” şeklinde konuştu.



Eski Ramazanları okullarının koridorunda yaşatıyorlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.