ÇEVRE
Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliğinde yerini aldı 27 Nisan 2024 Cumartesi - 15:55:14 Tarım alanında hayata geçirdiği projeler ile adından söz ettiren Honaz Belediyesi, Çanakkale düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği katıldı. Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması ve tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılmasını teşvik etmenin yanı sıra bu konuda farkındalık oluşturmak, üreticiler ve vatandaşlar arasındaki yerel tohum alışverişinin gerçekleşmesine aracı olmak amacıyla Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği Geleneksel Yerel Tohum Takas Şenliği’nde Honaz Belediyesi de yerini aldı. Çanakkale Belediyesi 5. Tohum Takas Şenliği’nde Honaz Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’de stant açarak bölgeye has özellikleri olan yüzlerce ata tohumunu ve fidelerini sergiledi. Yerel Tohum Merkezi yetkilisi Ziraat Mühendisi Tuğba Çınar şenlik süresince Honaz ve çevresine has özellikleri barındıran birçok tohum çeşidini ziyaretçiler ile buluşturduklarını söyledi. Tuğba Çınar; “Çanakkale Belediyesi’nce bu yıl 5.’si düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde Honaz’ımız ve bölgesinde yıllardır yetiştirilen ata tohumları tanıtma ve takas imkânı bulduk. İlçemizin farklı mahallelerinde yaşayan annelerimiz, teyzelerimiz sandıklarda, tülbentlerde sakladıkları tohumları bizlere ulaştırdılar. 2020 yılında faaliyete geçirdiğimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde bu toplanan tohumları özenle sakladık ve seralarımızda fideye dönüştürmeyi sürdürdük. Elde ettiğimiz Honaz’a özgü Balkan Domatesi, Karakılınç Biberi, Karaçay Fasulyesi gibi yerel lezzetlerimizin yanında farklı türdeki salatalık, kabak, kavun, karpuz tohumlarını ve fidelerini de yine bu gibi etkinliklerde, festivallerde tekrar vatandaşlarımıza ulaştırdık. Amacımız genetiği oynanmamış ürünleri tekrar tarıma, üretime kazandırmaktır” şeklinde konuştu. “ Yerel tohumlarımız Balkan Domatesi Ve Karakılınç Biberi büyük ilgi gördü” Tarımsal alanda gerçekleştirilen projelerle her zaman üreticilerin yanında olduklarını belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, “Tarım alanında önemli çalışmalara imza attık. Her zaman üreticilerimizin yanında olduk. 2020 yılında faaliyete geçirdiğimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde 1000’i aşkın ata tohumunun saklanmasını ve üretimini sağladık. Belediyemize ait iki farklı arazide yöremize has özellikleri bulunan domatesleri üreterek vatandaşlarımız ile ücretsiz paylaştık. Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra tarım alanında gerçekleştirilen etkinliklere de katılıyoruz. Bu anlamda Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği’ne katılarak, yerel tohumlarımızı ve fidelerimizi Çanakkale’de üreticilerimize dağıttık ve ilçemizi tarım alanındaki bu önemli platformda tanıtma fırsatı bulduk. İlçemizde üretimi yapılan Balkan Domatesi ve Karakılınç Biberi tohum ve fideleri festivalde büyük ilgi gördü’’ diye konuştu.
27 Nisan 2024 Cumartesi - 15:27 Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Niğde Merkeze bağlı Elmalı Köyü ile Ulukışla İlçesi’nde bağlı İmrahor ve Hacıbekirli köylerinde yapına başlanan ve devam eden göletler, Vali Cahit Çelik tarafından yerinde incelendi. DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre; faaliyete geçtiğinde yıllık 20 milyon lira katkı sağlaması beklenen Elmalı Göleti’nin gövde dolgu imalatlarında yüzde 75 oranında gerçekleşme sağlandı. Göletler sayesinde hayata geçecek modern sulamayla üreticilerin maliyetleri düşecek, verim artacak. Modern sulamanın yaygınlaştırılması ve tarım arazilerinden yüksek verim sağlanması amacıyla yapımına başlanan Elmalı Köyü, İmrahor ve Hacıbekirli Göletleri’nde inceleme yapan DSİ 45. Şube Niğde Müdürü Ahmet Elbasan’dan bilgi aldı. Vali Çelik burada yaptığı açıklamada; "Merkeze bağlı Elmalı köyümüzde yapımı devam eden göletimiz tamamlandığı zaman toplamda 3 bin dönüm üzerinde arazi sulanacak. Kısa süre içerisinde göletimiz tamamlanacak daha sonra sulama kanalları da bitecek ve gelecek sene Elmalı köyümüze göletten su vermeye başlayacağız. Ulukışla ilçemize bağlı İmrahor köyünde ise 2022 yılında yapımına başlanan göletin su toplama kapasitesi 1 milyon 500 bin metreküp. 4 bin dönümün üzerinde arazi bu göletten sulanabilecek. Bu iki göletimiz hizmete girdiği zaman hem Elmalı hem İmrahor’da çiftçilerimiz tarlalarını daha iyi sulayabilecekler. Yeni dönem sulama kanallarına sayaç takarak herkesin kullandığı suyun miktarına göre cüzi de olsa bedelinin ödemesini istiyoruz çünkü bölgemiz Konya Kapalı Havzası’nda olan bir bölge. Bundan dolayı su bizim için çok önemli. Herkesin suyu tasarruflu şekilde kullanması gerekiyor. Yapılacak 3 göletimizin de memleketimize, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
27 Nisan 2024 Cumartesi - 15:19 Avcılar yangın gönüllüsü oldu Denizli’de Buldanlı avcılar, orman yangınlarında mücadelede eden ekiplere destek ve yardım amacıyla gönüllü yangın savaşcısı oldul. Buldanlı avcılar, orman yangınlarına karşı mücadele etmek için gönüllü oldular. Geçmiş dönemlerde, şu anda Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevini yürüten Hamdi Akan’ın, Buldan Orman Şefliği döneminde Buldan Kara Avcılar Derneği işbirliği ile çalışma yürüttüklerini dile getiren Buldan Kara Avcılar Derneği Başkanı Hakan Aytekin “Bu çalışmayı günümüzde de yapmak, yangına müdahalelerde Orman çalışanlarımıza destek vermek, milli servetimizi olan ormanlarımızı korumak ve toplumumuzu bilinçlendirmek amacıyla yangın gönüllüleri birliği oluşturmayı amaçladık. Üyelerimizle birlikte, Türkiye’nin ilk yangın gönüllüsü olan Buldan Kara Avcılar Derneğinde çoğu rahmetli olan başkan ve üyelerimizden aldığımız bayrağı taşımak için gönüllü yangın ekibi oluşumuna katılma kararı aldık. Buldan Orman İşletme Müdürlüğümüzün Üç Yol orman deposu ve yangına müdahale binasında yirmi kişilik gruplar halinde orman şefi Mutlu Kublay ve personeli tarafindan eğitim alarak gönüllü yangın ekibi olmak için hazırlanıyoruz. Ekibe katılan arkadaşlara ekipmanları orman işletme müdürlüğümüz tarafından temin edilecektir. Özellikle kırsal mahallelerimizde oluşturulacak ekiplerimiz, olası orman yangınlarında ilk müdahaleyi yapacak ekiplere destek olacaklar. Unutulmasın ki dağlarda yolları ve giriş çıkışları en iyi çobanlar ve avcılar bilir. İnşallah yangın ve benzeri felaketler yaşanmazda bizlere de iş düşmez” dedi.
Kütahya OSB’de yol yenileme çalışmaları başladı
27 Nisan 2024 Cumartesi - 12:41 Kütahya OSB’de yol yenileme çalışmaları başladı Kütahya Organize Sanayi Bölgesi’nde, altyapı ve ulaşım konusunda önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Rıza Güral Caddesi’nde başlatılan yol yenileme çalışmaları kapsamında, kilit taşı söküm çalışmaları başladı. Kilit taşı sökümü çalışmalarının bitmesinin ardından zemin sıkıştırma ve tesviye işlemleri gerçekleştirilecek. Rıza GüralCaddesi’nin altyapı işlemlerinin bitmesinin ardından ise beton üzerine asfalt serimi yapılacak. Ortalama 1 aylık bir süreçte tamamlanması planlanan çalışmalar, bölgedeki ulaşımı olumlu yönde etkileyecek ve işletmelerin lojistik süreçlerini daha verimli bir şekilde yürütebilmelerine katkı sağlayacak. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, yapmış olduğu açıklamalarında; “Bölgemizde gerçekleştirdiğimiz altyapı ve ulaşım projeleriyle, işletmelerimizin rekabet gücünü artırmayı ve bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Rıza Güral Caddesi’nde başlatılan yol yenileme çalışmaları da bu vizyonumuzun bir parçasıdır. Kilit taşı söküm çalışmalarıyla başlayan süreç, zeminin sıkıştırılması ve tesviye işlemleriyle devam edecek. Ardından beton üzerine asfalt serimi gerçekleştirilecek. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla, bölgedeki ulaşım altyapısının sağlam ve modern bir görünüme kavuşacağını ve işletmelerin lojistik süreçlerini daha verimli bir şekilde yürütebileceğini düşünüyoruz. Yaklaşık bir aylık bir süre içinde tamamlanması planlanan bu çalışmalar, yatırımcı ve ziyaretçilerimizin geçici rahatsızlıklarını telafi edecek şekilde planlanmıştır. Kısa süreli zorluklara rağmen, uzun vadede bölgeye sağlanacak olan katma değerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak, bölgenin gelişimine katkı sağlayacak her türlü projeyi gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’nin 13. Ramsar alanıydı çöle döndü
27 Nisan 2024 Cumartesi - 12:02 Türkiye’nin 13. Ramsar alanıydı çöle döndü Kars’ta geçmişte yaklaşık 182 kuş çeşidine ev sahipliği yapan Türkiye’nin 13. Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü tamamen kurudu. Kuruyan gölü kuşlar terk ederken, gölün etrafında bulunan sazlıklar da yakıldı. 2009 yılında ülkemizin 13. Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar (Ramsar) alanı olarak ilan edilen Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti geçen süre içerisinde kururken, geçmişte kuşlarla dolu olan gölü kuşlar da terk etti. Kuyucuk Gölü’nün etrafını çevreleyen ve kuşlarının sığınağı, yuva yaptığı sazlıklarda kimliği belirsiz kişi ve kişilerce ateşe verilerek yakıldı. Kuyucuk Gölü’nün yanan sazlıkları ise havadan görüntülendi. Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’nin son durumunun içler acısı olduğunu ifade eden vatandaşlar, "Burası Kuyucuk Gölü 7-8 yıl öncesine kadar çok güzel kuş cenneti olan bir gölümüzdü ancak kurudu. Burası artı göçmen kuşların geçtiği noktadaydı. Bunun yanı sıra otluklar, sazlıklar yeni yakılmış. Bakımı yok, koruması yok. Gerekli tedbirlerin önlemlerin alınması gerekiyor. Kuşlarının içerisinde olduğu Kuyucuk Gölü’nün eski halini almasını istiyoruz" dedi. Öte yandan, Avrasya-Afrika göç yolunda birçok kuşa ev sahipliği yapan yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip göldeki sular çekildi. Kuşların yuvalarının bulunduğu sazlık alanlar da kurudu. Kuruyan sazlık alan da ateşe verilerek yakıldı. Arpaçay ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’ni kuşlar da terk etti.